Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλό βουνό – μάλιστα υπάρχουν περίπου 80 άλλα βουνά στην Ελλάδα που έχουν υψηλότερες κορυφές, αλλά το όρος Πάικο ξεχωρίζει όχι για το ύψος ή τον όγκο του αλλά και για τη μεγάλη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και τα παραμυθένια τοπία που διαθέτει.
Ανάμεσα στους νομούς Πέλλας και Κιλκίς, το βουνό έχει την υψηλότερη κορυφή που ονομάζεται Γκόλα Τσούκα στα 1.650 μέτρα. Ταυτόχρονα όμως φιλοξενεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα, έκτασης περίπου 4.500 στρεμμάτων. Επίσης έχει πυκνά δάση οξιάς, από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Άλλα δέντρα που θα δείτε είναι πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια.
Το βουνό Πάικο είναι πλούσιο και σε νερά. Το Μέγα Ρέμα και ο Σείριος ή Στραβοπόταμος είναι ποτάμια που πηγάζουν από το Πάικο και χύνονται στον Αξιό ποταμό και υπάρχουν και πολλά ακόμα μικρότερα, με αποτέλεσμα όπου και να περπατήσετε στο βουνό, να δείτε τρεχούμενα νερά ή λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Το Πάικο είναι ένα «πατημένο» βουνό από την άποψη ότι στις πλαγιές του καλλιεργούνται και κάστανα και πατάτες και είναι γεμάτο δασικούς δρόμους που χρησιμοποιούνται από αγρότες, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να «χαθείτε» στα παραμυθένια δάση του και τα δασωμένα μονοπάτια του.
Ανάβαση στην κορυφή
Οι δύο βασικές αναβάσεις στην κορυφή του βουνού γίνονται από το χωριό Ελευθεροχώρι στο νομό Πέλλας και από το χωριό Καστανερή στο νομό Κιλκίς. Η πρώτη ακολουθεί το λεγόμενο «ρωμαϊκό μονοπάτι» που από τα 500 μέτρα υψόμετρο στο χωριό Ελευθεροχώρι φτάνει στην κορυφή Γκόλα Τσούκα στα 1.650 μέτρα μέσα σε περίπου 4 ώρες. Αφού περάσετε από δάση βελανιδιάς, καστανιάς και οξιάς, ξέφωτα, βρύσες και δύο ερειπωμένα καταφύγια, θα αντικρίσετε την κορυφή, όπου δεσπόζει το μεταλλικό γλυπτό ορειβάτη. Η θέα από εδώ είναι μαγευτική με το Καϊμάκτσαλαν στα δυτικά και την κοιλάδα του Αξιού ποταμού στα ανατολικά. Για την ανάβαση θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες και 2,5-3 ώρες για την κατάβαση. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 19 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά 1.150 μέτρα.
Η ανάβαση από την πλευρά της Καστανερής γίνεται 3 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό στον δρόμο προς Μεγάλα Λιβάδια, στη θέση «Παλαιοχώρι», όπου βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Δασαρχείου Γουμένισσας. Το υψόμετρο εδώ είναι 1.200 μέτρα και αφού πορευθείτε σε χωματόδρομο, θα μπείτε στο «Πέτρινο Μονοπάτι» και σε ένα πυκνό δάσος οξιάς. Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και η διαδρομή εναλλάσσεται ανάμεσα σε χωματόδρομους, μονοπάτια, ξέφωτα και λιβάδια με φτέρες. Η ανάβαση αυτή είναι πιο σύντομη αφού θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 11 χιλιόμετρα και να καλύψετε 500 μέτρα υψομετρική διαφορά. Η ανάβαση και η κατάβαση μαζί θα σας πάρουν περίπου 4-5 ώρες.
Τι άλλο να δείτε στο Πάικο
-Τη Σμαραγδένια Λίμνη και τους Καταρράκτες του Σκρα. Σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το χωριό Σκρα θα βρείτε τη λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά του Μέγα Ρέματος και αν ο καιρός είναι ζεστός, μπορείτε και να βουτήξετε στα γαλαζοπράσινα νερά.
-Αν δεν είστε της πεζοπορίας και των μονοπατιών, κάντε με το αυτοκίνητο τη διαδρομή από τη Γουμένισσα στο χωριό Καστανερή και από εκεί στον οικισμό Μεγάλα Λιβάδια. Πρόκειται για μια ωραία διαδρομή σε επαρχιακό δρόμο με ωραία θέα.
Διαβάστε ακόμα:
Λίμνη Ζαρού: Μία μοναδική εξερεύνηση σε ένα υπέροχο τοπίο του Ψηλορείτη
Άρβη: Το επιβλητικό φαράγγι με τη φυσική πηγή που αρδεύει μια κοιλάδα κατάφυτη με μπανανιές