Κάποτε, όχι πολύ παλιά, οι άνθρωποι έμπαιναν σε ένα αεροπλάνο με προορισμό κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό έχοντας στο μυαλό τους ατελείωτες περιηγήσεις σε κάποια από τα σημαντικότερα μουσειακά ιδρύματα του κόσμου ή αμέτρητες βόλτες σε φαρδιές λεωφόρους με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, ειδικά στην Ελλάδα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προγραμμάτιζαν ένα ταξίδι σε προορισμούς όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, έχοντας το μυαλό τους σχεδόν αποκλειστικά μία στάση στην Oxford Street ή στη Avenue Montaigne, αντίστοιχα.
Τα χρόνια της παγκοσμιοποίησης έφεραν ριζικές αλλαγές σε όλο αυτό και σταδιακά το ενδιαφέρον των ανθρώπων για όσα αναζητούν στα ταξίδια τους μετατοπίστηκε προς μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση, προς διαδρομές που εμπεριέχουν σίγουρα μέσα τους μία έντονη τοπική ταυτότητα και κάτι το μοναδικό που δεν γίνεται να «κοπιαριστεί» με ακρίβεια σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.
Και κάπως έτσι οι μαγευτικές κουζίνες του κόσμου ήρθαν στο προσκήνιο για να προσφέρουν εμπειρίες μοναδικές και συγκινήσεις απερίγραπτες σε όσους έχουν τη διάθεση να τις ανακαλύψεις, ψάχνοντας στα επόμενα ταξίδια τους για τα κορυφαία εστιατόρια κάποιου μικρού ή μεγάλου προορισμού και σε όσους είναι δεκτικοί στο να γνωρίσουν νέες γεύσεις και, γιατί όχι, εντελώς καινούργια υλικά.
Ορισμένοι από αυτούς τους προορισμούς, κρατούν εδώ και χρόνια τον τίτλο των πιο διάσημων γαστρονομικών «παραδείσων» στον πλανήτη, ανάμεσα σε αυτούς η γαλλική Λυών και η μικρή ιταλική Μόντενα, ενώ άλλοι φημίζονται για κάποιες αρκετά συγκεκριμένες τοπικές λιχουδιές που αξίζει σίγουρα να ανακαλύψετε. Άλλωστε είναι αλήθεια πώς μέσα από το φαγητό αντιλαμβάνεται κανείς αμέτρητες πληροφορίες για τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του κάθε τόπου ξεχωριστά. Πληροφορίες που κανένα μουσείο ή δρόμους στον κόσμο δεν γίνεται να μεταδώσει.
Λυών, Γαλλία
H Λυών δεν είναι μόνο κατ’ όνομα η «Γαστρονομική πρωτεύουσα του πλανήτη». Στην περίπτωση αυτής της πόλης τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Στη δεύτερη μεγαλύτερη φοιτητούπολη της Γαλλίας θα βρείτε συνολικά 4.300 εστιατόρια, εκ των οποίων τα 20 έχουν βραβευτεί με αστέρι Michelin, ενώ υπάρχουν πολυάριθμα παραδοσιακά μαγειρεία που αποθεώνουν την αυθεντική γαλλική κουζίνα. Ακόμα, από τη Λυών έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μερικοί από τους κορυφαίους σεφ στον κόσμο, ανάμεσα τους οι Paul Bocuse, Georges Blanc, Christian Têtedoie, Pierre Orsi, Guy Lassausaie και Mathieu Viannay, ενώ εδώ παράγονται κάποια από τα πιο φημισμένα γαλλικά κρασιά αφού η γόνιμη γη της Λυών επιτρέπει να αναπτυχθούν μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες της Ευρώπης.
Εδώ, σε αυτή την κοσμοπολίτικη πόλη της ανατολικής Γαλλίας η καλή πρώτη ύλη έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους εστιάτορες να επιλέγουν σταθερά για τις διεθνών προδιαγραφών κουζίνες τους την τεράστια αγορά τροφίμων Les Halles de Lyon όπου θα βρείτε φρεσκότατα θαλασσινά, εκλεκτά τυριά, πεντανόστιμα αρτοποιήματα, ντόπια λαχανικά και κρέατα, αλλά και καταπληκτικά γλυκίσματα.
Ανάμεσα στα 20 εστιατόρια με αστέρι Michelin που υπάρχουν στη Λυών ξεχωρίζει αυτό του διακεκριμένου Γάλλου σεφ Paul Bocuse, του ανθρώπου που κατάφερε να συνδέσει όσο λίγοι το όνομα του με τον όρο nouvelle cuisine, μία φιλοσοφία που καθόρισε όχι μόνο τη γαλλική γαστρονομία, αλλά και την μαγειρική προσέγγιση στα εστιατόρια όλου του κόσμου. Το εστιατόριο που ίδρυσε ο Paul Bocuse στη Λυών πλέον διοικείται από τον γιο του και σερβίρει κάποια από τα κορυφαία γλυκά που θα δοκιμάσετε ποτέ, αλλά και συναρπαστικά πιάτα τα οποία έχουν διαμορφώσει τις συνειδήσεις και τις τεχνικές μερικών από τους πιο σημαντικούς σεφ της μοντέρνας γαστρονομίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε μεμονωμένα πιάτα από το a la carte μενού ή να δοκιμάσετε κάποιο από τα τρία μενού degustasion, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 195 ευρώ και να φτάνουν τα 300.
Για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας, η Λυών διαθέτει αρκετά πιο οικονομικά τοπικά εστιατόρια με εξαιρετικές γεύσεις, τα οποία είναι γνωστά με την ευρύτερη ονομασία Bouchons Lyonnais, κάτι σαν τα δικά μας ζεστά και φιλόξενα οινομαγειρεία. Εκεί θα δοκιμάσετε αυθεντικές γαλλικές συνταγές σε πραγματικά χορταστικές μερίδες, οι οποίες έχουν μία εξαιρετικά προσεγμένη αλλά και εκσυγχρονισμένη παρουσίαση.
Στα γραφικά Bouchons της πόλης, έναν τύπο εστιατορίου που «ανακαλύφθηκε» στη Λυών, θα νιώσετε σαν να είστε στην κουζίνα σας, απολαμβάνοντας καταπληκτικό σπιτικό φαγητό πολύ υψηλών προδιαγραφών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αρκετές από τις τοπικές ποικιλίες κρασιών, αφού η Λυών φημίζεται και για τους εξαιρετικές αμπελώνες της, οι οποίοι προσφέρουν μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά ολόκληρης της Γαλλίας.
Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Μπορεί το El Bulli, ένα από τα πιο θρυλικά εστιατόρια στον κόσμο να έγραψε τη χρυσή ιστορία του στη Βαρκελώνη αλλάζοντας καθοριστικά την πορεία της παγκόσμιας γαστρονομίας, ωστόσο, «γαστρονομική πρωτεύουσας της Ισπανίας» δεν θεωρείται η πολύβουη πρωτεύουσα της Καταλονίας αλλά μία μικρή πόλη στην ισπανική επαρχία Guipúzcoa της αυτόνομης Χώρας των Βάσκων. Και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που τόσοι πολλοί επισκέπτες ταξιδεύουν κάθε χρόνο μέχρι το όμορφο και γραφικό Σαν Σεμπαστιάν, στο βόρειο άκρο της χώρας, στα σύνορα με τη Γαλλία.
Βέβαια το φαγητό δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να επιλέξει κανείς το παραθαλάσσιο Σαν Σεμπαστιάν που είναι ένα πραγματικά κουκλίστικο κοσμοπολίτικο λιμάνι γνωστό για τα πολυσυζητημένα διεθνή φεστιβάλ τζαζ μουσικής που φιλοξενεί, αλλά και για ένα αρκετά αναγνωρισμένο και ενδιαφέρον φεστιβάλ κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα στην πόλη κάθε Σεπτέμβριο. Είναι όμως η γαστρονομική παράδοση του τόπου που τον κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει ανάμεσα στους τόσους άλλους γοητευτικούς ισπανικούς προορισμούς, όπως και η μοναδική από ποιοτικής άποψης πρώτη ύλη που εφοδιάζει τις κουζίνες των μικρών ή των μεγάλων εστιατορίων με τα απαραίτητα υλικά για πραγματικά πρωτοφανή νόστιμα πιάτα.
Τόσο στην πιο παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη εκδοχή της κουζίνα των Βάσκων τα μενού που βασίζονται στα ολόφρεσκα εποχικά προϊόντα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ τη βάση για τη βάσκικη γαστρονομία αποτελούν κατά κύριο λόγο τα ψάρια και τα θαλασσινά τα οποία προέρχονται από τη θάλασσα της Κανταβρίας.
Έτσι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο, επισκέπτες από όλο τον κόσμο, φτάνουν εδώ για να απολαύσουν τη μαγειρική δεξιοτεχνία των βραβευμένων εστιατορίων του. Δεν έχει όμως μόνο αμιγώς γαστρονομικές βραβεύσεις: για παράδειγμα, το εστιατόριο Zelai Txiki έχει βραβευτεί με Πράσινο Αστέρι Michelin στον Οδηγό του 2023, για το γεγονός ότι η φιλοσοφία του είναι βασισμένη στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία. Και, φυσικά, αν έρθετε στο Σαν Σεμπαστιάν απλά κάντε κράτηση στο εστιατόριο Mugaritz, το οποίο βρίσκεται στη θέση 31 με τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη προκειμένου να αφεθείτε στο μεγαλείο ενός ασύγκριτα απολαυστικού μενού γευσιγνωσίας συνολικής διάρκειας 3 ωρών.
Μόντενα, Ιταλία
Στη βόρεια Ιταλία μία μικρή, άγνωστη για τους περισσότερους πόλη, κατέχει τη δική της θέση στη λίστα με τους «πιο νόστιμους προορισμούς στην Ευρώπη». Ο λόγος για τη γραφική Μόντενα με το πανέμορφο ιστορικό κέντρο που μοιάζει να ζει ακόμα στους ρυθμούς των Μεσαιωνικών χρόνων. Η Μόντενα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αυτό είναι από μόνο του ένας καλός λόγος να κάνετε μία στάση εκεί, ειδικά αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, εξερευνώντας κάθε γωνιά του ιταλικού βορρά.
Παρόλα αυτά, η Μόντενα είναι πιο διάσημη στον κόσμο της παγκόσμιας γαστρονομίας για έναν λόγο απλό: είναι η ιδιαίτερη πατρίδα ενός από τους πιο φημισμένους και πολυβραβευμένους σεφ στον κόσμο, σίγουρα του πιο διάσημου σεφ που γέννησε ποτέ η γειτονική μας Ιταλία. Ο Μάσιμο Μποτούρα γεννήθηκε στη Μόντενα και έτρεφε πάντα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο του όπως και για το γόνιμο έδαφος που χαρίζει στη λιλιπούτεια πόλη απίστευτες νοστιμιές και ολόφρεσκα ντόπια υλικά που εμπλουτίζουν μοναδικά τις τοπικές κουζίνες.
Εκεί, ο Μποτούρα άνοιξε πριν πολλά χρόνια ένα εμβληματικό εστιατόριο, την Osteria Francescana που κέρδισε το 2016 και το 2018 το τίτλο του «Καλύτερου Εστιατορίου στον Κόσμο», σύμφωνα πάντα με τις ετήσιες λίστες του The World’s 50 Best Restaurants. Η τεράστια φήμη αυτής της πολυτελούς και πειραματικής σύγχρονης τρατορίας που κατάφερε να συνομιλήσει τόσο στενά με τις βαθύτερες ρίζες των παραδοσιακών συνταγών που έκαναν μέσα στο πέρασμα του χρόνου την ιταλική κουζίνα μίας από τις σπουδαιότερες και πιο αγαπητές κουζίνες στον κόσμο. Ένα πέρασμα από την Osteria Francescana αποτελεί όνειρο για τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας και για όσους αγαπούν να ταξιδεύουν ανακαλύπτοντας νέους γευστικούς προορισμούς, ωστόσο, να έχετε κατά νου πως αν θέλετε να φάτε και εσείς εδώ θα πρέπει να έχετε κάνει κράτηση από πολύ πολύ νωρίς γιατί τα τραπέζια στο εστιατόριο είναι ελάχιστα και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρετε να μπείτε.
Η τεράστια επιτυχία της Osteria Francescana ώθησε σταδιακά τον Μποτούρα να «χτίσει» μία ολόκληρη αυτοκρατορία γύρω από τη φήμη του συγκεκριμένου εστιατορίου και έτσι πλέον στη Μόντενα υπάρχουν αρκετά γαστρονομικά spots που φέρουν την υπογραφή του, όπως το πάρα πολύ πετυχημένο Franceschetta 58. Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις μίας τόσο μαζικής επιτυχίας, το τεράστιο ενδιαφέρον του γαστρονομικού κόσμου για την Osteria Francescana έχει συμπαρασύρει ολόκληρη τη μικρή πόλη της Μόντενα και ο μαγειρικός πήχης έχει ανέβει εκπληκτικά. Κλείστε τραπέζι στο L’Incontro για ονειρεμένα χειροποίητα τορτελίνια και στο Oreste για εκπληκτική παραδοσιακή τοπική κουζίνα.
Κοπεγχάγη, Δανία
Στην κουλ και ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Δανίας συμβαίνει, από γαστρονομικής πλευράς, κάτι μοναδικό. Η πιο απλή εκδοχή της τοπικής κουζίνας συναντά με εξαιρετικό τρόπο τους πιο ακραίους και ενδιαφέροντες σύγχρονους πειραματισμούς δίπλα σε τεράστια περιβόλια που παράγουν διαρκώς ολόφρεσκα, εποχικά εξαιρετικά υλικά. Λίγο πιο πέρα η θάλασσα τροφοδοτεί τις μοντέρνες ή τις κλαστικές κουζίνες της Κοπεγχάγης του σήμερα με εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά και όλα αυτά μαζί συνθέτουν μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές γαστρονομικές προσεγγίσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως η – σχετικά απομονωμένη – Κοπεγχάγη κατάφερε μέσα από διαδικασίες που, ίσως, σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή να μοιάζουν ξαφνικές και αδικαιολόγητες, να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη. «Αναγκάζοντας» τους λάτρεις της υψηλής μαγειρικής να επαναδιαπραγματευτούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, τοποθετώντας την πολύ ψηλά στη λίστα με τις αποδράσεις των ονείρων τους.
Φυσικά, όλοι γνωρίζουν πως το διαμάντι στο στέμμα της δανέζικης πρωτεύουσας δεν είναι άλλο από το εκπληκτικό και πολυβραβευμένο εστιατόριο Νoma, που είχε κερδίσει για πολλά έτη στη σειρά τον τίτλο του «Καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο», σύμφωνα με τις ετήσιες λίστες του The World’s 50 Best Restaurants. Το υπερδιάσημο γκουρμέ εστιατόριο τροποποιεί πλήρως το μενού ανάλογα με την εποχή και, μάλιστα, ανά περιόδους, παραμένει κλειστό περιμένοντας την αρχή της επόμενης σεζόν, επαναπροσδιορίζοντας πάντα την κουζίνα του με βάση την πρώτη ύλη της εκάστοτε εποχής. Το μενού του Νοma διαφέρει ανάλογα με τον μήνα που θα το επισκεφθεί κανείς και οι τιμές αλλάζουν. Το μέσο κόστος για ένα ολοκληρωμένο μενού είναι 400 ευρώ το άτομο συν 100 ευρώ για το wine pairing. Αξίζει να πούμε πως στην Κοπεγχάγη βρίσκονται ακόμα δύο πραγματικά σπουδαία εστιατόρια: To Geranium, το οποίο ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά του πιάτα, αλλά και το «διαστημικό» Alchemist (νούμερο 5 στη λίστα με τα Καλύτερα Εστιατόρια στον Κόσμο για το 2023) με κάποιες από τις πιο συναρπαστικές πειραματικές προτάσεις που θα δοκιμάσετε στη ζωή σας. Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν προορισμό με δυνατή παράδοση στη γκουρμέ γαστρονομία γι’ αυτό, ίσως, αξίζει να επενδύσετε ένα σημαντικό ποσό για να ζήσετε την εμπειρία.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που στην Κοπεγχάγη η αγάπη των ντόπιων (μα και των επισκεπτών) για το πιο παραδοσιακό κομμάτι της τοπικής κουζίνας είναι ακόμα ζωντανή. Αν, λοιπόν, βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Δανίας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο με την ονομασία Rød pølse, ειδικά αν ψάχνετε ένα πολύ χορταστικό φαγητό που δεν κοστίζει ακριβά, σε μία πόλη με πολύ υψηλό κόστος ζωής. Πρόκειται για ένα τοπικό hot dog με μαλακό ψωμάκι μέσα στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε τα υλικά που εσείς επιθυμείτε εκτός, φυσικά, από το απαραίτητο λουκάνικο. Θα το βρείτε στις αμέτρητες καντίνες που υπάρχουν αραδιασμένες σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Επίσης, τα πολύ νόστιμα Smørrebrød, γνωστά και ως «το φαγητό του αγρότη» αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά εθνικά πιάτα της Δανίας και έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε πλέον σερβίρονται ακόμα και στα γκουρμέ εστιατόρια της Κοπεγχάγης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανοικτό σάντουιτς με ψάρι ή κρέας, λαχανικά και μία σως στην κορυφή.
Και αν υπάρχει ένα φαγητό που δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε κατά την παραμονή σας στη Δανία αυτό είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο σολομός που υπάρχει σε αφθονία, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας ένα πακέτο με λαχταριστά Flødeboller που λιώνουν στο στόμα, τα πιο απολαυστικά γλυκίσματα της Κοπεγχάγης. Πρόκειται για παγωμένη σοκολάτα πάνω σε ζαχαρωτό τόσο αφράτο που μοιάζει με κρέμα. Είναι υπέροχα και δεν γίνεται να φάτε μόνο ένα.
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Αν είστε λάτρεις του φαγητού τότε στη Λισαβόνα, την ειδυλλιακή πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μία από τις καλύτερες αγορές φαγητού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Time Out Market Lisboa φημίζεται για τους πάρα πολλούς πάγκους που φιλοξενεί (κάποιοι από αυτούς σερβίρουν γαστρονομικές προτάσεις με την υπογραφή διάσημων Πορτογάλων σεφ), την τεράστια ποικιλία φαγητού που προσφέρει, τα εξαιρετικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τις καλές τιμές, τα εκλεκτά, ολόφρεσκα θαλασσινά, τις τοπικές συνταγές και το γεγονός ότι παραμένει ανοικτή καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Την ίδια στιγμή, το παλαιότερο καφέ ολόκληρης της Λισαβόνας, η Confeitaria National βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης και στεγάζεσαι μέσα στην αριστοκρατική Casa Baltazar από το 1829. Αυθεντική φινέτσα, γνήσια πορτογαλική παράδοση και μερικά πραγματικά πεντανόστιμα γλυκά που αξίζουν και με το παραπάνω να κάνετε μία στάση εδώ. Η Confeitaria National έχει υπάρξει εδώ και χρόνια ο επίσημος προμηθευτής γλυκών και αρτοποιημάτων του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας, οπότε το μόνο σίγουρο είναι πως εδώ θα δοκιμάσετε κάποιες αληθινά εκλεκτές γεύσεις. Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε εδώ τα παραδοσιακά pastéis de nata, μία τις κορυφαίες τοπικές λιχουδιές, αλλά και το υπέροχο γλυκό με καρύδα που λέγεται Africano.
Στη βόρεια πλευρά του κέντρου της πόλης κάντε μία στάση στο Bom Jardim για το καλύτερο, ψητό κοτόπουλο της Λισαβόνας. Άλλωστε δεν γίνεται να ταξιδέψετε στην Πορτογαλία και να μη δοκιμάσετε τα εκπληκτικά τους κοτόπουλα, ένα πιάτο για το οποίο η τοπική κουζίνα είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Στη γνήσια πορτογαλική ταβέρνα Bom Jardim, θα απολαύσετε, λοιπόν, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα των ντόπιων μαζί με τέλειες τηγανιτές πατάτες και μία μοναδική απλότητα που κάνει τα πάντα ακόμα πιο νόστιμα και λαχταριστά.
Highlight του Bon Jardim η καυτερή σαλτσούλα (με κόκκινη τσίλι πιπεριά) που αποθεώνει τη γεύση του ψητού κοτόπουλου, άλλωστε στην Πορτογαλία φημίζονται για τα κοτόπουλα τους και για τον τρόπο που τα μαγειρεύουν. Εδώ, λόγω της chilly σως που το συνοδεύει το κοτόπουλο ονομάζεται Piri Piri Chicken και είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που θα δοκιμάσετε στη Λισαβόνα. Ακόμα και μόνο για την απίθανη κρούστα που δημιουργείται στην πέτσα του κοτόπουλου χάρη στο τέλειο ψήσιμο μία στάση στο Bon Jardim, με τη χαρακτηριστική τέντα που προσφέρει σκιά τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου, σχεδόν επιβάλλεται.
Ένα από τα βασικότερα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά στη Λισαβόνα είναι το ότι πολλά από τα εστιατόρια της πόλης δεν είναι ανοικτά όλη την ημέρα. Το κλασικό ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 3 και στη συνέχεια από τις 7 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλετε να φάτε κάτι γύρω στις 5 ή στις 6 το απόγευμα ίσως δυσκολευτείτε λιγάκι, ειδικά αν θέλετε να καθίσετε στα παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης, σε αυτά όπου τρώνε οι locals και εκεί όπου θα δοκιμάσετε την πιο αυθεντική εκδοχή της πορτογαλικής κουζίνας, οπότε προσπαθήστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας και σύμφωνα με το παραπάνω δεδομένο.
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Είναι μικρή, είναι ήσυχη, είναι γραφική και πραγματικά πανέμορφη, μία θαυμάσια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα «πνιγμένη» στους καταπράσινους ορεινούς όγκους της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή που έρχεται στο μυαλό κάποιου που αναζητά μικρά γαστρονομικά «θαύματα» σε ένα ευρωπαϊκό ταξίδι, ωστόσο, σίγουρα ξεχωρίζουν για τα εκπληκτικά, ατμοσφαιρικά τους καφέ και για τις χαριτωμένες σοκολατερί με βιτρίνες γεμάτες πεντανόστιμες γλυκές λιχουδιές, που μάς μεταφέρουν στο λεπτό στην αστική πραγματικότητα μίας άλλης εποχής. Αν, λοιπόν, βρεθείτε κι εσείς για λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιδιαβαίνετε τους πλακόστρωτους δρόμου και να τριγυρίζετε σε ρομαντικές εμπορικές στοές, προετοιμαστείτε για μία αξέχαστη σοκολατένια εμπειρία, βουτηγμένη σε κάποιες από τις πιο εκλεκτές σοκολάτες ολόκληρου του κόσμου.
Οι Βρυξέλλες, όμως, είναι και η περήφανη πατρίδα της λαχταριστής βάφλας, ενός φαγητού παγκοσμιοποιημένου σε μεγάλο βαθμό το οποίο, ωστόσο, δεν είναι πουθενά τόσο νόστιμο όσο στο Βέλγιο. To ίδιο ισχύει και για τις εκπληκτικές τηγανητές πατάτες που εδώ έρχονται στο πιάτο σας διπλοτηγανισμένες και είναι πιο τραγανές από οπουδήποτε αλλού. Αλλά και της καλής γευστικότατης βαρελίσιας μπύρας, με τον αφρό της να τρέχει πλούσιος και λαχταριστός έξω από τα ποτήρια μας όπως και των αχνιστών, ζουμερών μυδιών που θα τα βρείτε σε αφθονία σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Στους όμορφους δρόμους που απλώνονται γύρω από την Grand Place, την πιο κεντρική και εμβληματική πλατεία της βελγικής πρωτεύουσας, θα βρείτε πολλές friterie για να δοκιμάσετε κι εσείς της περίφημες τηγανητές πατάτες των Βρυξελλών. Για μύδια κατευθυνθείτε προς την πλατεία Sainte Catherine. Εκεί, το Mer du Nord προσφέρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά –και μύδια- τα οποία διαλέγετε οι ίδιοι και ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας. Στην άλλη πλευρά της πλατείας θα βρείτε επίσης το εστιατόριο La Belle Maraîchère, το οποίο επίσης σερβίρει εξαιρετικά θαλασσινά. Από την άλλη, οι ξακουστές βέλγικες μπύρες έχουν μια θέση στο μενού κάθε μαγαζιού, οπότε θα έχετε πολλές ευκαιρίες να τις δοκιμάσετε. Αν θέλετε όμως να δοκιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ετικέτες, το Delirium Taphouse, το Brussels Beer Project και το Poechenellekelder ειδικεύονται στο νέκταρ του Βελγίου.
Για τις καλύτερες βάφλες της πόλης, περάστε μία βόλτα από την Place Royal όπου θα βρείτε μόνιμα παρκαρισμένο ένα κίτρινο βανάκι που σερβίρει πεντανόστιμες φρεσκοψημένες βάφλες που μοσχοβολούν από απόσταση, αλλά και από το Maison Dandoy, που έχει αρκετά διαφορετικά καταστήματα σε κεντρικά σημεία των Βρυξελλών.
Διαβάστε ακόμα:
Πρωινό στο χέρι στο Παρίσι -8 κορυφαίες boulangerie στην Πόλη του Φωτός
Gay-Odin: Γιατί αξίζει να επισκεφθείτε αυτή τη σοκολατερία στην Ιταλία -Η μοναδική ιστορία της
Στάση σε 3 υπέροχα καφέ στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβα -Δοκιμάσαμε παραδοσιακά γλυκά της Σλοβακίας