Τα υπερθεάματα της ηφαιστειακής γης των ακτών και της ενδοχώρας του νησιού θα τα χαρείτε κάνοντας θαλάσσιες εκδρομές, καταδύσεις, αναρρίχηση και trekking.

20

Θαλάσσιες εκδρομές

Ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε και να απολαύσετε τις ηφαιστειακές παραλίες του νησιού και το περίφημο Κλέφτικο είναι να πάτε με πλωτό μέσο. Οι επιλογές είναι πολλές -ξύλινα σκαριά, καταμαράν, ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά- και υπάρχουν διάφορα προγράμματα οργανωμένων εκδρομών. Μπορείτε, επίσης, να διαμορφώσετε το δικό σας πρόγραμμα και να νοικιάσετε σκάφος με την παρέα σας.

Μία από τις πιο δημοφιλείς θαλάσσιες εκδρομές είναι προς το Κλέφτικο, το γεωλογικό αυτό πάρκο με τα βράχια -γλυπτά και τις σπηλιές. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης γίνονται στάσεις στις παραλίες της δυτικής πλευράς, μεταξύ των οποίων οι Τριάδες, με τους αμμώδεις όρμους και ηφαιστειακούς βράχους με καταπληκτικές αποχρώσεις.

Στο Κλέφτικο, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει, συνήθως η στάση διαρκεί 1-2 ώρες. Μία άλλη δημοφιλής εκδρομή είναι στη δυτική και βόρεια ακτογραμμή. Θα δείτε το Κλήμα με τα χρωματιστά «σύρματα», τα υπόσκαφα με τις χρωματιστές προσόψεις που φτιάχτηκαν για να φυλάνε οι ντόπιοι τα ξύλινα σκαριά τους τον χειμώνα. Μετά το εκδρομικό σκάφος περνάει από την Πλάθιαινα, τον Φυροπόταμο, και τα Μανδράκια, επίσης με «σύρματα», το διάσημο Σαρακήνικο, την Αλογόμαντρα, την Πάχαινα. Στην πορεία θα θαυμάσετε τα Γλαρονήσια, τους τρεις εντυπωσιακούς βράχους όπου κατοικούν μόνο γλάροι. Αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από πετρώματα ανδεσίτη που έχουν διαμορφωθεί σε όρθιες κολώνες με σχήμα εξαγωνικών ή πενταγωνικών πρισμάτων.

Η αναχώρηση για τις θαλάσσιες εκδρομές γίνεται κυρίως από τον Αδάμαντα. Από τα Πολλώνια ξεκινούν εκδρομικά σκάφη που πηγαίνουν στη γειτονική Κίμωλο περνώντας από την Πολύαιγο, το νησάκι με τα διάφανα τιρκουάζ νερά. Στην υψηλή τουριστική περίοδο είναι σκόπιμο να κλείσετε εισιτήρια online, ή στα τουριστικά γραφεία του λιμανιού, αρκετές ημέρες πριν, γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Καταδύσεις

Η Μήλος είναι ιδανική για καταδύσεις και snorkeling. Υπάρχουν εταιρείες που νοικιάζουν εξοπλισμό, σκάφη που θα σας πάνε στα σημεία κατάδυσης, καθώς και καγιάκ. Έχουν έδρα στον Αδάμαντα, στα Πολλώνια και στη Φυριπλάκα. Ιδανικοί είναι οι βυθοί στους βράχους που ονομάζονται Αρκούδες, στο Ριβάρι, στο ακρωτήριο Βάνι με τα παλιά ορυχεία μαγγανίου, στον Παπάφραγκα, στο Κορακονήσι, στη Σμαραγδένια σπηλιά, στο Κλέφτικο, στις Καλόγριες. Υπάρχουν υποθαλάσσιες σπηλιές, ναυάγια, πολλά είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων και σπάνια, καθώς και ηφαιστειογενείς θερμές πηγές. Εάν είστε τυχεροί θα δείτε χελώνες Carreta carreta. Εξαιρετικούς βυθούς έχουν επίσης η Πολύαιγος και η Κίμωλος.

Αναρρίχηση

Έχουν δημιουργηθεί αναρριχητικά πεδία στα Γλαρονήσια, καθώς και στον Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν ασφάλειες και ρελέ που τοποθέτησε ο Δήμος Μήλου. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αναρρίχηση στους βράχους του ακρωτηρίου Βάνι -στους λεγόμενους «πύργους» της Αφροδίτης και του Ποσειδώνα. Το τοπίο εκεί όπου υπήρχαν άλλοτε τα ορυχεία μαγγανίου είναι απόκοσμο, με βράχια σε αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου, σκοτεινές τρύπες στις πλαγιές και γκρεμισμένα κτίσματα που φτάνουν ως τη θάλασσα.

Trekking, ποδήλατο, οδήγηση

Το Miloterranean Geo Experience αναδεικνύει τα ηφαιστειακά τοπία και τη γεωμορφολογία που κάνουν τη Μήλο μοναδική στο Αιγαίο, μέσα από 6 σηματοδοτημένες διαδρομές. Μπορούν να γίνουν με αυτοκίνητο, ποδήλατο, περπάτημα και συνδυασμό των τριών. Κάθε διαδρομή περιλαμβάνει κείμενα με αναλυτικές πληροφορίες για την ηφαιστειακή δράση και τα πετρώματα, τη χλωρίδα, τις εξορύξεις, τους οικισμούς, τις παραλίες και τα μνημεία.

Βάνι (24 χλμ.), με αφετηρία τον Αδάμαντα. Στο Βάνι το τοπίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εκεί, έγινε εντατική εκμετάλλευση κοιτασμάτων μαγγανίου -σιδήρου κατά περιόδους 1886-1909 και 1916-1928. Η επιχείρηση απασχολούσε 150 μεταλλωρύχους, περίπου 50 γυναίκες και παιδιά που ξεχώριζαν και μάζευαν τα κομμάτια του μεταλλεύματος και άλλους 100 που εργάζονταν στη μεταφορά και φόρτωση του υλικού στα πλοία.

Ηφαίστειο (13 χλμ.), με αφετηρία τις Αλυκές, τις παλιές εγκαταστάσεις παραγωγής αλατιού μέσω φυσικής εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Ο εντυπωσιακός κρατήρας του ηφαιστείου της Φυριπλάκας που θα θαυμάσετε έχει διάμετρο 1.700 μέτρων και βάθος 200 μέτρα.

Θειωρυχεία (13 χλμ.). Με αφετηρία τον Αδάμαντα. Τα θειωρυχεία της Μήλου στη θέση Παλιόρεμα, με την κίτρινη και άσπρη σκόνη του θειαφιού σπαρμένες παντού, μοιάζουν με σκηνικό ταινίας και είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας. Έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα.

Οι πρώτοι που τα ανακάλυψαν ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το θειάφι για τη στίλβωση μετάλλων, για απολύμανση, για αντισηπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Στα νεότερα χρόνια οι εξορύξεις ξεκίνησαν το 1892 και, μετά από διαδοχικές εναλλαγές εταιρειών που απέκτησαν την εκμετάλλευση του μεταλλείου, έκλεισαν το 1958. Στον χώρο έχουν απομείνει οι κοιτώνες των εργατών, τα γραφεία της διοίκησης, στοές, ένας «σπαστήρας», γέφυρες, ράγες και βαγονέτα. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, ωστόσο αν βουτήξετε θα έχετε στο στόμα σας τη γεύση του θειαφιού.

Αγγεριά (12 χλμ.), με αφετηρία τα Πολλώνια. Στη θέση Αγγεριά βρίσκεται ένα εντυπωσιακό ορυχείο, σε λειτουργία από το 1986. Εξορύσσεται μπετονίτης και οι γεωλογικοί σχηματισμοί της μεγάλης χοάνης που μοιάζει με ανοιχτό θέατρο είναι πολύχρωμοι. Στον πυθμένα έχει σχηματιστεί λίμνη από βρόχινο νερό. Συνεχίζοντας θα φτάσατε στην παραλία Παπάφραγκας και στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής, έναν από τους πιο σπουδαίους προϊστορικούς οικισμούς του Κυκλαδικού πολιτισμού. Χάρη στην αρχαιολογική έρευνα που έγινε στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού εντοπίστηκαν ίχνη κατοίκησης από την αρχή της Πρώιμης εποχής του Χαλκού (περίπου 3000 π.Χ.).

Σαρακήνικο (4,5 χλμ.), με αφετηρία τον Άγιο Κωνσταντίνο. Περνώντας τον Μύτακα και διάφορες μικρές παραλίες θα καταλήξετε στο διάσημο Σαρακήνικο, με τα ολόλευκα ηφαιστειακά βράχια και τις θαλάσσιες σπηλιές.

Νύχια (8,5 χλμ.), με αφετηρία τον Αδάμαντα. Η θέση αυτή είναι το ένα από τα δύο προϊστορικά λατομεία οψιδιανού στο νησί και βρίσκεται βόρεια του ακρωτηρίου Μπομπάρδα. Ο οψιδιανός, το σκληρό αυτό μαύρο υλικό, το οποίο μεταφερόταν με πλοία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αφού είχε υποστεί στη Μήλο την πρώτη επεξεργασία, επέτρεψε στους ανθρώπους ήδη από το τέλος της Παλαιολιθικής περιόδου να κατασκευάσουν μαχαίρια, αιχμές για βέλη και δόρατα, τσεκούρια, δρεπάνια κ.ά. Το λατομείο στα Νύχια εκτιμάται ότι λειτουργούσε 8.000 χρόνια. Στη συνέχεια της διαδρομής θα περάσετε από την Τρυπητή και θα καταλήξετε στις διάσημες Κατακόμβες της Μήλου, κοντά στο Αρχαίο -Ρωμαϊκό Θέατρο.

Υπάρχει ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή (αριθμός 5) στη γειτονική Κίμωλο (17 χλμ.), η οποία περνάει από το Σκιάδι, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο ηφαιστειακών βράχων με σχήμα που θυμίζει ομπρέλα, ή μανιτάρι.

Διαβάστε ακόμα:

Το υπερθέαμα των παραλιών της Μήλου

Tα αξιοθέατα της Μήλου

Οι καλύτερες πολιτιστικές επιλογές στη Μήλο