Η Φιλιππούπολη ή Πλόβντιβ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας αποτελεί ιδανικό προορισμό για όποιον επιθυμεί να συνδυάσει σε λίγα μόνο 24ωρα το πολυπολιτισμικό βαλκανικό παρελθόν με το πρόσωπο της σύγχρονης Βουλγαρίας.
Η Φιλιππούπολη, η πόλη που πήρε το όνομά της από τον θρυλικό Μακεδόνα βασιλιά που αποφάσισε την ίδρυσή της πριν 2.500 χρόνια έχει σήμερα να περηφανεύεται για πολύ περισσότερα από το αρχαίο της παρελθόν. Τόπος πολλαπλών πολιτιστικών επικαλύψεων και επιρροών, η Φιλιππούπολη, σε απόσταση μόλις λίγων ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κλείνει το μάτι σε Ανατολή και Δύση, κοιτώντας «στα μάτια» την Σόφια.
Η γοητεία του παρελθόντος
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το ιστορικό κέντρο της πόλης και την οδό Knyaz Alexandar, όπου τα νεοκλασικά κτήρια και εξαιρετικά δείγματα αρτ νουβό αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τις μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματά τους. Με άξονα την ίδια οδό θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τη Πινακοθήκη Καλών Τεχνών, με μια πλούσια συλλογή εκατοντάδων εκθεμάτων που εκτείνεται σε 7 κτήρια και περιλαμβάνει 6 μόνιμες εκθέσεις. Το ανακαινισμένο κτήριο φιλοξενεί περισσότερα από 300 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που φιλοτέχνησαν εμβληματικές μορφές της βουλγαρικής τέχνης των δύο τελευταίων αιώνων.
Σε απόσταση λίγων λεπτών θα βρείτε το αρχαίο Ρωμαϊκό στάδιο, που χτίστηκε τον 2ο αιώνα πΧ επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού. Βρίσκεται μεταξύ των λόφων Σαχάτ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ και έχει περίπου μήκος 240 μέτρων και πλάτος 50, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούσε να χωρέσει 30.000 θεατές. Συνεχίστε τον περίπατό σας μέχρι το τζαμί της Τζουμαγιάς, που χτίστηκε το 1435 όταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ο Μουράτ ο Β’ και στη μια πλευρά του οποίου λειτουργεί παραδοσιακό καφέ.
Πάρτε τον δρόμο προς τα ανατολικά και περάστε από το διάσημο αρχοντικό Τσαλάκοβ με τον υπέροχο κήπο και φανταστική θέα προς την πόλη. Συνεχίστε προς το Ρωμαϊκό θέατρο, το γνωστότερο μνημείο από την αρχαιότητα στη Βουλγαρία. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραιανού. Βρίσκεται στον αυχένα μεταξύ των λόφων Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 14 σειρές το καθένα. Το θέατρο μπορεί να χωρέσει έως και 7.000 άτομα και προσφέρεται ως και σήμερα για πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Δίπλα από το Ρωμαϊκό θέατρο θα συναντήσετε τον ναό της Αγίας Μαρίνας, ένα ολόκληρο εκκλησιαστικό συγκρότημα με μια εκπληκτική αυλή, στο κέντρο της πόλης, όπου το έντονο μπλε στις αγιογραφίες και τα γεωμετρικά μοτίβα που είναι παρόντα σε όλα τα κτίρια δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο.
Σε απόσταση δέκα λεπτών θα βρεθείτε μπροστά στο Ιστορικό Μουσείο που φιλοξενεί τη συλλογή, διάσωση και έρευνα ιστορικών μαρτυριών για την πόλη και την περιοχή της από το 16ο ως τον 20ό αιώνα. Η έκθεση στεγάζεται σε τρία κτήρια, ένα εκ των οποίων, το πλέον εμβληματικό και ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά ανήκε στον πλούσιο Θεσσαλονικιό έμπορο Δημήτρη Γεωργιάδη. Χτίστηκε το 1846 και αποτελεί δείγμα της δεσπόζουσας θέσης των Ελλήνων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο πολιτιστικό ίδρυμα της χώρας, που ξεγελά με το σχετικά μικρό μέγεθός του, αφού διαθέτει μια πλούσια συλλογή, που περιλαμβάνει από μαρμάρινα προϊστορικά ειδώλια του 4ου αι. π.Χ. μέχρι χρυσά αντικείμενα της Θρακικής κουλτούρας.
Γεύσεις του σήμερα
Παρότι η Φιλιππούπολη συνιστά πολιτιστικό κέντρο και μια περιδιάβαση στα αξιοθέατά της αποτελεί την τέλεια σύνοψη κάθε πτυχής τις ιστορίας της βουλγαρικής γης, δεν μένει πίσω ως προς την παλέτα των γεύσεων εκείνων που δημιουργούνται και εκρήγνυνται μέσα στον ουρανίσκο μας. Σε πλήρη αρμονία με την ιστορία της, που είναι ανοικτή σε επιρροές από Βαλκάνια, Ευρώπη και Ασία, η κουζίνα της πόλης είναι ανοικτή στις δημιουργικές προσμίξεις της γαλλικής και μεσογειακής γαστρονομίας με τον δέοντα ωστόσο σεβασμό να αποδίδεται στον βουλγαρικό νοστιμικό κόσμο.
Έτσι, στο «περιπετειώδες» κατά τη δήλωσή του Smokini, θα γευτείτε τις κλασικές γεύσεις της βουλγάρικης κουζίνας με μοντέρνο twist. Ξεκινήστε με το προσφερόμενο πλατώ ντόπιων τυριών όπως το sirene and το kashkaval και συνεχίστε με τη βουλγάρικη sopska, τη βουλγαρική εκδοχή σαλάτας που προσφέρεται με κινόα ή φοντύ τομάτας. Θετικότατα σχόλια επίσης συγκεντρώνουν τα πιάτα που έχουν ως βάση το μοσχάρι, όπως η μοσχαρίσια γλώσσα και το black angus.
Σε μια πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία, ανάμεσα σε ρωμαϊκά ερείπια και δίπλα στο ρωμαϊκό θέατρο προβάλλει το Odeon, που με την εντυπωσιακή λίστα τοπικών κρασιών και την έμφασή της στο ψάρι -με την ιππόγλωσσα με βασιλικό να συνιστά το κατά ομολογία magnum opus- προσφέρει μια δεύτερη διάσταση σε ό,τι αφορά την τοπική κουζίνα. Αν πάλι προτιμάτε το ψητό κρέας σε κάθε πιθανή παραλλαγή, περάστε από το υπαίθριο Grebetsa για να απολαύσετε χοιρινά παϊδάκια και μοσχαρίσιο κεμπάπ δίπλα στον Έβρο.
Επιλογές για vegetarian και vegan διατίθενται και στα τρία προαναφερθέντα εστιατόρια. Όπου και να πάτε πάντως θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τα τα τυροπιτάρια τους που φέρουν το τουρκικό όνομα «γκιοζλεμέ», όπου ένα φύλλο αφράτης ζύμης γεμίζεται με τυρί, κρέας από κοτόπουλο ή κιμά και ψήνεται σε καυτή επιφάνεια.
Επιλογές διαμονής
Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας στην πόλη, το City Center Hotel Plovdiv, που βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (Knyaz Alexandar 14) είναι μια άκρως οικονομική και ποιοτική επιλογή, με το ακαταμάχητο πλεονέκτημα ότι είστε σε απόσταση αναπνοής από τους φούρνους και τα καφέ της πόλης. Για όσους πάλι ο οικονομικός παράγοντας δεν είναι πρωτευούσης σημασίας συστήνεται η εμπειρία της πολυτελούς διαμονής στο πεντάστερο Emporium Plovdiv boutique hotel.
Παράλληλα, πλήθος πανσιόν και διαμερισμάτων διατίθενται στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για όσους θέλουν να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο το κόστος διαμονής για δύο ή τρεις ημέρες ταξιδιού.
Διαβάστε ακόμα:
Best of Σόφια: Ταξίδι στον πολιτισμό, στην ιστορία και στις αγορές
Σόφια: Η προσιτή και καταπράσινη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας
Μπρνο: City break στην πόλη με την μεσαιωνική ατμόσφαιρα και την αρχιτεκτονική πρωτοπορία