Η ευρωπαϊκή ιστορία και η φύση έχουν παίξει κατά καιρούς περίεργα παιχνίδια. Έτσι, δεν είναι λίγα τα σημεία στην Ευρώπη που τα σύνορα των κρατών δεν αφορούν δύο αλλά τρεις χώρες.
Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει σε τρία μέρη. Στον Έβρο (με Τουρκία και Βουλγαρία), στη Μεγάλη Πρέσπα (με Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) και στο όρος Μπέλες (με Βουλγαρία και Β. Μακεδονία).
Παρακάτω θα δείτε τα τριεθνή σημεία στην Ευρώπη που παρουσιάζουν και ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Συνδυάζουν βουνό, φύση, σπορ, νερό και σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Για να μπορείτε να πείτε πως με ένα ταξίδι στο εξωτερικό ταξιδέψατε σε 3 χώρες.
Ολλανδία- Γερμανία- Βέλγιο, λόφος Φάλσερμπεργκ
Ήταν δεδομένο πως ένα τουλάχιστον τριεθνές σημείο θα ήταν στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα, τα οποία μέσα στους αιώνες της ιστορίας μετακινήθηκαν κάμποσες φορές. Εδώ μεταξύ 1839 και 1920 υπήρχε μέχρι και τετραπλό σύνορο, μεταξύ Βελγίου-Πρωσίας/Γερμανίας, Ολλανδίας και Μορεσνέ. Το Μορεσνέ βέβαια δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη χώρα αλλά ουδέτερο έδαφος.
Ο λόφος Φάλσερμπεργκ είναι το σημείο όπου συμπίπτουν τα ολλανδικά, τα γερμανικά και τα βελγικά σύνορα. Αλλά δεν ξεχωρίζει μόνο για αυτό. Όσο παράδοξο και να φαίνεται, με υψόμετρο 322 μέτρα είναι το ψηλότερο σημείο της Ολλανδίας. Όλα αυτά έχουν κάνει την περιοχή έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Στην περιοχή υπάρχουν δύο πύργοι παρατήρησης, ένας στην ολλανδική πλευρά και ένας στη βελγική. Επειδή, όπως αναφέρθηκε ήδη η Ολλανδία, και το Βέλγιο είναι τελείως επίπεδες χώρες η θέα από τους πύργους φτάνει πραγματικά πολύ μακριά.
Αν βρεθείτε εκεί με παιδιά αξίζει να επισκεφθείτε και τον λαβύρινθο, φτιαγμένο με φυτά. Τα περισσότερα πράγματα που αξίζει να δείτε στην περιοχή βρίσκονται στην ολλανδική πλευρά. Όπως η πόλη του Μάαστριχτ ή τα φουτουριστικά ιαματικά λουτρά Thermae 2000.
Iταλία- Σλοβενία-Αυστρία, όρος Πετς
Σε υψόμετρο 1.509 μέτρων βρίσκεται το σημάδι που δείχνει το τριεθνές σύνορο, σε μία περιοχή όπου οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων και των κρατών ήταν παλαιότερα ιδιαίτερα τεταμένες. Πλέον, κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη εδώ είναι το σημείο συνάντησης και γιορτής ανάμεσα στους κατοίκους των 3 χωρών. Αν είστε λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας αυτό είναι σίγουρα το τριεθνές σημείο που πρέπει να επισκεφθείτε.
Ξεκινώντας από τη σλοβενική πλευρά μπορείτε να ταξιδέψετε σε άλλες δύο χώρες σε μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή 5-6 ωρών διασχίζοντας δάση αλλά έχοντας και τη δυνατότητα να σταματήσετε για να πιείτε έναν καπουτσίνο ή να φάτε ένα στρούντελ (είπαμε, από τη Σλοβενία θα ταξιδέψετε και στην Ιταλία και στην Αυστρία). Όσον αφορά άλλες δραστηριότητες, τα πιο οργανωμένα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται στην αυστριακή πλευρά. Αν πάντως για οποιονδήποτε λόγο βρεθείτε σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης αξίζει να προσθέσετε ακόμα μία «διακρατική» εκδρομή στο πρόγραμμα σας. To Γκoρίτσια- Νόβα Γκόριτσα.
Νοβα Γκόριτσα- Γκορίτσια, δύο χώρες ένας δήμος
Σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από το προηγούμενο τριεθνές σημείο βρίσκεται η ιταλική μεσαιωνική πόλη της Γκορίτσια. Δίπλα της, ακριβώς δίπλα της, η νέα, χτισμένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σλοβενική πόλη της Νόβα Γκόριτσα. Από το 2011 οι δύο πόλεις διοικούνται από ένα κοινό διαδημοτικό συμβούλιο.
Η ιδιομορφία της πόλης αναδεικνύεται στην Πλατεία της Σιδηροδρομικής Γραμμής των Άλπεων ή Πλατεία Ευρώπης. Η μία πλευρά της ανήκει στην Ιταλία και η άλλη στη Σλοβενία. Εννοείται πως αν βρεθείτε εκεί δεν πρέπει να αφήσετε απάτητο ούτε ένα σημείο της ιταλικής μεσαιωνικής Γκορίτσια και να επισκεφθείτε το κάστρο της.
Λουξεμβούργο- Γερμανία- Γαλλία, Σένγκεν
Oι περισσότεροι γνωρίζουν τη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως το Σένγκεν είναι τόπος. Είναι ένα χωριό στο Λουξεμβούργο. Εκεί υπεγράφη το 1985 η πρώτη τέτοια συνθήκη ανάμεσα σε 5 χώρες της τότε ΕΟΚ. Πλέον το χωριό δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που έρχονται για να δουν αυτό το μέρος-σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι περισσότεροι επισκέπτονται και το Ευρωπαϊκό Μουσείο. Εκεί υπάρχουν στολές και καπέλα από τις συνοριακές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Για να μπορεί να δει ο νεότερος επισκέπτης πώς ήταν η εποχή των «αυστηρών» συνόρων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τα άλλα, η περιοχή είναι ιδανική για όσους θέλουν να περάσουν χρόνο κοντά στη φύση, ειδικά τους θερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Είτε με βαρκάδες και κολύμπι στον ποταμό Μοζέλα, είτε με ποδήλατο, είτε με πεζοπορία. Επίσης, είτε βρεθείτε στη γαλλική πλευρά, είτε στη γερμανική, είτε σε εκείνη του Λουξεμβούργου αξίζει να δοκιμάσετε και το κρασί της περιοχής.
Γερμανία-Ελβετία-Αυστρία, Λίμνη Κωνστάντια
Οι όχθες της λίμνης ανήκουν στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Σε ποια χώρα ανήκει κάθε υδάτινο τμήμα δεν είναι απολύτως καθορισμένο, αλλά δεν δημιουργεί και προβλήματα. Οι αρχές των τριών χωρών συνεργάζονται αρμονικά. Η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πάνω από 15 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Καθόλου περίεργο. Εδώ βρίσκονται οι καταρράκτες του Ρήνου, οι μεγαλύτεροι καταρράκτες της Ευρώπης. Εδώ είναι από τα ελάχιστα μέρη που οι μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει πτήση με ζέπελιν.
Εδώ μπορείτε να κάνετε χειμερινά αλλά και υδάτινα σπορ. Εδώ επίσης μπορείτε να κάνετε ποδήλατο κατά μήκος της λίμνης ή να επισκεφθείτε το νησί Μαϊνάου. Ένα νησί με κήπους που θεωρείται πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Φυσικά αν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα τρία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Αββαείο του Σανκτ Γκάλεν με την περίφημη βιβλιοθήκη η οποία έχει βιβλία ηλικίας άνω των 1000 ετών.
Επισκεφθείτε τα απομεινάρια (αλλά και τις αναπαραστάσεις) από προϊστορικούς οικισμούς στις όχθες της λίμνης. Και το νησί Ράιχεναου, εκεί που δεσπόζει ένα μοναστήρι που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, αλλά υπάρχει και ένας υπέροχος υγροβιότοπος. Aν θέλετε να πείτε πως επισκεφθήκατε 4 χώρες σε μία εκδρομή, πολύ κοντά βρίσκεται και το μικροσκοπικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν.
Norβηγία-Σουηδία-Φινλανδία-Λίμνη Goldajärvi
Είναι το βορειότερο τριεθνές σημείο στη Γη. To 1897 η Νορβηγία και η Ρωσία (στην οποία άνηκε τότε η Φινλανδία) συμφώνησαν για τον καθορισμό των συνόρων τους, στήνοντας έναν σωρό από πέτρες. Η Σουηδία δεν συμφώνησε αρχικά σε αυτά τα σύνορα, μέχρι το 1901. Το σημερινό μνημείο που ορίζει το τριεθνές χτίστηκε το 1926. Πρόκειται για μία τσιμεντένια κωνοειδή κατασκευή 10 μέτρα από τις ακτές τη λίμνης Goldajärvi.
Όπως φαντάζεστε, οι διακοπές στο συγκεκριμένο μέρος της Γης θα είναι κυρίως φυσιολατρικές. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για χειμερινά σπορ και πεζοπορία, ενώ οι λάτρεις της άγριας ζωής έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ταράνδους και φάλαινες σε οργανωμένες εκδρομές. Αλλά υπάρχει και κάτι που δεν φανταζόσασταν. Στην ευρύτερη περιοχή, στη Νορβηγία, βρίσκεται το βορειότερο αποστακτήριο ουίσκι στον πλανήτη, το οποίο είναι επισκέψιμο τους θερινούς μήνες.