Η λέξη sustainability, δηλαδή βιωσιμότητα, μπήκε στις ζωές μας μόλις τα τελευταία χρόνια ως ανάγκη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο. Χρόνια τώρα στο βωμό του τουρισμού και κατά συνέπεια του χρήματος έχουμε υποβαθμίσει μεγάλους φυσικούς θησαυρούς ανά τον κόσμο. Είδη ζώων οδηγούνται στην εξαφάνιση, βιότοποι εξανεμίζονται μέσω λαθροθηρίας, εξόρυξης, παράνομης υλοτομίας, ρύπανσης και κατάχρησης.
Τα σπάνια αυτά μέρη και η ποικιλομορφία της ζωής την οποία υποστηρίζουν δεν εκτιμώνται και δεν προστατεύονται όπως θα έπρεπε. Για να μπορέσουμε λοιπόν να μιλάμε για ένα ευτυχισμένο μέλλον θα πρέπει να αλλάξει εντελώς ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη γη και τους σπάνιους πόρους της. Να καταλάβουμε πως δεν μας ανήκει και πως είμαστε φιλοξενούμενοι με πάνω – κάτω συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων. Όσον αφορά στο κομμάτι του τουρισμού πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν εναλλακτικά μοντέλα καταλυμάτων που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον και θα χρησιμοποιούν στο μέγιστο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανακυκλωμένα υλικά, ήπια ανάπτυξη και θα ενσωματώνουν τις τοπικές κοινότητες που πολλές φορές βασίζονται στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την επιβίωσή τους.
Παρακάτω θα δείτε έξι περιπτώσεις ξενοδοχείων που έχουν κάνει τη βιωσιμότητα πραγματικότητα και προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες φέρνοντας τους επισκέπτες κοντά στη φύση με τον καλύτερο τρόπο.
Shinta Mani Wild, Καμπότζη
Ο Sokoun Chanpreda και ο αρχιτέκτονας Bill Bensley αγόρασαν το 2010 μια παρθένα δασική έκταση 865 στρεμμάτων στην Καμπότζη χωρίς να έχουν ιδέα τι θα την κάνουν. Ωστόσο όσο ο καιρός περνούσε διαπίστωσαν ότι η περιοχή απειλείται από την παράνομη υλοτομία και πως έπρεπε να κάνουν κάτι για να διατηρήσουν το φυσικό περιβάλλον. Δημιούργησαν λοιπόν ένα camp hotel το οποίο είναι παράλληλα και ένας βιώσιμος τρόπος προστασίας και αστυνόμευσης του δάσους με τη βοήθεια της Wildlife Alliance. Στο ξενοδοχείο που περιλαμβάνει 15 πολυτελή δωμάτια-τέντες εργάζονται ντόπιοι πολλοί από τους οποίους ήταν παράνομοι υλοτόμοι ή λαθροθηρευτές. Μέσω περιπολιών μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί 500 αλυσοπρίονα ενώ καθημερινά καταστρέφονται δεκάδες παγίδες ζώων. Προφανώς και εδώ δεν θα βρείτε πλαστικά μιας χρήσης ενώ εμφιαλώνουν το δικό τους νερό που αποθηκεύουν σε ανακυκλωμένα δοχεία. Όσο είστε εκεί μπορείτε να κάνετε birdwatching, βόλτα με βάρκα στο ποτάμι, παρατήρηση πεταλούδων, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, ψάρεμα, καγιάκ, zipline, πικ νικ στις όχθες του ποταμού μέσα στην οργιώδη φύση, spa αλλά και να συμμετέχετε σε περιπολία για λαθροθηρία.
wild.shintamani.com
Playa Viva, Nomadic Resorts, Μεξικό
Σε μια καταπληκτική παραλία του Μεξικού που βρέχεται από τον Ειρηνικό η Nomadic Resorts έχει δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο μέσα σε ένα δάσος από φοίνικες. Πρόκειται για έξι δεντρόσπιτα εμπνευσμένα από το επίπεδο, πρισματικό σχήμα των ψαριών Mobula που είναι σκαρφαλωμένα σε κοκοφοίνικες και έχουν εξαιρετική θέα τη θάλασσα. Τα καταλύματα, έχουν βιοφιλικό σχεδιασμό, δηλαδή είναι αυτάρκες ενεργειακά, έχουν χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα ευνοούν την καλή υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί. Τα δεντρόσπιτα είναι κατασκευασμένα από μπαμπού και ξύλο, προστατεύουν τους επισκέπτες από τα στοιχεία της φύσης και ταυτόχρονα τους φέρνουν πιο κοντά σε αυτή. Έχουν ηλιακή ενέργεια ενώ δεν συνδέονται με κάποιο κεντρικό δίκτυο και απαλό φωτισμό τα βράδια ώστε να μην ενοχλούνται οι χελώνες που φωλιάζουν στην παραλία. Σκεφτείτε να ξαπλώνετε στην αιώρα που βρίσκεται μπροστά από το δεντρόσπιτο και να ακούτε τον ήχο του ωκεανού χαζεύοντας τα αστέρια. Μια μοναδική εμπειρία σε ένα υπέροχο ησυχαστήριο.
www.nomadicresorts.com/playa-viva-mexico
Misool Resort, Ινδονησία
Το Misool είναι ένα ιδιωτικό νησιωτικό θέρετρο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Raja Ampat της Ινδονησίας και είναι περιτριγυρισμένο από τους πλουσιότερους υφάλους στον κόσμο. Το συγκεκριμένο resort είναι από τις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις που έκαναν το φυσικό περιβάλλον καλύτερο από ό,τι το βρήκαν. Προσπαθούν μάλιστα όλοι να το διατηρήσουν αναλλοίωτο μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και κανόνων. Για παράδειγμα απαγορεύουν το ψάρεμα, τη λήψη φυσικών αντικειμένων από το βυθό ενώ ακόμα και η προσέγγιση με σκάφος γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες τόσο για την αγκυροβόληση όσο και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων ώστε να μην μολύνονται τα νερά, δεν γίνεται χρήση ζιζανιοκτόνων, παρέχεται βιοδιασπώμενο σαπούνι και σαμπουάν, οι κεφαλές ντους και οι τουαλέτες είναι χαμηλής ροής και οι επισκέπτες και το προσωπικό καλούνται να είναι συντηρητικοί στη χρήση του νερού ενώ το 60% που χρησιμοποιείται προέρχεται από συλλογή βρόχινου νερού και το υπόλοιπο από μονάδες αφαλάτωσης. Πιστεύουν ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι εφικτός και έχει οφέλη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους ντόπιους καθώς μπορεί να προσφέρει καλύτερη ζωή από την υλοτομία, την εξόρυξη ή την υπεραλίευση. Το θέρετρο έχει χτιστεί από ανακυκλωμένο ξύλο χωρίς να χρειαστεί να υλοτομηθεί κανένα δέντρο ενώ σε ορισμένα κτίρια έχουν χρησιμοποιήσει τοπικές τεχνικές όπως οι στέγες «alang-alang», οι οποίες είναι κατασκευασμένες από γρασίδι. Όλα τα οργανικά απόβλητα κομποστοποιούνται επιτόπου και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στους κήπους. Τι μπορείτε να κάνετε όσο είστε εκεί; Snorkeling, καταδύσεις, spa, puddling, παρατήρηση πουλιών με βάρκα, περιηγήσεις αλλά και να χαλαρώσετε κάνοντας μια βουτιά στα υπέροχα διάφανα νερά της Ινδονησίας κατευθείαν από το δωμάτιό σας.
www.misool.info
Tierra Patagonia, Χιλή
Το Tierra Patagonia στη Χιλή εντάσσεται απόλυτα στο φυσικό τοπίο και ο μακρύς ξύλινος σκελετός του θαρρείς και έχει σμιλευτεί από τον άνεμο. Αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλο τμήμα της βλάστησης στο σημείο του εργοταξίου αφαιρέθηκε προκειμένου να χτιστεί το ξενοδοχείο και μεταφέρθηκε προσωρινά σε θερμοκήπιο ενώ όταν τελείωσε η κατασκευή του κτιρίου φυτεύτηκαν εκ νέου τα δέντρα και τα φυτά γύρω από το ξενοδοχείο. Ο φωτισμός γίνεται μέσω λαμπτήρων LED ενώ ελέγχεται η θερμική απόδοση ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Πολύ σωστή είναι η διαχείριση νερού και απορριμμάτων. Η βιωσιμότητα όμως δεν σταματά εκεί. Σε συνεργασία με το χιλιανό Τουριστικό Συμβούλιο και την Ένωση Δασών, το Tierra Patagonia υποστηρίζει ενεργά ένα φιλόδοξο έργο αναδάσωσης που στοχεύει στη φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων στα εθνικά πάρκα της Παταγονίας της Χιλής. Οι χώροι του ξενοδοχείου διακρίνονται για τη λιτή τους πολυτέλεια ενώ παραπέμπουν ταυτόχρονα σε ένα καταφύγιο στην εξοχή. Εδώ θα πεζοπορήσετε σε παρθένα μονοπάτια, θα χαλαρώσετε και θα κάνετε καγιάκ ανάμεσα σε παγετώνες.
www.tierrahotels.com/patagonia
Asilia’s Usangu Camp Ruaha National Park, Τανζανία
Πρόκειται για έναν υπέροχο υγροβιότοπο μέρος του εθνικού πάρκου Ruaha το οποίο για χρόνια αποτελούσε προορισμό για κυνηγητικά τρόπαια. Αποτελεί επίσης και πηγή που τροφοδοτεί ένα σύστημα ποταμών σε ολόκληρη την Τανζανία. Η ανάπτυξη όμως της καλλιέργειας ρυζιού στην περιοχή είχε ως συνέπεια μεγάλα ποτάμια να έχουν αρχίσει να ξηραίνονται και να επηρεάζουν την καθημερινότητα των ντόπιων και την άγρια ζωή. Το ξενοδοχείο Asilia σε στυλ κατασκήνωσης περιλαμβάνει τέσσερις σκηνές σε απλό ύφος και έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Το έργο αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση της κοινότητας μέσω του τουρισμού. Οι επισκέπτες με τη σειρά τους μπορούν να συμμετέχουν ώστε να στηθούν παγίδες με κάμερα, να εντοπιστούν αρπακτικά, να παρακολουθηθούν λιοντάρια μέσω τηλεμετρίας και να συμβάλλουν γενικότερα στην παγκόσμια έρευνα. Εκτός αυτών μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό τοπίο με περιπάτους, σαφάρι με σκάφος, με τα πόδια ή με αυτοκίνητο, νυχτερινές αυτοκινητάδες, εκδρομές με κατασκήνωση για πλήρη απομόνωση και όλα αυτά σε 2.300 τετραγωνικά μίλια προστατευμένης άγριας φύσης.
www.asiliaafrica.com
Zarafa Camp, Μποτσουάνα
Το ξενοδοχείο Zarafa αποτελεί το πρώτο Relais & Châteaux κατάλυμα της Μποτσουάνα, είναι φυσικά πολυτελές και πολύ πράσινο. Περιτριγυρισμένο από άγρια ζωή στο Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμόσει ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης. Διαθέτει περισσότερα από 150 ηλιακά πάνελ ώστε να παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια καθώς και μια μονάδα βιοαερίου η οποία μετατρέπει τα απόβλητα σε αέριο μαγειρέματος ενώ ένα σύστημα επεξεργασίας νερού με φίλτρο UV δημιουργεί πόσιμο νερό. Η διακόσμηση είναι χειροποίητη σε αποικιακό στιλ, όλα τα ξύλινα αντικείμενα από ανακυκλωμένο ξύλο, το οποίο μάλιστα αγοράστηκε μετά το τσουνάμι του 2005 με στόχο να ενισχυθούν οι ντόπιοι τεχνίτες στην Ανατολή. Εκτείνεται μέσα σε μια έκταση 320.000 στρεμμάτων όπου φιλοξενούνται λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, τσιτάχ, ελέφαντες, βουβάλια, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι κ.α. Μπορείτε φυσικά να κάνετε σαφάρι με αυτοκίνητο, με άλογα, με ελικόπτερο ή πεζοπορώντας.
www.greatplainsconservation.com/safari/zarafa-camp
Διαβάστε ακόμα:
Τι σημαίνει «βιώσιμος τουρισμός»: Tα σημεία-κλειδιά
Αυτή η μικρή, βιώσιμη πόλη στη Γερμανία είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι των αδελφών Γκριμ
Πώς θα είναι το ξενοδοχείο του μέλλοντος