Πολλές από τις εκκλησίες της Ζακύνθου έχουν ανεγερθεί κατά τα μεσαιωνικά χρόνια και σώζονται έργα από σημαντικούς αγιογράφους. Σημείο αναφοράς για το νησί είναι ο Άγιος Διονύσιος, ο οποίος είναι προστάτης του νησιού και οι ντόπιοι τιμούν τη μνήμη του δύο φορές το χρόνο σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στον ναό του Αγίου Διονυσίου, εκτός των άλλων σημαντικών έργων φυλάσσεται και το ιερό λείψανο του Αγίου τοποθετημένο μέσα σε μια ασημένια λάρνακα που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες πιστούς.

4

Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου: Ιδιαίτερα σημαντικά έργα τέχνης του Ναού αποτελούν η αργυρόγλυπτη Λάρνακα του Ιερού Λειψάνου, έργο Γεωργίου Διαμαντή Μπάφα (1829), οι Δεσποτικές εικόνες στο Τέμπλο με ασημένια επένδυση από τον ίδιο καλλιτέχνη (1829), ο περίφημος πίνακας της Λιτανείας του Αγίου δια χειρός ιερέως Νικολάου Κουτούζη (1766), το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο “Δωμάτιο” του Αγίου και πολλά άλλα έργα τέχνης που φυλασσόμενα στο Μουσείο της Μονής.

Μοναστήρι Παναγίας Σκοπιώτισσας: Ιδρύθηκε πριν από τα μέσα του 15ου αιώνα και είναι από τα παλαιότερα του νησιού. Σώζονται μόνο τα ερείπια του μοναστηριού και ο ναός της Παναγίας που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Μονής. Θεμελιώθηκε επάνω σε αρχαίο ναό της θεάς Αρτέμιδος και κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο της εκκλησίας, όπως η είσοδος και το δάπεδο του ναού. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες και η θέα από από το σημείο είναι υπέροχη, με τα χωριά, τη βλάστηση και τη θάλασσα να απλώνονται μπροστά σας. Ο χωματόδρομος μέχρι εκεί είναι ανηφορικός και σχετικά δύσβατος.

Παναγία Αναφωνήτρια: Βρίσκεται στην πευκόφυτη περιοχή του Πλεμοναρίου, και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές. Ιδρύθηκε πιθανότατα στα κατά τον 15ο αι. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες είναι η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου Αναφωνήτριας. Σώζονται τοιχογραφίες, πιθανόν από την ανακαίνιση της το 1669 και σήμερα αποτελεί σημαντικό προσκύνημα, λόγω της σύνδεσής του με τον «Άγιο της Συγγνώμης» Διονύσιο.