Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που κατορθώνει να κρατάει την ποιότητά της ψηλά. Ο ανταγωνισμός παίζει το ρόλο του έτσι ώστε να βελτιώνονται οι υπηρεσίες και να δημιουργούνται όμορφες εμπειρίες που να θέλει κανείς να επαναλάβει.
Στη στήλη LoveThess στην οποία περιηγούμαστε κάθε εβδομάδα στην πόλη, επιλέγουμε σημεία όπου μπορεί να βιώσει στιγμές όπου πραγματώνονται οι προσδοκίες του και που κάνουν τη Θεσσαλονίκη να παραμένει αυτό το παντοτινά ενδιαφέρον μωσαϊκό.
Ξενοδοχείο Hyatt Regency
13o χλμ. Θεσσαλονίκης – Περαίας, τηλ: 2310 401234
Λένε πως «δεν έχεις ποτέ μια δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις μια πρώτη εντύπωση», αλλά για το Hyatt Regency αυτό δεν ήταν ποτέ ένα ζήτημα. Η πρώτη εικόνα που θα αντικρύσει κανείς στο lobby του ξενοδοχείου είναι και μία από αυτές που θα εντυπωθούν στη μνήμη του.
Ένας εντυπωσιακός, μεγάλος, ψηλοτάβανος χώρος με αναπαυτικούς καναπέδες, όπου μπορεί κανείς να κάνει small talk, ή μια επαγγελματική συνάντηση σε stylish περιβάλλον, αλλά και να χαλαρώσει με ένα σνακ, ένα καλοφτιαγμένο καφέ ή ένα after-office κοκτέιλ μακριά από το θόρυβο της πόλης.
Τo lobby παραδοσιακά αποκαλύπτει την ταυτότητα και τον χαρακτήρα κάθε ξενοδοχείου και στην περίπτωση του Hyatt Regency δίνει με το «καλημέρα» την αίσθηση της άνεσης που έχει κανείς σε όλο το ξενοδοχείο. Η άνεση άλλωστε είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο της εποχής μας σε κάθε διαμονή ή επίσκεψή μας σε ξενοδοχειακό χώρο ή δωμάτιο. Το lobby του Hyatt Regency είναι ένας από τους πιο όμορφους χώρους στη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί δώσει αξία και στυλ σε μια καθημερινή στιγμή.
«Όλα μας τα κοκτέιλ είναι signature και αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι η γεύση τους και τα αρώματά τους να θυμίζουν Ελλάδα, να αποτυπώνεται η Ελλάδα στο πελάτη μας που βιώνει αυτή την εμπειρία», αναφέρει στο travel.gr ο F&B Manager του Hyatt Regency Σάκης Ντάνης. Βασισμένη σε μελέτη σχετικά με τις επιθυμίες των επισκεπτών του Hyatt, η ομάδα του F&B δημιούργησε μια κάρτα από δέκα κοκτέιλ, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι δίχως αλκοόλ όπως το δημοφιλές Sobertime. Η βάση του είναι χυμός βύσσινου και περιλαμβάνει χυμό λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης και ιβίσκου.
Όλα τα υλικά με τα οποία παρασκευάζονται τα κοκτέιλ είναι ελληνικά προϊόντα, όπως το λικέρ κράνο, η μαστίχα, ο χυμός ρόδι, ο βασιλικός, ο δυόσμος, το δίκταμο από Κρήτη, το τσάι βουνού από τον Όλυμπο, ο μάραθος κ.ά., ακόμη και η βότκα αλλά και το τζιν το οποίο προέρχεται από τη Δράμα και την Πελοπόννησο και φτιάχνεται από τουλάχιστον 20 διαφορετικά βότανα.
Από τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ που προτιμάει το γυναικείο φύλο είναι το Stairway Hyatt με βάση το τζιν αλλά και χυμό ρόδι, χυμό λεμόνι που δίνει γλυκόξινη γεύση και είναι ελαφρύ και δροσιστικό. Το Νο1 κοκτέιλ που σερβίρεται στο μπαρ του Hyatt, είναι το Mai Tai το οποίο περιλαμβάνει ρούμι, λικέρ μαστίχα, κανέλα και πορτοκάλι.
Παρακάτω, τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής του:
Υλικά
30 ml Rum (Ελληνικό )
20 ml Mastiha Skinos
25 ml Orange Curacao
20 ml σιρόπι Orgeat (πικραμύγδαλο)
20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
2 dash angostura bitters
Μέθοδος: Shaking / Fine straining
Ποτήρι: Double Old Fashioned
Γαρνιτούρα: Φέτα πορτοκάλι, μαύρη ζάχαρη & stick κανέλας
Εκτέλεση: Προσθέτουμε τα υλικά (εκτός του angostura bitters) σε ένα shaker με πάγο, χτυπάμε & σουρώνουμε στο ποτήρι, το οποίο έχουμε γεμίσει με πάγο. Ρίχνουμε τα 2 dash angostura & γαρνίρουμε.
Φυσικά, ειδικά την Τσικνοπέμπτη, πριν ή μετά τα κοκτέιλ σας στο Lobby, μπορείτε να τιμήσετε δεόντως την παράδοση του τσικνίσματος απολαμβάνοντας -συνοδεία live μουσικής- το ξεχωριστό special μενού που ετοιμάζει για την περίσταση στο εστιατόριο Ambrosia ο Executive Chef Απόστολος Αλτάνης.
Regency Casino Thessaloniki
12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλ: 2310-491234
Όταν φτάνει κανείς στην είσοδο του Regency Casino Thessaloniki αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει σε έναν χώρο όπου οι κανόνες προστασίας από τον Covid-19 είναι προτεραιότητα. Αυτό μάς έδωσε την ηρεμία που έχει ανάγκη κανείς σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων με διάθεση ψυχαγωγίας και παιχνιδιού.
Το δεύτερο καλό νέο κατά την είσοδο μας ήταν ο λαχνός συμμετοχής που λάβαμε για να συμμετάσχουμε στην κλήρωση της ημέρας –οι κληρώσεις μετρητών γίνονται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στις 21:30 και στις 23:30.
Επίσης, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κληρώνονται έως και 5.000 ευρώ μετρητά ανά κλήρωση. Ετσι, ακόμα και μια απλή επίσκεψη περιέργειας ή μια περιπλάνηση στους εντυπωσιακούς χώρους του Casino μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ τυχερή μέρα.
Vergina Theatro
12ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491291
Η μερική επαναφορά στην κανονικότητα με την άρση των μέτρων σχετικά με τη μουσική και τη διασκέδαση, τοποθετεί στο προσκήνιο το Vergina Theatro το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Regency Casino Thessaloniki. Μετά το show πολύ ποιοτικών προδιαγραφών με τη μοναδική φωνή της Μελίνας Ασλανίδου και το κοφτερό χιούμορ της Σοφίας Μουτίδου, το πρόγραμμα των επιλεγμένων θεαμάτων συνεχίζεται.
Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, το Vergina Theatro οργανώνει μια εμπειρία που σε κανένα μέρος στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε: Εκλεκτά κρεατικά, ποτά και μαντινάδες με τον Νίκο Ζωϊδάκη να μας ταξιδεύει με τους ρυθμούς της κρητικής λύρας σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένες μελωδίες. Στην τιμή, μάλιστα, του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται ατομικό mixed-grill κι ένα ποτήρι κρασί.
Tέλος, τον Μάρτιο, το Vergina Theatro υποδέχεται μια από τις πιο σπουδαίες λαϊκές φωνές της Ελλάδας, την Γλυκερία. Η δημοφιλής τραγουδίστρια θα παρουσιάσει ένα απολαυστικό μουσικό λαϊκό πρόγραμμα με επιτυχίες από την πολυετή καριέρα της και τις συνεργασίες της με σπουδαίους δημιουργούς. Στην μουσική παράσταση, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, θα παρουσιαστεί ένα μουσικό αφιέρωμα με έντονα συγκινησιακό και έθνικ χαρακτήρα από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Μαζί της θα είναι και η αγαπημένη Ελληνοτουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc.
The Garden Bar
Αγ. Μηνά 16, τηλ. 2310 272818
Ένας πολύχρωμος φιλόξενος «κήπος», στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μια όαση που θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σ’ έναν τόπο τροπικό. Από νωρίς το πρωί, μπορείτε να απολαύσετε αρωματικό καφέ, φρεσκοστυμμένο χυμό και πρωινά snack, λίγο αργότερα ένα πλούσιο brunch, το μεσημέρι ένα απολαυστικό ελαφρύ γεύμα, ενώ τις βραδινές ώρες, κρασί και signature cocktails.
Croquet madame -ψημένες φέτες τοστ, ζαμπόν, κασέρι και βελούδινη μπεσαμέλ, σκεπασμένες με αυγό μάτι, καγιανά σε τραγανή focaccia, σάντουιτς, burgers, bao buns με γαρίδες και φρέσκο μάνγκο ή με κοτόπουλο ή με μανιτάρια στην vegan εκδοχή, pancakes με κρέμα μπουγάτσας ή με πλούσια μερέντα, φρέσκιες δροσερές σαλάτες, ατομικές πίτσες, ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο με κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, σε σος γιαουρτιού με τη συνοδεία ταμπουλέ με κινόα και σος εσπεριδοειδών, lemon pie και άλλες επιλογές συμπεριλαμβάνονται στο μενού του urban πολύχρωμου Garden Bar ενώ υπάρχει και διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.
Το Garden Bar λειτουργεί καθημερινά και βρίσκεται στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίου Μηνά, ένα βήμα πάνω από την πολύβουη οδό Τσιμισκή. Ένας χώρος φιλόξενος, ντυμένος στα χρώματα της φύσης, με το πράσινο να κυριαρχεί στους τοίχους και τα σχέδια από φυλλωσιές εξωτικών φυτών να ταξιδεύουν τον νου.
Entopica Bakaleria
Καστριτσίου 15, τηλ. 2311 301187
To παντοπωλείο Entopica Bakaleria φιλοξενεί στα ράφια και τα ψυγεία του παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στην οδό Καστριτσίου, ένα στενάκι που ξεκινάει από την πλατεία Άθωνος, πάνω από την Ερμού με Καρόλου Ντηλ, και καταλήγει στην οδό Αγίας Σοφίας.
«Επιθυμία μας είναι να βρίσκουμε προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς, δίχως μεσάζοντες. Aυτό είναι κάτι που “χτίζουμε” σιγά σιγά, δεν είναι εύκολο» αναφέρει στο Τravel.gr η Ανδριάνα Νεραντζάκη η οποία μαζί με τον σύντροφό της Κώστα Ξενόπουλο, άνοιξε το μαγαζί στις 27 Νοεμβρίου του 2021.
Η Αντριάνα τελείωσε αρχαιολογία, ωστόσο δεν ακολούθησε τις σπουδές της. Παρακολούθησε ένα σεμινάριο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό, γνώρισε παραγωγούς και κάπως έτσι πήρε την απόφαση με τον σύντροφό της, γεωπόνο και διοργανωτή του καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ στη Βλάστη Κοζάνης, να ανοίξουν το παντοπωλείο, η διακόσμηση του οποίου φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Can Studio.
Δάπεδο από βινυλικά πλακίδια στους χρωματισμούς του πράσινου και του καφέ και στα ράφια μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά, βιολογικά βότανα από την Περιστερά Θεσσαλονίκης, όσπρια από το Βόιο Κοζάνης, χύμα και συσκευασμένα, αυγά ελευθέρας βοσκής, ποικιλία σε τυριά όπως το μπλε τυρί που παράγεται στη Νεοχωρούδα, ή το Αγκωνάρι από 100% πρόβειο ελληνικό παστεριωμένο γάλα, κλασικό, παλαιωμένο, με μπούκουβο, το οποίο παράγεται στους πρόποδες του Ολύμπου, τσίπουρο από παραγωγό της Άρτας, κρέας συσκευασμένο σε αεροστεγή σακούλα από βιολογική φάρμα των Ιωαννίνων, κασέρι με μαύρο σκόρδο, μουστάρδες, τσάτνεϊ γλυκοκολοκύθας, σάλτσες, αποξηραμένα μανιτάρια κ.ά.
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 09.30 – 18.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.30 – 21.00.
Choureal
Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, τηλ. 2310 252766
Στο ζαχαροπλαστείο Choureal, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε tailor made προφιτερόλ που φτιάχνεται μπροστά σας ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχετε κι εσείς στη δημιουργία του.
Τα Σαββατοκύριακα, στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί σχηματίζονται ουρές: άνθρωποι όλων των ηλικιών περιμένουν υπομονετικά για να παραγγείλουν το φημισμένο προφιτερόλ που φτιάχνεται “à la minute”.
Τα ευωδιαστά σουδάκια είναι πάντοτε φρεσκοψημένα, μιας και βγαίνουν από το φούρνο κάθε μία ώρα. Λίγο μετά, γεμίζονται είτε με βελούδινη κρέμα πατισερί με βανίλια Μαδαγασκάρης, είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό ενώ λαχταριστές σοκολάτες – γάλακτος, μπίτερ, λευκή, πραλίνα – συμπληρώνουν την γλυκιά δημιουργία.
Eκτός από προφιτερόλ, στο Choureal θα γευτείτε και εκλαίρ με την κλασική τους γεύση ή με άλλες όπως φιστίκι, μόκα, λεμόνι, τραγανά σου (choux), χειροποίητο παγωτό και Paris-Brest με βελούδινη κρέμα πατισερί ή σοκολάτα.
Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 23.00, Κυριακές ανοίγει μια ώρα αργότερα.
Νέα Διαγώνιος
Θεμιστοκλή Σοφούλη 64Α, τηλ. 2310 029085
H Νέα Διαγώνιος υποδέχεται πλέον τους πελάτες της στον νέο της χώρο σερβίροντας τις σπεσιαλιτέ της όπως είναι τα χειροποίητα σουτζουκάκια της και μια ποικιλία από εκλεκτά κρεατικά, ορεκτικά, σαλάτες και επιδόρπια.
Σε μια ήσυχη τοποθεσία, πίσω από την οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, στον Κελλάριο Όρμο που βρίσκεται ανατολικά του Μεγάρου Μουσικής, η Νέα Διαγώνιος με τις μεγάλες της τζαμαρίες, τη μινιμαλιστικού ύφους διακόσμησή της και βεβαίως τη θέα στη θάλασσα αποτελεί εγγύηση στις γεύσεις και τις πρώτες ύλες που την χαρακτηρίζουν εδώ και πολλά έτη.
Πιάτα κλασικά, παραδοσιακά και μοντέρνα ετοιμάζει ο executive και βραβευμένος chef Γιάννης Χαντάκης, ο οποίος μεγαλωμένος μέσα στις κουζίνες λόγω του οικογενειακού τους εστιατορίου (σ.σ. η Διαγώνιος λειτουργούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1976 από τους γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη) και παρά τις σπουδές του στην ιατρική πληροφορική, ακολούθησε τον κλάδο της εστίασης.
Σπεσιαλιτέ της τα ζουμερά μοσχαρίσια σουτζουκάκια ζυμωμένα με χωριάτικα αυγά και σερβιρισμένα με ρύζι κρόκου Κοζάνης και μπούκοβο, ο γύρος με κρεμμυδάκι και μαϊντανό, η χειροποίητη ρωσική σαλάτα και η μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικου τύπου με σκορδάκι και μαϊντανό. Στον κατάλογο του εστιατορίου συμπεριλαμβάνονται ακόμα λουκουμαδάκια με μαστέλο Χίου, καπνιστό τυρί Μετσόβου και φέτα με τσάτνεϊ κρητικής ντομάτας και μαγιονέζα μαστίχας, σαλάτα Νέα Διαγώνιος με μαρούλι, ντομάτα, baby ρόκα, ρόδι και παρμεζάνα, ποικιλία βραστών λαχανικών, μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινή σταβλίσια μπριζόλα, μοσχαρίσιο φιλέτο αλλά και πιάτα χωρίς γλουτένη – να σημειωθεί ότι ο σεφ έχει εξειδίκευση στην κουζίνα χωρίς γλουτένη και συνεργάζεται με τον σύλλογο «Δράση για την κοιλιοκάκη»- και λαχταριστά επιδόρπια. Όσο για τον εξωτερικό του χώρο, θα κάνετε υπομονή μέχρι να ζεστάνει ο καιρός, να απλωθούν τα τραπεζάκια και να απολαμβάνετε το γεύμα ή δείπνο σας. Ανοιχτά καθημερινά 13.00 – 24.00, εκτός Δευτέρας.
Δωρεάν ξεναγήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 21 Φεβρουαρίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού και με αφορμή αυτή τη γιορτή, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Λόγω του εορτασμού και θέλοντας να συνεχίσουμε να σας δείχνουμε την πόλη μας μέσα από τα μάτια ενός διπλωματούχου ξεναγού, διοργανώνουμε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, δωρεάν ξεναγήσεις» δηλώνει στο Τravel.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου.
Οι ξεναγήσεις, διάρκειας περίπου δυο ωρών, συμπεριλαμβάνουν θεματικές διαδρομές που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Εβραϊκό περίπατο ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει το Διοικητήριο της πόλης -σημερινή έδρα του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης- το οποίο χτίστηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1891, και περπατώντας μπροστά από διάφορα σημαντικά εβραϊκά κτίρια θα καταλήγει στην Πλατεία Ελευθερίας στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, ένα γλυπτό έργο των αδελφών Glid το οποίο παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων. Να σημειώσουμε ότι η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν μια μειονοτική κοινότητα, αντιθέτως αποτελούσε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά κοινότητα της πόλης.
Άλλη μια διαδρομή που θα πραγματοποιήσουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί είναι η οθωμανική, συμπεριλαμβάνοντας μνημεία όπως το Αλατζά Ιμαρέτ κτίσμα του 1484, το Γενί Χαμάμ (Αίγλη), το Μπεζεστένι από τα χαρακτηριστικότερα οικοδομήματα της Οθωμανικής περιόδου της πόλης, του 15ου αιώνα με τέσσερις εισόδους που καλύπτεται από έξι μολυβδοσκέπαστους τρούλους κ.ά. Ήταν το 1430 όταν ο σουλτάνος Μουράτ Β΄ κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη και τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας διήρκησαν μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό το 1912.
Η διαδρομή που θα επικεντρώνεται στην εποχή της Υστερο-Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει μνημεία της πόλης από τον Άγιο Δημήτριο – πολιούχο της Θεσσαλονίκης- την Αρχαία Αγορά, το Γαλεριανό Συγκρότημα, την Ροτόντα, την Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) μέχρι το Ανάκτορο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου Μαξιμιανού στην πλατεία Ναυαρίνου.
Η διαδρομή στην οδό Αγίας Σοφίας με τίτλο «Ένας δρόμος-πολλά πρόσωπα», θα περιλαμβάνει την Αχειροποίητο -τον πρώτο χριστιανικό ναό που μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430- και κατά μήκος της οδού θα γίνεται ξενάγηση σχετικά με τα παλιά κτίρια της δεκαετίας του ’20, τα ξενοδοχεία που υπήρχαν κάποτε, τα ζαχαροπλαστεία, τους κινηματογράφους κτλ.
Άλλη μια διαδρομή που θα πραγματοποιήσουν οι ξεναγοί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου είναι η «Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’20-Η παρουσία του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι στο κέντρο της πόλης». Δηλώσεις συμμετοχής Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και ώρες 18.00-20.00 στα τηλέφωνα 6944 411994 (για τον Εβραϊκό Περίπατο και Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’20), 6972 356752 (για τη διαδρομή της Υστερο-Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης) και 6955 192844 (για την Οθωμανική διαδρομή και την Οδό Αγίας Σοφίας). Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ η συμμετοχή του κόσμου δεν θα ξεπερνάει τα 30 άτομα.