Ευτυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν στο πέρασμα των χρόνων. Και σίγουρα η πιο διαχρονική και αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία δεν είναι άλλη απ΄αυτή που αφηγείται ο Κάρολος Ντίκενς στο κλασσικό μυθιστόρημά του A Christmas Carol (Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία).
Και ποιον δεν αγγίζει το πασίγνωστο παραμύθι με τον γεροτσιγκούνη Σκρουτζ που έχει διδάξει σε τόσες γενιές ότι το νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στην αγάπη, την συγχώρεση και τον αλτρουϊσμό. Από τη Βικτωριανή εποχή, και συγκεκριμένα το 1843 που πρωτοδημοσιεύθηκε, έως τις μέρες μας, οι επανεκδόσεις του διηγήματος του Ντίκενς έχουν υπάρξει συνεχείς, το ίδιο και οι κινηματογραφικές μεταφορές και βέβαια οι θεατρικές παραστάσεις που κάθε εορταστική σεζόν ανεβαίνουν σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Ο γεννημένος στο Πόρτσμουθ, Τσαρλς Ντίκενς, έγραψε το παραμύθι όσο ζούσε στο Λονδίνο. Παρά το ότι το σπίτι όπου κατοικούσε το εκείνο διάστημα δεν υπάρχει πια, μια επίσκεψη στη μοναδική οικία του που διασώζεται στη βρετανική πρωτεύουσα, αρκεί για να βιώσει κανείς με τον πιο πιστό τρόπο τις συνήθειες, τα ήθη και το κλίμα της εποχής.
Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, το αναπαλαιωμένο, τετραώροφο σπίτι στο Νο 48 της Doughty Street, στο ανατολικό άκρο του κατεξοχήν λογοτεχνικού Bloomsbury, στολίζεται με αυθεντικά στολίδια εποχής κι επιφυλάσσει ένα πλήθος γιορτινών εκπλήξεων στους επισκέπτες.
Ούτως ή άλλως, το Μουσείο Ντίκενς στο οποίο έχει μετατραπεί το σπίτι αυτό, περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με το διάσημο μυθιστοριογράφο που υπήρξε επίσης και μεγάλος φιλάνθρωπος και αγωνιστής κατά των ανισοτήτων και των κοινωνικών προβλημάτων της Βικτωριανής εποχής. Ένα ταξίδι στο χρόνο περιμένει τους επισκέπτες, που μπορούν να περιπλανηθούν στους χώρους όπου έγραψε και παρουσίασε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, μεταξύ των οποίων το Όλιβερ Τουίστ και Νίκολας Νίκλμπι.
Περνώντας την είσοδο και μπαίνοντας στον κόσμο του Ντίκενς, παρατηρώντας σπάνια χειρόγραφα και μέρος της αλληλογραφίας του, φωτογραφίες, αφίσες που διαφήμιζαν τις αναγνώσεις και τις ομιλίες του, και τη μεγαλύτερη συγκεντρωμένη συλλογή έργων του, που εκτίθενται εν μέσω αυθεντικής επίπλωσης της εποχής, αποκτά κανείς μια μοναδική άποψη για τη ζωή και το έργο του.
Η λογοτεχνική ατμόσφαιρα που αποπνέει το σπίτι είναι ιδιαίτερα εμφανής στο γραφείο του συγγραφέα. Στο δωμάτιο αυτό, που είναι βαμμένο σε έντονο κόκκινο χρώμα, δεσπόζουν οι τρεις ξύλινες βιβλιοθήκες κι εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί το διάσημο συγγραφέα καθισμένο εκεί, να γράφει τα κείμενά του. Στο καθιστικό με το τζάκι και το πιάνο λάμβαναν χώρα οι περίφημες αναγνώσεις των διηγημάτων του που διοργάνωνε ο Ντίκενς.
Στην τραπεζαρία με τα παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο και τις βαριές κουρτίνες, βλέποντας το τραπέζι στρωμένο με σερβίτσια της πρώιμης Βικτωριανής εποχής, νομίζεις ότι η οικογένεια επρόκειτο μόλις να καθίσει για γεύμα. Κατεβαίνοντας μάλιστα στο υπόγειο, υπάρχει η κουζίνα και το δωμάτιο προετοιμασίας του γεύματος όπου απασχολούνταν η υπηρέτρια του σπιτιού. Μπορεί ακόμη να επισκεφθεί κανείς τους επάνω ορόφους, όπου εκτός από το υπνοδωμάτιο του Καρόλου και της συζύγου του Κάθριν, επισκέψιμο είναι και το δωμάτιο της νύφης του, Μαίρη Χόγκαρθ, που έμεινε μαζί τους σχεδόν δύο χρόνια και ενέπνευσε κάποιους από τους θηλυκούς χαρακτήρες των έργων του.
Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δίνεται έμφαση ώστε να υπογραμμίζεται η ιδιαίτερη αγάπη του Ντίκενς για τα Χριστούγεννα. Σε μια όμορφα σκηνοθετημένη γιορτινή ξενάγηση, η υπηρέτρια της οικογένειας σας υποδέχεται στη στολισμένη με γκι και κισσό κατοικία των Ντίκενς και σας μυεί στον τρόπο που η οικογένεια περνούσε τα Χριστούγεννα.
Παλιά στολίδια και κάλαντα εποχής συμπληρώνουν το σκηνικό, ενώ εσείς παρατηρείτε την πρώτη έκδοση του Christmas Carol ή το γράμμα που ο ίδιος ο Ντίκενς έστειλε από την Αμερική τα πρώτα Χριστούγεννα που πέρασε εκεί, ευχαριστώντας έναν θαυμαστή του που του έστειλε ένα κλωνάρι γκι από τη Βρετανία.
Τέλος, στο καφέ του μουσείου θα απολαύσετε ζεστό, αρωματικό κρασί και χριστουγεννιάτικα γλυκά, στο κατάστημα εντός του χώρου θα βρείτε ξεχωριστές ιδέες δώρων με πρωταγωνιστή τον γκρινιάρη Σκρουτζ, ενώ στο μικροσκοπικό θέατρο των μόλις 28 θέσεων, μπορείτε να παρακολουθήσετε κατόπιν προ κράτησης, κάποιο έργο του Ντίκενς να ζωντανεύει στη σκηνή.
Κι αν φεύγοντας από το μουσείο σας φανεί ότι διακρίνετε μια γέρικη, ξερακιανή φιγούρα να σας γνέφει πίσω απ΄το παράθυρο, τότε μη διστάσετε: χαμογελάστε και φωνάξτε «Merry Christmas Mr Scrooge!»