Όταν οι μνήμες από το παρελθόν μετουσιώνονται σε λέξεις, εικόνες, ήχους και αρώματα στο παρόν, γίνονται εμπειρίες που μπορούν να βιωθoύν ξανά και ξανά στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις κύριες ιδέες που χαρακτηρίζουν την λογική ενός πολιτιστικού φεστιβάλ που έχει την πρόθεση να γίνει θεσμός.
Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Χίου (3-5/9) θα μείνει στην καρδιά όσων το παρακολούθησαν ως μια γιορτή που στήθηκε σε όλες τις γωνιές της Χίου και γλέντησαν σε αυτή οι καρδιές όλων των συμμετεχόντων της: όσων κατάφεραν να το πραγματοποιήσουν και όσων κατάφεραν να το παρακολουθήσουν.
Ο νέος πολιτιστικός θεσμός θεσπίζεται από την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου με την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ.
Η Χίος των πέτρινων ανεμόμυλων, των αρχοντόσπιτων και των καπετανόσπιτων, της μαστίχας και των τριαντάφυλλων, των μεσαιωνικών κάστρων και των ακατέργαστης ομορφιάς χωριών, ζει μια νέα πολιτιστική εποχή που κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους δεν έχουν καταφέρει να γνωρίσουν έστω μια φορά τους θησαυρούς της.
Μια μεγάλη δημοσιογραφική ομάδα από όλη την Ελλάδα ταξίδεψε στη Χίο, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έζησε στιγμή προς στιγμή όλο τον ενθουσιασμό που κρύβει ένα εγχείρημα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά σε ένα κοινό που το περίμενε χρόνια.
Η τριήμερη πολιτιστική γιορτή πήρε το χρώμα της γενναιόδωρης φιλοξενίας και ντύθηκε από τους ήχους που βγήκαν από την καρδιά των ανθρώπων της. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια μιας μεγάλης ομάδας αξιόλογων καλλιτεχνών και εμπνευσμένων συντελεστών.
Η αναδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Χίου από τα χρόνια Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα έγινε κάτω από τον ήλιο και το φεγγάρι της, με δρώμενα που έγιναν σε φυσικούς και ιστορικούς για το νησί χώρους. Μαγεία. Ίσως αυτή η λέξη να μπορεί ως έναν βαθμό να χαρακτηρίσει την μεγάλη εικόνα αυτού του πολυμορφικού καλλιτεχνικού δρώμενου.
3 Σεπτεμβρίου -Xρώματα μιας άλλης εποχής: Ένα πολυσυλλεκτικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου
Η πλατεία του Κάστρου της πόλης της Χίου έγινε το σκηνικό ενός δρώμενου που κατάφερε να ταξιδέψει τους θεατές στα βάθη της ιστορίας του νησιού και να ζωντανέψει μνήμες στους κατοίκους της που συγκινημένοι έβλεπαν να περνούν από μπροστά τους κομμάτια της ζωής της δικής τους και των προγόνων τους. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Κατερίνα Γερονικολού ενώ υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Αντώνη Λουδάρου, η μουσική, ο χορός, η υποκριτική και η ποίηση πιάστηκαν χέρι χέρι και έστησαν έναν μεγάλο χορό στην πλατεία. Τα κοστούμια της ομάδας καλλιτεχνών έφεραν την υπογραφή του διακεκριμένου δημιουργού, Γιάννη Μετζικώφ, ο οποίος στήριξε την πολιτιστική δράση παραχωρώντας τις δημιουργίες του. Τους ρόλους της ιδιότυπης αυτής παράστασης ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Γεωργία Μαρινάκη και Μαριάννα Μαυριανού καθώς και ερασιτέχνες Χιώτες και Χιώτισσες καθώς και μαθητές και μαθήτριες της σχολής D’ Art Point Dances Port και Antigravity Academy υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Μαργαρίτας Καμαράτου. Την μουσική επιμέλεια είχε ο Νίκος Τριβουλίδης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα Operatical που ερμήνευσε μοναδικά τραγούδια από το χθες και το σήμερα που συνεπήραν τους θεατές.
4 Σεπτεμβρίου: Εκδηλώσεις μεσαιωνικής αναβίωσης από την ομάδα Ritter Hellas
Στους Ολύμπους και τα Μεστά της Χίου, εμφανίστηκαν ιππότες με δάδες στα χέρια, πριγκίπισσες, κουρσάροι, ξιφομάχοι και μελωδοί που μηδένισαν την χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το παρελθόν και έκαναν την ιστορία ζωντανή, χαρίζοντάς της ήχους, χρώματα και βηματισμό. Οι λιλιπούτειοι φίλοι του φεστιβάλ μυήθηκαν στην μαγεία του παραμυθιού αλλά και της ιστορίας που μοιάζει με συναρπαστικό παραμύθι αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα παραδοσιακό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία των Μεστών με Χιώτες μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους των Μεστών και του Νεοχωρίου και κράτησε μέχρι το πρωί. Ευγενική συμμετοχή στις εκδηλώσεις είχε και η Παραολυμπιονίκης, Πρωταθλήτρια ξιφασκίας, Κέλλυ Λουφάκη.
4 Σεπτεμβρίου: Έκθεση Αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ και παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη-μεταλλουργού Πάρη Σίβρη, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
Ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού αποτυπώνεται σε κάθε μέσο έκφρασής του στην καθημερινή του ζωή. Με αισθητική και με συναίσθημα οι κάτοικοί της έφτιαξαν τα σπίτια τους, έραψαν τα ρούχα και τα κοσμήματα που τους συνόδεψαν στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους και δημιούργησαν τις πιο λεπτές γεύσεις από μαστίχα και τριαντάφυλλο. Αυτό είναι και το συμβολικό μήνυμα των δύο εκθέσεων που περιλήφθηκαν στο 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου.
Η Έκθεση Αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ και η παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη-μεταλλουργού Πάρη Σίβρη, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» έκαναν εγκαίνια το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος, Ειρήνη Νικολοπούλου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Σταμάτης Κριμιτζής, ο διεθνούς φήμης σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ ,ο βραβευμένος αρχιτέκτων Μανώλης Βουρνούς κι η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά η όποια τοποθετήθηκε στο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.
5 Σεπτεμβρίου: Η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου
Η αυλαία του 1ο Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Χίου έπεσε στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου στην περιοχή Νένητα εν μέσω χειροκροτημάτων σε μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες που μάλιστα έχει καταγωγή από το νησί. Η κρυστάλλινη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη έγινε το όχημα σε ένα ταξίδι στις ευγενείς μελωδίες των τραγουδιών της που μεγαλόπρεπα έντυσαν μια ολόκληρη εποχή στο ελληνικό πεντάγραμμο. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στήριξε το Φεστιβάλ σε όλες τις εκφάνσεις του και συγκίνησε με την εγκαρδιότητά της πάνω στη σκηνή και κάτω από αυτή. Στην συναυλία, παρευρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη.