Η Θεσσαλονίκη που εντάχθηκε πρόσφατα στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, δεν παύει να μας εκπλήσσει με τα μεζεδοπωλεία της, τη δημιουργική της κουζίνα, τις διαδρομές στο ιστορικό της κέντρο, ανάμεσα σε πάγκους με πολύχρωμα λαχανικά, φρέσκα ψάρια και εδώδιμα, με τα μαθήματα μαγειρικής, την καινοτομία της στους κλάδους των τροφίμων και των ποτών.

45

Καταξιωμένοι σεφ, delicatessen και προϊόντα της ελληνικής γης αναδεικνύονται αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop Boutique, ενώ διαγωνισμοί ελαιολάδου και ελιάς αποθεώνουν τα καλύτερα λάδια, εκδηλώσεις με ελληνικές μπουκιές, θεματικά σαλόνια με βάση το τυρί και το κρασί έχουν την τιμητική τους και μας ξεσηκώνουν.

Ξενοδοχείο Hyatt Regency Τhessaloniki

13o χλμ. Θεσσαλονίκης – Περαίας, τηλ: 2310 401234

Η παραμονή στην πόλη συνδυάζοντας τις γαστρονομικές μας αναζητήσεις, τις ξεναγήσεις, την γνωριμία μας με παραγωγούς και οινοποιούς από όλη την Ελλάδα, ξεκινάει από μια ευχάριστη, άνετη και απολαυστική διαμονή σ’ ένα περιβάλλον «πράσινο», ήρεμο, με πολυτελείς χώρους και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Για όλα αυτά, επιλέγουμε το Hyatt Regency Thessaloniki, το οποίο έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των επισκεπτών της πόλης ως ένα σημείο που συμπυκνώνει τη γνώση και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών ενώ διατηρεί σταθερά ψηλά τον γαστρονομικό πήχη.

Σε απόσταση μόλις μισής ώρας από το Hyatt Regency Thessaloniki, στις πλαγιές της Επανομής βρίσκεται το Κτήμα Γεροβασιλείου (τηλ. 23920 44567), εκεί όπου παράγονται τα ποιοτικά και βραβευμένα κρασιά του ομώνυμου Κτήματος στον ιδιόκτητο αμπελώνα με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής.

Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγματοποίηση ποικίλλων δραστηριοτήτων όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εκδόσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Το Μουσείο Οίνου εκτός από την πολύ μεγάλη συλλογή με πάνω από 2.600 ανοιχτήρια, σπάνια και ξεχωριστά από τον 18ο αιώνα, περιλαμβάνει μπουκάλια, αγγεία και αντικείμενα αρχαίου ελληνικού συμποσίου καθώς και συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(83429)
      ["id"]=>
      int(83429)
      ["title"]=>
      string(9) "museum_10"
      ["filename"]=>
      string(13) "museum_10.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(192837)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/best-of/love-thess-oinogastronomikes-apolayseis-sti/attachment/museum_10/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(83) "Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 2.600 ανοιχτήρια"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "museum_10"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(83410)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-30 14:28:47"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-30 14:30:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1140)
      ["height"]=>
      int(720)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10-300x189.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(189)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10-768x485.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(485)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10-1024x647.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(647)
        ["1536x1536"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1140)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(720)
        ["2048x2048"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/museum_10.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1140)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(720)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(5) "right"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η συλλογή του Βαγγέλη και της Σόνιας Γεροβασιλείου έχει εμπλουτιστεί με έργα τέχνης (Κώστας Τσόκλης, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Γαΐτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Γιώργος Λάππας, Takis κ.ά.) που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της ξενάγησής σας. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται με οινο -ξεναγό -καθημερινά, εκτός Τρίτης- και περιλαμβάνουν τον αμπελώνα, τους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και του Μουσείου Οίνου. Η διάρκειά τους κυμαίνεται 45’-60’.

Regency Casino Thessaloniki

12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλ: 2310 491234

Στο Regency Casino Thessaloniki ο Απρίλιος ξεκινάει με κληρώσεις και πολλές εκπλήξεις, αρχής γενομένης την Παρασκευή 1 Απριλίου και το Σάββατο 2 Απριλίου. Αυτές τις δυο ημέρες, στη 01.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν δυο μεγάλες κληρώσεις αυτοκινήτων, για ένα Renault Twingo και ένα Renault Captur αντίστοιχα. Κατά την είσοδό μας στο καζίνο, λαμβάνουμε τους λαχνούς συμμετοχής, και δοκιμάζουμε την τύχη μας.

Οι κληρώσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Και τον μήνα Απρίλιο συνεχίζονται καθημερινά με κληρώσεις μετρητών κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30 & 23:30, ενώ το παιχνίδι κληρώσεων Up & Go, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 23:00 & 01:00 που μας χαρίζει έως 5.000 ευρώ μετρητά ανά κλήρωση.

Η εμπειρία του Regency Casino Thessaloniki συνεχίζεται με live μουσική στην κεντρική αίθουσα, τις υπέροχες γεύσεις στα εστιατόρια Alfredo’s Grand Dining και La Terrasse, με την κουζίνα του πρώτου να επιμελείται και να υπογράφει τα πιάτα ο βραβευμένος executive σεφ του Hyatt Regency Απόστολος Αλτάνης, και τις κρητικές γεύσεις στο μπουφέ του La Terrasse να μας ταξιδεύουν στο αγαπημένο νησί.

Ήρθε η ώρα και για τα αγαπημένα μας κοκτέιλ τα οποία θα απολαύσουμε στο στιλάτο περιβάλλον με τους αναπαυτικούς καναπέδες του Ian’s Bar (τηλ. 2310 491234) του Regency Casino Thessaloniki. Εκεί μας περιμένει μία πρωτότυπη παρέα και μας προτείνει εντυπωσιακά signature cocktail.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(74378)
      ["id"]=>
      int(74378)
      ["title"]=>
      string(16) "amvrosia-altanis"
      ["filename"]=>
      string(27) "amvrosia-altanis-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(243762)
      ["url"]=>
      string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(105) "https://www.travel.gr/best-of/love-thess-apostolos-altanis-o-epimonos-sef-dy/attachment/amvrosia-altanis/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(70) "Σούπα κακαβιά στο εστιατόριο Αμβροσία"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "amvrosia-altanis"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(74356)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-02-23 09:04:24"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-02-23 09:05:39"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/amvrosia-altanis-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(false)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

O νούμερο ένα κύριος της παρέας είναι ο Pag the Gangster που με ύφος Αl Capone προσφέρει ένα δροσερό, ελαφρώς spicy, highball cocktail. Τα χαρακτηριστικά του Gosling’s black rum δένουν αρμονικά με την ginger beer, μαζί με ένα πέπλο αρώματος περγαμόντο, που μπαίνει στο τέλος για να απογειώσει τη γευστική μας εμπειρία.

Η Chanel the Chihuahua ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής δημιούργησε ένα ‘’invisible’’ apple martini, δηλαδή ένα δροσερό long drink που περιέχει βότκα, αρώματα από πράσινο μήλο και εσπεριδοειδή.

Ο Horse the waiter με επιβλητικό στυλ σερβίρει ένα cocktail με έντονο χαρακτήρα από αρωματικά βότανα λόγω του London dry gin, έντονη φρεσκάδα από granny smith μήλα, νέκταρ αγαύης και αρώματα από περγαμόντο.

Αυτούς και άλλους πολλούς χαρακτήρες, εμπνευσμένους από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, θα τους συναντήσουμε στους πίνακες που κοσμούν το Ian’s Bar, γίνονται όμως κομμάτι της δικής μας παρέας, ταξιδεύοντάς μας στον κόσμο τους με τις γεύσεις και τα αρώματα των signature cocktail τους.

Vergina Theatro

12ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491291

Τα ξεχωριστά θεάματα και η ποιοτική διασκέδαση βρίσκουν στέγη στο Vergina Theatro, δίπλα στο Regency Casino Thessaloniki, και για τον Απρίλιο τη σκηνή γεμίζουν με πάθος και με ποιότητα ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, από 1η Απριλίου, και για έξι μόνο παραστάσεις, τα δυο αδέλφια παντρεύουν το παλιό με το νέο και το άγνωστο με το γνωστό, ξεδιπλώνουν μνήμες και μας ταξιδεύουν μουσικά με «Της ψυχής μας τα μεράκια».

Χαρούπι

Δόξης 4, Λαδάδικα, τηλ. 6988 526262

Γεύσεις και αρώματα Κρήτης αναδύονται μέσα από τα πιάτα που σερβίρονται καθημερινά στο κρητικό εστιατόριο «Χαρούπι», το οποίο βρίσκεται στα γραφικά Λαδάδικα και λειτουργεί από το 2017. Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης δημιούργησε ένα μενού που πατάει γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, «είναι ένα μενού με πιάτα παραδοσιακά αλλά με πιο σύγχρονη μορφή της κρητικής κουζίνας, πιο εστιατορικά» αναφέρει στο Travel.gr ο κ. Παπουτσάκης, ένας από τους τέσσερις chef ambassadors του Thessaloniki Food Festival (σ.σ. οι άλλοι τρεις είναι ο Απόστολος Αλτάνης του Hyatt Regency Thessaloniki, ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Δημήτρης Τσανανάς).

Σ’ έναν χώρο μοντέρνο, σύγχρονο, μίνιμαλ χωρίς φολκλορικά στοιχεία, σερβίρονται γεύσεις της Κρήτης που φτιάχνονται με προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί. «Θέλω να μιλάει το δημιουργικό φαγητό, και όχι ο χώρος» δηλώνει ο κ. Παπουτσάκης αναφερόμενος στο «Χαρούπι».

Κρητική δημιουργική κουζίνα λοιπόν, χωρίς να χάνει την ουσία της γεύσης ποικιλία τυριών από επιλεγμένα κρητικά τυροκομεία, τι θα λέγατε για έναν ανθότυρο ξηρό με μπούκοβο ή μήπως μια γραβιέρα 24μηνης ωρίμασης; Μελάτοι κρόκοι με κρέμα στάκας, τσιπς από απάκι, καβουρδισμένα αμύγδαλα, σπαράγγια και τρούφα, χοχλιοί μπουμπουριστοί με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξύδι μαρουβά και ψητό σκόρδο, απάκι καρπάτσιο με ξυδάτη σάλτσα, κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας, σος πορτοκαλιού, αράπικο φιστίκι, ροζ πιπέρι και φρέσκο θυμάρι αλλά και το διάσημο γαμοπίλαφο με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι και το τσιγαριαστό αρνί με χειροποίητες σφακιανές πιτούλες, στάκα, ντοματίνια και φρέσκο κρεμμυδάκι ή τα χειροποίητα ραβιόλια χαρουπιού «κρεατότουρτα» με κρέμα αυγολέμονο είναι κάποιες από τις top επιλογές στο μενού που στηρίζεται στη δημιουργική κρητική κουζίνα. Τα πιάτα συνδυάζονται με κρασιά τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τον κρητικό αμπελώνα, ένας αμπελώνας που συνεχώς εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται.

δέκα τραπέζια

Στρ. Καλλάρη 4, τηλ. 2310 251010

Τα «δέκα τραπέζια» είναι το δεύτερο «παιδί» του σεφ και συνιδιοκτήτη Μανώλη Παπουτσάκη, τα οποία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν δυο χρόνια, ωστόσο, τους βρήκε η πανδημία και ουσιαστικά τον τελευταίο καιρό έχουν μπει σε κανονικούς ρυθμούς.

«Τα δέκα τραπέζια είναι ο ανοιχτός χώρος πάνω στον οποίο φιλοξενείται το φαγητό δεν περιορίζεται» λέει στο Travel.gr ο Μανώλης Παπουτσάκης εξηγώντας πως εκτός από τα τραπέζια που είναι δέκα, στο εσωτερικό του σύγχρονου μεζεδοπωλείου, «το δέκα (10) συμβολίζει το άριστο» προσθέτει.

«Το φαγητό είναι πιο ιδιαίτερο από ό,τι σε ένα κλασικό μεζεδοπωλείο, πιο δημιουργικό, με επιρροές από όλες τις κουζίνες -ιταλική, γαλλική, ασιατική-, ωστόσο, η καρδιά του εστιάζει στην ελληνική κουζίνα» προσθέτει ο κ. Παπουτσάκης. Το μενού εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας ενώ η εποχή και οι ανάλογες πρώτες ύλες καθορίζουν τις αλλαγές του. Το μενού είναι γενικά πιο κοντά στη φιλοσοφία της ψαροφαγίας.

Αχνιστά ψάρια, «ωμά γεμιστά» με καπνιστή σαρδέλα, ταρτάκι κρούστας με καβούρι και αυγά πέστροφας, ορτύκι deep fry με κρέμα καπνιστού ξερού δαμάσκηνου, ψάρια σαβόρο αλλά και αρνάκι τσιγαριστό με κρέμα τραχανά και πρόβειο γιαούρτι, μελιτζάνα οφτή με καρύδι, κάρυ, κύμινο, χούμους και γιαούρτι είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα πιάτα που αξίζει να δοκιμάζετε στα δέκα τραπέζια. Επί της Στρατηγού Καλλάρη, κάθετη πλακόστρωτη οδό, λίγα μόλις βήματα από την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης.

Detrop Boutique – Artozyma/ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το κορυφαίο ραντεβού του κλάδου των τροφίμων και των ποτών είναι γεγονός, και γίνεται στο πλαίσιο της 30ης Διεθνούς Εκθέσεως Detrop Boutique, η οποία ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 2 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Πλαισιωμένη από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, διαγωνισμών και ημερίδων, η Detrop boutique επί τρεις μέρες παρουσιάζει όλες τις καινοτομίες των κλάδων τροφίμων και ποτών.

Η 30η Detrop Boutique, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την 10η Διεθνή Έκθεση ARTOZYMA, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, έχει ως στόχο την ανάδειξη των καλύτερων delicatessen τροφίμων και προϊόντων, σε θέμα ποιότητας και μεθόδων παραγωγής από Έλληνες παραγωγούς. Απευθύνεται σε επαγγελματίες παραδοσιακών παντοπωλείων, καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα, με delicatessen, σε κάβες, αρτοζαχαροπλαστεία, καταστήματα με ζαχαρώδη, ξηρούς καρπούς και καφεκοπτεία, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία κτλ. προβάλλοντας τη γαστρονομική κουλτούρα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά όλης της Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο της 30ης Detrop boutique, η εταιρία διαχείρισης, οργάνωσης και υλοποίησης γαστρονομικών εκδηλώσεων Chef Stories, διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας όπως το θεματικό σαλόνι Cheese n’ Wine, αναδεικνύοντας διαφορετικές ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων και τη μαγεία του σωστού pairing με τον κατάλληλο συνδυασμό από τυριά και συνοδευτικά. Επίσης, τις εκδηλώσεις με θέμα Greek Bites όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δραστηριότητα γευσιγνωσίας. Οι εκδηλώσεις στο Cheese n’ Wine οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους γευσιγνώστες και επαγγελματικές οινολόγους sommelier καθώς επίσης και εκείνες στο Greek Bites απαιτούν απαραίτητη κράτηση.

Επιπρόσθετα, στη φετινή Detrop Boutique 2022 θα «τρέξουν» δυο διαγωνισμοί -ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων «Olive Oil Trophy» και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Επιτραπέζιων ελιών «Table Olives Trophy» ενώ παράλληλα στο Περίπτερο 13 θα λειτουργεί το Olive Info Center με ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου, πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ελαιοπαραγωγής, έκθλιψης και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς κτλ.

Στο ίδιο Περίπτερο (το 13) συμμετέχει και ο τιμώμενος Δήμος Πύργος Ηλείας αναδεικνύοντας τα αναρίθμητα προϊόντα βασικής διατροφής που παράγει ευρύτερα ο νομός Ηλείας, όχι μόνο για τις ανάγκες τις χώρας αλλά και ως εξαγώγιμα προϊόντα. Λάδι, κρασί, σταφίδα, ελιές, τυροκομικά, ζυμαρικά, ντομάτα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, γάλα, τυρί, κρέας και πολλά τυποποιημένα παραδοσιακά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται στα αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής.

Ώρες λειτουργίας Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Απριλίου 10.00 – 20.00, Δευτέρα 4 Απριλίου 10.00 – 18.00.

Eat + Walk

Μητροπόλεως 53, τηλ. 2310 278027, info@eatandwalk.gr

Γευσιγνωσίες και σεμινάρια μαγειρικής σε ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί η Σμαράγδα Μακρή, η οποία στους ξένους επισκέπτες της συστήνεται ως Εσμεράλντα, διότι όπως εξηγεί στο Travel.gr «θεωρώ αυτό το όνομα πιο εύκολο να το προφέρουν οι ξένοι φίλοι μου».

Οι γευσιγνωσίες της Eat + Walk που διοργανώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν μια εμπειρία τουλάχιστον δεκαετίας και όπως λέει η κα. Μακρή ξεκίνησαν όταν μια φίλη της την επισκέφτηκε στο εργαστήρι μαγειρικής της, την «Μαρμίτα» που λειτουργεί ήδη από το 2006, και της πρότεινε αυτήν τη θαυμάσια ιδέα, δηλαδή τους περιπάτους γευσιγνωσίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τους επισκέπτες της πόλης που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις γεύσεις και την κουζίνα της.

Δυο γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με δυο αντίστοιχους περιπάτους. Η πρώτη ονομάζεται «Short Walk and Tasting», έχει διάρκεια δυο ώρες και περιλαμβάνει περίπατο στο ιστορικό κέντρο, στις παραδοσιακές αγορές Βλάλη και Καπάνι, διασχίζει περιφερειακά τη Μοδιάνο που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία της υπό νέα ολοκαίνουργια ευρωπαϊκού τύπου μορφή, περνάει από τις οδούς Αγίου Μηνά και Βαλαωρίτου ενώ κατά τη διάρκεια της οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν ελληνικό καφέ, μπουγάτσα, φέτα και κασέρι, πίτες, λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, σιροπιαστά όπως τα κουρκουμπίνια, βυσσινάδα αλλά και υποβρύχιο, πάντα ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

«Μιλάμε για τα προϊόντα Π.Ο.Π., για την χρήση τους στη μαγειρική αλλά και πόσο παλιά τα συναντάμε σε βιβλία μαγειρικής καθώς και το πώς συνδέονται με την κουζίνα της πόλης μας» αναφέρει στο Travel.gr η Σμαράγδα Μακρή. Ο δεύτερος περίπατος ονομάζεται «Walk through tradition» και περιλαμβάνει όλες τις στάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του «Short Walk and Tasting» και επιπλέον δυο καθιστές στάσεις, η μια για σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης και η δεύτερη σε ουζερί του ιστορικού κέντρου. Ο συγκεκριμένος περίπατος έχει διάρκεια περίπου 3 ½ ώρες.

Άλλος ένας ενδιαφέρον περίπατος έχει να κάνει με την οινογνωσία, αυτή τη φορά, και ονομάζεται «Greece by the glass». Πρόκειται για απογευματινή δραστηριότητα, διάρκειας 2 ½ ωρών με στάση σε κάβα και σε αγορά ελληνικών τυριών ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στο εργαστήρι μαγειρικής Μαρμίτα, όπου στήνουν όλοι μαζί το πλατό με τα τυριά μαζί με ελληνικές μαρμελάδες, chutney, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα καθώς και διαφορετικά ψωμάκια και κριτσίνια συνοδεύοντας τα με ελληνικό κρασί.

Τέλος το «Learn to cook greek» -μαθαίνω να μαγειρεύω ελληνικά- έχει διάρκεια μισή μέρα, και σ’ αυτήν τη δραστηριότητα αγοράζουν όλοι μαζί τα υλικά τους από τις αγορές του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο εργαστήρι ξεκινούν τη μαγειρική. Μαγειρεύουν συνταγές απ’ όλες τις κουζίνες που επηρέασαν τη βασική κουζίνα της Θεσσαλονίκης όπως σεφαραδίτικες, ποντιακές, αρμένικες, μικρασιάτικες κτλ., και στη συνέχεια απολαμβάνουν τις δημιουργίες με ένα ποτήρι κρασί.

Οι περίπατοι γευσιγνωσίας πραγματοποιούνται κυρίως κατά τις ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο.