Η πόλη της Καλαμπάκας, παρότι βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά μνημεία της φύσης, τα Μετέωρα, συχνά περνά απαρατήρητη. Για πολλούς, αποτελεί απλώς μια βιαστική στάση πριν από την επιστροφή. Ωστόσο, έχει ορισμένα πολύ καλά σημεία στα οποία μπορείτε να κάνετε μια στάση για αγορές, βόλτες και φαγητό.

25

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών

Από τις πιο ωραίες στάσεις -για μικρούς και μεγάλους- είναι αυτή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μανιταριών, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στην Εθνική Οδό που συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι τεράστιο, διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών.

Στις αίθουσές του θα δείτε ζώα ενταγμένα σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει σχεδόν απόλυτα το φυσικό τους, ενώ οι συλλογές είναι χωρισμένες σε θεματικές ενότητες, ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Αντίστοιχη μελέτη έχει γίνει και στη θεματική των μανιταριών. Εδώ, μάλιστα, οι μυστηριώδεις μύκητες παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, γεγονός που δίνει μια πολύ ολοκληρωμένη εικόνα του πώς δημιουργείται και εξελίσσεται κάθε είδος στα διάφορα οικοσυστήματα.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα για ομαδικές ξεναγήσεις που αφορούν μαθητές, φοιτητές ή άλλες ειδικές ομάδες. Οι μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για κάθε έκθεμα σκανάροντας με το κινητό τους τους QR κωδικούς που βρίσκονται μπροστά τους.

Επιπλέον, το μουσείο διοργανώνει κάθε χρόνο Κυνήγι Τρούφας στην εξοχή της Καλαμπάκας. Εξειδικευμένα σκυλιά, μαζί με τον εκπαιδευτή τους, αφήνονται ελεύθερα για να αναζητήσουν τα πολυπόθητα μανιτάρια. Οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, ενημερώνονται σχετικά με τις ιδιότητες και τον τρόπο διαχείρισης της τρούφας, ενώ στο τέλος την απολαμβάνουν επιτόπου σε μια τεράστια τρουφομακαρονάδα. Για να δείτε τις φετινές ημερομηνίες του κυνηγιού πατήστε εδώ.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στα ριζά των βράχων, στην παλιά πόλη της Καλαμπάκας, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Στον νότιο τοίχο, εξωτερικά, είναι εντοιχισμένα πολλά αρχαία τμήματα ανάγλυφων, όπως ρόδακες, επιγραφές κ.ά., καθώς και ένα παλαιοχριστιανικό γλυπτό. Εσωτερικά, οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο μαρμάρινος άμβωνας στο κέντρο του ναού.

Ρόμπος Χαλβαδοποιείο – Ζαχαροπλαστείο

Πάνω στον κεντρικό δρόμο της οδού Τρικάλων, υπάρχει ένα σχετικά μικρό, κλασικό ζαχαροπλαστείο που εξειδικεύεται στον χαλβά Φαρσάλων. Ο Γιώργος Ρόμπος, παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, Θανάση, ξεκίνησε τη δουλειά το 1924. Τότε, φυσικά, δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία με τη σημερινή μορφή. Έφτιαχνε τον χαλβά του και τον πουλούσε από πανηγύρι σε πανηγύρι, σχεδόν σε όλη τη Θεσσαλία.

Πολύ αργότερα, η οικογένεια Ρόμπου άνοιξε το ζαχαροπλαστείο της στο κέντρο της Καλαμπάκας, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα να φτιάχνει εξαιρετικό χαλβά με καβουρντισμένα αμύγδαλα και γίδινο βούτυρο, που κάνει τη διαφορά. Προσφέρει επίσης νηστίσιμη εκδοχή με λάδι, καθώς και προφιτερόλ, πάστες φράουλα με σοκολάτα και πολλές ακόμη λιχουδιές. Ωστόσο, ο χαλβάς του παραμένει η σπεσιαλιτέ του.

Διεύθυνση: Τρικάλων 16, Καλαμπάκα, Τηλέφωνο: 24320 22078

Τυροκομικά Προϊόντα «Αμάραντος» – Παιδής Θεόδωρος

Ο Θοδωρής Παιδής κατάγεται από κτηνοτροφική οικογένεια στο χωριό Αμάραντο Τρικάλων, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στα 900 μ. υψόμετρο. Έχοντας τυροκομικές γνώσεις που «κληρονόμησε» από την οικογένειά του, άνοιξε το 1986 το πρώτο του τυροκομείο στο χωριό.

Με τον καιρό, τα προϊόντα του απέκτησαν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για μια πιο εκτεταμένη και οργανωμένη παραγωγή. Έτσι, το τυροκομείο μεταφέρθηκε αρχικά στη Μούργκανη και αργότερα στην Καλαμπάκα.

Εδώ, το κασέρι, εκτός του ότι είναι ΠΟΠ, συγκαταλέγεται στις λίγες περιπτώσεις που ζυμώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, στο χέρι, και είναι από τα πιο γευστικά κασέρια που έχω δοκιμάσει. Ωριμάζει για 3 μήνες.

Θα βρείτε επίσης φέτα ΠΟΠ με πλούσια γεύση, εξαιρετική γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, γιδοτύρι, μανούρι ΠΟΠ, βούτυρο και πρόβειο γιαούρτι, μεταξύ άλλων. Όλα τα προϊόντα παράγονται από πρόβειο και γίδινο γάλα, το οποίο προμηθεύονται από κτηνοτρόφους της Πίνδου. Μέχρι σήμερα, έχουν κερδίσει τρία χρυσά βραβεία γεύσης.

Μάλιστα, η επιχείρηση έχει ανοίξει και πρατήριο στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στη συμβολή των οδών Τρικάλων και Ρόδου, απέναντι από το Δημαρχείο της Καλαμπάκας, καθώς και στα Τρίκαλα, στον πεζόδρομο της Γαμβέτα, στον αριθμό 15.

Διεύθυνση: Ρόδου 3, Καλαμπάκα Τηλέφωνο: 24324 01040

Κρεοπωλείο Αλιάγας

Στην άλλη γωνία του τετραγώνου, πολύ κοντά στο πρατήριο των τυριών του Παιδή, στη συμβολή των οδών Ιωαννίνων και Πατριάρχου Δημητρίου, βρίσκεται το κρεοπωλείο του Αλιάγα. Ένας μικρός χώρος, γεμάτος εκλεκτές επιλογές.

Εδώ θα βρείτε καταπληκτικά λουκάνικα προβατίνας, καθώς και χοιρινά με γραβιέρα, κοτόπουλου, μοσχαρίσια και άλλα. Στα ψυγεία του υπάρχουν επίσης εκλεκτά τυριά και λαχταριστές κρεμώδεις λιχουδιές για κάθε γευστική προτίμηση.

Διεύθυνση: Ιωαννίνων 3, Καλαμπάκα, Τηλέφωνο: 24320 22354

Ταβέρνα Πλάτανος

Εδώ, θα κάνω μια μικρή εξαίρεση, καθώς η συγκεκριμένη ταβέρνα δεν βρίσκεται μέσα στην πόλη της Καλαμπάκας, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, αξίζει να οδηγήσετε αυτά τα επιπλέον 17 χλμ. μέχρι τον οικισμό της Μύκανης για να απολαύσετε τις υπέροχες σούβλες – και όχι μόνο – του Πλάτανου. Κοντά σε μια τυπική διασταύρωση επαρχιακών δρόμων, στη συμβολή δύο ρεμάτων και ανάμεσα σε πλατάνια, ξεπροβάλλει το πέτρινο κτίριο με τη μεγάλη τζαμαρία του Πλάτανου. Ο Θέμης Μπέλλος, δεύτερη γενιά, ανέλαβε την παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα-καφενείο και την μετέτρεψε σε έναν γαστρονομικό προορισμό.

Ο Πλάτανος αποτελεί προορισμό, καθώς έχει καταφέρει να συνδυάσει το παραδοσιακό μενού με δημιουργικές γαστρονομικές προτάσεις και σύγχρονες κοπές. Εδώ θα βρείτε υπέροχο κοντοσούβλι προβατίνας, dry-aged μοσχάρι, χορταστική σπαλομπριζόλα χοιρινή και μελωμένη μανέστρα με μοσχαρίσιο κότσι και αρσενικό Νάξου. Ξεχωρίζει επίσης η αέρινη, γεμάτη γεύση και αρώματα, υπέροχα ισορροπημένη μανιταρόταρτα που θα θέλετε να δοκιμάσετε ξανά και ξανά. Ο κατάλογος, φυσικά, δεν τελειώνει εδώ, ενώ το γεύμα μπορεί να κλείσει με ένα από τα εξαιρετικά γλυκά του, με προσωπικό αγαπημένο το crispy apple, που ξεχωρίζει για τα βουτυροκαραμελοβανιλένια αρώματά του.

(platanosmykani.gr).

Διαβάστε ακόμα:

Καλαμπάκα: Ξεχωριστά μουσεία και εκλεκτά ταβερνάκια στην επιβλητική σκιά των Μετεώρων

8 σημεία για καλό φαγητό στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα

Μετέωρα: Οι τοπ πεζοπορικές διαδρομές -Μονοπάτια, μοναστήρια και βράχια