Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα. Για αυτή την εβδομάδα, προτείνουμε μια σειρά από εμπειρίες που κάνουν τη διαφορά και δημιουργούν μια καλύτερη διάθεση.
Είναι, άλλωστε μια ιδιαίτερη εβδομάδα δεδομένων και των βραβείων του καταξιωμένου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που ξεκινά στις 10 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20, το οποίο συγκεντρώνει στην πόλη δημιουργούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους από όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.
Ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki
13o χλμ. Θεσσαλονίκης – Περαίας, τηλ: 2310 401234
Ένα ξενοδοχείο δεν είναι απλώς ένας χώρος για μια σύντομη διαμονή, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει διαρκώς νέες εμπειρίες, είτε για guests είτε για επισκέπτες.
Το Hyatt Regency Thessaloniki, που διαμορφώνει ειδικά πακέτα εμπειριών για κάθε περίσταση που έχει κάποιο νόημα, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο Wellness πακέτο ευεξίας, γιόγκα και διαλογισμού για την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Απριλίου.
Για όσους αισθάνονται ότι χρειάζονται μια ξεχωριστή «απόδραση» από την απαιτητική καθημερινότητα, το ξενοδοχείο ετοίμασε και προτείνει ένα wellbeing διήμερο που περιλαμβάνει: μια διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο King δωμάτιο, πρωινό και δύο γεύματα στο βραβευμένο εστιατόριο Αμβροσία, με την καθοδήγηση της Βιολόγου-Διατροφολόγου και wellness expert, Ειρήνης Πασχαλέρη – μια καινούργια συνεργασία που ξεκινάει με το ξενοδοχείο – και υπό την επιμέλεια του executive chef Απόστολου Αλτάνη και της ομάδας του.
Γεύμα, σνακ και δείπνο από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και αρμονικά «δεμένα» σε ένα μενού που πραγματικά αποτελεί μια σύνδεση με τη Φύση, την ισορροπία και την ευεξία.
Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού με την Sheila Garvey του Yoga Loft, αναζωογονητικές θεραπείες zen massage στην detox ατμόσφαιρα του Harmonia Spa & Wellness καθώς και Red light therapy & Spectrum του νέου χώρου OsteoStrong που λειτουργεί μέσα στο ξενοδοχείο.
Το πανέμορφο σηματοδοτημένο μονοπάτι ανάμεσα στους καταπράσινους κήπους, που θα ακολουθήσετε έχοντας συντροφιά τους ήχους των πουλιών, αλλά και η εσωτερική πισίνα σας δίνουν την ευκαιρία να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας αλλά και να εμβαθύνετε στον εαυτό σας.
Regency Casino Thessaloniki
12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλ: 2310 491234
To Regency Casino Thessaloniki –ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα καζίνο της Ευρώπης– εκτός από τα υπερσύγχρονα slot machines, το live gaming και τις πλούσιες κληρώσεις που πραγματοποιούνται, σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε εκλεπτυσμένες γεύσεις στα εστιατόριά του, αλλά και signature cocktails σε ένα από τα πιο όμορφα μπαρ της πόλης, το Ian’s Bar (τηλ. 2310-491234).
Πάρτε θέση στους αναπαυτικούς καναπέδες, αφήστε τη χαλαρή σας διάθεση να σας παρασύρει επιλέγοντας από μία λίστα κορυφαίων ετικετών και signature cocktails με ονομασίες εμπνευσμένες από τους πίνακες που κοσμούν το στιλάτο μπαρ.
Για αυτήν την εβδομάδα σας προτείνουμε το Horse the waiter, ένα κοκτέιλ με έντονο χαρακτήρα από αρωματικά βότανα που αναδύονται από London dry gin, με έντονη φρεσκάδα από granny smith μήλα, νέκταρ αγαύης και αρώματα από περγαμόντο.
Στην πραγματικότητα, άλλωστε, το Regency Casino Thessaloniki είναι μια σύνθεση από εκπλήξεις και στιγμές που μένουν. Το βραβευμένο Alfredo’s Grand Dining (τηλ. 2310-491199), σε συνδυασμό με το φημισμένο του σέρβις δημιουργούν μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία.
Μπορεί ο όρος αυτός στην εποχή μας να ακούγεται σαν κλισέ, ωστόσο πρόκειται για ένα εμβληματικό εστιατόριο που διατηρεί ψηλά τον πήχη, ενώ διαθέτει μια πολύ σοβαρή λίστα κρασιών.
Vergina Theatro
12ο χλμ Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491291
Η αρχή στο Vergina Theatro, που βρίσκεται δίπλα στο Regency Casino Thessaloniki, με τα ακούσματα της δημοφιλούς ελληνίδας τραγουδίστριας, της Γλυκερίας, έγινε την περασμένη Παρασκευή, ξεσηκώνοντας το κοινό που την παρακολούθησε.
Όλο το Μάρτιο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η αγαπημένη τραγουδίστρια παρουσιάζει ένα μουσικό λαϊκό πρόγραμμα από την πολυετή καριέρα της και τις συνεργασίες της με σπουδαίους δημιουργούς, με τα Σμυρνέικα Τραγούδια. Μαζί της είναι και η διάσημη Ελληνοτουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc, γνωστή και από την ερμηνεία της στο σάουντρακ της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα».
Παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο 11, 12, 18, 19, 25, 26 Μαρτίου & Πέμπτη 24 Μαρτίου. Ώρα Έναρξης στις 22:00.
Η Μούργα
Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310 268826
Περισσότερο από εστιατόριο, η Μούργα είναι πλέον μια σχολή σκέψης. Βρίσκεται σ’ ένα κάθετο στενό, πάνω από την Εγνατία οδό, κοντά στο Πειραματικό σχολείο, σε μια περιοχή καθόλου τουριστική. Η Μούργα, με ‘δασεία’ στο ‘η’ και ‘περισπωμένη’ στο ‘υ’, ένα ψαράκι από κάτω, και ένα ελαιόδεντρο ζωγραφισμένο ανάποδα.
Η Μούργα είναι η μια από τις δυο προτάσεις του μάγειρα Γιάννη Λουκάκη, που, κατά ένα βαθμό, έχει χαρακτηρίσει με το ύφος του τη δημιουργική γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Η μια γαστρονομική του πρόταση, λοιπόν, είναι αυτή, της αποκλειστικής ψαροφαγίας (σ.σ. η άλλη της κρεατοφαγίας είναι η +Τροφή στα Λαδάδικα).
Από το 2015 λειτουργούσε ως «Πεζοδρόμος», καφενό-ψαροταβέρνα, με ένα μενού πάντα βασισμένο στη βιολογική, ποιοτική πρώτη ύλη. Από το 2017 ως Μούργα, με ξύλινα τραπεζοκαθίσματα στην κυρίως σάλα με το παλιό μωσαϊκό στο δάπεδο και τα οκτώ εντυπωσιακά φωτογραφικά έργα – πορτραίτα στους τοίχους του καταξιωμένου φωτογράφου Νίκου Βαβδινούδη με θέμα «Πρόσωπα + Μάσκες».
Οι πίνακες έχουν διττό ρόλο: εκτός από το διακοσμητικό στοιχείο λειτουργούν και ως ηχοπαγίδες, απορροφώντας τον ήχο που αναδύουν καθημερινά οι παρέες που επιλέγουν το μαγαζί για να γευτούν τα πιάτα του κ. Λουκάκη. Η ανοιχτή κουζίνα είναι στο βάθος, με τα τηγάνια να κρέμονται, αλλά και την ειδική ψησταριά που καπνίζει τα λαχανικά, τα ψάρια κτλ. Δίπλα μία ακόμη σάλα που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία της κουζίνας ενώ από Παρασκευή έως Κυριακή φιλοξενεί και πιο πριβέ εμπειρίες, με το μοναστηριακό της τραπέζι των 18 θέσεων. Έχει τραπεζάκια και έξω στο πεζοδρόμιο, η δε κουζίνα βασίζεται στην πρώτη ύλη με φρέσκα ψάρια, χειροποίητα ζυμαρικά, ζαρζαβατικά με βιολογική πιστοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για τα κρασιά και τις ρακές από τα Χανιά και τη Σητεία μέχρι την Πέλλα.
«Ο κατάλογος είναι χειρόγραφος, διότι αλλάζει καθημερινά, και βγαίνει βάσει της αγοράς» αναφέρει στο travel.gr ο Γιάννης Κνης υπεύθυνος της σάλας, από τους πιο παλιούς, πριν καν μετατραπεί το μαγαζί σε Μούργα. Περιλαμβάνει καθημερινά 14-18 πιάτα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα που έρχονται ψάρια και ζαρζαβάτια και κατά τη διάρκεια της μέρας βγάζουν και δεύτερο κατάλογο.
Ψάρια ωμά, στη σχάρα, στον νταβά (κατσαρόλα), στο τηγανάκι’ μπακαλιαράκια που σερβίρονται μέσα στο τηγανάκι, λαχανοντολμάδες με μαγιάτικο και πλιγούρι, ταρτάρ καραβίδας με κρέμα από γογγύλι και ζεματιστό μπακ τσάι, καραβιδάκια στο τηγάνι με σκορδοβούτυρο, σουπιά στη σχάρα με φάβα από λαθούρι είναι κάποια από τα πιάτα που ετοιμάζονται, ανάλογα την εποχή ή την ημέρα που θα επισκεφτείτε το μαγαζί.
«Best seller πιάτα δεν υπάρχουν, ανάλογα την εποχή μπορεί κάποια να είναι στον κατάλογο 2-3 εβδομάδες, με κάποιες παραλλαγές (χταπόδι, μύδια, τόνος, συναγρίδα, σουπιές κτλ.), ουσιαστικά είναι το τι θα βγάλει η θάλασσα, το ίδιο συμβαίνει και με τη μαναβική» εξηγεί ο κ. Κνης. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 14.00 – 23.00, Κυριακή μέχρι τις 18.00.
Donkey Breakfast
Σκρα 3, τηλ. 2310 252614
Ροζ χρωματισμοί, ροζ καναπές στο εσωτερικό του Donkey, με διακριτικά χωρίσματα και σιδερένιες καρέκλες με μαύρα μαξιλάρια απέναντι του, για το νεανικό κοινό και όχι μόνο. Ινσταγκραμική διακόσμηση στον τοίχο με χρωματιστά –ψεύτικα- λουλούδια, δυο τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο με φαρδιές πολυθρόνες αλλά και μια αυλή, ακριβώς στο πλάι, ουσιαστικά μια πρασιά που έχει μετατραπεί σε μια όαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε άχρωμες πολυκατοικίες. Και σ’ αυτήν την αυλή, την χειμερινή περίοδο – μέχρι να ζεστάνει ο καιρός- έχει εγκαταστημένες διάφανες igloo με τραπεζάκια και θερμαντικές σόμπες στο εσωτερικό τους.
Είναι το Donkey, στην οδό Σκρα, πάνω από την Αλεξάνδρου Σβώλου, σε απόσταση αναπνοής από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το οποίο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, και από τις 9 το πρωί σερβίρει καφέδες και ροφήματα όπως το matcha lemonade (αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού Ιαπωνίας με καφεΐνη και σπιτική λεμονάδα) ή το beetroot latte (σκόνη από παντζάρι με φρέσκο γάλα) κτλ., energy boost (μήλο, τζίντζερ, ανανάς και δυόσμος ή ο κλασικός φυσικός χυμός πορτοκάλι), breakfast/brunch (benedict σολομού ή μπέικον, crepe madame με χειροποίητη κρέπα, αυγό μάτι, κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας, μανιτάρια σοτέ, απάκι, σπαράγγια και λάδι τρούφας κτλ.), vegan avocado tost με ζυμωτό ψωμί ολικής, σαλάτες healthy bowl με σολομό και τρίχρωμη κινόα, αλλά και Asian Shrimp Burger (μπριός με γαρίδες τεμπούρα, αβοκάντο, ντομάτα, καυτερή μαγιονέζα και τσιπς από γλυκοπατάτα) για μεσημεριανό κτλ.
Μέχρι τις 9 το βράδυ μένει ανοιχτά, και για κοκτέιλ, τι θα λέγατε για ένα Donkey Martini Espresso με αλατισμένη καραμέλα και ρούμι; Σκανάρετε το μενού και επιλέγετε. Έχει και διάφορα sweet tooth όπως pancake με πραλίνα σοκολάτα, μυγδαλοβούτυρο και χειροποίητη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και φρούτα του δάσους.
24o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Πλατεία Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310 378400
Διακόσια τριάντα τρία (233) ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους αναμένεται να προβληθούν κατά τη διάρκεια του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διεξάγεται από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου, τόσο στους φυσικούς χώρους στην ιστορική έδρα του θεσμού (αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές) αλλά και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Η αυλαία του 24ου ΦNΘ ανοίγει την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, με την ταινία «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία (HowtoSurviveaPandemic)» του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με το πόστερ του 24ου ΦΝΘ υπογράφει ο εικονογράφος και δημιουργός κόμικ Kanellos Cob, γεννημένος στην Αθήνα το 1985. Μια ανθρώπινη μορφή, η άγρια φύση και ένα εξωτικό πτηνό σχηματίζουν το περίγραμμα της ανθρώπινης συνθήκης, της ζωής μας, του κόσμου που μας περιβάλλει. Μια σχέση συμβίωσης, στην οποία αναζητούμε εκ νέου την αρμονική συνύπαρξη που ο άνθρωπος έχει διαταράξει. Τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε η σκηνοθέτιδα Αγγελική Αριστομενοπούλου.
Κατά τη διάρκεια του 24ου ΦΚΘ θα προβληθούν 93 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, φιλοξενούνται τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers, >>Film Forward), παρουσιάζονται τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs, αναδεικνύονται οι φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen, στην Αγορά (11 – 19/3) φιλοξενούνται δυναμικές δράσεις αποσκοπώντας στην κινηματογραφική ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής κ.ά.
Το κεντρικό θέμα του 24ου ΦΚΘ αναζητά τη νέα μορφή της μετα-πραγματικότητας -το post reality που βιώνουμε- με δέκα ντοκιμαντέρ τα οποία χαρτογραφούν έναν ρευστό κόσμο και ανοίγουν την πόρτα μιας νέας πραγματικότητας που καταργεί κάθε παλιά βεβαιότητα. Θα υπάρχουν αφιερώματα από το έργο της auteur από τη Λετονία, Λάιλας Πακάλνινα, με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της ενώ θα πραγματοποιηθεί και spotlight στη Φινλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι, προβάλλοντας έξι (6) μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της.
Βεβαίως, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και την πρόθεσή της να υποστηρίξει έμπρακτα τους κινηματογραφιστές στην χώρα που πολιορκείται. Κατά τη διάρκεια του 24ου ΦΚΘ θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ τα οποία υπενθυμίζουν πως εκεί που μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, με την προβολή της ταινίας Τυφλή φιλοδοξία (BlindAmbition) των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr.
Myró Gallery
Νικηφόρου Φωκά 8, τηλ. 2310 269187
Με τον τίτλο «Ποσειδωνία» εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της νέας σειράς 22 έργων της εικαστικού Χρύσας Μπαρζόκα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Project Room της Myró Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια ανάσα από το Λευκό Πύργο.
«Η Ποσειδωνία, για μένα είναι ένα κρησφύγετο σε κάθε δύσκολη στιγμή» λέει στο travel.gr η κα. Μπαρζόκα προσθέτοντας «είναι ένας μαγικός κόσμος, που μέσα από τα λιβάδια των βυθών αποκαλύπτεται η σχέση του υπαρκτού με το ιδεατό». Γένος ανθοφόρων φυτών η Ποσειδωνία περιέχει εννέα είδη θαλάσσιων φυτών, που βρίσκονται στις θάλασσες της Μεσογείου και γύρω από τη νότια ακτή της Αυστραλίας. «Ακροβατεί ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, και όταν η πραγματικότητα πληγώνει, γίνεται το κρησφύγετο της Ακατάπαυσης ευαισθησίας’ εκεί μπορείς να ανακαλύψεις την αλήθεια. Εκεί που ο ουρανός αγκαλιάζει τη θάλασσα τα ιδανικά δεν παύουν ποτέ. Ό,τι αγαπήσαμε γίνεται λιβάδι από λουλούδια του βυθού μας. Στη θάλασσα, οι θησαυροί αποκτούν νόημα αφού είναι πια μυστικό σε κρυμμένο κοχύλι. Το ταξίδι ξεκίνησε…» προσθέτει η εικαστικός.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2021 στις 18:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 19 Μαρτίου.