Η Ελλάδα αναμένεται φέτος και την επόμενη χρονιά να γίνει ένας από τους τόπους που θα τεθούν στο επίκεντρο της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, καθώς τη χρονιά που διανύουμε πάνω από 30 ξένες ταινίες γυρίστηκαν ή γυρίζονται στη χώρα μας. Πέρα από την τωρινή έκρηξη όμως της χώρας μας, υπάρχει και το παρελθόν της. Το ελληνικό τοπίο υπήρξε πάντα σύμμαχος ή πηγή έμπνευσης για τους ξένους παραγωγούς και σκηνοθέτες. Και αν τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις του σινεμά έχουν προφανώς τα ελληνικά νησιά, υπάρχουν πασίγνωστες ταινίες που έχουν γυριστεί σε τόπους όπως τα Μετέωρα ή διάσημες σκηνές καταδίωξης που γυρίστηκαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

14

Le Chasse (1971)

To 1971 δύο μεγάλοι διεθνείς σταρ, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και ο Ομάρ Σαρίφ έρχονται στην Αθήνα για να γυρίσουν την ταινία La Chasse, η οποία στην αμερικανική αγορά παίχτηκε με τον τίτλο “The Burglars”. Η ταινία περιγράφει την περιπέτεια μιας σπείρας διαρρηκτών προκειμένου να κλέψουν μια βαλίτσα με σμαράγδια και την αντιπαράθεση τους με έναν διεφθαρμένο Έλληνα αστυνομικό. Κριτικές δεν είχε ιδιαίτερα καλες, σε μεγάλο βαθμό θεωρήθηκε άλλη μία μέτρια ταινία ληστείας, θέμα ιδιαίτερα δημοφιλές εκείνη την εποχή. Έμεινε όμως στην ιστορία για την σκηνή καταδίωξης. Ζαν Πολ Μπελμοντό και Ομάρ Σαρίφ επιδίδονται σε ένα κυνηγητό στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, στους δρόμους του Πειραιά, στο Μικρολίμανο και την Καστέλλα με δύο μικρά αυτοκίνητα, ένα FIAT 124 και ένα Opel Record.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Το παιδί και το δελφίνι (1957)

H πρώτη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα και η ταινία που συνεισέφερε πολύ στο να γίνει η Ύδρα το πρώτο ελληνικό νησί που αποτέλεσε πόλο έλξης για το διεθνές τζετ σετ. Λένε πως ο Ρουμανο-Αμερικανός σκηνοθέτης Ζαν Ναγκουλέσκου είπε στους ντόπιους όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα «τα επόμενα χρόνια να περιμένετε χιλιάδες τουρίστες». Όπως και έγινε. Η ταινία είναι μία ρομαντική περιπέτεια, στο κλασικό ύφος της εποχής που γυρίστηκε.

Ήταν η πρώτη αμερικανική ταινία της Σοφία Λόρεν, η οποία έτσι απογείωσε την καριέρα της. Στα ευτράπελα που παρουσιάστηκαν στα γυρίσματα το ό,τι ο συμπρωταγωνιστής της Λόρεν, ο Άλαν Λαντ, ήταν εμφανώς κοντύτερος της. Οπότε σε αρκετές σκηνές ήταν αναγκασμένος να περπατά πάνω σε μια ειδική ράμπα ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με εκείνη. Η ταινία δε γυρίστηκε μόνο στην Ύδρα. Υπάρχουν πλάνα από τον Παρθενώνα αλλά και γενικές λήψεις από τον Σαρωνικό. Η σκηνή όμως μάλλον που τελικά είναι πιο γνωστή από το φιλμ είναι εκείνη όπου η Σοφία Λόρεν τραγουδάει στα ελληνικά «Τι ειν’ αυτό που το λένε αγάπη» μαζί με τον Tόνι Μαρούδα.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Tα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)

Πολεμική υπερπαραγωγή με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραγωγής του 1961 η οποία γυρίστηκε στη Ρόδο. Το καστ γεμάτο σούπερσταρ: Γκρέγκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νίβεν, Άντονι Κουίν αλλά και η Ειρήνη Παππά. Μία ομάδα κομάντο των συμμαχικών δυνάμεων θέλουν να ανατινάξουν 2 τεράστια γερμανικά κανόνια, στην κορυφή ενός βράχου στο (φανταστικό) νησί Ναβαρόνε (το οποίο κάποια στιγμή στην ταινία απεικονίζεται σε έναν χάρτη των Αντικυθήρων. Η ταινία πήρε πολύ καλές κριτικές, ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ (κέρδισε ένα) και μετονόμασε την παραλία Βάγιες της Ρόδου. Ο Άντονι Κουίν αγάπησε τόσο το νησί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που αποφάσισε να αγοράσει τον μικρό αυτό όρμο. Τελικά για διάφορους λόγους ο Κουίν δεν έγινε ποτέ ιδιοκτήτης του όρμου, όμως η παραλία, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου, ονομάζεται από τους ντόπιους και τους τουριστικούς οδηγούς «Άντονι Κουίν.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Απέραντο Γαλάζιο (1988)

Δύο παιδικοί φίλοι με πάθος για τις καταδύσεις απομακρύνονται, γίνονται διάσημοι αθλητές και στην πορεία ανταγωνίζονται στην ελεύθερη κατάδυση. Και στη μέση μια γυναίκα. Η ταινία του 1988 αναφέρεται σε πραγματικά πρόσωπα (όχι όμως σε πραγματικά γεγονότα) και εκτόξευσε την καριέρα του σκηνοθέτη της, του Λικ Μπεσον. Αλλά βασικά η βιντεοκλιπίστικη σκηνοθεσία της άλλαξε την τουριστική μοίρα της Αμοργού. Πάνω από 30 χρόνια μετά την προβολή της η Αμοργός δέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο (κυρίως τη Γαλλια) που αποφάσισαν να επισκεφτούν το νησί όπου γυρίστηκε.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Αλέξης Ζορμπάς- Ζοrba The Greek (1964)

«Ο Άντονι Κουίν, μονοκόμματος, πελώριος και αξύριστος, είναι ένας τέλειος Ζορμπάς, έγραψε ο Φρέντι Γερμανός στο περιοδικό Εικόνες σε ρεπορτάζ του από τα γυρίσματα της ταινίας, στην Κρήτη το 1963. Και πράγματι -και λόγω της δύναμης της ταινίας- ο λογοτεχνικός ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον Αμερικανό ηθοποιό. Η ταινία ήταν η μόνη προσπάθεια να μεταφερθεί «Ο βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» που τελεσφόρησε. Και φυσικά έγινε τεράστια επιτυχία. Όλος ο κόσμος έμαθε τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, δημιούργησε έναν χορό, το «συρτάκι» και προτάθηκε για 7 Όσκαρ (ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Κουίν) από τα οποία κέρδισε 3. Η καθαρά κινηματογραφική σχέση του Κουίν με την Ελλάδα δεν τερματίστηκε τότε. Το 1978 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Έλληνας μεγιστάνας».

Mama Mia (2008)

Κατά αναλογία, ό,τι έκανε το Απέραντο Γαλάζιο για την Άμοργό έκανε και το Mama Mia για τη Σκόπελο. Η υπόθεση της ταινίας αφορά μία μέλλουσα νύφη η οποία καλέι στον γάμο της στο ελληνικό νησί «Καλοκαίρι» 3 άνδρες, προκειμένου να μάθει ποιος είναι ο πατέρας της. Η υπόθεση βέβαια δεν έχει μεγάλη σημασία. Η ταινία, κινηματογραφική μεταφορά του musical με τα τραγούδια των ABBA, γνώρισε μεγάλη επιτυχία παρά τις μέτριες κριτικές. Χάρη προφανώς στα τραγούδια των ΑΒΒΑ και χάρη στις υπέροχες τοποθεσίες της Σκοπέλου που αναδείχθηκαν.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Τζέιμς Μποντ- Για τα μάτια σου μόνο (1981)

Kαι η σειρά Τζέιμς Μποντ είχε τη δική της «ελληνική» ταινία. Γυρίσματα έγιναν στην Κέρκυρα και στα Μετέωρα. Στην Κέρκυρα ο Ρότζερ Μουρ συμμετέχει σε μία σκηνή καταδίωξης οδηγώντας ένα 2CV. Αν και μεγάλο μέρος της πλοκής της ταινίας εξελίσσεται στην Ελλάδα η συγκεκριμένη σκηνή, με τα αυτοκίνητα να τρέχουν σε στενούς δρόμους που δίπλα τους έχουν ελιές, στο σενάριο της ταινίας διαδραματίζεται στην Ισπανία.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Στα Μετέωρα, στη Μονή Βαρλάαμ, όπου το σενάριο έλεγε πως καταφεύγει ο «κακός» της ταινίας, υπήρξαν απρόοπτα. Εκεί έπρεπε να γυριστεί μια σκηνή αναρρίχησης. Οι μοναχοί των Μετεώρων αντιδρούσαν στο να γίνουν γυρίσματα εκεί. Η διαμάχη κατέληξε στα δικαστήρια τα οποία αποφάσισαν πως οι μοναχοί ήταν κύριοι μόνο του εσωτερικού των Μονών. Παρόλα αυτά οι μοναχοί επέμειναν και κάλυψαν με μουσαμάδες και σεντόνια τα μοναστήρια ώστε να χαλάσουν το σκηνικό. Τελικά η λύση ήταν να φτιαχτούν «μοναστήρια» σκηνικά για τα εξωτερικά και τα εσωτερικά γυρίσματα.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Tο μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Άλλη μία ταινία όπου η Ελλάδα είναι το σκηνικό σε μία υπόθεση που εξελίσσεται τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Νίκολας Κέιτζ είναι ο Ιταλός λοχαγός Κορέλι, η Πενέλοπε Κρουζ η κόρη ενός Έλληνα γιατρού τον οποίο ερωτεύεται και το σκηνικό είναι η Κεφαλονιά. Από τις αρνητικές κριτικές που έχει δεχθεί αυτή η ταινία και το best seller στην οποία βασίστηκε είναι πως «όλα είναι υπερβολικά λαμπερά και φωτογενή, ακόμα και ο πόλεμος», μέσα στον οποίο εξελίσσεται. Για την Κεφαλονιά αυτό ισχύει απόλυτα. Η ταινία σημείωσε εμπορική επιτυχία και την εποχή που παίχτηκε, πριν 20 χρόνια, διαφήμισε ιδιαίτερα την Κεφαλονιά στην αμερικανική αγορά.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Mediterraneo (1992)

Η ταινία που έκανε τους κατοίκους του Καστελόριζου να μπορούν να λένε σήμερα «να εδώ γυρίστηκε ταινία που έχει πάρει Όσκαρ». Το Mediterraneo είναι μια ιταλική αντιπολεμική κωμωδία η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1992. Α εκτός από τους κατοίκους του Καστελόριζου και η Βάνα Μπάρμπα μπορεί είναι υπερήφανη για την οσκαρική συμμετοχή της.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Oι 300 Σπαρτιάτες (1962)

Όχι δεν αναφερόμαστε στην πολύ νεότερη ταινία που βασίστηκε στο κόμικ του Φρανκ Μίλερ. Η πρώτη φορά που η μάχη των Θερμοπυλών αποτυπώθηκε στο σινεμά ήταν το 1962 στην ταινία «Οι 300 Σπαρτιάτες». Ταινία συνεπής με το πνεύμα της εποχής της, καθώς τότε οι ταινίες με θέμα την αρχαιότητα ήταν πολύ δημοφιλείς, ταυτόχρονα θεωρήθηκε από τους κριτικούς ένα ψυχροπολεμικό σχόλιο με τις ελληνικές πόλεις κράτη να συμβολίζουν «το μόνο προπύργιο ελευθερίας στον τότε κόσμο απέναντι στην τυρανία της Περσικής αυτοκρατορίας». Σημειωτέον πως η «μάχη των Θερμοπυλών» στην ταινία έγινε στον κόλπο της Βουλιαγμένης.

×
play button
PLAY FULL VIDEO