Τώρα που, επιτέλους, ο καιρός ψύχρανε λιγάκι, οι αναζητήσεις μας για το πού θα περάσουμε τα Σαββατοκύριακά μας μετακινήθηκαν από τις παραλίες προς ορεινούς κυρίως προορισμούς. Η ορεινή Πελοπόννησος είναι από τα αγαπημένα μέρη για χειμερινές εξορμήσεις και έχει χωριά για κάθε ταξιδιώτη.
Καστάνιτσα
Στη σκιά του Πάρνωνα και ανάμεσα σε βουνοκορφές, η Καστάνιτσα είναι καλά κρυμμένη ανάμεσα σε καστανιές, έλατα, πεύκα, πλατάνια και οξιές. Τα σπίτια χτισμένα σε δύο πλαγιές είναι στην πλειοψηφία τους δίπατα και τρίπατα παλιά αρχοντικά, ασβεστωμένα και με σκούρες σχιστόπλακες Μαλεβού για κεραμίδια που κάνουν το χωριό να μη θυμίζει τυπικό χωριό Πελοποννήσου. Πατά τα αγαπημένα χώματα της Αρκαδίας και είναι σκαρφαλωμένη στα 840 μ. υψόμετρο. Επίσης, είναι από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής στα βόρεια της Κυνουρίας και Τσακωνοχώρι. Τα καλντερίμια και η παλιά αρχιτεκτονική της, καθώς εδώ αρκετά από τα σπίτια, μετρούν μέχρι και τρεις αιώνες ζωής, της έχουν δίκαια δώσει μια θέση στους διατηρητέους οικισμούς της χώρας από το 1967.
Θα σεργιανίσετε τα ανηφορικά στενά της, γυρίζοντας κάθε τόσο να αγναντέψετε το χωριό, θα ανεβείτε μέχρι τα ερείπια του πύργου Καψαμπέλη του 14ου αιώνα για μοναδική θέα, θα ξαποστάσετε στις βρύσες της και θα πάτε να χαλαρώσετε στην πηγή Μάνα. Σταματήστε να θαυμάσετε την κεντρική εκκλησία του χωριού τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος του 1780 με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο και με αφορμή τα πολλά ξωκλήσια της Καστάνιτσας μπορείτε να οργανώσετε μικρότερες και μεγαλύτερες πεζοπορίες. Μπορείτε ακόμα να πάρετε τα μονοπάτια που μπαίνουν στο δάσος ή να βολτάρετε μέχρι το ρέμα της Μπακούς.
Εδώ, θα βρείτε μάλιστα έναν από τους μεγαλύτερους καστανεώνες της Ελλάδας που μετρά περίπου 38.000 δέντρα μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνουν τη Γιορτή Κάστανου, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου.
Βαμβακού
Η Βαμβακού είναι ένα μικρό χωριό στη Λακωνία, αγέρωχο στα 900 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Χτίστηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και ονομαζόταν Παληοχώρα, ενώ το σημερινό της όνομα το απέκτησε γύρω στον 17ο αιώνα. Πέρα από την παραδοσιακή του ομορφιά, η Βαμβακού είναι και η γενέτειρα των εφοπλιστών Σπύρου και Σταύρου Νιάρχου, γεγονός που έχει ενισχύσει τη δυναμική παρουσία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο χωριό. Αρχικά το χωριό βρισκόταν στα πρόθυρα εγκατάλειψης, όταν μια ομάδα νεαρών ντόπιων αποφάσισε οτι έπρεπε να σωθεί και να αναζωογονηθεί. Έτσι, απευθύνθηκαν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που στήριξε με θέρμη το σχέδιο αναβίωσης της Βαμβακούς.
Σήμερα, το χωριό αποτελεί έναν ήπιο τουριστικό προορισμό, προσφέροντας υπέροχες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως το μάζεμα καρυδιών. Για παράδειγμα, στις 26/10 διοργανώνεται μια δράση για οικογένειες, με στόχο να γνωρίσουν τα βότανα του Πάρνωνα, ενώ στις 27/10 πραγματοποιείται η εκδήλωση Family Bee Day, η Γιορτή Μελισσών και Οικογένειας.
Φυσικά μπορείτε να μην κάνετε απολύτως τίποτα παρά μόνο να χαζολογήσετε στα γραφικά στενά του χωριού χαζεύοντας τα παλιά αρχοντικά και αράζοντας στην πλατεία με τα πλατάνια για κουβεντολόι με τους ντόπιους όπου όλο και κάποιο τσίπουρο θα κάνει την εμφάνισή του. Ενδιαφέρουσα βόλτα και αυτή στο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, που για να το φτάσετε θα κάνετε μια χαλαρή πεζοπορία περίπου μιας ώρας από το χωριό.
Λαγκάδια
Τα Λαγκάδια είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας και αυτό γιατί οι ντόπιοι ήταν διάσημοι τεχνίτες της πέτρας. Ήξεραν να τη σμιλεύουν καλά και να της δίνουν το σχήμα που αυτοί ήθελαν για να φτιάξουν τα πανέμορφα αρχοντικά όχι μόνο στο χωριό αλλά και στην Ελλάδα όλη, καθώς η φήμη τους ξεπερνούσε τα στενά όρια της Αρκαδίας. Μιλάμε όπως είναι φυσικό για έναν χαρακτηρισμένο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό.
Το χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που αγγίζει τα 1.000 μ. υψόμετρο και χαρίζει αμφιθεατρική θέα σε ντόπιους και επισκέπτες. Δεν χαρίζει όμως μόνο θέα, χαρίζει ατμοσφαιρικές βόλτες σε γραφικά στενά γεμάτα όμορφα πέτρινα σπίτια κάποια εκ των οποίων στέκουν εκεί πάνω από 150 χρόνια. Από τα πιο θαυμαστά αρχοντικά αυτό του Δεληγιάννη, ήρωα τη επανάστασης του 1821, στην πάνω πλευρά του χωριού. Εκεί δίπλα βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου του 1808, που δίνει καλό αγνάντι. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε και παραδοσιακά ταβερνάκια για να αναπληρώσετε τις δυνάμεις σας μετά το περπάτημα στις ανηφοριές του χωριού. Δεν λείπουν φυσικά, οι βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια και τα όμορφα μέσα στη φύση μονοπάτια στη γύρω περιοχή.
Βαλτεσινίκο
Το Βαλτεσινίκο στέκει μόνο του σε μια δασωμένη πλαγιά, στα 1.180 μ. υψόμετρο, στο όρος Μαίναλο. Ως ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, δεν θα μπορούσε παρά να είναι πέτρινος και όμορφος. Αν και δεν είναι από τα γνωστά χωριά της Αρκαδίας, έχει τη δική του ξεχωριστή γοητεία, περιτριγυρισμένο από ένα υπέροχο ελατόδασος. Στις γειτονιές του, οι καρυδιές, τα πλατάνια, οι μουριές και οι λεύκες συμπληρώνουν το φυσικό τοπίο. Η αμφιθεατρική του θέση προσφέρει πανοραμική θέα, με ένα ορεινό σκηνικό γεμάτο βουνοκορφές και πράσινες πλαγιές, που, παρά την άγρια ομορφιά του, προκαλεί ψυχική ηρεμία και αίσθηση πληρότητας. Στα γραφικά σοκάκια του χωριού, θα συναντήσετε περίπου 10 εκκλησίες, μικρότερες και μεγαλύτερες, ιδανικές για βόλτες που αποκαλύπτουν τις όμορφες γειτονιές του. Θα βρείτε επίσης πετρόχτιστες βρύσες, ιδανικές για μια στάση για νερό και ξεκούραση, καθώς και καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα με κρέας.
Αξίζει να βγείτε βόλτα και εκτός του χωριού προς το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που ιδρύθηκε το 1625 με τις σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες. Λίγο πιο πέρα υπάρχει μονοπάτι που σας πηγαίνει μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 16ου αιώνα που είναι χτισμένο πάνω στον βράχο σε ένα κατάφυτο φαράγγι.
Σημειώστε πως από το Βαλτεσινίκο περνά τμήμα του Mainalon Trail και μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε κάνοντας όμορφες πεζοπορίες όπως αυτή που συνδέει το χωριό με τα Μαγούλιανα.
Άνω Δολιανά
Στις βουνοπλαγιές του Πάρνωνα και μέσα σε πυκνή φύση φωλιάζουν τα Άνω Δολιανά, ένα γραφικό χωριό που αποτελεί, όπως και τα υπόλοιπα στη λίστα, μοναδικά ορεινά καταφύγια. Ισορροπεί στην ησυχία ενός λιγότερο τουριστικού προορισμού αλλά όχι τόσο άγνωστου ώστε να μην έχει ζωή τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Απλώνεται σε ένα υψόμετρο που ξεκινά περίπου από τα 900 και αγγίζει τα 1.150 μέτρα. Η φύση εντός και εκτός χωριού είναι πλούσια γεμάτη με έλατα, καστανιές, πλατάνια, κερασιές, μηλιές, καρυδιές, βελανιδιές, γκορτσιές κ.ά.
Και εδώ το σκηνικό έχει στενά καλντερίμια και πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές που σημαίνει βόλτες με ζεστό καφέ στο χέρι στα όμορφά στενά του. Σημεία στα οποία αξίζει να σταθείτε είναι η εκκλησία της Παναγίας του 1810 που αργότερα ανακατασκευάστηκε λόγω πυρπόλησης στο κέντρο του χωριού και εντυπωσιάζει με τη μαύρη σκεπή, εκείνη του Άη Γιώργη περίπου της ίδιας εποχής στο βόρειο τμήμα του χωριού για αγνάντι στη φύση καθώς και το Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών που στεγάζεται στην κατοικία Χριστοφίλη, γνωστή και ως «Το ταμπούρι του Νικηταρά». Εδώ, οχυρώθηκε ο Νικηταράς με την ομάδα του κατά τη Μάχη των Δολιανών. Το μουσείο αναφέρεται τόσο στη μάχη όσο και στη λαογραφία της περιοχής και του χωριού.
Αν θέλετε να κάνετε βόλτες εκτός του χωριού θα πάτε μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται μέσα σε απίθανη φύση και έχει όμορφη θέα ενώ εάν θέλετε να «χαθείτε» ακόμα περισσότερο στο πράσινο, θα κατεβείτε προς το ρέμα του Αγίου Ιωάννη όπου δέντρα, αγριολούλουδα και κισσοί κρύβουν τρεχούμενα νερά, πέτρινα και ξύλινα γεφυράκια και μικρούς καταρράκτες.
Διαβάστε ακόμα:
Στεμνίτσα – Παύλια – Μαγούλιανα: Ταξίδι στο τρίγωνο της γαλήνιας ορεινής Αρκαδίας
Ποιοτικό weekend στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας, ένα καταπράσινο και ιστορικό χωριό
Long weekend στα Λαγκάδια -Το κατάφυτο χωριό της Αρκαδίας με τα πέτρινα αρχοντικά