Η Αλόννησος είναι το βορειότερο κατοικημένο νησί των Σποράδων. Ένα νησί που θεωρείται και είναι δικαίως ένας προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση καθώς είναι καταπράσινο, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του Εθνικού Θαλάσσιο Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου της Ελλάδας, και της μεγαλύτερη προστατευμένης θαλάσσιας περιοχής στην Ευρώπη.
Όλα αυτά συμπληρώνονται από μία όμορφη Χώρα, εξαιρετική γαστρονομία, φιλόξενους κατοίκους και εκπληκτικές παραλίες, πολλές δίπλα σε πευκοδάση. Εδώ, παρουσιάζονται οι 5 -κατά τη γνώμη μας- κορυφαίες εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Αλόννησο.
Πεζοπορία
Η Αλόννησος είναι ένα νησί που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν την πεζοπορία καθώς εδώ ο περιπατητής θα κινείται με «συντρόφους» την υπέροχη άγρια βλάστηση με τα πολλά πεύκα, τα γραφικά εκκλησάκια αλλά και τους ορμίσκους. Πολλές διαδρομές καταλήγουν σε παραλίες με πεντακάθαρα δροσερά νερά που θα είναι η τέλεια δροσερή ανταμοιβή για τον όποιο κόπο της πεζοπορίας. Η Αλόννησος είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία στις Βόρειες Σποράδες. Υπάρχουν πάνω από 10 αριθμημένες και σηματοδοτημένες διαδρομές, οι οποίες σας βοηθούν να γυρίσετε το νησί και να απολαύσετε τη φύση. Κάποιες από αυτές συνδέουν χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φιλόξενους κατοίκους. Περισσότερες λεπτομέρειες και πρακτικές συμβουλές για την πεζοπορική εξερεύνηση του νησιού μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Γαστρονομική ταυτότητα
Το νησί έχει τη δική του ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα που σε μεγάλο βαθμό την καθορίζει η αφθονία της θάλασσας. Ο αλοννησιώτικος τόνος είναι περίφημος και θα τον βρείτε σε πολλές ταβέρνες του νησιού, όπως και πιάτα όπως ψαρόσουπα, αστακομακαρονάδα, γαρίδες και καραβίδες. Πολύ ιδιαίτερες είναι και οι πίτες που εδώ συνήθως φτιάχνονται στο τηγάνι, σε εκδοχές όπως χταποδόπιτα, στριφτή σπανακόπιτα και τυρόπιτα. Γλυκά του νησιού είναι τα φουσκάκια, δηλαδή λουκουμάδες και η σουλτάνα, ένα είδος γλυκιάς μπουγάτσας, ενώ στους γάμους προσφέρονται τα χαμαλιά, πρόκειται για αμυγδαλωτά. Το όνομα Πατητήρι, όπως λέγεται η πρωτεύουσα του νησιού, δείχνει πως εδώ κάποτε μεγάλη οινική παραγωγή που σήμερα έχει περιοριστεί.
Η ωραιότερη Χώρα των Σποράδων
Η Χώρα (ή Παλαιό Χωριό) είναι η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού και κατά τη γνώμη μας ο πιο ωραίος οικισμός στις Σποράδες. Ένας λόγος για αυτό είναι η προνομιακή τοποθεσία του χωριού. Χτισμένη σε έναν λόφο, με τον επισκέπτη να νιώθει πως βρίσκεται σε μπαλκόνι και αγναντεύει ολόκληρο το Αιγαίο. Η Χώρα έχει λιγοστούς κατοίκους σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν έχει χάσει τίποτα από τη γραφικότητά της. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω αφού θα περπατήσετε σε λιθόστρωτα καλντερίμια και θα δείτε τα. πετρόκτιστα και ασβεστωμένα σπίτια με σήμα κατατεθέν τις χρωματιστές πόρτες, τα παράθυρα και τα κεραμίδια.
Η Κυρά Παναγιά
Η Κυρά Παναγιά, ή Πελαγονήσι, είναι το μεγαλύτερο έρημο νησί του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Έχει πάρει το όνομά του από το Μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου, το οποίο βρίσκεται στην στην κορυφή του. Η επίσκεψη του μοναστηριού είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίον επιτρέπεται η πρόσβαση στο νησί, με τα τουριστικά καραβάκια να αποβιβάζουν πλήθος επισκεπτών καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το νησί αποτελεί και καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια. Περισσότερα για την Κυρά Παναγιά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ένα μοναδικό υποβρύχιο μουσείο
Το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου εγκαινιάστηκε το 2020, είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένας λόγος που φθάνουν στο νησί των Σποράδων φίλοι της υποβρύχιας κατάδυσης από όλον τον κόσμο.
Βρίσκεται απέναντι από το νησί, κοντά στη νήσο Περιστέρα, σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής, με μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10 και το βάρος του εκτιμάται περισσότερους από 150 τόνους. Χρονολογικά, τοποθετείται μεταξύ 425-420 π.Χ. Το μέγεθός του παραπέμπει στα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία της εποχής, το οποίο μετέφερε περίπου 3.000 αμφορείς με κρασί από τη Σκόπελο.
Είναι ανοικτό για τους δύτες αναψυχής, οι οποίοι μπορούν να το εξερευνήσουν υπό την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου και έμπειρου δύτη -ξεναγού. Οι επισκέπτες πρέπει να είναι κάτοχοι του δεύτερου διπλώματος κατάδυσης Advanced Open Water Diver (museum.alonissos.gov.gr). Αν δεν διαθέτετε την απαιτούμενη πιστοποίηση μπορείτε να επισκεφθείτε το Ενημερωτικό Κέντρο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό σχολείο στο Πατητήρι. Εκεί, θα κάνετε εικονική βουτιά στο ναυάγιο και μέσα από τις διαδραστικές πλατφόρμες θα δείτε τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αγγεία και αντικείμενα του ναυαγίου σε τρισδιάστατη απεικόνιση.
Διαβάστε ακόμα:
Αλόννησος: Tαξίδι την πιο ωραία Χώρα των Σποράδων
Βότση: Μία από τις πιο γραφικές παραλίες στην Αλόννησο
Αλόννησος, το ιδανικό καταφύγιο για χαλάρωση