Ενενήντα τρεις παραγωγές, σε 85 ημέρες, με συμμετοχή περίπου 2.500 περφόρμερ και δημιουργών από τα πέρατα του κόσμου και με ένα πρόγραμμα που παραλαμβάνει παραστάσεις χορού, συναυλιών, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα σηκώνει αυλαία το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
«Στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 επιλέξαμε παραστάσεις που, μέσα από διαφορετικές σκηνικές γλώσσες, απαντούν στο διπλό ερώτημα «Πώς να ζήσουμε τη ζωή μας; Πώς να αντέξουμε τη ζωή μας;». Aγγίζουν θέματα ταυτότητας, ερευνούν την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μιλούν για το αίσθημα απομόνωσης σ’ έναν κόσμο που ο πολίτης νιώθει αφιλόξενο αλλά και για στιγμές ευδαιμονίας που χαρίζει η συνύπαρξη. Και όλα αυτά μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται. Οι παραστάσεις φέτος έχουν έναν προσανατολισμό πολιτικό, με την έννοια ότι θέτουν στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες: το αίτημα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και συμπερίληψη, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά» σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο σημείωμά της.
Το ρεπερτόριο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου εστιάζει στις έννοιες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης μέσα από την «Ορέστεια», που ανεβάζει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με το Εθνικό Θέατρο, το οποίο παρουσιάζει επίσης τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου της Μαριάννας Κάλμπαρη με το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, τις «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και τον «Πλούτο» του Γιάννη Κακλέα για το ΚΘΒΕ.
Επίδαυρος
Στις 5 και 6 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη του Τιμοφέι Κουλιάμπιν που επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών μετά τις αριστουργηματικές «Τρεις αδερφές» (2018), με μια διεθνή παραγωγή και παγκόσμια πρεμιέρα. Σπουδαίοι ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Ανάμεσά τους η Ανθή Ευστρατιάδου, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νικόλας Παπαγιάννης, ο Θάνος Τοκάκης, ο Νίκος Ψαρράς κ.ά.
Στις 12 και 13 Ιουλίου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, με το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσουν την «Ορέστεια» του Αισχύλου. Στο ερμηνευτικό καστ ξεχωρίζουμε τους Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων) και Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας).
Στις 19 και 20 Ιουλίου, θα δούμε τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που κατεβαίνει με το ΚΘΒΕ. Στον ρόλο του Χρεμύλου, ο Μάνος Βακούσης. Στο μουσικό μέρος της παράστασης, παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.
Στις 26 και 27 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η ιστορία της Εκάβης ιδωμένη από την Κομεντί Φρανσέζ που έρχεται ξανά στην Επίδαυρο, συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.
Ηρώδειο
Το Ηρώδειο παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίους μαέστρους και ερμηνευτές. Όπερα και κλασική μουσική έχουν την πρωτοκαθεδρία του προγράμματος, με έντονες ωστόσο τις ελληνικές και σύγχρονες πινελιές.
Την 1η Ιουνίου, το πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Πουτσίνι, με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών διεθνούς ακτινοβολίας, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Ούγκο ντε Άνα.
Στις 15 Ιουνίου, θα εμφανιστούν τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής· ο λόγος για τους Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδα Καβάκο και Γιο-Γιο Μα.
Στις 18 Ιουνίου, η περίφημη Philharmonia του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του Φινλανδού Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι θα δώσει μία μοναδική συναυλία, με σολίστ τη βιολονίστρια Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια.
Στις 26 Ιουνίου, η υπέροχη Λορίνα ΜακΚένιτ επιστρέφει παρουσιάζοντας αγαπημένα κλασικά τραγούδια της στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσει ολόκληρο το «The Mask and Mirror».
Στις 30 Ιουνίου, το «παρών» θα δώσει η πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe υπό τη διεύθυνση ενός σούπερ σταρ του πόντιουμ, του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ.
Στις 5 Ιουλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα απολαύσουμε τον μοναδικό Sting.
Κλείνοντας φέτος τα 69 του χρόνια, το Φεστιβάλ διευρύνει τη συνεργασία του με ιστορικούς θεσμούς και ποικίλους χώρους στην πόλη, από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ως το Θέατρο Παλλάς, από την αλάνα του ΙΜΕ ως την ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από το ΕΜΣΤ και την Εθνική Βιβλιοθήκη ως το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Σύγχρονο Θέατρο και το Ωδείο Αθηνών όπου και επανέρχεται ανανεωμένο το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εστιάζει στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει από τις 2 Απριλίου 2024.
Διαβάστε ακόμα:
Γκλιάτη: Η παραλία της Αργολίδας όπου θα κάνετε μπάνιο πάνω από μια βυθισμένη πολιτεία
Tαξίδι με παιδιά: Επίσκεψη στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου
Επίδαυρος: Πώς θα γίνει εκτός από προορισμός για να δεις και τόπος να ζεις