Η Άνδρος είναι το μικρό «μυστικό» των μυημένων ταξιδευτών. Διότι στο πανέμορφο νησί, συναντώνται και συνομιλούν πολλά είδη τουρισμού. Δασόφυτα καταπράσινα βουνά με οργιώδη βλάστηση και από εκεί καταγάλανες ήπιες ακρογιαλιές δίπλα σε βραχώδεις θαλασσοδαρμένες ακτές.

20

Και ξανά πίσω σε καταρράκτες, πηγές και πλατανιές ανάμεσα σε μαγικά ορεινά χωριά που ενώνονται με ατέλειωτα μονοπάτια για πεζοπορίες απολαυστικές. Στολίδι μοναδικό η Χώρα της, με τα αρχοντικά των καπεταναίων, τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια, τα μουσεία της, την αστική της αίγλη.

Με αυτό το σκεπτικό, το Κυκλαδίτικο Τουριστικό Δίκτυο Άνδρου (Cycladic Tourism Network Of Andros -CTN Andros) άνοιξε δυναμικά τη θερινή σεζόν με την ημερίδα Ημερίδα «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» και άξονες την φιλοξενία, την αυθεντικότητα, τη γαστρονομία, τη δραστηριότητα και τη φυσιολατρία. Στόχοι της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη υπό την Αιγίδα του Δήμου Άνδρου, ήταν η διεθνής προβολή και η επέκταση της σεζόν και η ίδρυση Τουριστικού Οργανισμού Άνδρου.

Το CTN Andros αποτελείται από ένα δίκτυο επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εδώ και έξι χρόνια στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων με στόχο την προώθηση του τουρισμού του νησιού. Όπως είπε ο κ. Χρήστος Μπαλογιάννης, πρόεδρος του CTN Andros, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι χρόνων, δύο είναι τα πιο σημαντικά οφέλη. Το πρώτο είναι ότι επιχειρηματίες του νησιού γνωρίστηκαν μεταξύ τους και πέτυχαν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και το δεύτερο είναι πως ύστερα από κάθε δράση, διαπιστώνεται μια τεράστια αλλαγή και πρόοδος προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης.

«Ο πολιτισμός και η διάρκεια του νησιού μας μέσα στο χρόνο, μας ενθαρρύνει και μας δίνει κίνητρο όχι μόνο σε εμάς τους επιχειρηματίες, αλλά και το δήμο και σε εθελοντικές οργανώσεις με σπουδαίο έργο όπως το Andros Roots να δουλέψουμε ακόμα πιο οργανωμένα για κάνουμε την Άνδρο premium σημείο στο χάρτη του βιώσιμου τουρισμού», είπε ο κ. Μπαλογιάννης.

Οι δράσεις του CTN Andros, στηρίζονται σε πέντε πυλώνες, τη Φυσιολατρία, τη Δραστηριότητα, τη Γαστρονομία, την Αυθεντικότητα και τη Φιλοξενία.

Η Φυσιολατρία είναι βασικό ατού αφού το μαγευτικό και πολυσύνθετο τοπίο του νησιού, ξεδιπλώνεται μέσα στις ψηλές κορφές, τα άφθονα νερά και τις ατέλειωτες παραλίες.

Οι Δραστηριότητες μέσα σε τέτοια φύση είναι φυσικό επακόλουθο: πεζοπορία στο μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που έχει σηματοδοτήσει και χαρτογραφήσει με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα η εθελοντική οργάνωση «Andros Roots», τα adventures sports (river trekking στον ποταμό Άχλα με περπάτημα μέσα στις πλατανιές που φθάνουν στη Γερολίμνη και ακόμα η ήπια πεζοπορία από το χωριό Αποίκια στους καταρράκτες της Πυθάρας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(1860)
      ["id"]=>
      int(1860)
      ["title"]=>
      string(14) "andros_routes1"
      ["filename"]=>
      string(18) "andros_routes1.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(241008)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1.jpg"
      ["link"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/experiences/andros-posi-pezoporia-antecheis/attachment/andros_routes1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(42) "Άνδρος/Photo: Andros Routes/Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(14) "andros_routes1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(1832)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-07-04 09:31:05"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-03-29 10:54:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(720)
      ["height"]=>
      int(1280)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1-169x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(169)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(720)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1280)
        ["large"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1-576x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(576)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(720)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1280)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/andros_routes1.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(720)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1280)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Γαστρονομία έχει το δικό της ειδικό βάρος αφού στην Άνδρο παράγονται από μικρούς παραγωγούς καταπληκτικά τυριά όπως η διάσημη «πετρωτή», τα αλλαντικά -μέχρι προσούτο από πρόβατο, οίνοι από παμπάλαιες ποικιλίες, ολόφρεσκα ψάρια και ντόπια κρεατικά.

Η Αυθεντικότητα, πέρα από τη μοναδική Χώρα που συντηρείται αναλλοίωτη με τα υπέροχα καπετανόσπιτα και τα θαυμάσια μουσεία της, περιλαμβάνει και μια σειρά γραφικά χωριά, εντυπωσιακής ομορφιάς . Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η Χώρα παραμένει ακριβώς όπως απεικονίζεται στην γκραβούρα του βοτανολόγου Joseph Pitton de Tournefort (1700).

Τελευταίο και πιο σημαντικό από όλα, η Φιλοξενία των κατοίκων. Ζεστή και απροσποίητη κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν το νησί σαν το σπίτι τους.

Το δίκτυο επιχειρήσεων CTN Andros έχοντας την εμπειρία των έξι χρόνων της δράσης του και γνωρίζοντας καλά τη δυναμική του νησιού, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Τουρισμού, αποφάσισε να ξεκινήσει μαζί με τον Δήμο Άνδρου τη διερεύνηση για την δημιουργία Τουριστικού Οργανισμού Προώθησης του νησιού με στόχο τη διεθνή προβολή και την επέκταση της σεζόν.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της κ. Όλγας Καραγιάννη, συντονίστριας του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού φορέα «Andros Routes» που έχει χαρτογραφήσει, καθαρίσει σηματοδοτήσει και συντηρεί το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου που σήμερα φτάνει τα 200 χιλιόμετρα. Η κ. Καραγιάννη ανέφερε τη μετατροπή της Άνδρου σε πεζοπορικό προορισμό, γεγονός που μπορεί να δώσει στο νησί τουριστική περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο και στη σημασία της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης ποιότητας «Leading Quality Trails-Best of Europe».

«Γλιτώσαμε από τα «rooms to let» της δεκαετίας του ’80 και ξεκινάμε δυναμικά με στόχο την ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού και την επέκταση της τουριστικής σεζόν ώστε να μπορέσουν να ζήσουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με το επιχειρείν. Την Άνδρο πρέπει να την περπατήσεις, να τη γευτείς, να τη νιώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης. Μια γερή «δόση» βιωματικής γνωριμίας από τη γαστρονομία και την αίσθηση φιλοξενίας του νησιού, ήταν το γεύμα που οργάνωσε το CTN οf Andros στο καταπληκτικό οινοποιείο Kourtesis Wine Estate μέσα στον αναβιωμένο αμπελώνα στην περιοχή Υψηλού, με απίστευτη θέα στη Χώρα, σε υψόμετρο 100 μέτρων από την θάλασσα.

Με έμπνευση από τα καταπληκτικά προϊόντα του νησιού, τυροκομικά, ψαρικά, αλλαντικά, ο διάσημος Ελληνοαμερικανός σεφ Νίκ Πουλμέντης, ήλθε ειδικά από τη Νέα Υόρκη, όπου διαπρέπει, για να στηρίξει την προσπάθεια του νησιού. Σε συνεργασία με Ανδριώτες σεφ, δημιούργησε κάποια από τα signature πιάτα του -μαύρος ταραμάς και το σούσι με αμπελόφυλλο-, που προσφέρθηκαν μαζί με παραδοσιακές ανδριώτικες σπεσιαλιτέ όπως η «φρουτάλια» (ή φουρτάλια).

Το pairing των εδεσμάτων με τους οίνους του Κτήματος Κουρτέση που ήταν ο αμφιτρύων όλης της γαστροοινικής εκδήλωσης, έκανε ο Άρης Σκλαβενίτης, καλύτερος sommelier της Ελλάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα:

Άνδρος: Πλήρης οδηγός για το πιο αρχοντικό νησί των Κυκλάδων

Άνδρος, ένας διεθνής πεζοπορικός προορισμός -Οι τοπ διαδρομές

Άνδρος: Αρχοντική και εναλλακτική