Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα τοποθεσιών φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Σε κάθε γωνιά της χώρας, μπορείτε να ανακαλύψετε κάτι μοναδικό ή ιδιαίτερο που αξίζει να γνωρίσετε. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στις προτεραιότητές σας, εάν δεν τα έχετε ήδη επισκεφθεί. Επέλεξα τις αγαπημένες μου περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, παρόλο που δυσκολεύτηκα να αφήσω εκτός πολλές εξίσου σημαντικές. Αν και «ηπειρωτική» συνήθως περιγράφει περιοχές μακριά από τη θάλασσα, εδώ χρησιμοποιούμε τον όρο για να αναφερθούμε σε ολόκληρο το κομμάτι της χώρας που δεν περιλαμβάνει τα νησιά.
Μετέωρα
Είναι από αυτά τα θαύματα της φύσης που σου προκαλούν δέος, θαυμασμό και απορία. Μια συστάδα λείων βράχων από ψαμμίτη υψώνονται πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας, σε ύψος μέχρι και 400 μέτρα. Ένα επιβλητικό μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που δεν πρέπει να παραλείψετε. Σχηματίστηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια και αποτελούν πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και περιοχή ενταγμένη στο NATURA 2000.
Εκτός από τα ίδια τα βράχια εντυπωσιάζουν επίσης τα μοναστήρια που είναι χτισμένα σε αυτά. Εδώ, βρήκαν καταφύγιο ερημίτες μοναχοί κυρίως την εποχή του Βυζαντίου, οι οποίοι έχτισαν σιγά σιγά μια σειρά από μοναστήρια τα οποία διαθέτουν μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες υπολογίζεται πως οι μονές ήταν περίπου 30, ωστόσο σήμερα σώζονται οκτώ, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες.
Δελφοί
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι από τα πιο αγαπημένα μου σημεία. Καταρχάς, μιλάμε για τον ομφαλό, το κέντρο της γης και αυτό από μόνο του κάνει το σημείο εξαιρετικά ενδιαφέρον αν προσθέσουμε το γεγονός ότι εδώ είχε την έδρα του και το πιο διάσημο μαντείο της αρχαιότητας το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Αρχικά, η τοποθεσία έχει απίστευτη ενέργεια, ομορφιά και θέα. Από τη μια πλευρά πανύψηλα κατακόρυφα βράχια και από την άλλη δασωμένες πλαγιές και ένας απέραντος ελαιώνας στα χαμηλά που αν δεν υπήρχε η Ιτέα θα έφθανε μέχρι τη θάλασσα. Περπατώντας το μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, στους θησαυρούς των πόλεων-κρατών, στον ναό του Απόλλωνα, στο αρχαίο θέατρο και τέλος στο στάδιο αρχίζεις και φτιάχνεις στο μυαλό σου μύθους και να ζωντανεύεις τις ιστορίες που από παιδί έχεις μάθει. Για την ιστορία το ιερό, αν και στη Ρούμελη, ιδρύθηκε από Κρήτες.
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά και ιδιαίτερα μουσεία της χώρας. Πρόκειται για έναν χωμάτινο τύμβο ο οποίος περικλείει τους τάφους και δημιουργήθηκε για την προστασία τους. Το υπόγειο κτίριο κατασκευάστηκε το 1993 και εγκιβωτίζει τα αρχαία μνημεία, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα απαραίτητο για την διάσωση των τοιχογραφιών. Στο εσωτερικό του θα δείτε, εκτός από τους βασιλικούς τάφους των Φιλίππου Β’, της βασιλικής συζύγου και, όπως εικάζεται, του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρου Δ’, και όλους τους θησαυρούς που βρέθηκαν μέσα σε αυτούς. Τη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου, τα όπλα του αλλά και το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε, τη λάρνακα της συζύγου αλλά και το χρυσοκέντητο ύφασμα που τύλιγε τα οστά της κ.ά. Νότια του μουσείου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Ανακτόρων.
Πρέσπες
Από τα πιο μοναδικά τοπία της χώρας είναι αυτό των Πρεσπών. Τοπίο λιτό και απίστευτα ατμοσφαιρικό όποια εποχή του χρόνου και αν το επισκεφθείτε. Οι Πρέσπες διακρίνονται στη Μικρή Πρέσπα που ανήκει σχεδόν εξολοκλήρου στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο προστατευμένο από τη Συνθήκη Ramsar αλλά και στη Μεγάλη Πρέσπα μέρος της οποίας ανήκει και στη χώρα μας.
Στην γύρω περιοχή υπάρχουν όμορφα γραφικά χωριουδάκια όπως ο Άγιος Γερμανός, οι Ψαράδες, το Βροντερό η Μικρολίμνη, ο Λευκώνας, η Καλλιθέα κ.ά. ενώ το μικρό νησί του Αγίου Αχιλλείου μέσα στη Μικρή Πρέσπα είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της περιοχής, εδώ σώζονται και ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχίλλειου, μια τρίκλιτη ξυλόστεγη του 10ου αιώνα. Άλλα εντυπωσιακά σημεία, τα ασκηταριά στους βράχους της Μεγάλης Πρέσπας που μπορείτε να τα δείτε κάνοντας μια βαρκάδα με αφετηρία το χωρίο των Ψαράδων. Η περιοχή έχει περίπου δέκα πεζοπορικά μονοπάτια και τρία ποδηλατικά, αναφορά για όσους αρέσκονται στα σπορ της πεζοπορίας και της ποδηλασίας.
Αρχαία Κόρινθος και Κάστρο Ακροκορίνθου
Η αρχαία Κόρινθος κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (6500-3250 π.Χ.) και ήταν γνωστή για την ιδιαίτερα εύφορη γη της η οποία ευνόησε την ανάπτυξη έντονης εμπορικής δραστηριότητας, κυρίως προς τη δυτική Μεσόγειο για αυτό και βλέπουμε τον 8ο αιώνα π.Χ. να ιδρύονται Κορινθιακές αποικίες, όπως η Κέρκυρα και οι Συρακούσες. Εδώ, έζησε και κήρυξε επίσης ο Απόστολος Παύλος. Στον αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα σε άλλα σώζονται τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς, ναών, κρηνών, στοών, λουτρών καθώς επίσης και του θεάτρου, του ρωμαϊκού ωδείου της πόλης και του Ιερού του Ασκληπιού, εργαστηρίων κεραμικής κ.ά.
Στη συνέχεια, θα ανεβείτε στην Ακροκόρινθο που αποτελούσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου. Εντυπωσιάζουν τα τείχη ενισχυμένα με πύργους και προμαχώνες ενώ διακρίνονται τμήματα του τείχους της κλασικής αρχαιότητας καθώς και οι προσθήκες νέων οχυρώσεων όπως της βυζαντινής περιόδου, της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Η θέα από το σημείο είναι φυσικά εντυπωσιακή.
Μονεμβασιά
Από τους πιο όμορφους, γραφικούς και ατμοσφαιρικούς οικισμούς που έχει να επιδείξει η Ελλάδα. Η Μονεμβασιά είναι λατρεμένο μέρος που σε ταξιδεύει στο μεσαίωνα στο άψε σβήσε. Μια πανέμορφη καστροπολιτεία, με στοές, πέτρινα πυργόσπιτα, δαιδαλώδη καλντερίμια και μια βαθιά μπλε θάλασσα που σε προκαλεί για βουτιές τα καλοκαίρια και που το χειμώνα προσθέτει πόντους ομορφιάς με την αγριάδα της καθώς χτυπάει τα τείχη. Η θέα από την κορυφή του λόφου εκεί που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας προς το Μυρτώο Πέλαγος είναι απλά συγκλονιστική.
Μαιανδρισμοί Νέστου ή Στενά του Νέστου
Το ποτάμι του Νέστου κατέχει μια θέση στο top five των μεγαλύτερων ποταμιών της Ελλάδας. Η διαδρομή του ξεκινά από την οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας και μέσω μιας μοναδικής διαδρομής εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει το όρος Φαλακρό και τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης. Κάπου κοντά στο χωριό Κεχρόκαμπος ο Νέστος ξεκινά μια στροβιλιστή πορεία προς το χωριό Τοξότες. Αυτή η πορεία είναι γνωστή και ως «Οι Μαιανδρισμοί του Νέστου» ή τα «Στενά του Νέστου» όπου το ποτάμι ακολουθεί μια στριφογυριστή διαδρομή που πλαισιώνεται από υπέροχη φύση και πανύψηλα βράχια. Εκεί, στα βράχια μάλιστα υπάρχει και λαξευμένο μονοπάτι με θέα τα νερά του ποταμού και τη φύση που το περιβάλλει, από τις πιο όμορφες εικόνες που έχετε συναντήσει ποτέ. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν και «παραλίες» που σχηματίζονται κατά μήκος του ιδανικές για δροσερό παιχνίδι με το νερό το καλοκαίρι και πικ νικ την άνοιξη.
Αρχαία Ολυμπία
Εδώ κανονικά δεν θα χρειαζόταν να γράψω τίποτα, η Αρχαία Ολυμπία είναι μέσα στους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Το σημείο είναι πραγματικά απίστευτο, τα τρεχούμενα νερά, η καταπράσινη φύση και η ενέργεια που βγάζει η τοποθεσία σε κάνουν να καταλάβεις από την πρώτη στιγμή, γιατί αρχαίοι έχτισαν το πιο σημαντικό ιερό του πατέρα των Θεών, του Δία, εδώ. Επίσης, είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο εντυπωσιάζουν με το στάδιο, το ναό του Δία, το εργαστήρι του Φειδία, το συγκλονιστικό άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου αλλά και του Ερμή του Πραξιτέλους.
Μυστράς
Ένα από τα σημαντικότερα και αρκετά καλά διατηρημένα βυζαντινά μνημεία στη χώρα. Η αρχή της καστροπολιτείας έγινε με την κατασκευή του πρώτου κάστρου που χτίστηκε από τον φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο το 1249, το κάστρο του Μυζηθρά, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Πολύ αργότερα περνά στα χέρια της δυναστείας των Κατακουζηνών και στη συνέχεια σε αυτή των Παλαιολόγων ενώ το 1460 περνά στους Οθωμανούς. Από το 1460 έως το 1540, γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής και εμπορίας μεταξιού της ανατολικής Μεσογείου.
Το 1989, ο Μυστράς που αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό που περιλαμβάνει μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια κατακτά μια θέση στη λίστα της Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μικρό Πάπιγκο -Δρακόλιμνη της Τύμφης
Το Μικρό Πάπιγκο είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά όχι μόνο της Πίνδου αλλά και όλης της Ελλάδας. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο είναι η μοναδική, συγκλονιστική θέα στους Πύργους της Αστράκας που μαγνητίζουν το βλέμμα. Αυτοί οι κάθετοι, πανύψηλοι βράχοι πίσω από το χωριό είναι αυτοί που δίνουν έξτρα πόντους ομορφιάς. Αυτοί και το γεγονός πως από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που ανεβαίνει στη διάσημη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μια διαδρομή με εναλλαγές τοπίου και δυσκολίας που αν αντέχουν τα πόδια σας αξίζει να την κάνετε.
Διαβάστε ακόμα:
Μυστράς: Η επιβλητική καστροπολιτεία, οι υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές και το εκλεκτό φαγητό
Η μυστικιστική χειμωνιάτικη γοητεία της Μονεμβασιάς
Δελφοί: Μια ημερήσια εκδρομή που συνδυάζει πολιτισμό, φύση, βουνό ή θάλασσα