Μια μοναδική καλλιτεχνική γέφυρα ανάμεσα στο Αιγαίο και την Καραϊβική στήνει ο διακεκριμένος Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά διεθνώς το «Marabou Project» στην 15η Μπιενάλε της Αβάνας.

11

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Embarcadero de la Lanchita de Casablanca της κουβανικής πρωτεύουσας από τις 17 Νοεμβρίου 2024 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, αποτελεί το επιστέγασμα ενός εξαετούς φωτογραφικού οδοιπορικού στα νησιά του Αιγαίου, εμπλουτισμένου με μια νέα διαπολιτισμική διάσταση.

Το εγχείρημα του Σοφικίτη, νικητή του πρώτου βραβείου στα Sony World Photography Awards 2017, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 με την καταγραφή της ζωής και του τοπίου και στα 65 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου. Το καλοκαίρι του 2024, ο φωτογράφος επέκτεινε το project του στην Κούβα, το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, αναζητώντας τους αόρατους δεσμούς που ενώνουν τους νησιώτες στα δύο άκρα του κόσμου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 25 φωτογραφικά πορτρέτα που αναδεικνύουν τις εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ των δύο νησιωτικών κοινοτήτων. Συνοδεύεται από ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ 15 λεπτών, σε σκηνοθεσία των Πέτρου Σοφικίτη και Αργύρη Βαλασιάδη, το οποίο καταγράφει τις ιστορίες ανθρώπων που διαφυλάσσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

«Το Marabou Project, είναι μια ιστορία χρόνου και υπομονής, αγάπης και σεβασμού», αναφέρουν οι δημιουργοί. «Στόχος μας, είναι να αποκαλύψουμε τις ανείπωτες ιστορίες ανθρώπων που διαφυλάττουν τις παραδοσιακές τέχνες και τα τοπικά έθιμα που σταδιακά χάνονται στη σύγχρονη κοινωνία».

Η συμμετοχή στη φετινή Μπιενάλε, με τίτλο «Shared Horizons», αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η διοργάνωση επικεντρώνεται στα σημεία σύνδεσης των ανθρώπων και στην αναζήτηση ενός πιο ισότιμου και βιώσιμου μέλλοντος. Η Μπιενάλε της Αβάνας, που ιδρύθηκε το 1984, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς προβολής της μη Δυτικής τέχνης, με έμφαση στους καλλιτέχνες του παγκόσμιου Νότου.

Για τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη, μέλος του LensCulture και συνεργάτη του National Geographic, το project αυτό αποτελεί συνέχεια μιας πορείας που έχει στο επίκεντρό της την ανθρωποκεντρική ταξιδιωτική φωτογραφία. Μαζί με τον αδελφό του Πέτρο Σοφικίτη, επίσης διακεκριμένο φωτογράφο, και τον κινηματογραφιστή Αργύρη Βαλασιάδη, δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο έργο που υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα και αναδεικνύει την οικουμενική διάσταση της νησιωτικής ταυτότητας.

Διαβάστε ακόμα:

5+1 μουσεία στην Ευρώπη ειδικά σχεδιασμένα για τους μικρούς επισκέπτες

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων της National Gallery του Λονδίνου

Bουκουρέστι: Στη βίλα των Τσαουσέσκου που έγινε μουσείο