Στο Καστελλόριζο, ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, τον πρώτο λόγο έχει η θάλασσα. Και οι κάτοικοι το γνωρίζουν αυτό και το αποδέχονται.

9

Είναι συνηθισμένοι στην απομόνωση του χειμώνα όταν το πλοίο δεν μπορεί να δέσει, στις προμήθειες που φτάνουν με καθυστέρηση από τη Ρόδο, στη διατροφή τους που είναι πλούσια σε ότι προσφέρει η θάλασσα, στα καΐκια που είναι το βασικότερο μέσο μεταφοράς στο νησί.

Σχεδόν όλη η ζωή, λοιπόν, εκτυλίσσεται μπροστά στη θάλασσα, στον κόλπο όπου βρίσκεται το λιμάνι και μπορείτε να διακρίνετε απέναντι την Τουρκία. Ο κόλπος πλαισιώνεται από τις διπλές και τριπλές γραμμές αρχοντικών σπιτιών, από μαγαζιά και καφετέριες, από ταβέρνες και πολλά καραβάκια και καΐκια. Εδώ βρίσκεται το ιατρείο, το δημαρχείο, τα περισσότερα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες. Όλο το υπόλοιπο νησί προσφέρεται για περιπάτους και εξορμήσεις.

Η «πινέζα» του χάρτη

Έχει μια αδιόρατη, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα το Καστελλόριζο. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο αυτό που την προκαλεί, αλλά η κοινή γνώση όλων όσων βρίσκονται στο νησί της μακρινής απόστασης που τους χωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ηρεμία και η γαλήνη αποκτούν άλλο νόημα σε ένα μικρό νησάκι στην άκρη της χώρας, μακριά από όλους και από όλα. Γνωρίζοντας ότι είστε σε αυτήν εδώ την άκρη της Ελλάδας θα νιώσετε ένα απελευθερωτικό συναίσθημα.

Τα αρχοντικά

Τα πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια είναι η κυρίαρχη εικόνα στο Κορδόνι, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι την ακτή μπροστά στο λιμάνι. Ο οικισμός είναι διατηρητέος και ακολουθούνται αυστηροί κανόνες για κάθε νέα δόμηση ή αναστήλωση σπιτιού. Πολλά από τα νεοκλασικά αρχοντικά είναι δείγματα από την περίοδο ακμής του νησιού στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως η Σαντραπεία Αστική Σχολή, η αρχιτεκτονική της οποίας βασίστηκε στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χτίστηκε το 1903 και στεγάζει σήμερα το σχολείο του νησιού. Άλλα κτίρια, όπως η Νέα Αγορά και το Δημαρχείο χτίστηκαν κατά την ιταλική κατοχή και έχουν διαφορετική και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Θέα από ψηλά

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού ψηλά στους λόφους του Καστελλόριζου. Μπορεί να απαιτούνται πολλά σκαλιά, περίπου 400 και λίγο παραπάνω κόπος, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει. Θα δείτε από ψηλά τον οικισμό και απέναντι την Τουρκία. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει και μικρή κατακόμβη, το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Πριν ξεκινήσετε ρωτήστε τους ντόπιους για τα κλειδιά, γιατί συνήθως το εκκλησάκι είναι κλειδωμένο.

Γαλάζιο Σπήλαιο

Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη, το Γαλάζιο Σπήλαιο είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Έχει 75 μέτρα μήκος, πλάτος 40 μέτρα και ύψος 35. Έχει πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο και κρύα νερά! Η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή ταχύπλοο και απαιτείται καλή θάλασσα για να μπείτε και να βγείτε χωρίς προβλήματα, γιατί το βαρκάκι ίσα ίσα χωράει να περάσει την είσοδο της σπηλιάς και μπορεί να χρειαστεί και να σκύψετε. Τα βαρκάκια ξεκινούν από το λιμάνι και η διαδρομή και η ξενάγηση διαρκούν περίπου μία ώρα.

Θαλασσινοί μεζέδες

Το ψάρι εδώ είναι σε αφθονία και ότι και να φάτε θα είναι φρέσκο και ντόπιο. Είναι πιο εύκολο και συμφέρον για τις ταβέρνες να σερβίρουν ψάρια και θαλασσινά που αλιεύτηκαν στο νησί, παρά να φέρνουν από αλλού. Όπου και να καθίσετε, θα σας σερβίρουν ψάρια ημέρας. Μπροστά στο λιμάνι στο “Παραγάδι” δοκιμάστε το φρέσκο φαγκρί και το μπαρμπουνάκι, στην “Αλεξάνδρα” θα πάτε για τoυς χταποδοκεφτέδες και το γεμιστό καλαμάρι και στο “Αιολίς” για το ψάρι ημέρας και το ψιλό γαριδάκι.

Info: Παραγάδι, Λιμάνι, Καστελλόριζο, Τηλ. 0030 22460 49396, Αλεξάνδρα, Λιμάνι, Καστελλόριζο, Τηλ. 0030 22460 49019, Αιολίς, Λιμάνι, Καστελλόριζο, Τηλ. 0030 22460 49335