Ακραία μεταφορικά και κυριολεκτικά, συνδεδεμένα με τη μοναξιά αλλά και την ελπίδα που χάριζε το φως τους στους ναυτικούς. Πέντε εντυπωσιακοί φάροι στην Ελλάδα σάς προκαλούν να αγναντέψετε το ανοιχτό πέλαγος.

10

Ο φάρος στο Ακρωτήριο Παπάργυρας

Στο ανεμοδαρμένο ακρωτήριο Παπάργυρας, στα ανατολικά της Τήνου, υψώνεται ένας από τους ομορφότερους πέτρινους φάρους του Αιγαίου. Κατασκευάστηκε το 1910 και θεωρείται σημαντικός φάρος πελαγοδρομίας, καθώς ορίζει το πέρασμα Χίου -Ικαρίας. και το στενό Μυκόνου -Τήνου. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 41 μέτρα. Το ολιγόλεπτο περπάτημα στα βράχια του ακρωτηρίου είναι μια μοναδική εμπειρία.

Ο φάρος του Πανόρμου στο νησάκι Πλανήτης

Το πέτρινο κτίριο και ο τετράγωνος πέτρινος πύργος του, που φθάνει σε ύψος τα 8 μέτρα, υψώνονται σε πολύ κοντινή απόσταση, απέναντι από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Πανόρμου, επινείου του Πύργου. Το νησάκι Πλανήτης απέχει ελάχιστα από την ακτή και θα φθάσετε ως εκεί με σύντομο περπάτημα πλάι στη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του οικισμού. Ο εντυπωσιακός φάρος είναι από τους πιο παλιούς στις Κυκλάδες και έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το 1998. Πρωτοάναψε το 1886, είχε φωτοβολία 9 μιλίων και είναι φτιαγμένος με μαστοριά από πέτρα και μάρμαρο, υλικά που υπάρχουν άφθονα στο νησί.

Ο Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο

Ο Φάρος Τουρλίτης είναι ένα σύμβολο ολόκληρου του κυκλαδικού πολιτισμού. Ο ξακουστός φάρος της Άνδρου είναι ένα οικοδόμημα που φωτίζει τη θάλασσα παλεύοντας καθημερινά με τα κύματά της. Είναι ο μοναδικός ελληνικός φάρος που χτίστηκε επάνω σε βράχο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Χρονολογείται στο 1887. Επισκευάστηκε εξ ολοκλήρου το 1996, με έξοδα της οικογένειας Γουλανδρή.

Ο Φάρος στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι

Στην Περαχώρα Λουτρακίου βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ο Ναός της Ήρας Ακραίας υψώνει ακόμη τα ερείπιά του απέναντι στο πέλαγος. Πλάι του, στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, υψώνεται ένας καταπληκτικός φάρος που έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Θεωρείται ένας από τους ωραιότερους στην Ελλάδα και από το 2001 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χτίστηκε το 1897 και λειτουργούσε με πετρέλαιο. Από τότε, καθοδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό προς τη Διώρυγα της Κορίνθου. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός, επαναλειτούργησε το 1947 και το 1982 έγινε ηλεκτρικός. Αξίζει να ανεβείτε ως εκεί, ειδικά την ώρα του δειλινού.

Ο φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο

Ο φάρος που δεσπόζει στο Ταίναρο θεωρείται ένας από τους πιο επιβλητικούς σε όλη την Ελλάδα. Είναι οικοδόμημα Γάλλων τεχνικών, χτισμένο από πέτρα πάνω σε πλάτωμα στους φυσικούς βράχους του ακρωτηρίου, με ύψος 16 μέτρων. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887 και ανακαινίστηκε το 1930. Το 1984 στήθηκε εκεί αυτόματο φωτιστικό μηχάνημα, οπότε εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους του φαροφύλακες. Το κτίσμα αναπαλαιώθηκε το 2008 και έκτοτε φυλάσσεται από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Κάθε τρίτη Κυριακή του Αυγούστου η πρόσβαση στο κοινό είναι ελεύθερη, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πιο αυθεντικές εμπειρίες στην Άνδρο

Oι επιβλητικοί φάροι της Τήνου

Στον Πύργο της Τήνου μια τέχνη διατηρείται ακόμα ζωντανή