Η άνοιξη έφτασε και η ελληνική φύση θα βρίσκεται στα καλύτερά της. Σίγουρα, για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου (και όχι μόνο), το επόμενο διάστημα θα εμφανιστεί η ανάγκη για χαλάρωση και διαφυγή από την καθημερινότητα. Ακολουθούν 4 προορισμοί που μπορούν να αποτελέσουν την επόμενη επιλογή σας για ένα φυσιολατρικό long weekend και 1 πρόταση αν θέλετε να ξεφύγετε από τους ρυθμούς της Αττικής, χωρίς να χρειαστεί να διανυκτερεύσετε αλλού.
1. Νότια Εύβοια
Η Νότια Εύβοια συνδυάζει όλα όσα αναζητά ο λάτρης της φύσης αλλά και όποιος θέλει ένα family friendly τόπο. Η παραθαλάσσια Κάρυστος με τέλεια χαραγμένους φαρδείς δρόμους που διευκολύνουν την πλοήγησή της είναι ένας ποιοτικός και χαλαρός προορισμός. Στην πλάτη της Καρύστου βρίσκεται το όρος Όχη που επιβλέπει την περιοχή από το ύψος των 1.400 μ. της κορυφής της και προσφέρει συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο, όταν ο καιρός είναι καλός.
Η ανατολική πλευρά του όρους Όχη κρύβει έναν πράσινο θησαυρό, το φαράγγι του ποταμού Δημοσάρη σε μισή ώρα από τα Νέα Στύρα με το αυτοκίνητο. Μπορεί το φαράγγι να έχει μήκος 10χλμ, αλλά αρκεί μισή ώρα πεζοπορίας για να φτάσετε στην καρδιά του και να απολαύσετε το μπάνιο (το καλοκαίρι) ή το θέαμα στις βάθρες (πισίνες) που έφτιαξε η φύση.
Το φαράγγι του Δημοσάρη προσφέρεται για τον κάθε φυσιολάτρη καθώς πηγές, καταρράκτες, μικρές λίμνες, πανάρχαια παραποτάμια δάση, άγρια ζωή, εναλλάσσονται και προσφέρουν συνεχόμενες εικόνες στον πεζοπόρο. Ο ποταμός εκβάλλει στην παραλία του Καλλιανού στο Αιγαίο, με ψιλό βότσαλο και υπέροχα νερά.
Η Κάρυστος έχει επίσης πανάρχαιά σχέση με τα λατομεία. Η γη της δίνει σήμερα την πασίγνωστη πλάκα Καρύστου. Στην αρχαιότητα εξορυσσόταν εδώ το περίφημο πράσινο μάρμαρο που έκανε χρησιμοποιήθηκε σε σημαντικά κτήρια σε Αθήνα και Ρώμη.
Για να φθάσετε μέχρι τα αρχαία ρωμαϊκά Λατομεία, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει έξω από το χωριό. Μετά από μια ώρα περίπου, ανάμεσα στα χωριά Μεκουνίδα και Αετός, στη θέση Κύλινδροι Μύλων θα αντικρίσετε τους πέντε τεράστιους λαξευμένους μονολιθικούς κίονες μήκους 12 μέτρων -κύλινδρους τους αποκαλούν οι ντόπιοι-, πεσμένους στο χώμα, με φόντο την απίστευτη θέα σε όλη την Κάρυστο.
2. Δάσος Φολόης
Πρόκειται για το μοναδικό δάσος βελανιδιάς στα Βαλκάνια και το νοτιότερο στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα στα οποία λέγεται ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια δέντρα βελανιδιάς. Το ιδιαίτερης ομορφιάς οικοσύστημα που δημιουργούν οι βελανιδιές συμπληρώνουν άλλα φυτά και δέντρα όπως και άφθονα μανιτάρια.
Το υπέροχο αυτό δάσος πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική μυθολογία και τον Κένταυρο Φόλο και τοποθετείται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου (το φυσικό σύνορο Ηλείας- Αρκαδίας) στα ανατολικά και του ομηρικού ποταμού Σελλήεντα στα νοτιοδυτικά. Ένας τέτοιος τόπος αποτελεί «σπίτι» για ζώα όπως αλεπούδες και λαγούς αλλά και άφθονα πουλιά.
Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη περιοχή ιδανική για μια οικογενειακή εκδρομή με στόχο την επαφή με τη φύση και το ποδήλατο είναι ότι το δάσος της Φολόης έχει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και δασικών δρόμων. Θα κινείστε στο δάσος με άνεση ενώ επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως δεν παρουσιάζεται υψομετρική διαφοροποίηση -καθώς θα είστε σε οροπέδιο στα 650 μέτρα- και οι διαδρομές είναι επίπεδες.
Προτείνεται το λεγόμενο «μονοπάτι της γραβάτας» που οφείλει την ονομασία του στο ότι σηματοδοτήθηκε όχι με συνηθισμένο τρόπο, αλλά με πάμπολλες γραβάτες που κάποτε δέθηκαν στα δέντρα, οι περισσότερες πια δεν υπάρχουν. Η διαδρομή είναι 8 χιλιόμετρα και γίνεται με άνεση σε δύο ώρες.
Αρκετά μεγαλύτερη διαδρομή αλλά και πολύ όμορφη είναι αυτή που ξεκινάει από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης, όπου μπορείτε να μάθετε πολλές πληροφορίες για τη φύση της περιοχής, την ιστορία της αλλά και περισσότερες προτάσεις για πεζοπορία. Εδώ ακολουθείτε το μονοπάτι M3. Μετά από περπάτημα ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα περπατάτε πια στο φαράγγι του ποταμού. Η πεζοπορία εδώ περιλαμβάνει περπάτημα πλάι σε πέτρινα γεφυράκια, νερόμυλους και σπηλιές.
Οι επόμενοι μήνες και έως το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για σπορ, όπως rafting και ο ποταμός Αλφειός δεν είναι μακριά. Το ίδιο ισχύει και την μυθική Αρχαία Ολυμπία που την άνοιξη είναι πραγματικά πανέμορφη, αν θέλετε να έχετε και μία «γεμάτη» πολιτιστική εμπειρία.
3. Κρυονέρια Ναυπακτίας
Τα Κρυονέρια είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Φτερόπυργου, στο βόρειο κομμάτι της ορεινής Ναυπακτίας. Μέσα και κοντά του υπάρχουν πολλές βρύσες και κάποιες ενδιαφέρουσες εκκλησίες, ενώ κατά τη γνώμη μας, το πιο όμορφο κομμάτι του οικισμού είναι η θέση του. Όντας στα 1.170 μέτρα υψόμετρο, δίνει την εντύπωση ότι «πνίγεται» από τα έλατα ενώ προσφέρει και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Όπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, τα Κρυονέρια αποτελούν αφετηρία, κατάληξη και πέρασμα ενός εκτεταμένου δικτύου δασικών δρόμων, ασφάλτινων και χωματόδρομων. Πραγματικός παράδεισος για όσους αγαπούν την πεζοπορία, την off road οδήγηση ή την ποδηλασία βουνού. Μία ωραία διαδρομή -και για συμβατικό αυτοκίνητο- είναι εκείνη που ξεκινά από τα Κρυονέρια, περνά από την Περδικόβρυση και καταλήγει στο χωριό Αμπελακιώτισσα, με το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας.
Για 15 χιλιόμετρα θα βλέπετε ωραία τοπία -σε αρκετά, πρωταγωνιστής είναι η Ευηνολίμνη, η τεχνητή λίμνη η οποία σχηματίστηκε το 2002, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση του χωμάτινου φράγματος κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος. Έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο τόσο σημαντικός ταμιευτήρας νερού, που εξυπηρετεί την Αθήνα καθώς το νερό της διοχετεύεται στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου (την κύρια πηγή ύδατος για την Αττική). Η Ευηνολίμνη, επιπλέον, αποτελεί κι ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα, το οποίο αξίζει να γνωρίσετε με τα πόδια ή ποδηλατώντας.
Από τα Κρυονέρια ξεκινά ένα χωμάτινο, εύκολο, μονοπάτι, το οποίο συνεχίζει μέσα από το ελατοδάσος και καταλήγει σε ένα πέτρινο παρατηρητήριο, στη θέση Περγάρι. Από εδώ, η θέα στη χαράδρα και τη λίμνη είναι εκπληκτική.
Η εκδρομή στα Κρυονέρια και στην ορεινή Ναυπακτία, είναι από εκείνες που δεν μετράει μόνο ο προορισμός, αλλά και το ίδιο το ταξίδι. Τα χωριά της πολλά, με όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα στο πυκνό δάσος με τα τρεχούμενα νερά και τις πηγές, άλλες εύκολες και άλλες μέτριας δυσκολίας, όλες, όμως, ξεχωριστές. Κατεβάστε χάρτες, επιλέξτε διαδρομή, φορέστε τα ορειβατικά σας και ανεβείτε στο βουνό. Να θυμάστε όμως πάντα ότι η φύση θέλει σεβασμό.
4. Ταΰγετος και Καλαμάτα
Αν αγαπάτε το mountain bike, μία επίσκεψη στο νομό Μεσσηνίας «επιβάλλεται» να περιλαμβάνει εκδρομές με το ποδήλατο, στα δάση του Ταΰγετου του υψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου. Διαδρομές με μοναδική ομορφιά που συνδυάζουν τα πανύψηλα έλατα, τα πεύκα, τα ρέματα και τα μικρά ποτάμια με τα κρυστάλλινα νερά, οι οποίες θα σας εντυπωσιάσoυν.
Και βέβαια, σε αυτές τις διαδρομές, ο ποδηλάτης θα συναντήσει πολλά μικρά χωριουδάκια, άλλα ερειπωμένα και άλλα κατοικημένα, ζωντανά, δημοφιλή πια και σε τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Αλλά αυτή η εκδρομή έχει και το «αστικό» και οικογενειακό κομμάτι της.
Η Καλαμάτα είναι από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις. Παραθαλάσσια, πράσινη, με έντονη νυχτερινή ζωή. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει και πολλά ποδήλατα. Συνεισέφερε σε αυτό ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που επεκτείνεται συνεχώς, το επίπεδο της πόλης αλλά και οι ήπιοι χειμώνες που επιτρέπουν την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου.
Στο Κάστρο της Καλαμάτας, δεν θα φτάσετε με ποδήλατο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μία must στάση σας αν επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Χτισμένο σε έναν λόφο όπου σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο Φάρις έφτιαξε την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Φαραί που υπήρχε στην τοποθεσία της σημερινής Καλαμάτας. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης φτιάχτηκε ένας χριστιανικός ναός ενώ η σημερινή του μορφή είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα ενός Φράγκου πρίγκιπα του 13ου αιώνα.
Η παραλία της Καλαμάτας φτάνει τα δυόμισι χιλιόμετρα και αν θέλετε να την περπατήσετε ή να την ποδηλατίσετε κατά τη διάρκεια της μέρας, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή, όταν η ζέστη δεν είναι αφόρητη και υπάρχει λιγότερος κόσμος.
5. Λίμνη Μαραθώνα
Δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας ο οποίος δεν γνωρίζει τον Μαραθώνα. Δεν είναι, όμως, καθόλου απίθανο ακόμα κι ένας Αθηναίος να μην έχει επισκεφτεί την περιοχή και ακόμα περισσότερο να μην γνωρίζει τις ομορφιές της, τουλάχιστον όχι τόσο όσο τις αξίζουν. Η άνοιξη είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε ακόμα και αν έχετε μισή μέρα μόνο ελεύθερο χρόνο.
Το φράγμα του Μαραθώνα που ολοκληρώθηκε το 1929 ήταν για την εποχή του ένα κορυφαίο κατασκευαστικό επίτευγμα. Η θέα της λίμνης του Μαραθώνα από το σημείο είναι μαγευτική. Το πιο όμορφο, όμως, είναι τα κοντινά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος και να περιηγηθεί μέσα στη φύση. Κάποια πιο εύκολα και κάποια πιο απαιτητικά.
Ένα από αυτά τα μονοπάτια οδηγεί και στη βάση του φράγματος, όπου χτίστηκε ένα αντίγραφο του «Θησαυρού των Αθηναίων», ο οποίος βρίσκεται στην Ακρόπολη, με στόχο να συμβολίσει τη σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη.
Μετά το περπάτημα μπορεί να αναπληρώσει κάποιος τις χαμένες θερμίδες επισκεπτόμενος το Καλέντζι και τις αρκετές ταβέρνες που έχουν να προσφέρουν πλούσιο και παραδοσιακό μενού. Είναι μία ημερήσια εκδρομή που μπορεί να γεμίσει ευχάριστα όλες τις ώρες. Ενώ προς το καλοκαίρι,σας περιμένει ο Σχινιάς και οι παραλίες της Νέας Μάκρης.
Διαβάστε ακόμα:
Καλαμάτα: 6 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην πόλη που εξελίσσεται σε τοπ τουριστικό προορισμό
Βλάστη Κοζάνης, ο ορεινός μίνι παράδεισος της Μάρας Δαρμουσλή
Τρία μαγευτικά φθινοπωρινά road trip στην ορεινή Δυτική Μακεδονία