Ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Πάνο Αγγελόπουλο, παρουσιάζουν στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη, ένα πολυθέαμα στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Six Women in Greek Tragedy». Πρόκειται για μια διασκευή-σύνθεση αρχαίων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, συνοδευόμενη από μια έκθεση, αφιέρωμα στη θεατρική μάσκα, με τίτλο «Ancient Greek Comedy & Tragedy Mask».
Στόχος είναι η ενίσχυση διεθνώς της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με ξενάγηση και διάδραση στα Αγγλικά. Στη θεατρική παράσταση πρωταγωνιστούν οι αρχαίες ηρωίδες, Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Εκάβη, Ιφιγένεια και Άλκηστις.
Οι πρωταγωνίστριες προσδιορίζουν την θέση των γυναικών, γίνονται κεντρικά τραγικά πρόσωπα και γοητεύουν το παγκόσμιο κοινό. Αντιμετωπίζουν φλέγοντα θέματα, με αιώνιες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανησυχίες, που μας απασχολούν από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Σπουδαίοι ηθοποιοί, υπό των ήχων αρχαίων μουσικών οργάνων, απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο καλλιτεχνικό εγχείρημα, με πνεύμα εξωστρέφειας. Οι αρχαίες ηρωίδες, πρωταγωνίστριες, πλαισιώνονται από ένα χορό που θα συνομιλεί και θα κατευθύνει την δράση. Τα μέλη του χορού θα παίζουν αρχαία μουσικά όργανα.
Μονόλογοι και χορικά θα σχηματίσουν μία συμπαγής δράση με τρία στάδια: Αρχή, μέση και τέλος. Οι γυναικείες μορφές στα έργα των τραγικών ποιητών, εμφανίζουν συναισθήματα όπως είναι ο φθόνος, το πάθος και οι αδυναμίες που ταλαντεύεται η ανθρωπότητα. Οι γυναίκες θυσιάζονται για να ρίξουν φως στη συνείδησή μας, έτσι ώστε ο κύκλος της ζωής που ξεκίνησε με αλαζονεία και εγωισμό να μπορεί να τερματιστεί. Ένας άνθρωπος από ύβρις και θραύση μπορεί να οδηγηθεί σε ειρήνη και ελπίδα. Η γυναίκα στέκεται ενάντια στη γυναίκα και κερδίζει την ζωή με την κάθαρση.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της θεατρικής παράστασης, ζωντανεύει και μία έκθεση διαδραστική, με ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα, του καλλιτέχνη Γιάννη Ζημιανίτη με τίτλο «Ancient Greek comedy & tragedy mask» αφιερωμένη στην ιστορία της θεατρικής μάσκας. Οι ρίζες της μάσκας ανάγονται στις μυστηριακές τελετουργίες. Οι απαρχές της θεατρικής ζωής της μάσκας, ανιχνεύονται στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του θεού Διονύσου κι έτσι εξηγείται πως η μάσκα είναι βασικό στοιχείο, του λεγόμενου τελετουργικού θεάτρου.
Ο Καλλιτέχνης, κατασκευαστής αρχαίας μάσκας, Γιάννης Ζημιανίτης, δημιουργεί 30 χρόνια, πρόσωπα των αρχαίων θεατρικών έργων. Έχει κατασκευάσει πάνω από 1.200 πρωτότυπες μάσκες και έχει αναπτύξει την τεχνική του λόγου.
Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί 22,23,26,29 και 30 Ιουνίου, 1,8,9, 15,16,17,22,23,24 και 25 Ιουλίου, από 1 έως 11 Αυγούστου και από 19 έως 31 Αυγούστου.