Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία Westerkerk, στο κέντρο του Άμστερνταμ, μπροστά από ένα μικρό κανάλι και ανάμεσα σε πανέμορφα σπίτια της ολλανδικής πρωτεύουσας, βρίσκεται το σπίτι της Άννας Φρανκ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το μουσείο της Άννας Φρανκ, γνωστό στα ολλανδικά ως Anne Frank Huis.

17

Το μουσείο, που εξωτερικά θυμίζει ένα τυπικό avant-garde κτίριο και εναρμονίζεται απόλυτα με την αισθητική του Άμστερνταμ, είναι η ιστορική κατοικία της οικογένειας Φρανκ, όπου εκτυλίχθηκε η συγκλονιστική ιστορία του διάσημου ημερολογίου της Άννας. Εντυπωσιακό και ενδιαφέρον ήδη από την εξωτερική του όψη, το μουσείο της Άννας Φρανκ αποτελεί αναμφισβήτητα μία απαραίτητη στάση στο κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Δίπλα στην είσοδο του κτιρίου, ελεγκτές εισιτηρίων, παρά τον υγρό καιρό, ελέγχουν γρήγορα τα ψηφιακά εισιτήρια και μας επιτρέπουν την άμεση είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο είναι αρκετά αυστηρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι, παρά τον ιδιαίτερο φιλειρηνικό του χαρακτήρα, το μουσείο έχει αποτελέσει στόχο ρατσιστικών επιθέσεων.

Με το που εισέρχεται κανείς στον χώρο, στο βάθος δεσπόζει μια φωτογραφία της έφηβης Άννας, ενώ η μίνιμαλ αισθητική του λόμπι προϊδεάζει για τη σύγχρονη προσέγγιση του μουσείου. Αφού αφήσουμε τα παλτό μας και παραλάβουμε τα μίνι σκάνερ, ξεκινάμε την περιήγησή μας στον χώρο.

Οι πρώτες αίθουσες είναι αφιερωμένες στην ιστορία της οικογένειας Φρανκ και του ολλανδικού Εβραϊσμού, υποδεχόμενες κάθε επισκέπτη. Με ένα απλό σκανάρισμα στα διάφορα QRs, μπορεί κανείς να ενημερωθεί εύκολα για την ιστορία των Εβραίων του Άμστερνταμ και το Ολοκαύτωμα. Προχωρώντας μέσα από λίγα δωμάτια και στενά σκαλοπάτια, φτάνουμε στην κρύπτη, όπου, σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν, η έφηβη Άννα Φρανκ ζούσε κρυμμένη μαζί με την οικογένειά της.

Και κάπου εδώ, η ατμόσφαιρα του μουσείου αλλάζει. Γίνεται πιο αφηγηματική και ζωντανή, θυμίζοντας ένα ταξίδι στο μυαλό της έφηβης Άννας, η οποία ζούσε κλειδαμπαρωμένη στη σοφίτα μαζί με την οικογένειά της, περιμένοντας να τελειώσει ο πόλεμος.

Όλα είναι όπως τα περιέγραφε στις σελίδες του ημερολογίου της. Ακριβώς πίσω από τη συρόμενη, εικονική βιβλιοθήκη βρίσκεται η στενή σκάλα που οδηγεί στη σφραγισμένη σοφίτα, η οποία είχε διαμορφωθεί σε ένα άτυπο κρησφύγετο για την οικογένεια Φρανκ.

Καθώς ανεβαίνετε τη μικρή σκάλα με τα ακόμα πιο μικρά σκαλοπάτια προς τη σοφίτα, μια αλλιώτικη αύρα σας κατακλύζει. Σκέφτεστε ότι τα ίδια σκαλοπάτια ανέβηκε η Άννα σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν, ενώ όλα είναι όπως τα αποτύπωσε με το μολύβι της στα χειρόγραφά της: ο σκουριασμένος νεροχύτης της μητέρας, με το κρύο νερό, τα αποκόμματα από εφημερίδες κολλημένα στους τοίχους και το δωμάτιο του Πέτερ με την πτυσσόμενη σκάλα ακριβώς δίπλα στην πόρτα του δωματίου της Άννας και της Μάργκοτ. Όλα είναι εκεί. Ήσυχα και βουβά.

Ακόμα και το δωμάτιο της Άννας είναι ακριβώς όπως το περιέγραψε η ίδια. Από τη μία, η ξύλινη πόρτα με το θαμπό γυάλινο τζάμι και, από την άλλη, τα δύο κρεβάτια: της Μάργκοτ και της Άννας. Ένα τόσο οξύμωρο συναίσθημα κυριεύει κάθε επισκέπτη που ανακαλύπτει την ιστορία των δύο αδελφών: μια αλλόκοτη εγγύτητα και μια βαθιά συγκίνηση για τα δύο κορίτσια που γνωρίσαμε μέσα από την προσωπική μαρτυρία της Άννας.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή, όμως, έρχεται όταν φτάνει κανείς στην προθήκη του ημερολογίου. Είναι αδύνατο να μην νιώσει κανείς δέος αντικρίζοντας το πρωτότυπο χειρόγραφο της Άννας Φρανκ, με τα γράμματά της και τις σκοτεινές ημερομηνίες της δεκαετίας του 1940. Εκεί, ο χρόνος μοιάζει να παγώνει, και η τραγική μοίρα αυτού του κοριτσιού γίνεται ακόμα πιο σπαρακτική. Η επίσκεψη αποκτά έναν διαφορετικό χαρακτήρα -λιγάκι πιο μελαγχολικό, μα βαθιά διδακτικό. Είναι μια στιγμή που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο.

Διαβάστε ακόμα:

Άμστερνταμ, ένας ιδανικός προορισμός για solo travelers

10 εξαιρετικές επιλογές Airbnb στο Άμστερνταμ

First Τimers στο Άμστερνταμ