Τα μικρά μουσεία της Σύμης αφηγούνται τη λαμπρή ιστορία του νησιού, όπου άκμασε η σπογγαλιεία και η ναυπηγική και αναπαριστούν παραδοσιακά Συμιακά σπίτια με τις οικοσκευές τους.
Ναυτικό μουσείο Σύμης
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 με την ονομασία Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και το 1990 μετεγκαταστάθηκε σε ένα κομψό και φροντισμένο νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία 8ης Μαΐου στον Γιαλό. Εντυπωσιακή είναι η θεματική έκθεση για τη σπογγαλιεία με τα παλαιά σκάφανδρα, τον καταδυτικό εξοπλισμό του 19ου αιώνα, είδη σφουγγαριών, σκανδαλόπετρες, αλλά και εκπληκτικές μακέτες των σκαριών που χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες.
Τηλ: 22460 72363
Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο
Βρίσκεται στο Χωριό, στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου, και στεγάζεται σε παραδοσιακό Συμιακό αρχοντικό της οικογένειας Γιαννεσκή. Αποτελείται από «ανώγαιον, κατώγαιον, μαγειρείον, στέρναν και αυλήν» με νεοκλασικά στοιχεία που προστέθηκαν το 1875. Tα εκθέματα στις διάφορες αίθουσες καλύπτουν την ιστορία της Σύμης από την προϊστορική εποχή έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Με το μουσείο συνδέεται μέσω πέτρινης σκάλας η Σάλα Xατζηαγαπητού. Είναι ένα τρίπατο, πετρόκτιστο οικοδόμημα με φρουριακή εξωτερική μορφή και αρχιτεκτονική που το κάνει να ξεχωρίζει στο Χωριό. Πιθανότατα κτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. με σχέδια που έφερε η οικογένεια Χατζηαγαπητού από τη Bενετία.
Tηλ: 22460 70010
Μουσεία στον Πανορμίτη
Στο μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ λειτουργούν δύο μουσεία. Στο Βυζαντινό Μουσείο ξεχωρίζουν τα καραβάκια και τα μπουκάλια-τάματα που άφησαν οι πιστοί στη θάλασσα με την ελπίδα τα ρεύματα να τα παρασύρουν έως το μοναστήρι. Θα δείτε επίσης αντικείμενα του 1930, έναν ξυλόγλυπτο επιτάφιο του 18ου αι., όπλα εποχής, κ.ά. Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται ένα σκάφανδρο σπογγαλιείας, διάφορα είδη σφουγγαριών, παραδοσιακά οικιακά σκεύη και εργαλεία κ.ά. Εντυπωσιακά ρεαλιστικές είναι οι αναπαραστάσεις τυπικών δωματίων εποχής και μιας αποθήκης λαδέμπορου.
Τηλ: 22460 71354
Τοπικά προϊόντα
Φημισμένο σε όλη την Ελλάδα είναι το πεντανόστιμο Συμιακό γαριδάκι, μια σπάνια ποικιλία λιλιπούτειας γαρίδας που την αλιεύουν στα νερά της περιοχής.
Μπορείτε να αγοράσετε κατσικίσιο τυρί, θυμαρίσιο μέλι, «ακούμια» (λουκουμάδες), «τούρτες» (τυρόπιτες) και λικέρ από φραγκόσυκο.
Φημισμένα είναι τα σκαλιστά έπιπλα και τα χειροποίητα Συμιακά υφαντά.
Διαβάστε ακόμα:
Best of Σύμη: Όλα όσα αξίζει να ζήσετε σε ένα σύντομο ταξίδι
Αποστολή στη βραχονησίδα «Χοντρός»: Μαζεύοντας λούπεβρα στη Σύμη
Πανορμίτης: Το φημισμένο μοναστήρι της Σύμης με την ιστορία αιώνων