Το «trademark» του ελληνικού καλοκαιριού, εδώ και δεκαετίες, είναι ο ήλιος, η θάλασσα και το κολύμπι στα νερά των ελληνικών πελάγων. Όμως, οι βουτιές σε λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές, έχουν κι αυτές την δική τους γοητεία. Συνδυάζουν περιπλανήσεις μέσα σε καταπράσινα τοπία -όχι τόσο συνηθισμένα στις ελληνικές θάλασσες-, επαφή με την πανίδα και χλωρίδα της ελληνικής φύσης και με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, τα οποία θα δροσίσουν όσους αποφασίσουν να βουτήξουν σε αυτά. Ακολουθούν 7 προτάσεις για μία εξαιρετική, υδάτινη εμπειρία.
Λίμνη Κουρνά, Χανιά
Ακούγεται αξιοπερίεργο να επιλέξει κανείς μπάνιο σε λίμνη, σε μια περιοχή με τόσες εκπληκτικές παραλίες, όπως τα Χανιά. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε οπωσδήποτε αυτό το ιδιαίτερο οικοσύστημα της περιοχής αν βρεθείτε στον δυτικότερο νομό της Κρήτης. Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης με γλυκό νερό, ενώ έχει την τύχη να διαθέτει και μια υπέροχη λευκή αμμουδιά.
Πέρα από τον φυσικό σχηματισμό και το γλυκό νερό, η συγκεκριμένη λίμνη έχει την τύχη να διαθέτει και μια μαγευτική, λευκή αμμουδιά, Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι οι ακτές του Λιβυκού Πελάγους βρίσκονται μόλις 2,5 χιλιόμετρα προς τα νότια, δημιουργείται μια «θαλασσινή» αίσθηση, παρότι ο τόπος εδώ είναι ορεινός. Στη λίμνη, ακμάζει ακόμα ένας πλούσιος υδροβιότοπος, στον οποίον ξεχωρίζουν οι πάπιες και χήνες.
Χάρη στην αμμουδιά και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, η Λίμνη Κουρνά έχει αρχίσει να γίνεται και τόπος παραθερισμού. Τα καλοκαίρια, θα δείτε πια αρκετό κόσμο να βουτά στα πεντακάθαρα δροσερά νερά της, στημένες ομπρέλες στην άμμο αλλά και θαλάσσια ποδήλατα για όσους θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από σκέτο μπάνιο. Ο περίπλους της λίμνης με τα πόδια απαιτεί περίπου μία ώρα, ενώ στην μία όχθη της, υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες. Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη υποδομών δεν σημαίνει και κοσμοσυρροή. Η λίμνη Κουρνά παραμένει ακόμα ένας σχετικά «άγνωστος» προορισμός της Κρήτης.
Η λίμνη στον χάρτη:
Βάθρες Σαμοθράκης
Οι βάθρες της Σαμοθράκης, οι αλλεπάλληλες φυσικές λίμνες που σχηματίζονται μέσα στα βράχια στο νησί, ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφθείτε αυτόν τον καταπράσινο προορισμό, ο οποίος αντιστέκεται ακόμα στις «σειρήνες» του μαζικού τουρισμού. Οι πιο γνωστές βάθρες είναι εκείνες του Φονιά στο ομώνυμο φαράγγι της Σαμοθράκης. Απαιτείται, ως έναν βαθμό, πεζοπορία για να φτάσετε σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο, με τον εντυπωσιακό καταρράκτη να καταλήγει σε μία ποταμίσια λίμνη με πραγματικά, κρυστάλλινα νερά. Η πλέον γνωστή βάθρα του Φονιά είναι η Κλείδωση με τον καταρράκτη των 35 μέτρων, αλλά απαιτείται αρκετός κόπος για να φτάσετε έως εκεί.
Εναλλακτικά, σας προτείνουμε την Γριά Βάθρα η οποία είναι πάρα πολύ όμορφη και αρκετά πιο εύκολη στην πρόσβαση. Θα την προσεγγίσετε από το χωριό Θέρμα, ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από τις φτέρες και κάτω από τα πλατάνια.
Θα συναντήσετε διαδοχικά τρεις «πισίνες» με τις δύο πρώτες να είναι εύκολα προσβάσιμες. Εκτιμάται ότι το σύμπλεγμα της Γριάς αριθμεί συνολικά 62 βάθρες, άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες, άλλες δυσκολότερες στο να προσεγγιστούν και άλλες πολύ «φιλικές» ακόμα και στον μη προπονημένο πεζοπόρο. Όλες όμως με τη δική τους ομορφιά.
Η Βάθρα του Φονιά στον χάρτη:
Πολυλίμνιο Μεσσηνίας
Η Μεσσηνία έχει μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες της χώρας μας, όπως η Βοϊδοκοιλιά και η Φοινικούντα. Όμως, αν αναζητάτε μία πραγματικά διαφορετική εμπειρία, φορέστε μαγιό και παπούτσια για περπάτημα και ξεκινήστε για το Πολυλίμνιο.
Ακολουθείτε τον δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα, υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το Πολυλίμνιο. Οι ταμπέλες σάς κατευθύνουν για το πού θα παρκάρετε. Θα περπατήσετε για περίπου 10 λεπτά και διασχίζοντας πυκνή βλάστηση και γραφικές, ξύλινες γέφυρες, πριν βρεθείτε σε ένα υπέροχο μέρος με 15 λίμνες και καταρράκτες περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια.
Οι λίμνες αυτές έχουν ιδιαίτερα ονόματα όπως του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας. Έως πριν λίγα χρόνια, ήταν ένας τόπος άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως πλέον αρκετοί, κυρίως νεότερης ηλικίας, επιλέγουν να επισκεφτούν το Πολυλίμνιο. Τα νερά των λιμνών είναι ιδιαίτερα δροσερά και η φύση στην περιοχή είναι οργιαστική. Η πιο αξέχαστη εμπειρία είναι ο καταρράκτης με τα νερά να σκάνε πάνω στην λίμνη και να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα ευεργετικό φυσικό μασάζ, σε όποιον σταθεί από κάτω τους.
Το Πολυλίμνιο στον χάρτη:
Πηγές Αχέροντα
Ο Αχέροντας είναι συνδεδεμένος με το σκοτεινό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, καθώς ήταν ο ποταμός μέσω του οποίου μετέφερε ο βαρκάρης Χάροντας τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Αυτή η μάλλον δυσάρεστη αναφορά δεν έχει καμία σχέση με το παραμυθένιο τοπίο που θα δειτε από κοντά αν έρθετε στις πηγές του ποταμού. Οι πηγές βρίσκονται κοντά στο χωριό Γλυκή, με ένα πλατανόδασος να απλώνεται στην αριστερή και δεξιά όχθη του ποταμού, ο οποίος ξεχωρίζει για το μοναδικό χρώμα των νερών του.
Μπείτε στο φαράγγι και δεν θα χάσετε. Τα νερά είναι κρυστάλλινα με ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά διαστήματα είναι ακόμα πιο χαμηλές, καθώς σε αρκετά σημεία εκβάλλουν μικρές πηγές και δημιουργούν ρεύματα. Το μυστικό για να μη μουδιάσετε είναι να κινείστε συνεχώς, μέχρι να έρθει η στιγμή όπου θα φτάσετε σε βαθύτερα σημεία, όπου θα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Λίγη προσοχή χρειάζεται πάντα, καθώς κάποια πέτρα μπορεί να τραυματίσει τα πόδια ή τα γόνατά σας.
Το βέβαιο είναι ότι η εμπειρία του trekking και του μπάνιου σε αυτή τη χαρακτηρισμένη ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» από το δίκτυο Natura περιοχή, θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ αν θέλετε κάτι πιο active, να ξέρετε ότι εταιρίες διοργανώνουν δραστηριότητες με επίκεντρο το ποτάμι, όπως ιππασία, rafting, canoe-kayak, τοξοβολία καθώς και ποδηλασία κατά μήκος του Aχέροντα.
Οι πηγές του Αχέροντα στον χάρτη
Βενέτικος
Τα Γρεβενά είναι από τους λίγους πρώην νομούς της Ελλάδας που δεν βρέχονται καθόλου από θάλασσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στερούνται υδάτινης ομορφιάς. Ο Βενέτικος είναι ακόμα ένα εξαιρετικό ποτάμι για να κολυμπήσετε με πραγματικά κρυστάλλινα νερά. Υπάρχουν αρκετά κατάλληλα σημεία, όπως η γέφυρα στο ύψος του Ελευθεροχωρίου και κοντά στο πέτρινο γεφύρι του Σπανού. Άλλο ένα εντυπωσιακό σημείο, όχι τόσο για βουτιές, αλλά για να δροσιστείτε και να κάνετε ηλιοθεραπεία, είναι και στην πέτρινη γέφυρα της Πορτίτσας στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού.
Ο Βενέτικος φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του: το χρώμα αυτό χάνεται την περίοδο των ισχυρών βροχοπτώσεων από τη λάσπη που φέρνουν οι χείμαρροι, όπως και για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του. Κάποτε υπήρχαν 19 τέτοια γεφύρια, τα οποία ένωναν τις όχθες του ποταμού. Σήμερα, εκτός από αυτό της Πορτίτσας που ήδη αναφέρθηκε, το πιο γνωστό είναι εκείνο του Αζίζ Αγά, το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της δυτικής Μακεδονίας.
Ο Βενέτικος στον χάρτη:
Κοιλάδα Αχελώου
Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Εκεί το βουνό και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες για τον επισκέπτη. Όμως, εδώ, θα επικεντρωθούμε στις παραλίες της Κοιλάδας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Οι εικόνες στο ποτάμι θυμίζουν τροπικό νησί. Τα χρώματα του Αχελώου είναι τιρκουάζ: σε αυτό, έχουν συντελέσει και τα άσπρα βότσαλα που κυριαρχούν στις ακτές και τον βυθό του ποταμού.
Oι ντόπιοι ονομάζουν τον Αχελώο Ασπροπόταμο. Εκτός από βουτιές, εδώ μπορείτε, επίσης, να ψαρέψετε, να κάνετε λασπόλουτρα και σε συγκεκριμένα σημεία, φυσικό υδρομασάζ.
Την ίδια στιγμή, τα πέτρινα γεφύρια, όπως του Πετρωτού, του Αυλακίου και της Τέμπλας, εντυπωσιάζουν για τη μαστοριά με την οποία φτιάχτηκαν. Παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον και αυθεντικές γεύσεις από μια άλλη εποχή και παράδοση. Αναρριχήσεις και ορειβασία, μπορούν να δώσουν ένα γεμάτο πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει νερό και βουνό, σε οποιονδήποτε επισκέπτη.
Η παραλία Αχελώου στον χάρτη:
Ρέμα Ορλιά
Το Ρέμα του Ορλιά, στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, πολύ κοντά στο Δίον, στη ροή του σχηματίζει ένα παραμυθένιο τοπίο με εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες με κρυστάλλινα νερά. Για τους κατοίκους της Πιερίας είναι αγαπημένος τόπος για εκδρομές, όμως στους περισσότερους Έλληνες είναι μάλλον άγνωστο. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ρέματος είναι ότι σε αντίθεση με άλλα που σχηματίζουν καταρράκτες και βάθρες, εδώ η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Με αφετηρία το Δίον, θα οδηγήσετε για περίπου 4 χιλιόμετρα προς τον Όλυμπο. Όταν συναντήσετε το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τον όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, παρκάρετε.
Λίγες δεκάδες μέτρα μακριά, βρίσκεται ο πρώτος μικρός καταρράκτης με μία βάθρα με πεντακάθαρα αλλά παγωμένα νερά. Είναι η πρώτη σας επιλογή για βουτιά αλλά αν έχετε ελάχιστη υπομονή, ο δεύτερος και εντυπωσιακότερος καταρράκτης απέχει ελάχιστα λεπτά μακριά. O καταρράκτης εδώ είναι σημαντικά ψηλότερος και τα παρακείμενα βράχια αποτελούν ιδανικό βατήρα για βουτιές.
Ο τρίτος και μεγαλύτερος καταρράκτης, αυτός του Κόκκινου Βράχου απαιτεί σίγουρα περισσότερο κόπο, όπως και εξοπλισμό, για να προσεγγιστεί. Σίγουρα χρειάζεστε το κατάλληλο παπούτσι, ενώ πιθανότατα θα βραχείτε κατά τη διάσχιση του ρέματος πριν βουτήξετε στη βάθρα του καταρράκτη που φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα. Θα είναι μια αξέχαστη υδάτινη εμπειρία στις πλαγιές του μυθικότερου ελληνικού βουνού
To Ρέμα του Ορλιά στον χάρτη:
Διαβάστε ακόμα:
6 συναρπαστικά waterparks σε ελληνικά ξενοδοχεία
Λιχαδονήσια: Μπάνιο και φαγητό στις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας», 2,5 ώρες από την Αθήνα
8 θαλάσσιες σπηλιές στην Ελλάδα -Ψηλά βράχια, σταλακτίτες, κρυστάλλινα νερά