Από τα πράγματα που επλήγησαν όσο λίγα κατά τη διάρκεια των lockdown του 2021 και του 2020 ήταν ο πολιτισμός. Για παράδειγμα, τα εγκαίνια ενός νέου μουσείου φαινόταν μια δύσκολη, αν όχι αδύνατη υπόθεση. Αλλά ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού δεν σταμάτησε να υπάρχει, δεν σταμάτησε να δημιουργεί.
Το 2022, τη χρονιά που η ανθρωπότητα ελπίζει να αφήσει την πανδημία πίσω της, μια σειρά από σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο θα ανοίξουν για πρώτη φορά της πύλες τους. Με τη βοήθεια του Time Out, θα «ξεναγηθούμε» σε 8 από αυτά.
Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κωνσταντινούπολη
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ήταν από τα στολίδια του παραλιακού μετώπου της γειτονιάς του Karakoy πριν μεταστεγαστεί προσωρινά ώστε να κατασκευαστεί ένα νέο κτιριακό συγκρότημα σε σχέδια του θρυλικού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Η επιστροφή του Μουσείου αναμένεται να ζωντανέψει ένα παραθαλάσσιο κομμάτι της πόλης στο οποίο πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του Galataport, ενός φιλόδοξου αναπτυξιακό project το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο πεζόδρομο κατά μήκος του Βοσπόρου, καταστήματα και εστιατόρια. Στο Μουσείο θα υπάρχει επίσης σινεμά, βιβλιοθήκη, ένα κατάστημα με είδη design και αρκετοί χώροι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα
Όταν ανοίξει τις πύλες του, κάτι που αναμένεται τον Νοέμβριο του 2022, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό. Βρίσκεται στη Γκίζα, πολύ κοντά στις μεγάλες πυραμίδες, σε μια απόσταση 40 περίπου λεπτών με αυτοκίνητο από το Κάιρο.
Θα φιλοξενεί πάνω από 50.000 αντικείμενα και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαιοτήτων στον κόσμο που θα ανήκει στην κληρονομιά ενός και μόνον πολιτισμού, του αιγυπτιακού.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα 5.000 κομμάτια του θησαυρού του Τουταγχαμών θα βρίσκονται μαζί στο ίδιο σημείο για πρώτη φορά από τότε που ανακαλύφθηκαν. Ανάμεσα τους και η περίφημη μάσκα. Ίσως το πιο γνωστό αντικείμενο της Αρχαίας Αιγύπτου.
Το Μουσείο του Μπρόντγουεϊ, Νέα Υόρκη
Όσοι βρεθούν στη Νέα Υόρκη το επόμενο καλοκαίρι και σκοπεύουν να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, θα ήταν καλό να προσέλθουν λίγες ώρες νωρίτερα. Έτσι θα έχουν χρόνο να εξερευνήσουν το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην πιο διάσημη θεατρική συνοικία του κόσμου.
Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν κομμάτια όπως το σόου “Πώς ανεβαίνει μία παράσταση στο Μπρόντγοϋει” και την ιστορία του μιούζικαλ. Σίγουρα όσοι επισκεφτούν το μουσείο θα έχουν την ευκαιρία για μία ενημερωτική αλλά και ψυχαγωγική ματιά πίσω από την αυλαία.
Το σπίτι του Σερζ Γκένσμπουρ, Παρίσι
To παρισινό σπίτι στο οποίο έζησε ο διάσημος (και κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενος) τραγουδιστής Σερζ Γκένσμπουρ παρέμεινε κλειστό για το κοινό από τον θάνατό του το 1991. Αυτή την άνοιξη ανοίγει για πρώτη φορά ως μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη. Επικεφαλής του project είναι η κόρη του, η ηθοποιός Σάρλοτ Γκένσμπουρ.
Σίγουρα η κύρια ατραξιόν θα είναι ο χώρος του σαλονιού, διάσημος για την εκκεντρικότητά του, με το πιάνο, το art deco μπαρ και την τεράστια συλλογή γλυπτών του Γκένσμπουρ.
Μουσείο Τέχνης και Φωτογραφία, Μπανγκαλόρ
Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Σίδνεϊ
Η επέκταση της Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας κόστισε 247 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (156 εκατομμύρια ευρώ). Το αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Ένας μεγάλος χώρος της πινακοθήκης θα είναι υπόγειος, πάνω σε μία παροπλισμένη ναυτική δεξαμενή πετρελαίου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Αναμένεται να ανοίξει για το κοινό στο τέλος του χρόνου και είναι το «παιδί» του Ινδού επιχειρηματία και συλλέκτη Abhishek Poddar. Το μουσείο σε αυτήν την πόλη της νότιας Ινδίας θα φιλοξενεί πάνω από 18.000 φωτογραφίες και έργα τέχνης από τη σημαντική συλλογή του. Από πίνακες, μέχρι υφάσματα και γλυπτική.
Αν το ταξίδι μέχρι τη Μπανγκαλόρ σας φαίνεται μακρινό και δύσκολο, το μουσείο προσφέρει ήδη ψηφιακές εκθέσεις και ξεναγήσεις, κάτι που το καθιστά πρωτοπόρο στην προσπάθεια να φτάσει η τέχνη και ο πολιτισμός παντού, έστω και σε αυτή τη μορφή.
Στους νέους χώρους της Πινακοθήκης υπάρχουν έργα Αβορίγινων καλλιτεχνών, όπως και αυτοχθόνων καλλιτεχνών από τα νησιά του Πορθμού Τόρες. Οι πράσινες στέγες της, το σύστημα συγκομιδής βρόχινου νερού και τα ηλιακά πάνελ κάνουν την πινακοθήκη ένα πρότυπο βιωσιμότητας και ένα από τα πιο «πράσινα» οικοδομήματα της Αυστραλίας.
Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας, Όσλο
Όταν ανοίξει τις πύλες του -αναμένεται κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς- το μουσείο που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας θα είναι το μεγαλύτερο των Βορείων Χωρών. Το μουσείο στο Όσλο θα φιλοξενεί 100.000 εκθέματα, ανάμεσα τους και μια αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ – την οποία ο Ολλανδός ζωγράφος δημιούργησε στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβένς το 1889- και η «Χειμωνιάτικη Νύχτα στα Βουνά» του Χάραλντ Σόλμπεργκ, που έχει ψηφιστεί ως εθνικός πίνακας της Νορβηγίας.
Όμως το αρχιτεκτονικό καύχημα του μουσείου θα είναι η Αίθουσα του Φωτός. Θα είναι ένας εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος 2.400 τετραγωνικών μέτρων στην κορυφή του μουσείου, ιδανικός για να απολαύσει κανείς έργα τέχνης.
Μουσείο του Παλατιού, Χονγκ Κονγκ
Το Μουσείο που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είχε ανακοινώσει πως θα δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 2016 αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά τον ερχόμενο Ιούλιο και είναι αφιερωμένο στην Αυτοκρατορική Κίνα, με πολλά εκθέματα να προέρχονται από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. Θα φιλοξενεί εννιά εκθέσεις, σπάνια βιβλία και δείγματα παραδοσιακής καλλιγραφίας.
Είναι επίσης ένα μουσείο κατάλληλο για παιδιά, καθώς θα προσφέρει ειδικά προγράμματα και διαδραστικές εμπειρίες. Επίσης αναμένεται να πραγματοποιήσει και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Η πρώτη από αυτές θα είναι μία έκθεση η επιμέλεια της οποίας έχει γίνει από κοινού με το Λούβρο.
www.westkowloon.hk/en/hkpm#overview
Διαβάστε ακόμα:
Οι αυτοπροσωπογραφίες του Van Gogh στην Πινακοθήκη Courtauld στο Λονδίνο -Μια μοναδική έκθεση
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας: Ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Άπω Ανατολή
10 σπουδαία έργα τέχνης που πρέπει να δείτε στην Ευρώπη