Είναι γνωστό ότι το ελληνικό ανάγλυφο δεν αποτελείται μόνο από παραλίες, ακροθαλασσιές και γυαλούς. Σε πολλά σημεία, το ανάγλυφο αλλάζει. Γίνεται απότομο, βραχώδες και άγονο. Για κάποιον, όμως, περίεργο λόγο, τα σημεία αυτά πάντα κέντριζαν το ανθρώπινο ενδιαφέρον και γρήγορα μετατρέπονταν σε τόπους θρησκευτικής λατρείας με τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.
Διασκορπισμένα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, τα σφηνωμένα σε σπηλιές και βράχια μοναστήρια ποτέ δεν έπαψαν να τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και τουριστών που θέλουν να γνωρίσουν μια διαφορετική Ελλάδα.
Παρακάτω ακολουθούν 4 γνωστά μοναστήρια στην Ελλάδα -πλην των Μετεώρων- που κρέμονται κυριολεκτικά πάνω στα βράχια και μια επίσκεψη αξίζει όσο τίποτα άλλο.
Μονή Κηπίνας, Ήπειρος
Χωμένη στο άνοιγμα ενός πανύψηλου βράχου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα και μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κηπίνα Τζουμέρκων είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στην Ελλάδα.
Αν και το εσωτερικό της μικρής μονής δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό όσο περιμένετε, μόνο το γεγονός ότι χρειάζεται να ανεβείτε μία ανηφόρα κάθετα σε έναν απότομο βράχο και να διασχίσετε μία μικρή ξύλινη κρεμαστή γέφυρα πάνω από το απόλυτο κενό, σίγουρα κάνει μια επίσκεψη στην μονή είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστική.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πληροφορίες, η Μονή θεμελιώθηκε κάπου στον 12ο αιώνα από μοναχούς που είχαν εγκαταλείψει ένα γειτονικό μοναστήρι στην Βύλιζα. Εκ τότε και για αιώνες, η μονή άλλαζε κτήτορες και το μοναστήρι παρέμεινε ανέπαφο παρά τις συνεχείς αλλαγές που σημειώνονταν στην περιοχή.
Σήμερα, αν επισκεφθείτε το μοναστήρι, μπορείτε να αναζητήσετε και το μυστικό πέρασμα στην σπήλια πίσω από το καθολικό. Καλά διαβάζετε! Πίσω από ένα φαινομενικά αθώο αποθηκευτικό ντουλάπι υπάρχει η είσοδος στο σκοτεινό σπήλαιο της Κηπίνας. Αν είστε φαν της εξερεύνησης, εδώ έχετε μια ευκαιρία να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά του μοναστηριού. Αν και η μονή δεν λειτουργεί ως χώρος λατρείας με εξαίρεση συγκεκριμένες φορές τον χρόνο, παραμένει ανοιχτή σε κάθε επισκέπτη όλο τον χρόνο.
Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός, Κυκλάδες
Κατάλευκο και σφηνωμένο στον απόκρημνο βράχο με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοναστήρια βράχου στην Ελλάδα. Το μοναστήρι με το ιδιαίτερο όνομα χτίστηκε μετά την ανεύρεση μιας εικόνας από το Χόζοβο (ή κάτα άλλους Χόζοβα) της Παλαιστίνης, η οποία μυστηριωδώς έφτασε στα νερά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον θρύλο, μια γυναίκα κάπου στην Ανατολή την περίοδο της Εικονομαχίας έριξε μία εικόνα της Παναγίας στην θάλασσα, για να μην καταστραφεί από τους φανατισμένους εικονομάχους που κατέστρεφαν σαν μανιακοί οτιδήποτε στο πέρασμά τους. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα διέσχισε τις θάλασσες φτάνοντας τελικά στην Αγία Άννα, όπου οι νησιώτες, μόλις αντίκρισαν το θαυμαστό θέαμα και μην πιστεύοντας στα μάτια τους, πήραν την απόφαση να φτιάξουν ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία στο ίδιο σημείο. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, όμως, δεν τα κατάφερναν και το μοναστήρι δεν χτίζονταν. Μετά από πολλές προσευχές και την θεία παρέμβαση το μοναστήρι ξεκίνησε να χτίζεται μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή.
Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού, ενώ για να φτάσετε σ’ αυτό θα πρέπει να ανεβείτε 300 σκαλοπατάκια. Αν είστε λάτρεις της άθλησης και της εξερεύνησης, δεν έχετε παρά να πάρετε τα αθλητικά σας παπούτσια, μια φωτογραφική μηχανή και φύγαμε.
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα
Σχεδόν κολλημένη σ’ έναν τεράστιο κάθετο βράχο στον Χέλμο, η Μόνη Μεγάλου Σπηλαίου είναι ένα από τα γνωστότερα μοναστήρια και προσκυνήματα στην Ελλάδα. Με ιστορία που ξεπερνά τους δέκα αιώνες, το μοναστήρι έχει συνδεθεί με τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας με πιο πρόσφατα από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και τον πόλεμο του 1940.
Στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου φυλάσσεται η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας με την πολύ χαρακτηριστική αισθητική και την πολύπαθη ιστορία. Μάλιστα, η εικόνα είναι τόσο παλιά που λέγεται ότι έφτασε στην περιοχή μαζί με τον Απόστολο Ανδρέα από τα Ιεροσόλυμα. Αν πάλι έχετε ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, η πλούσια βιβλιοθήκη της Μονής με τα βυζαντινά κειμήλια και χειρόγραφα, σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους και μία επίσκεψη αξίζει και με το παραπάνω.
Σήμερα, η μόνη λειτουργεί ως ανδρικό μοναστήρι και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 18 Οκτωβρίου, ενώ απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.
Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα
Μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με ατέλειωτη βλάστηση, κρύβεται ένα μοναστήρι που σας προσκαλεί να το εξερευνήσετε. Η Μόνη Προδρόμου στην Στρεμνίτσα είναι χτισμένη στην κοιλότητα ενός μεγάλου βράχου και απέχει 14 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα. Όπως με τα περισσότερα παλιά μοναστήρια, η ακριβής χρovoλoγία ίδρυσης της μovής, παραμέvει μυστήριο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές εικάζουν ότι η μονή ιδρύθηκε κάπου στον 12ο αιώνα στην θέση παλαιότερων ασκητηρίων που υπήρχαν στην περιοχή. Από τότε μέχρι σήμερα, η μόνη έχει βρεθεί στο κέντρο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και έχει συνδεθεί με πάρα πολλές γνωστές προσωπικότητες.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη μονή μέσω του κεvτρικού αυτoκιvητόδρoμoυ που φτάvει μέχρι τo εκκλησάκι της Μεταμoρφώσεως. Από εκεί ξεκιvάει ένα μικρό μovoπάτι 800 περίπoυ μέτρωv πoυ oδηγεί στη μovή, η oπoία ξεπρoβάλλει κυριολεκτικά κρεμασμέvη πάνω στov τεράστιο βράχo.
Διαβάστε ακόμα:
Άγιο Όρος: Περιήγηση στα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά μοναστήρια ενός μυστηριακού τόπου
Μονή Φιλανθρωπηνών – Tο αινιγματικό μοναστήρι στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων