Το ντοκιμαντέρ «The Last Hunt» παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός ψαρά από τις Κυκλάδες. Μέσα από αυτή, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του επαγγέλματος τόσο για το παρόν όσο και το μέλλον μας.
Ο Δημήτρης Ζάνες μπήκε για πρώτη φορά σε ψαροκάικο το 1995 ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Τότε, όλοι πίστευαν ότι η θάλασσα είναι ανεξάντλητη και πως τα ψάρια δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ. Πολύ σύντομα, από το 2000 κιόλας, διαπίστωσε κάτι οξύμωρο. Μπορεί ο αλιευτικός εξοπλισμός ολοένα να εξελισσόταν, η ποσότητα των ιχθυαποθεμάτων, όμως, μειωνόταν αισθητά. Οι λόγοι πολλοί: αλόγιστη εμπορική αλιεία, έλλειψη κοινής αλιευτικής πολιτικής, θαλάσσια ρύπανση κ.α.
Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι σαρωτικές. Η αρχή σίγουρα κρύβεται στη βιώσιμη αλιεία ενώ και ο αλιευτικός τουρισμός (όταν ο επισκέπτης ανεβαίνει σε επαγγελματικό σκάφος είτε για αναψυχή είτε για να παρακολουθήσει τρόπους ψαρέματος είτε για να ψαρέψει και ο ίδιος) κρίνεται υποσχόμενος.
Η αρχική σύλληψη της ιδέας του ντοκιμαντέρ υπήρχε στο μυαλό του σκηνοθέτη Χαράλαμπου Γιαννακάκη, εδώ και καιρό. «Πολλά χρόνια αναρωτιέμαι γιατί έχουμε φτάσει να στεκόμαστε μάλλον στην λάθος πλευρά της ιστορίας, με έναν τρόπο ζωής τόσο μακριά από την φύση, το περιβάλλον και την πρώτη ύλη. Έπειτα, γνωρίζοντας τον Δημήτρη, την οικογένεια του και το περιβάλλον που ζει σε ένα Κυκλαδονήσι, συνειδητοποίησα ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες όλων μας είναι βάσιμες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και λύσεις. Τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων θυμήθηκα ένα πέλαγος που είχα ξεχάσει. Ένα πέλαγος που έβλεπα μόνο κατά την διάρκεια των τυποποιημένων καλοκαιρινών διακοπών. Ένα πέλαγος που κάποτε ο δικός μου πατέρας μου μάθαινε τι συμβαίνει κάτω από αυτό. Τα ονόματα και τις συνήθειες του κάθε ψαριού. Την σχέση μεταξύ θηράματος και θηρευτή που ίσως δεν είναι αυτή που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας».
Αυτό ήταν και το πέλαγος του ψαρά Δημήτρη Ζάνε. Αυτό που του δίνει ζωή γιατί το σέβεται και το αγαπά καθημερινά, σαν να βασίζεται η ζωή του πάνω σε αυτό, γιατί στην πραγματικότητα… βασίζεται. Όχι μόνο η δική του αλλά και όλου του κόσμου. Έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Για αυτό, είναι επιτακτικό να σταματήσει η δραστική μείωση των ψαριών ώστε να μπορέσουν –ειδικά τα είδη που χρειάζονται χρόνια για να αναπαραχθούν- να ανακάμψουν.
Το ντοκιμαντέρ “The Last Hunt” έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική μέσα από συμμετοχές σε Φεστιβάλ και ειδικές προβολές.
Δείτε ακόμα:
Ανατολικό Πήλιο: 3 μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές στο βουνό των Κενταύρων
5 ξεχωριστά καταφύγια στην καρδιά της ελληνικής φύσης
Η παγκόσμια στρατηγική επιλογή για Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό