Το πιο δύσκολο για ένα καλό εστιατόριο είναι να παραμένει καλό. Να βελτιώνεται και να επανεφευρίσκεται μέσα στον χρόνο, ώστε να προσαρμόζεται στις τάσεις και στους καιρούς.
Ο Απόστολος Αλτάνης, ένας σεφ με εμφανές πάθος και συναισθηματική αντιμετώπιση των υλικών που διαλέγει, αναδομεί συνταγές με νέες τεχνικές και δημιουργεί ένα κολάζ γευστικών εμπειριών, το οποίο σπανίως συναντάται σε τέτοια ένταση.
Το εστιατόριο Ambrosia του Hyatt Regency Thessaloniki και το Alfredo’s Garden του Regency Casino Thessaloniki αποτελούν δύο βραβευμένα και σταθερά γαστρονομικά τοπόσημα της πόλης, όπου ο πήχης παραμένει ψηλά.
Ο Απόστολος Αλτάνης είναι ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια βάζει την υπογραφή και τη μαγειρική του τέχνη στα μενού του εστιατορίου Ambrosia του Hyatt Regency Thessaloniki και στα Alfredo’s και Alfredo’s Garden του Regency Casino Thessaloniki. Ταυτόχρονα, ο executive chef μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του διδάσκοντας σε ιδιωτικές σχολές, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων επαγγελματιών.
Γεννημένος στην Αργιθέα Καρδίτσας –όπου πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων– μα μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί, ο Απόστολος Αλτάνης έχει πιστούς πελάτες, οι οποίοι μπορεί και να επισκέπτονται την πόλη απλά για να απολαύσουν τις δημιουργίες του. Τα δύο αυτά μέρη, η Αργιθέα και η Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζουν την ταυτότητα των γεύσεών του, οι οποίες είναι μεν παραδοσιακές, μα την ίδια στιγμή και απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό του, ιδιαίτερο ύφος.
«Πιστεύω πραγματικά πως κάθε πιάτο που ετοιμάζεται με φροντίδα, μεράκι και προσοχή στις λεπτομέρειες, είτε μιλάμε για τα υλικά, είτε για την παρασκευή του, είναι μοναδικό», λέει ο ίδιος στο Travel.gr. «Αυτό ισχύει και σε όλα τα πιάτα που σερβίρουμε στο Ηyatt. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, ότι στα μενού μας υπάρχουν και πιάτα που δεν θα βρει κανείς κάπου αλλού».
«Αυτό ισχύει και στο Αmbrosia», συνεχίζει. «Εκεί υπάρχουν προτάσεις βασισμένες στην ελληνική κουζίνα, «πειραγμένες» όμως και δοσμένες με μια πιο δημιουργική ματιά. Αλλά και στο OCEANA, όπου κυριαρχούν τα παραδοσιακά πιάτα που όλοι γνωρίζουμε, όπως επίσης και στο Lobby όπου κατά βάση θα συναντήσετε γεύσεις από όλον τον κόσμο –είτε μιλάμε για πιο έθνικ πιάτα, είτε για comfort food. Όλα αυτά μας διαφοροποιούν και μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Θα πρέπει ασφαλώς να προσθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε εξαιρετικές πρώτες ύλες, τις οποίες αναδεικνύουμε με τις κατάλληλες τεχνικές, αλλά και με την επιθυμία μας να εξελισσόμαστε και να πηγαίνουμε πάντοτε ένα βήμα παρακάτω. Είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω που καθιστά το κάθε πιάτο μας ιδιαίτερο και μοναδικό».
Είναι ένα πιάτο μια εμπειρία, την οποία ζούμε με όλες μας τις αισθήσεις;
«Είναι γνωστό σε όλους πως το καλό φαγητό ικανοποιεί –ή έτσι θα έπρεπε, τουλάχιστον– και τις πέντε αισθήσεις. Όπως εξάλλου λέει και η ρήση, «πρώτα χορταίνει το μάτι». Έτσι, κάθε φορά προσπαθούμε να προσφέρουμε πιάτα τα οποία θα ικανοποιήσουν απόλυτα τους πελάτες που μας τιμούν με την παρουσία και την εμπιστοσύνη τους τόσα χρόνια τώρα.
Ένα άρτιο αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο τόσο γευστικό, όσο και όμορφο. Μου αρέσει ο όρος πίνακας, γιατί πράγματι η μαγειρική είναι τέχνη. Και μας δίνει μεγάλη χαρά όταν βλέπουμε την ικανοποίηση και το χαμόγελο του πελάτη πριν ακόμα δοκιμάσει ένα πιάτο. Έτσι όπως η τέχνη δεν σταματάει ποτέ, έτσι κι εμείς δεν σταματάμε να δημιουργούμε».
Ποιες είναι οι νέες τάσεις; Και πώς θα χαρακτηρίζατε την κουζίνα της Θεσσαλονίκης;
«Η μαγειρική είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητα και τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε. Δεν ήταν δυνατόν λοιπόν να μην επηρεαστεί από όλο αυτό που περνάμε εδώ και 2 χρόνια. Παρατηρείται μια επιστροφή στις οικείες γεύσεις. Στα μαμαδίστικα φαγητά που θυμηθήκαμε μέσα στον εγκλεισμό, στα οποία όλοι βασιστήκαμε ώστε να πειραματιστούμε, αλλάζοντάς τα ελαφρά προκειμένου να βάλουμε τη δική μας πινελιά. Μέσα σε όλο αυτό, επίσης, είδαμε και μεγάλη έξαρση στο street food, μα και σε μικρά, παραδοσιακά μεζεδοπωλεία.
Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για την ποικιλομορφία της, κάτι που δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τη γαστρονομική σκηνή στην οποία πρωταγωνιστεί. Η κουζίνα της παραμένει ένα συνονθύλευμα λαών, αρωμάτων και γεύσεων. Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έγινε η μοναδική ελληνική πόλη που πέτυχε την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO».
Ξενοδοχείο Hyatt Regency
13o χλμ. Θεσσαλονίκης – Περαίας, τηλέφωνο: 2310-401234
Εκτός από την ευχάριστη διαμονή που απολαμβάνει κανείς στα ευρύχωρα δωμάτια και στις σουίτες του, ένα πολυτελές ξενοδοχείο όπως το Hyatt Regency Thessaloniki δίνει την ευκαιρία στον πελάτη να βιώσει μοναδικές στιγμές, σε ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον.
Είτε διασκεδάζοντας σε χαλαρούς ρυθμούς παρέα με ένα signature cocktail στο μπαρ, είτε κάνοντας ένα γαστρονομικό ταξίδι στα βραβευμένα εστιατόρια, ικανοποιώντας και τις πέντε του αισθήσεις.
Regency Casino Thessaloniki
12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλέφωνο 2310-491234
Πρωταγωνιστεί εδώ και σχεδόν 26 χρόνια, αποτελώντας έναν πολυχώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, τόσο στους Θεσσαλονικείς, όσο και στους πολυάριθμους επισκέπτες του.
To Regency Casino Thessaloniki –ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα καζίνο της Ευρώπης– εκτός από τα υπερσύγχρονα slot machines, το live gaming και τις κληρώσεις που πραγματοποιούνται, σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε και υπέροχες γεύσεις στα εστιατόριά του, αλλά και signature cocktails σε ένα από τα πιο όμορφα μπαρ: το Ian’s Bar, η διακόσμηση του οποίου παραπέμπει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920, στα χρόνια της Ποτοαπαγόρευσης.
Η αύρα του πολυβραβευμένου Alfredo’s Grand Dining (τηλ. 2310-491199), σε συνδυασμό με το φημισμένο του σέρβις δημιουργούν μια εμπειρία με αληθινή αξία.
Από την άλλη, στο La Terrasse (τηλ. 2310-491234) του Regency Casino Thessaloniki ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος στην πολίτικη κουζίνα. Στον πλούσιο μπουφέ του θα απολαύσετε λοιπόν γεύσεις και αρώματα από την Ανατολή: θα «ταξιδέψετε» μέσα από αυθεντικές κωνσταντινουπολίτικες συνταγές των γιαγιάδων μας, οι οποίες μαγειρεύονται με αγάπη και μεράκι.
Απολαύστε ένα signature cocktail στο στιλάτο περιβάλλον του Ian’s Bar (τηλ. 2310-491234) από ένα πολύ δημιουργικό μενού. Εμείς σας προτείνουμε το Swan Loves Red Lipstick, το οποίο αποτελείται από premium βότκα, φρούτα του δάσους, μίγμα από τρία εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, γιούζου) και χυμό μήλου, κάτω από ένα αρωματικό πέπλο ώριμης άγριας φράουλας.
Vergina Theatro
12ο χλμ Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλέφωνο 2310-491291
Θεάματα υψηλών προδιαγραφών προσφέρει το Vergina Theatro, δίπλα στο Regency Casino Thessaloniki. Το οποίο, με τη μερική επαναφορά στην κανονικότητα, βρίσκεται στο προσκήνιο της ποιοτικής διασκέδασης.
Ο Μάρτιος μπαίνει δυναμικά για το Vergina Theatro, το οποίο υποδέχεται τη Γλυκερία. Η δημοφιλής τραγουδίστρια θα παρουσιάσει ένα λαϊκό πρόγραμμα βασισμένο στην πολυετή της καριέρα και στις συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς. Μάλιστα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, θα παρουσιαστεί κι ένα μουσικό αφιέρωμα με έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα –με ρεπερτόριο από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Μαζί της θα είναι και η αγαπημένη Ελληνοτουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc.
Salumeria del Greco
Ολύμπου 82, τηλέφωνο 2310-272988
Ένα σύγχρονο παντοπωλείο, delicatessen, μαζί και μεζεδοπωλείο είναι η Salumeria del Greco της Ευγενίας Μαργαρίτου. Με προϊόντα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και με νόστιμα πιάτα, τα οποία σερβίρονται στα τραπεζάκια εντός του μαγαζιού και έξω στο πεζοδρόμιο, με θέα την Αρχαία Αγορά.
Ο καβουρμάς Κομοτηνής, ο παστουρμάς, αλλά και τα αλίπαστα της εταιρίας «Γ. Πασχαλίδη» από τη Ροδόπη, βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών του delicatessen. Άλλωστε η βιοτεχνία του Γιώργου Πασχαλίδη – συζύγου της κυρίας Ευγενίας– δραστηριοποιείται στην παραγωγή καπνιστών και αλίπαστων αλιευμάτων από το 1955. Σκουμπρί καπνιστό αρίστης ποιότητας (ιδανικός ουζομεζές), αντζούγια, λακέρδα πολίτικη, τσίρος, καπνιστά μύδια και παστουρμάς θαλάσσης, όλα μπορούν να αγοραστούν και για το σπίτι. Κι αν σας κάνει κέφι τα γεύεστε φυσικά και επί τόπου. Στα ράφια θα βρείτε επίσης τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα, καθώς και έναν σωρό άλλα καλούδια.
Όσο για τις μαμαδίστικες γεύσεις που σερβίρονται εκεί καθημερινά, από τις 12.30 έως το βράδυ (εκτός Τετάρτης που μένουν κλειστά), ξεχωρίζει το κριθαρότο με σύγκλινο Μάνης, τα τηγανιτά κεφτεδάκια, ο καβουρμάς σαγανάκι για τους μερακλήδες –τον φτιάχνουν επίσης με χυλοπίτες και στάκα– το απάκι, τα χωριάτικα λουκάνικα, οι ομελέτες, το σπαγγέτι με παντσέτα και παρμεζάνα, τα χειροποίητα ντολμαδάκια και η αλοιφή Καισαρείας για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων.
Ανθοπωλείο Βοτανικός
Αγνώστου Στρατιώτη 2 (Ρωμαϊκή Αγορά), τηλέφωνο: 2311-828628
Αποξηραμένα μπουκέτα και φυτά με μακρά διάρκεια ζωής, ιδιαίτερα κασπώ γεμάτα λουλούδια, ορχιδέες, γλαστράκια, χειροποίητες συνθέσεις, τριαντάφυλλα που δεν χρειάζονται πότισμα ή φως (γνωστά ως eternity), διαλεχτές επιλογές για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Όλα αυτά συνυπάρχουν στον καλαίσθητο χώρο του ανθοπωλείου «Βοτανικός», το οποίο έχει μόλις 2 μήνες που ξεκίνησε τη λειτουργία του (από τα Χριστούγεννα του 2021). Πάνω στον πεζόδρομο της Αγνώστου Στρατιώτη, μεταξύ των οδών Φιλίππου και Ολύμπου, με άπλετη θέα στα αρχαία της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι ο δεύτερος χώρος που δημιούργησε με αγάπη και γνώση η γεωπόνος MSc και αρχιτέκτονας τοπίου Ειρήνη Καραβαγγέλη. Η οποία φιλοδοξεί να κερδίσει το κοινό μιας κεντρικής περιοχής της πόλης που χαρακτηρίζεται από φοιτητικά στέκια, καλλιτεχνικά σημεία, μεζεδοπωλεία και καφέ-μπαρ.
Στο ανθοπωλείο «Βοτανικός», μεταξύ άλλων, μπορείτε να οργανώσετε τον γάμο σας ή άλλες εκδηλώσεις, να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για τη διαμόρφωση και κατασκευή οποιουδήποτε εξωτερικού χώρου, και βέβαια να προμηθευτείτε τα αγαπημένα σας λουλούδια, όπως και πανέμορφες συνθέσεις. Το πρώτο κατάστημα βρίσκεται ανατολικά της πόλης, στο νούμερο 153 της Ι. Πασαλίδη, στην Καλαμαριά.
Ρωμαϊκή (Αρχαία) Αγορά
Ολύμπου & Φιλίππου, τηλέφωνο 2310-221266
Αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς, καθώς και διοικητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για τρεις περίπου αιώνες. Η Ρωμαϊκή Αγορά ανεγέρθηκε κατά το τέλος του 2ου αιώνα ως κάτι αντίστοιχο της ελληνικής Αγοράς, έχοντας όμως σαν αρχέτυπο το κέντρο της Ρώμης. Όταν λειτουργούσε, αποτελούνταν από δύο πλατείες: αυτή που έχει ανασκαφεί και περιλαμβάνει την Κρυπτή Στοά, το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς και το Ωδείο· κι αυτή που στα βυζαντινά χρόνια ήταν ανοιχτή πλατεία χωρίς στοές και σήμερα εντοπίζεται κάτω από το ανώτερο τμήμα της Πλατείας Αριστοτέλους.
Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα λιθόστρωτου δρόμου, αγωγοί και οχετοί αποχέτευσης, καθώς και αργυρά νομίσματα και λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά. Η Αγορά συνδέεται και με τις «Μαγεμένες» (Las Incantadas), μια διώροφη στοά με κορινθιακούς κίονες και πεσσούς. Το 1864 τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Για την ώρα ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι επισκέψιμος λόγω εργασιών που γίνονται εκεί, είναι όμως επισκέψιμο το μουσείο του, το οποίο φιλοξενείται στο σύγχρονο υπόγειο κτήριο.
Εκεί παρουσιάζεται όλος ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς μέσα από τα ευρήματα της περιοδικής ανασκαφικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1999. Η παρουσίαση γίνεται με τη συνδρομή πλούσιου εποπτικού υλικού, τόσο για την ιστορία της Αγοράς, όσο και της ίδιας της πόλης (πιο έμμεσα), από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τις δικές μας ημέρες. Στον προθάλαμο θα δείτε τη «σύγχρονη εποχή», στον ανατολικό διάδρομο «τον χώρο πριν την Αγορά», ενώ στην κεντρική αίθουσα βρίσκεται «ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και η Αγορά».
Η είσοδος στο μουσείο γίνεται από την οδό Μακεδονικής Αμύνης και οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά 8.30 – 15.30, εκτός Τρίτης. Είσοδος 4 ευρώ. Σε κοντινή απόσταση, επίσης, βρίσκεται η Παναγία Χαλκέων: ένα από τα 15 μνημεία της Θεσσαλονίκης που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Μέγαρο Μουσικής
25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλέφωνο: 2310-895800
Η μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα είναι έτοιμη να παρασύρει το κοινό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι. Σε μια ανάταση ψυχής, με τη δύναμη της μουσικής και τη συγκίνηση των αναμνήσεων από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν να απλώνονται σαν ουράνιο τόξο πάνω από το Αιγαίο.
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου (στις 21.00), η δημιουργός μεγάλων επιτυχιών της πρόσφατης ελληνικής δισκογραφίας θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τους «Δρόμους της Σμύρνης». Μια μοναδική παράσταση, όπου το συναίσθημα συναντά την ιστορική μνήμη δίνοντάς της ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις: τα τραγούδια θα γίνουν προσευχές κι όλοι εμείς θα συνομιλήσουμε με κάτι ιερό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2022 αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η μουσική της Σμύρνης, μα και ο γενικότερος πολιτισμός της, έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στο έργο της Ρεμπούτσικα.
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα την πλαισιώσουν ο Στάθης Άννινος στο πιάνο, ο Ηλίας Μαντικός στο κανονάκι, ο Νίκος Μέρμηγκας στο μαντολίνο και στη λαύτα (πολίτικο λαούτο) και ο Πέτρος Κούρτης στα κρουστά. Μαζί τους θα συμπράξει όμως και η MOYSA –η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όλοι μαζί στοχεύουν να φέρουν αναμνήσεις στο μυαλό του κοινού, ξυπνώντας συναισθήματα και λαχτάρα για ταξίδια στην καθ’ ημάς Ανατολή.