Τα ορεινά καταφύγια στα βουνά της Ελλάδας, φτιαγμένα από το μεράκι και την όρεξη ορειβατικών συλλόγων, εθελοντών και απλών φυσιολατρών είναι μια εναλλακτική και ενδιαφέρουσα εμπειρία διαμονής.
Στο καταφύγιο, πρωταγωνιστεί η απλότητα. Η φύση είναι το μοναδικό του στολίδι. Παρακάτω, παρουσιάζονται καταφύγια στην Ελλάδα, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε ή να διανυκτερεύσετε σε αυτά. Οι παροχές που προσφέρουν, διαφέρουν ανά περίπτωση. Όλα όμως σας φέρουν σε επαφή με τη φύση και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα αποκομίσετε από την διαμονή σας σε αυτά.
Τα καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι
Είναι η διαχρονική επιλογή των Αθηναίων φυσιολατρών. Το Μπάφι και το Φλαμπούρι προσφέρουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσετε στο βουνό ακόμα και αν λίγες ώρες πριν ήσασταν στον χώρο εργασία σας.
Το καταφύγιο Μπάφι, στα 1.161 μέτρα, είναι το πρώτο στη σειρά που συναντά ο επισκέπτης ανεβαίνοντας το βουνό. Προσφέρει ζεστασιά, διαμονή και φαγητό με δωμάτια και κουζίνα ιδιαίτερα προσεγμένα. Σημαντικό για τις οικογένειες είναι ότι οι υπεύθυνοι του καταφυγίου οργανώνουν δραστηριότητες για παιδιά αλλά και για μεγάλους στη φύση και υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη.
Περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικότερα και στα 1.158 μέτρα βρίσκεται το καταφύγιο Φλαμπούρι που αγναντεύει περιμετρικά την Αθήνα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τη λίμνη του Μαραθώνα, τον Ευβοϊκό Κόλπο και την Εύβοια. Και στο Φλαμπούρι θα βρείτε χώρους διαμονής και κουζίνα, οργανωμένες περιβαλλοντικές εκδρομές και δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά. Ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά ενώ διαθέτει και ενεργειακό τζάκι ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Επειδή ο καθαρός αέρας του βουνού ανοίγει την όρεξη να ξέρετε ότι και στα δύο καταφύγια, θα βρείτε εξαιρετικές comfort «ορεινές» γαστρονομικές λύσεις με πιάτα όπως φασολάδα και μακαρόνια.
Καταφύγιο Πραμάντων
Σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 1.300 μέτρα στη σκιά της κορυφής της Στρογγούλας βρίσκεται ένα από τα καλύτερα καταφύγια της χώρας. Αποτελεί δημιούργημα ενός ζευγαριού, του Μπάμπη και της Πόλας, που άφησαν πίσω τους την ζωή στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στα Τζουμέρκα (αναλυτικά την ιστορία τους μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).
Στο καταφύγιο θα φθάσετε ακολουθώντας έναν δρόμο, ο οποίος συντηρείται σε καλή κατάσταση και τον οποίον μπορείτε να διασχίσετε και με συμβατικό αυτοκίνητο, πάντα βέβαια σημασία έχουν οι καιρικές συνθήκες της κάθε περιόδου. Οι εξωτερικοί χώροι είναι όμορφα διαμορφωμένοι ξύλινοι πάγκοι με τραπέζια που αποτελούν την καλύτερη βάση για να απολαύσετε θέα και κάποιο ζεστό ρόφημα. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, σας περιμένει η μοντέρνα σάλα.
Ο καταφυγιακού τύπου ξενώνας, έχει συνολικά τρία δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 26 άτομα. Είναι πάντα ζεστός και με ζεστό νερό, ενώ σερβίρει φαγητό όπως σούπες καθώς και πολλά ακόμη.
Στον εξωτερικό χώρο, υπάρχει μία μικρή δεξαμενή, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες, χρησιμεύει για να δροσίζει και να ξεκουράζει τους πεζοπόρους και τους υπόλοιπους επισκέπτες. Τα δωμάτια δεν υστερούν εκείνα των ξενοδοχείων, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ενοικιάσουν είτε ολόκληρο δωμάτιο, είτε μόνο κρεβάτι.
Τέλος, αν κάποια στιγμή θελήσετε να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή, έχετε κατά νου ότι τα Πράμαντα είναι το κεφαλοχώρι του δήμου Βορείων Τζουμέρκων με πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Καταφύγιο Δίρφυος
H κεντρική Εύβοια και το όρος Δίρφυς αποτελούν άλλη μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να πάρουν μια γερή δόση βουνού, χωρίς να απομακρυνθούν πολύ από την Αθήνα.
Το κεφαλοχώρι της Στενής απέχει λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα και προσφέρει άφθονο πράσινο, με αποκορύφωμα το Αισθητικό Δάσος της, πολλές όμορφες πεζοπορικές διαδρομές καθώς και πολύ καλό φαγητό. Άλλωστε είναι γνωστό ως κοψιδοχώρι.
Το ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» απέχει 8 χιλιόμετρα από το χωριό. Εκεί θα φθάσετε μέσω ενός χωματοδρόμου για τον οποίο θα χρειαστείτε τετρακίνητο ή έστω ψηλό συμβατικό αυτοκίνητο.
Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μέτρων και διαθέτει θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο και το Αιγαίο. Η πεζοπορική διαδρομή ως το καταφύγιο θεωρείται μία από τις ωραιότερες περιπατητικές διαδρομές στην Ελλάδα. Η ανάβαση απαιτεί γνώση και εμπειρία.
Το καταφύγιο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και εγκαταστάσεις κουζίνας. Μπορεί να φιλοξενήσει ως 50 άτομα στις κουκέτες του, παρέχοντας θέρμανση, στρώματα και κουβέρτες, ενώ υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο ντους. Σημειώστε όμως ότι ανοίγει μόνο κατόπιν αιτήσεως και δεν υπάρχει ανοιχτό εστιατόριο ή καφετέρια. Την αίτηση, όπως και λοιπές πληροφορίες για το καταφύγιο, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ούτως ή άλλως, πάντως, ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση ή τεχνογνωσία για καταφυγιακές διανυκτερεύσεις, αξίζει να γνωρίσετε την Δίρφυ και την Στενή από κοντά. Περισσότερα για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Βοβούσα
Για όποιον αγαπά τη φύση, μια εκδρομή στη Βάλια Κάλντα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. Ακόμα καλύτερα, αν αυτή συνοδευτεί με διαμονή σε ένα μέρος όπως το καταφύγιο Βάλια Κάλντα. Πρόκειται για έναν χώρο που στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο που πρωτολείτουργησε το 2001. Έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί ιδανική βάση για να απολαύσετε το βουνό. Η τοποθεσία του είναι πολύ κοντά στις όχθες του Αώου και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, πολύ κοντά στο χωριό Βοβούσα, στο ανατολικό Ζαγόρι.
Στο ισόγειο του κτιρίου, βρίσκονται ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος υποδοχής και το καθιστικό. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι κουκέτες, μοιρασμένες σε πέντε δωμάτια φιλοξενίας. Συνολικά, μπορούν να φιλοξενηθούν 50 άτομα. Το εστιατόριο σερβίρει πιάτα της ηπειρώτικης κουζίνας, με έμφαση στην ποιότητα και την τοπική πρώτη ύλη. Δίπλα στο ποτάμι, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τη δροσιά και να απολαύσουν τους ήχους της φύσης. Ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου αξιοποιείται για τη λειτουργία κάμπινγκ.
To καταφύγιο αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ενώ σίγουρα αξίζει να περάσετε και χρόνο στο χωριό της Βοβούσας. Πρόκειται ένα υπέροχο Βλαχοχώρι. Για να χουχουλιάσετε πλάι στο τζάκι, για να κατέβετε στο ποτάμι και να ακούσετε το τραγούδι του, για να μπείτε μέσα στα έλατα και τα μαυρόπευκα και να απολαύσετε έναν μικρό κρύο πρωϊνό περίπατο, να αποκοπείτε τελείως από την αστική καθημερινότητά σας και να χαλαρώσετε σε ένα χειμωνιάτικο περιβάλλον. Εκτός από τη φύση και το γεφύρι, αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες του χωριού. Περισσότερα για όλα αυτά μπορεί να διαβάσετε εδώ.
Καταφύγιο Βαρδουσίων
Το να ανέβει κανείς στο Καταφύγιο των Βαρδουσίων είναι από μόνο του μια αξέχαστη εμπειρία καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1918 μέτρων και στη μέση ενός αλπικού τοπίου, το οποίο εντυπωσιάζει. Το καταφύγιο που τελεί από την διαχείριση του ΕΟΣ Άμφισσας μπορεί να φιλοξενήσει έως 75 άτομα. Αυτό που είναι καλό να γνωρίζετε είναι πως για ενδεχόμενη
Η ανάβαση στο καταφύγιο των Βαρδουσίων είναι από μόνη της μία ανεπανάληπτη εμπειρία και αυτό γιατί το σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένο καταφύγιο βρίσκεται σε ύψος 1918 μέτρων. Το καταφύγιο που βρίσκεται στη μέση ενός αλπικού τοπίου που πραγματικά κόβει την ανάσα, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 75 άτομα και τελεί υπό το καθεστώς διαχείρισης από τον ΕΟΣ Άμφισσας. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζετε ότι για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίσκεψη στο καταφύγιο, πρέπει πρώτα πρώτα να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες ημερομηνίες κράτησης και τα διάφορα πρακτικά ζητήματα γύρω από τη διαμονή σας στο καταφύγιο.
Ενώ αν έχετε «ορεινές αντοχές», μπορείτε να δοκιμάσετε την τετράωρη ορεινή διαδρομή προς την κορυφή Κόρακα με μια θέα που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει.
Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στον Όλυμπο
Τον Όλυμπο κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Προς διευκόλυνση των περιπατητών, υπάρχουν 9 καταφύγια σε διάφορα σημεία, αλλά και 6 ακόμη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως καταφύγια ανάγκης, και δεν είναι επανδρωμένα με προσωπικό.
Ειδικότερα, το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων και οφείλει το όνομά του στον πρώτο καταγεγραμμένο ορειβάτη, ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy, έφθασε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913. Από το 2003 και μετά το καταφύγιο λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι. Για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά θα ανοίξει τις πύλες του στις 16 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμα:
Βάλια Κάλντα: Χειμώνας στην παραμυθένια κοιλάδα της Πίνδου