Mια σύντομη εκδρομή, αναζωογονητική, χωρίς το άγχος της εύρεσης καταλύματος είναι πάντα μια καλή ιδέα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις για μια σύντομη απόδραση εκτός Αθήνας, τα επόμενα weekends που συνδυάζουν εμπειρίες που μπορεί να χρειάζεστε για να ισορροπήσετε από την αστική ζωή.
Βυτίνα, Αρκαδία
Λίγο παραπάνω από δύο ώρες μακριά από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ένας πανέμορφος οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο κάτι παραπάνω από 1.000 μέτρα, στο Μαίναλο. Η Βυτίνα ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, για τη μεγάλη κεντρική πλατεία και για το πανέμορφο, πυκνό δάσος που τον περιβάλλει. Πρόκειται για έναν must φθινοπωρινό και χειμερινό προορισμό, ο οποίος προσφέρεται για μια ημερήσια εκδρομή ή ακόμα καλύτερα για ορμητήριο για να γνωρίσετε καλά την ορεινή Αρκαδία.
Στη Βυτίνα, όλες οι βόλτες αρχίζουν πάντα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε μία ζεστή κούπα καφέ ή να χαζέψετε τα παραδοσιακά εδέσματα που πωλούνται. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να έχετε προμηθευτεί το εκλεκτό μέλι της Βυτίνας ή κάποιο από τα νόστιμα τυριά που παράγονται στην ορεινή Αρκαδία. Και, βέβαια, τις πεντανόστιμες, χειροποίητες χυλοπίτες που θα δοκιμάσετε έτσι κι αλλιώς σε εστιατόρια του χωριού.
O πανέμορφος Δρόμος της Αγάπης στη Βυτίνα υπήρξε για την Ορεινή Αρκαδία ότι ήταν το «Ζάππειο» για την Αθήνα του 19ου αιώνα. Εκεί γνωρίζονταν νέοι και νέες εκείνη την εποχή και ξεκινούσαν έρωτες που πολλές φορές οδηγούσαν σε γάμους και οικογένειες. Σήμερα, κάτω από τα ψηλά δέντρα ή στο μικρό ξέφωτο, οικογένειες και παρέες απολαμβάνουν πικ νικ. Δίχως αμφιβολία, η πιο ρομαντική στάση του οικισμού με μπόλικη ιστορία και αδιαπραγμάτευτη φυσική γοητεία.
Στην κεντρική πλατεία, δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, μάλλον το πιο γνωστό αξιοθέατο της Βυτίνας. Χτισμένος το 1846 με γκρίζο μάρμαρο, είναι το αληθινό trademark της και το σημείο όπου δίνουν ραντεβού ντόπιοι και επισκέπτες. Αξίζει να επισκεφθείτε και το εσωτερικό του για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τον καλοφτιαγμένο τρούλο απ’ όπου κρέμεται ένας πολύ μεγάλος κρυστάλλινος πολυέλαιος. Ο οικισμός γιορτάζει τον πολιούχο του την 1η μέρα του Φεβρουαρίου με μεγάλη γιορτή στο κέντρο του χωριού.
Επίσης στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί μία αληθινή ηθογραφική αποκάλυψη, φιλοξενώντας πολλά ιστορικά εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στο μεγάλο χωριό της Αρκαδίας. Γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές, αργαλειοί, σκεύη οικιακής χρήσης, ιστορικά ντοκουμέντα και πολλές φωτογραφίες από τη Βυτίνα μίας άλλης εποχής.
Μία στάση για φαγητό πρέπει να είναι στο τσιπουράδικο του Παντελή, το οποίο στεγάζεται μέσα σε ένα όμορφο παραδοσιακό, πέτρινο κτήριο. Πολύ νόστιμοι μεζέδες και εξαιρετικό κρέας μαγειρεμένο καταπληκτικά. Να σημειωθεί ότι Κόκκινα Πιθάρια είναι μια πολύ καλή ταβέρνα σε κεντρικό σημείο του οικισμού η οποία φημίζεται για το εξαιρετικό αγριογούρουνό της, Στον ξυλόφουρνο του Λιαρόπουλου θα βρείτε πεντανόστιμο ζεστό ψωμί και εξαιρετικές χωριάτικες πίτες μαζί με απίθανα γλυκίσματα που θα θυμάστε για πολύ-πολύ καιρό.
Φυσικά η Βυτίνα είναι μόνο ένα από τα πολλά όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Περισσότερα για αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Λαύριο
Το Λαύριο απέχει μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς σε μια τόσο κοντινή εκδρομή, θα βρείτε θάλασσα, πολύ σημαντικά αρχιτεκτονικά αξιοθέατα και μνημεία της φύσης, καθαρό αέρα και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό.
Είναι από τις περιοχές της Αττικής που συνδυάζουν αρχαία, νεότερη και σύγχρονη ιστορία, την οποία μετά τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της δεκαετίας του 1990 έχει καταφέρει να αναδείξει σήμερα. Μέσα στην πόλη ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά κτήρια, δημιουργήματα που η πόλη ήταν συνδεδεμένη απόλυτα με τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου. Κάποια αρχιτεκτονήματα που αξίζουν την προσοχή σας είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το παλιό Δημαρχείο όπως και το καινούργιο Δημαρχείο το οποίο είναι το κτήριο που κάποτε ήταν κατοικία του διευθυντή της μεταλλευτικής εταιρείας «Roux – Serpieri – Fressynet C.E». Το βέβαιο είναι πως προτείνουμε να περπατήσετε την πόλη και να δείτε αυτά τα κτήρια αλλά και να ανακαλύψετε πολλά ακόμα της ίδιας εποχής.
Για παραθαλάσσια βόλτα, υπάρχει η οργανωμένη μαρίνα του Λαυρίου, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Αθήνας κοντά στη θάλασσα χωρίς την πολυκοσμία που έχουν οι μαρίνες που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα. Στην κεντρική πλατεία του Λαυρίου υπάρχει το άγαλμα του Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρι και η ιστορία του κατά κάποιον τρόπο συνοψίζει τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Τοποθετήθηκε εκεί το 1899 για να αποθεώσει τον Ιταλό επιχειρηματία και να τον αναδείξει με τον τρόπο που έβλεπε τον εαυτό του, δηλαδή ως ιδρυτή της σύγχρονης πόλης του Λαυρίου. Απομακρύνθηκε και επανήλθε για να θυμίζει την ιστορία της πόλης, με τα θετικά και τα αρνητικά της.
Εκτός από το αστικό κομμάτι, μια εκδρομή στη Λαυρεωτική έχει εξίσου και υπαίθριο ενδιαφέρον. Εκεί, βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Λαυρίου Σουνίου, ο μικρότερος εθνικός δρυμός της χώρας και ουσιαστικά ένα υπαίθριο μεταλλευτικό μουσείο. Εντός του. βρίσκεται και ένα πολύ εντυπωσιακό γεωλογικό δημιούργημα. Ένα βάραθρο με βάθος λίγο παραπάνω από 50 μέτρα και διάμετρο περίπου 150 μέτρα. Λέγεται βάραθρο του Έγκοιλου Χάους, ένα όνομα που σίγουρα ανταποκρίνεται στην εικόνα που θα αντικρίσετε. Η κυρίαρχη επιστημονική εξήγηση αναφέρει ότι το βάραθρο δημιουργήθηκε πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση της οροφής ενός σπηλαίου εξαιτίας της διάβρωσης που προκάλεσε ένας σεισμός ή κάποια ισχυρή καταιγίδα.
Αν ο καιρός είναι καλός σας προτείνουμε να φέρετε μαζί σας φαγητό καθώς στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν παγκάκια και προσφέρεται για πικνίκ. Αν έχετε έρθει με «τεμπέλικη» διάθεση και δεν θέλετε να κουβαλάτε πράγματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε νηστικοί. Η περιοχή δεν υπολείπεται γαστρονομικών επιλογών. Το εστιατόριο «Συρτάκι» με τις εξαιρετικές θαλασσινές γεύσεις και το «Λιμάνι» στο Λαύριο με το εξαιρετικό τηγάνι και το πολύ καλό σέρβις είναι δύο από αυτές. Όσοι αναζητούν μία κρεατοφαγική εμπειρία υψηλής ποιότητας πρέπει να εμπιστευτούν την «Κουτσή Κατσίκα» στο Λαύριο. Τέλος, στα Λεγραινά υπάρχει η ταβέρνα «Θεόδωρος και Ελένη» (Τηλ: 2292 051936»). Τα μύδια, οι γαρίδες της και οι ολόφρεσκες σαλάτες της έχουν γίνει από τα γαστρονομικά σημεία αναφοράς στην Αττική.
Κυριάκι Βοιωτίας
Λιγότερο δημοφιλής τουριστικά από τον γειτονικό του Παρνασσό, ο Ελικώνας είναι ένα μέρος που συνδυάζει καθαρό αέρα, υπέροχα τοπία, πανέμορφα ορειβατικά μονοπάτια, off road διαδρομές και ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο.
Ο Ελικώνας είναι ένα βουνό με 16 κορυφές και στην αρχαιότητα υπήρχε εκεί η πηγή της Ιπποκρήνης. Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος έπινε νερό από εκεί αποκτούσε το χάρισμα της ποίησης. Στην αρχαιότητα διεξάγονταν εκεί αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του έρωτα και των μουσών. Η μυθολογία είναι μεν μυθολογία, αλλά έχει σαν πηγή έμπνευσης μία πραγματικότητα. Το τοπίο στον Ελικώνα είναι πράγματι ιδιαίτερο και ποιητικό και αν σκεφτείτε ότι μπορείτε να βρεθείτε εκεί φεύγοντας από την Αθήνα μετά από μιάμιση ώρα, αξίζει να το επισκεφθείτε για μονοήμερη εκδρομή.
Για να έρθετε εδώ, κινείστε στον οδικό άξονα Θήβα-Λιβαδειά. Μετά την Αλίαρτο, θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση Άγιο Γεώργιο-Αγία Άννα. Το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου έχει αρκετές στροφές. Σύντομα, όμως, βρίσκεστε στο οροπέδιο της Αγίας Άννας, ένα χωριό στο οποίο υπάρχουν και επιλογές διαμονής.
Στο δρόμο για το Κυριάκι, μετά από περίπου 7 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε το οροπέδιο της Αρβανίτσας. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση με γρασίδι περιτριγυρισμένη από πανύψηλα έλατα, όπου επίσης υπάρχει παιδική χαρά, πέτρινες βρύσες, παγκάκια και ταβέρνα. Ιδανικός προορισμός για πικ-νικ.
Η ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση δίνει μια αίσθηση ελευθερίας αλλά και οικειότητας με το φυσικό τοπίο. Το καλοκαίρι εδώ γίνονται συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά και τον ήπιο φετινό χειμώνα σίγουρα αξίζει την προσοχή σας αυτός ο τόπος. Εφτά χιλιόμετρα μετά το οροπέδιο της Αρβανίτσας, βρίσκεται το Κυριάκι, ένα χωριό σε ύψος 800 μέτρων. Περιβάλλεται από ψηλά δέντρα και διαθέτει ωραία πέτρινα σοκάκια. Περπατήστε και καθίστε στην κεντρική πλατεία όπου υπάρχει ένας παλιός πλάτανος. Επισκεφθείτε επίσης την εκκλησία της Παναγίας. Η θέα από το Κυριάκι σε αποζημιώνει. Από εκεί βλέπεις τη Γκιώνα, τον Κορινθιακό, τον Παρνασσό. Γενικά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για βόλτα και καθαρό αέρα..
Δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι ο περιβάλλον χώρος της Μονής του Οσίου Λουκά δέχθηκε πλήγμα από πυρκαγιές αλλά ακόμα και έτσι αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης (843 μ.Χ.- 1204 μ.Χ.), περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομάς της UNESCO και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Αν βρεθείτε στην περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε.
Χαλκίδα
Δεν κομίζουμε καμιά εκπληκτικής πρωτοτυπίας ιδέα προτείνοντας τη Χαλκίδα ως προορισμό μιας μονοήμερης εκδρομής. Απλά θεωρούμε ότι μετά την μεγάλη κρεατοφαγία των Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά αλλά και το επόμενο διάστημα είναι μια ευκαιρία να φάμε ψάρι και η πρωτεύουσα της Εύβοιας όπως και η ευρύτερη περιοχή της φημίζεται για αυτό. Επειδή θα άξιζε να αφιερώσουμε πάρα πολλές λέξεις σε αυτό το κομμάτι σας προτρέπουμε να διαβάσετε αυτό και αυτό το κείμενο.
Πριν το φαγητό όμως, σας προτείνουμε να έρθετε εδώ ξεκούραστοι καθώς η Χαλκίδα αξίζει να περπατηθεί για να σας αποκαλύψει την αρχιτεκτονική ομορφιά της.
Το κάστρο Καράμπαμπα στέκεται αγέρωχο στη θέση της αρχαίας πόλης της Κανήθου στην ηπειρωτική ακτή της Χαλκίδας, εποπτεύοντας το στενό του Ευρίπου και μεγάλο κομμάτι του Ευβοϊκού κόλπου και προσφέροντας πανοραμική θέα. Σήμερα, στο εσωτερικό του δυτικού προμαχώνα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος που στεγάζει πάρα πολλά ευρήματα από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή, ενετική και οθωμανική περίοδο της πόλης.
Ο καλύτερος τρόπος για να ανεβείτε στο φρούριο είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι περιμετρικά του φρουρίου. Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή κάτι παραπάνω από μισό χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο. Κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας βρίσκεται το νέο αρχαιολογικό μουσείο, στην συνοικία Αγίου Στεφάνου, εκεί όπου οι πηγές της μυθικής Αρέθουσας αναβλύζουν γάργαρο νερό ακόμα και σήμερα. Στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτήριο του 20ου αιώνα, το παλιό οινοπνευματοποιείο «Αρέθουσα ΑΕ», το οποίο αποτελεί και το ίδιο αξιοθέατο.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» λειτούργησε πρώτη φορά στις του 2021 και παρουσιάζει τέσσερις βασικές πτυχές της ιστορίας της Χαλκίδας – την πολιτειακή οργάνωση, την λατρεία, την οικονομία και τις πολιτισμικές ταυτότητες – ενώ έχει και υποενότητες, όπως είναι η ιστορία του κτηρίου που το στεγάζει.
Aκριβώς απέναντι από την παλιά γέφυρα και πίσω από την πλατεία Αθανάτων υπάρχει μια εικόνα της παλιάς Χαλκίδας. Η συνοικία του κάστρου, όπως την αποκαλούν. Σήμερα αποπνέει ακόμα κάτι από τον αέρα και την ιστορία αυτού του τόπου. Εξερευνήστε τα μικρά σοκάκια και δείτε τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια με τα ακροκέραμα και τα σιδερένια μπαλκόνια, βέβαια πολλά από αυτά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η εβραϊκή της κοινότητα της Χαλκίδας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που εξακολουθεί και διαβιεί αδιάκοπα εδώ και 2.500 χρόνια στην ίδια πόλη. Η Συναγωγή έχει καταστραφεί έξι φορές στο πέρασμα των χρόνων, όμως χτιζόταν ξανά στο ίδιο ακριβώς σημείο κάθε φορά. Έτσι είναι άγνωστο πότε πρωτοχτίστηκε. Πολύ κοντά της, στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών, δεσπόζει το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ, που σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Χτισμένο τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους, το τζαμί διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Φυσικά μια δημοφιλής βόλτα είναι και εκείνη της παραλιακής περαντζάδας. Στην παραλία, από την Παλαιά Γέφυρα και μέχρι το επιβλητικό Κόκκινο Σπίτι με ενδιάμεση αρχιτεκτονική «στάση» το θαυμαστό Μέγαρο Κότσικα με τους τρούλους του όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης.
Τέλος, ακολουθώντας τις ταμπέλες για τη Βόρεια Εύβοια θα βρεθείτε στις Καμάρες, δηλαδή στο αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση με δώδεκα ακέραιες αψιδωτές καμάρες και τρεις κολώνες χωρίς αψίδες. Σίγουρα η Χαλκίδα αξίζει και την αρχιτεκτονική προσοχή σας εκτός από τη γαστρονομική.
Διαβάστε ακόμα:
4+1 προορισμοί στην Ελλάδα για το Πρωτοχρονιάτικο τριήμερο
Άνω Βλασία: Εξερευνώντας το καταπράσινο χωριό της ορεινής Αχαΐας με τα πετρόχτιστα σπίτια