Πιο τακτικό σημείο συνάντησης ακόμα και από ορισμένα διάσημα μνημεία και κεντρικούς σταθμούς του μετρό, οι πλατείες στις μεγάλες πόλεις μοιάζουν, συνήθως, να συνδυάζουν μερικά από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά και στοιχεία πίσω από την ιστορία κάθε χώρας, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι την κατοικούν.
Με πορεία αιώνων στις πλάτες τους και τις, περισσότερες φορές, ανατριχιαστικά ενδιαφέρον ιστορικό υπόβαθρο, οι πιο κομψές πλατείες της Ευρώπης φέρνουν κοντά την κληρονομιά μίας πόλης, το καρδιοχτύπι του πολιτισμού της, το πράσινο που τη δροσίζει και τα μεγάλα καταστήματα ή καφέ που αποτελούν σύμβολο του μοντέρνου ή του παλιού καταναλωτισμού της.
Εκεί υπάρχουν στημένα κάποια από τα πιο γνωστά αγάλματα-σύμβολα ολόκληρων κρατών, επιβλητικά σιντριβάνια, όμορφα πάρκα, σημαντικά μουσειακά ιδρύματα, ενώ σε μερικές από αυτές φιλοξενούνται κάθε χρόνο μεγάλα υπαίθρια φεστιβάλ και γιορτινές αγορές.
Με τη λίστα να είναι μεγάλη και αληθινά αχανής, επιλέξαμε 8 από τις πιο εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές πλατείες στην Ευρώπη τις οποίες πρέπει να επισκεφθείτε σίγουρα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.
Πλατεία Τραφάλγκαρ – Λονδίνο
Πολλοί περίπατοι στο Λονδίνο αρχίζουν και τελειώνουν στην Trafalgar Square, την επιβλητική πλατεία που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Charing Cross του μετρό και απέχει μόλις έναν δρόμο νότια από το Piccadilly Circus και μία λεωφόρο βόρια από τον ποταμό Τάμεση.
Αν και το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η πλατεία αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα ως σημείο μεγάλων συναθροίσεων ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα, η Trafalgar Square είναι «παιδί» μίας ιδέας του βασιλιά Γεωργίου ΙV ο οποίος το 1812 αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο με πολιτιστικό χαρακτήρα και ελεύθερη πρόσβαση στον επισκέπτη.
Εκεί το 1832 χτίστηκε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Λονδίνου, η Εθνική Πινακοθήκη, η οποία είναι παράλληλα μία από τα σημαντικότερα εικαστικά ιδρύματα του κόσμου. Μερικά χρόνια αργότερα στήθηκε στην πλατεία το πανύψηλο άγαλμα του Ναυάρχου Νέλσον, του άντρα που ηγήθηκε του βρετανικού ναυτικού στη Nαυμαχίας του Τραφάλγκαρ, συντρίβοντας τα πλοία του Ναπολέοντα. Τα λιοντάρια που κείτονται στα πόδια του Νέλσον θα είναι μόνιμα το σημείο στο οποίο συνεννοούνται να βρεθούν οι τουρίστες που χάθηκαν κάπου μέσα στην κίνηση και την ένταση της τεράστιας αυτής πρωτεύουσας.
Κόκκινη Πλατεία – Μόσχα
Στην ανατολική πλευρά του τείχους του Κρεμλίνου, τοποθετημένη «στρατηγικά» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Μόσχας, η Κόκκινη Πλατεία δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως, εξαιτίας των σπουδαίων και παράλληλα καθηλωτικών κτιρίων που την περιβάλλουν: το μαυσωλείο του Λένιν, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου και το μεγάλο πολυκατάστημα GUM αποτελούν, για πολλούς, λόγο για να επισκεφθεί κανείς τη Μόσχα.
Στα τέλη του 14ου αιώνα οι Ιταλοί αρχιτέκτονες που έφτασαν στη Ρωσία για σχεδιάσουν ένα ψηλό τείχος που θα θωράκιζε την ανατολική πλευρά του Κρεμλίνου, η οποία λόγω της θέσης της έμοιαζε πολύ πιο ευάλωτη σε επιθέσεις, συμβούλεψαν τον Ιβάν τον Τρομερό να δημιουργήσει ένα άδειο πεδίο μάχης, στο οποίο ο στρατός της Ρωσίας θα μπορούσε να οργανωθεί και να εξαπολύσει τα «βέλη» του στον εχθρό σε κάποια ενδεχόμενη μάχη. Μέσα σε διάστημα 2 χρόνων όλα τα γύρω κτήρια κατεδαφίστηκαν και το 1508 ο αρχιτέκτονας Aloisio the New σχεδίασε μία πρώτη εκδοχή της πλατείας, η οποία διαφοροποιήθηκε αρκετά με το πέρασμα των αιώνων.
Όπως αρκετές κεντρικές, ευρωπαϊκές πλατείες έτσι κι αυτή χρησιμοποιήθηκε τον 17ο αιώνα ως η βασική αγορά της πόλης και πήρε την ονομασία Veliky Torg, δηλαδή Μεγάλη Αγορά, ενώ με το όνομα Κόκκινη Πλατεία αναφέρεται για πρώτη φορά σε αρχεία του 1661.
Τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης η Κόκκινη Πλατεία διατήρησε την ξεχωριστή της σημασία στις καρδιές των Ρώσων και έγινε τελικά σύμβολο ολόκληρου του νέου κράτους που είχε μόλις γεννηθεί.
La Grand Place – Βρυξέλλες
Πιθανόν μία από τις πιο πολύπαθες πλατείες την Ευρώπη, η πλατεία La Grand Place χρειάστηκε περίπου έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί, ενώ το 1695, κατά τη διάρκεια του Εννεατή Πολέμου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς μετά από μία μεγάλη σειρά βομβαρδισμών.
Από τα αυθεντικά κτήρια που την περιτριγύριζαν σώθηκαν μόνο κάποιες προσόψεις, οι οποίες διατηρούνται μέχρι και σήμερα, και ο πύργος του παλιού Δημαρχείου. Με το πέρασμα των χρόνων όλα τα γύρω σπίτια, κτήρια και καταστήματα ανακατασκευάστηκαν, δημιουργώντας τη νέα εικόνα της πλατείας που πλέον γνωρίζουμε.
Σε αυτή χτυπά, στην κυριολεξία, η καρδιά της συμπυκνωμένης πόλης των Βρυξελλών, το μέρος που φιλοξενεί εκτός από του γοτθικού ρυθμού μνημείο Bread House, το Δημαρχείο της πόλης, αλλά και το Μουσείο των Βρυξελλών, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Εκεί λαμβάνει χώρα και ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ελκυστικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Τον Αύγουστο κάθε ζυγού έτους κατά μήκος της πλατείας «στρώνεται» ένα μεγαλειώδες, τεράστιο χαλί από λουλούδια που μαγεύει το βλέμμα και έχει εξελιχθεί σε σύμβολο των σύγχρονων Βρυξελλών.
Η πλατεία της Παλιάς Πόλης – Πράγα
Κοντά στη γέφυρα Charles, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα σημεία ολόκληρης της Πράγας, μία όμορφη πλατεία ενώνει πολλά διαφορετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά σε μία μόνο βόλτα.
Στη γραφική πλατεία της παλιάς πόλης ο γοτθικός ναός Church of Our Lady before Týn δένει αρμονικά με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα εντυπωσιακό κτίσμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, έχοντας λίγα μέτρα παρακάτω το μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι έξω από το Παλιό Δημαρχείο, ένα αληθινό κόσμημα της πόλης που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά εκεί το 1410, κάτι που το καθιστά το τρίτο παλαιότερο αστρονομικό ρολόι στον κόσμο και το παλαιότερο που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία. Αν βρεθείτε εκεί αξίζει να επισκεφθείτε, έτσι κι αλλιώς, τον Πύργου του Παλιού Δημαρχείο, το οποίο είναι ανοικτό για το κοινό και προσφέρει αφοπλιστικά όμορφη θέα σε ολόκληρη την Παλιά Πόλη της Πράγας.
Κατά τη χριστουγεννιάτικη και την πασχαλινή περίοδο εκεί στήνεται οι πιο ιδιαίτερες γιορτινές αγορές αφού αποτελούν πιστή αναπαράσταση των μεσαιωνικών χρόνων, έχοντας έναν πολύ ξεχωριστό και ενδιαφέρον, ιστορικό χαρακτήρα.
Plaza Mayor – Μαδρίτη
Ίσως το πιο κεντρικό σημείο ολόκληρης της Μαδρίτης, η Plaza Mayor, υπήρξε και πρακτικά το κέντρο της παλιάς πόλης με την κατασκευή της να ολοκληρώνεται το 1619 κατά την περίοδο βασιλείας του Φίλιππου Γ’.
Έχοντας μόλις λίγα τετράγωνα μακριά της το «αντίπαλο δέος», την άλλη διάσημη πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας γνωστή ως Puerta del Sol, το σημείο της πόλης όπου βρίσκεται η Plaza Mayor είναι το πιο πολυσύχναστο και ζωντανό σημείο της Μαδρίτης, εκεί όπου θα περπατήσετε, θα ψωνίσετε, θα φάτε και θα ποζάρετε για πολλές φωτογραφίες.
Το αρχικό της όνομα ήταν Plaza del Arrabal και την περίοδο που χτίστηκε χρησιμοποιούνταν ως η κεντρική αγορά της πόλης. Στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ο Φίλιππος Β’ ζήτησε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα της εποχής, Juan de Herrera, να επανασχεδιάσει το μέρος με την πλατεία να αποκτά την τελική της μορφή αρκετά χρόνια αργότερα όταν στον θρόνο καθόταν πλέον ο γιος του.
Η ιστορική αυτή πλατεία, που είναι και η παλαιότερη της Ευρώπης, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τρεις φορές από πυρκαγιά με την τωρινή της εικόνα να αποτελεί μετουσίωση της απόλυτης γεωμετρίας στην αρχιτεκτονική, ειδικά αν κάποιος κοιτάξει από ψηλά τα απόλυτα συμμετρικά τετράγωνα που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια της.
Πλατεία των Βοσγίων – Παρίσι
Ένα μέρος με σύνθετη σημασία στις ζωές των Παριζιάνων, η Place des Vosges βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Marais και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στο 3ο και το 4ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Χτισμένη το 1605 από τον βασιλιά Ερρίκο Δ’ η πλατεία υπήρξε ένα σύμπλεγμα κατοικιών ιδιαίτερα ακριβό για να ζήσει κανείς και έτσι αποτέλεσε «φωλιά» της γαλλικής αριστοκρατίας σε ολόκληρο τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Πιθανόν αυτός να είναι ο λόγος που το σοφιστικέ Marais εξακολουθεί να διατηρεί αυτό το στάτους στο μυαλό των πιο ευκατάστατων κατοίκων της Πόλης του Φωτός. Ανάμεσα στους πολύ διάσημους ενοίκους των αρχοντικών κατοικιών της πλατείας υπήρξαν ο αμφιλεγόμενος καρδινάλιος Ρισελιέ, η μαρκησία Marie de Rabutin-Chantal και ο Βίκτωρ Ουγκώ.
Ούσα η παλαιότερη πλατεία που δημιουργήθηκε βάση σχεδίου στο Παρίσι (αλλά και μία από τις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη), η πλατεία των Βοσγίων έχει και ιστορική σημασία. Ταυτόχρονα αποτελεί πρότυπο για το πώς χτίστηκαν οι κατοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, αποτελώντας μοντέλο κομψότητας και φινέτσας.
Στις στοές της βρίσκεται το διάσημο Café Hugo , το οποίο είναι πολύ περισσότερο από ακόμα ένα μπιστρό στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Στέκι καλλιτεχνών και διανοούμενων, το καφέ σερβίρει απολαυστικό καφέ με κρέμα, αυθεντικά κρουασάν και ζεστή κρεμμυδόσουπα με μπόλικη δόση ιστορίας. Στο κέντρο το κυκλικό σιντριβάνι (ένα από τα 4 που υπάρχουν συνολικά) αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης των ντόπιων που δίνουν ραντεβού στην καταπράσινη αυτή πλατεία.
Αlexanderplatz – Βερολίνο
Όποιος έχει βρεθεί έστω και μία φορά στο Βερολίνο, ξέρει ότι λίγες ευρωπαϊκές πόλεις παντρεύουν τόσο αρμονικά δύο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες. Το πέρασμα από το δυτικό Βερολίνο στο ανατολικό είναι μία διαδρομή γεμάτη αντιθέσεις τόσο έντονες – ακόμα και σήμερα – που φαντάζουν αιφνιδιαστικές, ενώ η διάσημη Αlexanderplatz στην περιοχή Mitte μοιάζει με νοητό σύνορο ανάμεσα σε αυτούς τους κόσμους που τόσο γλυκά συναντιόνται σε μία από τις πιο σύγχρονες και γρήγορα αναπτυσσόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
H πλατεία, η οποία έχει έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς μετρό στο Βερολίνο, πήρε το όνομα της από τον τσάρο της Ρωσίας, Αλέξανδρο Α, ενώ οι ντόπιοι συχνά την αποκαλούν σκέτο «Alex». Aπό εκεί περνούν καθημερινά περισσότεροι από 360 χιλιάδες άνθρωποι για να πάνε στις εργασίες τους ή για να πάρουν μεταφορικό μέσο για κάποιον άλλο σταθμό της πόλης. Με τον εμβληματικό πύργο Fernsehturm (γνωστός απλά ως «ο πύργος της τηλεόρασης») να αποτελεί σήμα-κατατεθέν, όντας άλλωστε και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Βερολίνο, η Αlexanderplatz είναι πραγματικά το σημείο απ’ όπου ξεκινάει η εξερεύνηση αυτής της πολύβουης μεγαλούπολης. Ταυτόχρονα αποτελεί και το «σπίτι» αρκετών από τα πιο προσιτά ξενοδοχεία της γερμανικής πρωτεύουσας.
Piazza Navona – Ρώμη
Δίχως αμφιβολία μία από τις πιο διάσημες και πολυφωτογραφημένες πλατείες του κόσμου, η Piazza Navona στη Ρώμη είναι το μέρος απ’ όπου θα περάσετε αρκετές φορές τις ημέρες που θα μείνετε στην ιταλική πρωτεύουσα. Το ιστορικό κέντρο της αιώνιας πόλης είναι μικρό και όλοι οι περίπατοι μοιάζουν να οδηγούν σε αυτή την πανέμορφη πλατεία με τη μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία μέσα στον χρόνο, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης ακόμα και για τους ντόπιους.
Φοιτητές που δίνουν ραντεβού κάτω από κάποιο μνημείο, τουρίστες που δοκιμάζουν αυθεντικές μακαρονάδες και γλυκά τιραμισού στα – ας το παραδεχθούμε – τσιμπημένα εστιατόρια της πλατείας, όμορφα αγόρια πάνω σε βέσπες και στιλάτα κορίτσια με φουλάρια να ανεμίζουν στον λαιμό τους, συνθέτουν το σκηνικό της Piazza Navona της πλατείας που φτιάχτηκε από τους Ρωμαίους 2.000 χρόνια πριν και ανακατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα. Στα όμορφα μπαρόκ συντριβάνια της θα κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τη βόλτα σας, ενώ η επιγραφή με το όνομα της σε μερικά από τα κτήρια που την περιτριγυρίζουν αποτελεί πάντα ένα από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία ολόκληρης της Ρώμης.