Το ασημένιο Κύπελλο που απονεμήθηκε στον Μαραθωνιονίκη Σπύρο Λούη, στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896, «ταξίδεψε» από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Παρίσι και στο Μουσείο του Λούβρου.

19

Το ιστορικό τρόπαιο, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, αποτελεί ένα από τα βασικά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης: «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, με αφορμή τους φετινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, στη θέση του Κυπέλλου του Λούη, στην αίθουσα έκθεσης στο ΚΠΙΣΝ τοποθετήθηκε το ειδικά σχεδιασμένο γλυπτό σκιάς «Ο Λούης στο Λούβρο». Πρόκειται για ένα ακόμη έργο του -κορυφαίου στη χώρα μας- Shadow Artist Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που οι δημιουργίες του βάζουν τον θεατή να «παίξει» -κυριολεκτικά- με το μυαλό του.

«Ο Λούης στο Λούβρο» δεν είναι ένα στατικό έργο, αλλά μέσα από μια κυκλική κίνηση προβάλλει συμβολικές εικόνες για την ιστορία του Κυπέλλου και το «ταξίδι» του στο Παρίσι. Έτσι, κατά την περιστροφή του και τον φωτισμό του από συγκεκριμένο σημείο, εμφανίζονται διάφορες μεταβαλλόμενες ακατάληπτες σκιές. Σε τρία όμως σημεία της περιστροφής οι σκιές αυτές γίνονται απόλυτα κατανοητές εικόνες.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(393821)
      ["id"]=>
      int(393821)
      ["title"]=>
      string(6) "Louis2"
      ["filename"]=>
      string(17) "Louis2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(321373)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/arts_and_culture/ena-glypto-skias-gia-ton-marathonionik/attachment/louis2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "24"
      ["description"]=>
      string(86) "«Ο Λούης στο Λούβρο»/Photo: Τριαντάφυλλος Βαΐτσης"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(6) "louis2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(393801)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-08-26 08:12:24"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-08-26 08:13:42"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-169x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(169)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-768x1365.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1365)
        ["large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-576x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(576)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-864x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(864)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/08/Louis2-1152x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1152)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο δημιουργός Τριαντάφυλλος Βαΐτσης μας εξηγεί για το έργο, που χαρακτηρίζει «χαοτικό» και τις ερμηνείες του: «Στην πρώτη εικόνα, φαίνεται ένας δρομέας που τρέχει ανάμεσα σε υδρόβια φυτά και δύο πτηνά, τα οποία παραπέμπουν στις αναπαραστάσεις του κυπέλλου και στα έλη της περιοχής του Μαραθώνα. Ο δρομέας, ο κάθε άνθρωπος δηλαδή», όπως λέει, «θέλει να φτάσει στο στόχο του. Εκεί θα «ολοκληρωθεί». Αν θα παρατηρήσετε καλά, το φύλλο που υπάρχει τέρμα δεξιά στην εικόνα, εκεί που «τερματίζει» δηλαδή, έχει το ίδιο σχήμα με τη μαύρη περιοχή στο σώμα του δρομέα και θα κουμπώσει σ’ αυτό το «κενό» που υπάρχει στο σώμα. Επειδή όμως πιστεύω πως ο άνθρωπος πρέπει να συνεχίζει την προσπάθειά του, έκανα αυτό το φύλλο ελάχιστα μικρότερο, κάτι που δύσκολα θα γίνει αντιληπτό με το μάτι, ώστε να υπάρχει το κίνητρο για τη συνέχεια.

Στη δεύτερη εικόνα, φαίνεται το Παρίσι. Στο κέντρο της εικόνας και ένα επίπεδο πίσω από τα υπόλοιπα κτήρια, ώστε να ξεχωρίζει και να δίνει βάθος στον συμβολισμό, είναι τοποθετημένη η Πυραμίδα του Λούβρου, όπου βρίσκεται εκτεθειμένο το Κύπελλο του Σπύρου Λούη. Στην τρίτη εικόνα, φαίνεται μια ακόμα αναπαράσταση του κυπέλλου, στην οποία διακρίνεται, σε μικρές διαστάσεις, ένα πουλί που κυνηγάει μια λιβελούλα», καταλήγει ο κ. Βαΐτσης.

«Ο Λούης στο Λούβρο» σε κίνηση

Ο σκελετός του έργου είναι φτιαγμένος από ξύλο MDF και σύρμα ενώ τα υλικά που δημιουργούν τις λεπτομέρειες των σκιών είναι αλουμίνιο και χαλκός. Στο γλυπτό μπορεί κανείς να παρατηρήσει κάποιες λιβελούλες, οι οποίες περιστρέφονται μαζί με το έργο. Επίσης, υπάρχουν πέντε χάλκινοι κύκλοι που παραπέμπουν στους Ολυμπιακούς Κύκλους και κατ’ επέκταση στις πέντε ηπείρους.

Το γλυπτό σκιάς: «Ο Λούης στο Λούβρο» φιλοτεχνήθηκε στην Ξάνθη και στο εργαστήρι του δημιουργού στο -μοναδικό του είδους μουσείο- «Σπίτι της Σκιάς» που ο ίδιος λειτουργεί και εκτίθενται μοναδικά του έργα. Από τον περασμένο Απρίλιο το νέο γλυπτό σκιάς εκτίθεται στην αίθουσα του ασημένιου Κυπέλλου του Λούη στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, προκαλώντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Το Κύπελλο του Λούη

Το θρυλικό τρόπαιο του Σπύρου Λούη αποκτήθηκε το 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μετά από δημοπρασία του Οίκου Christie’s. Η απόφαση του ΙΣΝ να συμμετάσχει στη δημοπρασία είχε ως κίνητρο την ιστορική σημασία του Κυπέλλου τόσο ως Ολυμπιακό όσο και ως εθνικό τεχνούργημα. Η απόκτηση του συνοδεύτηκε από την άμεση δέσμευση του ΙΣΝ να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από το 2016. Επίσης, το Κύπελλο του Λούη εκτέθηκε στο παρελθόν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη και στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Κάθε έργο του ο δημιουργός το συνοδεύει και με μερικούς στίχους. Για το: «Ο Λούης στο Λούβρο» ο ίδιος εμπνεύστηκε: «Ο Λούης στον Λούβρο «Κύκλους κάνει η ζωή»…Σαν το πουλί που κυνηγάει τη λιβελούλα τριγύρω από το κύπελλο του Λούη… Κι αυτό με τη σειρά του γυρνάει τον κόσμο…Κι έφτασε η ώρα να ξαναπάει στη χώρα που γεννήθηκε…Κει που ο Μπρεάλ εμπνεύστηκε τον μαραθώνιο και που σχεδίασε το κύπελλο του Λούη. Στο Λούβρο ο Λούης…Μα οι σκιές του, πίσω μένουν θύμησες…Και οι πέντε κύκλοι εκεί, να τρέχουν ασταμάτητα, σαν σε αγώνα δρόμου…Σε μαραθώνιο ολυμπιακό, γύρω απ’ τη λίμνη με τις λιβελούλες».

Γλυπτά…σκιάς

Δεν είναι όμως μόνο ο Λούης, στα έργα του κ. Βαΐτση, τα οποία εκτίθενται στο «Σπίτι της Σκιάς» στη Ξάνθη, ξεχωρίζουν οι μορφές των: Δημόκριτου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τσε Γκεβάρα, Μέριλιν Μονρόε, Τζον Λένον, κ.ά. Αρχικά, με τη πρώτη ματιά, τα γλυπτά μπορεί να μη δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση στο βάθρο. Όμως, στη συνέχεια, βλέποντας τη σκιά στον τοίχο, οι επισκέπτες νιώθουν έκπληξη και θαυμασμό, για το πως αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων έγιναν πραγματικά έργα τέχνης.

Ο καλλιτέχνης μάλιστα δεν αρκείται μόνο στις προσωπογραφίες αλλά και σε ολόκληρες παραστάσεις που πολλές από αυτές υποκρύπτουν βαθύτερα νοήματα, βάζοντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να του ξυπνήσουν συναισθήματα.

Info:

Κύπελλο Σπύρου Λούη

Vaitsis Triantafyllo

Διαβάστε ακόμα:

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Μαθήματα φιλοξενίας μέσω βιντεοπαιχνιδιού

Πόσο αυξήθηκε ο τουρισμός και οι δαπάνες στο Παρίσι την πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων