Η Σίφνος. «Νερά, Δέντρα και Περιβόλια». Η Φύση. Η Μουσική. Ένα Φεστιβαλ. Οι πρωταγωνιστές μιας εμπειρίας που σε επανασυνδέει με την πραγματικότητα.

13

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, MuSifanto, επιστρέφει στη Σίφνο για 9η χρονιά, θέλοντας να χτίσει με γερά θεμέλια την γέφυρα που ενώνει την κλασική μουσική με τη φυσική ομορφιά και τη ζώσα μουσική παράδοση του νησιού.

Για μια ακόμα χρονιά, διακεκριμένοι ερμηνευτές και δάσκαλοι μουσικής, θα γίνουν οι καθοδηγητές μιας διαδρομής που σκοπό έχει να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, υπό τους ήχους ακουσμάτων που ακουμπούν την ψυχή.

Καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας και παιδικής χορωδίας σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος του νησιού, θα δώσουν μια άλλη διάσταση στα απογεύματα κατοίκων και επισκεπτών του νησιού από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου. Συντελεστές του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος μιλούν στο Travel.gr για όλα όσα θα συμβούν στο νησί.

Πώς ξεκίνησαν όλα

«Το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής στη Σίφνου (MuSifanto) αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος που εδώ και 30 χρόνια πραγματοποιείται στα Μουσικά Εργαστήρια που ιδρύθηκαν από τον Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» σε 9 συνολικά νησιά του Αιγαίου. Σκοπός του είναι να δοθεί στα παιδιά των νησιών η ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την κλασική μουσική και άλλες μορφές έκφρασης αυτής της τέχνης. Ο λόγος που οδήγησε στη δημιουργία του Φεστιβάλ ήταν ο εμπλουτισμός της προσφοράς του Συνδέσμου στους μαθητές των Μουσικών Εργαστηρίων και σε όσους το επιθυμούν από τα νησιά ή άλλα μέρη της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός ετήσιου σημείου μουσικής συνάντησης μελέτης και συνεργασίας με σπουδαίους δασκάλους και διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να διδαχτούν από αυτούς, να εμπνευστούν από το παράδειγμά τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους» αναφέρει στο Travel.gr η κα Μαρία Κωνσταντινίδη, τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. «Έτσι επελέγη η Σίφνος, εκεί όπου δημιουργήθηκε το πρώτο Μουσικό Εργαστήρι το οποίο ίδρυσε η Μουσικοπαιδαγωγός Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρρόρη, ως ο τόπος  της ετήσιας συνάντησης που ονειρευτήκαμε. Σε αυτό το φιλόξενο νησί, μουσικοί, διάσημοι σολίστ και μουσικά σύνολα, μαθητές, ξένοι και Έλληνες επισκέπτες και μέλη της τοπικής κοινωνίας απολαμβάνουν συναυλίες υψηλού επιπέδου με ελεύθερη είσοδο σε τοποθεσίες ιδιαίτερης ομορφιάς και βιώνουν μοναδικές εμπειρίες καλλιτεχνικής απόλαυσης. Σε έναν μουσικό περίπατο μέσα από παλιά αγροτικά μονοπάτια, βιώνουν τη μοναδική φύση του νησιού συντροφιά με μικρές μουσικές εκπλήξεις που δημιουργούν μοναδική αίσθηση του «ανήκειν». Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται κάθε χρόνο η εκπαιδευτική διαδικασία και διευρύνεται το δίκτυο των  Μουσικών Εργαστηρίων. Ο στόχος επετεύχθη με επιτυχία και η προσπάθεια, παρά τις οικονομικές και πρακτικές δυσκολίες, συνεχίζεται. Όπως έχει διαπιστωθεί μέσω και του Φεστιβάλ, όχι μόνο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών των Εργαστηρίων αλλά και η επιθυμία από άλλα νησιά για τη δημιουργία νέων» συμπληρώνει.

Γιατί αξίζει να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ

«Γιατί θα γνωρίσετε ένα πολύ όμορφο νησί, θα νιώσετε την υπέροχη φιλοξενία, θα απολαύσετε καλό φαγητό και θα κάνετε καταπληκτικούς περιπάτους. Γιατί θα σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε και ένα πολιτιστικό δρώμενο που θα συμπληρώσει με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον υψηλής ποιότητας το πρόγραμμα των διακοπών σας. Θα απολαύσετε δωρεάν μια μοναδική εβδομάδα με μουσικές συναυλίες σημαντικού επιπέδου που θα δώσουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μουσικοί σε τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διαθέτει το νησί. Σε αυλές μοναστηριών και εκκλησιών, θα περπατήσετε σε μονοπάτια του νησιού και θα ζήσετε με έναν πιο άμεσο τρόπο τη φύση, με τις ξερολιθιές, τα στάχυα και τους αγρούς, το λιγοστό νερό που στερούνται, τη μοναδική κλίμακα των σπιτιών και των ταπεινών αγροτικών κτισμάτων, τις λεγόμενες «θεμωνιές», τα ζώα και την έλλειψη σκιάς που στωικά υπομένουν και όλα αυτά μέσα από απρόσμενες μουσικές εκπλήξεις στη διαδρομή. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις δύο μαθητικές συναυλίες με μαθητές που θα έχουν πάρει μέρος στα σεμινάρια μουσικής που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και του διάσημου αγγειοπλάστη του νησιού, που ζει και εργάζεται στην περιοχή, το βιολί, το λαούτο και το τραγούδι ντόπιων μουσικών και των συνεργατών τους, το κρασί και τα μεζεδάκια που προσφέρει μέλος του Συνδέσμου, οι επισκέπτες θα πάρουν μια γεύση τοπικού αυθεντικού πανηγυριού, ένα μέρος της τοπικής μουσικής παράδοσης στο όμορφο λιμανάκι, στο Βαθύ, επάνω στην προβλήτα που χωρίζει τον ιδιαίτερο ναό των Ταξιαρχών από τη θάλασσα. Θα έχετε την ευκαιρία για να νιώσετε τον πραγματικό παλμό του νησιού που αξίζει να ακούσουμε και να προστατέψουμε όλοι» σημειώνει η κα Μαρία Κωνσταντινίδη.

Το πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα που θέλει να αφήσει το MuSifanto

«Από τα παλιά χρόνια, η φύση και η μουσική ήταν στο κέντρο της ζωής των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά και ιδιαίτερα στη Σίφνο. Η φύση έδινε τα μέσα για την επιβίωση, η μουσική και το τραγούδι διευκόλυναν την επικοινωνία. Και τα δύο μαζί, έδιναν αρμονική διέξοδο στις δυσκολίες της ζωής. Στη Σίφνo, πριν έρθει ο τουρισμός, όλοι οι άνδρες εργάζονταν στη φύση. Ήταν συγχρόνως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και αγγειοπλάστες. Στα χωράφια, στα βουνά και στις παραλίες, 6 μέρες την εβδομάδα πάλευαν με τα στοιχεία της φύσης, με το χώμα, τον αέρα, το νερό οργώνοντας, βοσκώντας, πλάθοντας, πλέοντας, συχνά σε σκληρές συνθήκες. Έτσι φτιάχτηκε το υπέροχο τοπίο της Σίφνου, με 200 χιλιόμετρα μονοπάτια, με χιλιάδες περιβόλια που οι αναβαθμίδες κρατούν σταθερά σε πολλά επίπεδα, με τα λιόδεντρα, τα αμπέλια, τις συκιές, τις ροδιές, τους αγριόκεδρους, τις αγροτικές καλύβες, τα αγγειοπλαστεία σε όλες τις παραλίες. Οι γυναίκες φρόντιζαν το σπίτι και μεγάλωναν τα παιδιά. Άντρες και γυναίκες συναντιούνταν είτε κάθε Κυριακή στην εκκλησία, όπου η μουσική έπαιρνε τη μορφή βυζαντινής ψαλμωδίας, είτε στις ευχάριστες κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, όπου η μουσική είχε τη μορφή τραγουδιού και χορού. Τα ίδια δάχτυλα που τη μέρα δούλευαν σκληρά στη γη και στη θάλασσα, έπαιζαν τη νύχτα το βιολί και το λαούτο. Άντρες και γυναίκες αντάλλασσαν μουσικά πειράγματα, επαίνους, ερωτικές εξομολογήσεις, έφτιαχναν σχέσεις, νέες οικογένειες, η ζωή συνεχίζονταν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπαπαύλου,  αντιπροέδρος του Συνδέσμου οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας.

«Ο τουρισμός, η τηλεόραση, οι νέες τεχνολογίες έφεραν σημαντικές νέες ευκαιρίες, αλλαγές αλλά και σημαντικούς νέους κινδύνους. Ήρθαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικά είδη μουσικής. Το MuSifanto έχει παίξει καθοριστικό ρόλο φέρνοντας στο προσκήνιο την κλασική μουσική αλλά και άλλα σημαντικά ακούσματα (ethnic, jazz, κ.α.). Τα επαγγέλματα άλλαξαν ριζικά, όπως και ο ρόλος της φύσης στην οικονομία. Άνδρες και γυναίκες εργάζονται κυρίως στον τουρισμό. Από κέντρα αγγειοπλαστικής παραγωγής, οι παραλίες έγιναν τόποι παραθερισμού, κολύμβησης και γαστρονομίας. Το φυσικό τοπίο της Σίφνου πιέζεται έντονα από επιθυμίες δόμησης και τουριστικής ανάπτυξης. Το νερό σπανίζει, τα περιβόλια λιγοστεύουν. Έχει ξεκινήσει μεγάλη δημόσια συζήτηση για τα όρια αυτής της ανάπτυξης, για τις ελπίδες αναβίωσης του αγροτικού τομέα. Αλλά η μουσική μένει ζωντανή. Νέοι παραδοσιακοί μουσικοί εμφανίζονται στις γιορτές και στα πανηγύρια. Το MuSifanto και άλλες ειδικές μουσικές εκδηλώσεις συγκεντρώνουν εκατοντάδες θεατές. Ο αριθμός των μαθητών στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου και στη Σχολή Παραδοσιακού Χορού αυξάνεται κάθε χρόνο. Στην εποχή της πίεσης, της υπερβολής και της αμφισβήτησης η ανάγκη για την αρμονία και την απόλαυση που χαρίζει η μουσική είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ» συμπληρώνει.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πολιτιστικές επιλογές της Σίφνου

Οι κορυφαίες εμπειρίες στη Σίφνο

Best of Σίφνος: Γραφικά χωριά, απίστευτες παραλίες και ιδιαίτερες γεύσεις