Η Αμοργός με τους μικρούς κολπίσκους, τα ορεινά μονοπάτια, τα ολόλευκα εκκλησάκια και τις απίστευτες παραλίες είναι ο ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές διακοπές με κυκλαδίτικο ύφος και άρωμα. Βέβαια, την υπέροχη ατμόσφαιρα του νησιού συμπληρώνουν και τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού του.
Αρχαιολογική Συλλογή
Το κτήριο είναι τμήμα του περίφημου πύργου του Γαβρά, στο Πλατύστενο της Χώρας, στον οποίο ανήκε και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Περιλαμβάνει γλυπτά και αντιπροσωπευτικά δείγματα των Προϊστορικών Χρόνων από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού και τη συλλογή του Ε. Ιωαννίδη με 140 επιγραφές και αγάλματα από την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα (γλυπτά, ανάγλυφα, επιγραφές, κεραμική κ.ά.). Στον δεύτερο όροφο εκτίθενται γλυπτά από την αρχαϊκή περίοδο (6ος π.Χ. αιώνας) μέχρι τη Ρωμαιοκρατία (3ος αιώνας), καθώς και λίγα δείγματα μικροτεχνικής παραγωγής. Στον αύλειο χώρο υπάρχουν επιγραφές, ανάγλυφα και αγάλματα της ίδιας εποχής.
Τηλ: 22850 71831
Η έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας
Στο Σκευοφυλάκιο της μονής θα επισκεφθείτε μια μικρή, πολύ καλά παρουσιασμένη, συλλογή έργων βυζαντινής και μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορητές εικόνες, άμφια, ευαγγέλια, δισκοπότηρα, μαζί με χειρόγραφους κώδικες από τον 10ο έως τον 18ο αιώνα.
Τηλ: 22850 71274
Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού
Στεγάζεται στην οικία της οικογένειας Πάσαρη -μάλιστα ο Θεόδωρος Πάσαρης πολέμησε στη διάρκεια του αγώνα του 1821 κοντά στον Κωνσταντίνο Κανάρη. Είναι πολύ καλά διατηρημένη και προσφέρει την εικόνα ενός αντιπροσωπευτικού σπιτιού του 18ου αιώνα. Μεταξύ άλλων θα δείτε σκεύη, εργαλεία της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας, δείγματα καλαθοπλεκτικής τέχνης και παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο της Αμοργού. Υπάρχουν και οπτικοακουστικά μέσα που εμπλουτίζουν την ξενάγηση.
Ήθη και έθιμα
-Ένα πολύ σημαντικό αρχαίο έθιμο, αυτό του Καπετάνιου, επιβιώνει στο χωριό Λαγκάδα της Αμοργού. Ξεκινάει την Κυριακή της Τυρινής, στο καφενείο που λειτουργεί μόνο για τις γιορτές, στην Παναγία την Επανοχωριανή.
-Πολύ γνωστό είναι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που οργανώνεται μεταξύ 25-26 Ιουλίου, στο προσκύνημα αυτό της Άνω Μεριάς. Εκεί μαγειρεύουν και το περίφημο πατατάτο, το ξιδάτο, τη ρεβυθάδα, σε μεγάλες ποσότητες για να φιλέψουν τους χιλιάδες προσκυνητές.
Η ψημένη ρακή
Για να φτιάξουν την ψημένη ρακή στο νησί, βάζουν σε μια κατσαρόλα ή μικρό καζάνι, λίγο νερό, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο -ενώ κάποιοι το εμπλουτίζουν και με βότανα. Αφού βράσουν (περίπου 30′ ανάλογα με το σκεύος), προσθέτουν τη ρακή. Ανακατεύουν για λίγη ώρα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη ή το μέλι, και είναι έτοιμη. Τα τελευταία χρόνια που ο τουρισμός έχει αυξηθεί στην Αμοργό, η ψημένη ρακή πωλείται και σε μπουκάλια. Σχεδόν όλες οι ταβέρνες πάντως θα σας σερβίρουν δική τους.
Χαρακτηριστικές αμοργιανές γεύσεις
Είναι το πατατάτο, η μυζήθρα, το ανθότυρο, η φάβα και οι φαβοκεφτέδες, το ψητό της Λαμπρής, ο καβουρμάς και το αμοργιανό παστέλι.
Διαβάστε ακόμα:
Μούρος: Μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων βρίσκεται στην Αμοργό
Αμοργός: Αξέχαστες διακοπές στο απέραντο γαλάζιο