Οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες έχουν πλέον την τάση να περιεργάζονται περισσότερο τις επιλογές τους για πτήσεις. Το να πετάνε λιγότερο και πιο «έξυπνα», είναι ως ένα βαθμό προτεραιότητα.
Yπάρχουν τρόποι να είμαστε πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνοι ταξιδιώτες, ακόμα και αν πρέπει να ανέβουμε στα 35.000 πόδια για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Η αεροπορική βιομηχανία επενδύει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξέλιξη των τεχνολογιών της, ώστε να μειώσει την μακροχρόνια εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να μπορούμε να πετάμε χωρίς περιβαλλοντικές ενοχές. Παρακάτω ακολουθούν τρόποι να είμαστε πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνοι:
Eπιλέξτε οικονομική θέση
Περισσότεροι άνθρωποι ανά τετραγωνικό μέτρο σημαίνει λιγότερα καύσιμα για κάθε επιβάτη, η πώληση περισσότερων θέσεων σημαίνει λιγότερες εκπομπές αερίων ανά επιβάτη -σίγουρα, βέβαια, είναι αδύνατον να κλείσετε τη θέση σας βασιζόμενοι σε αυτόν τον υπολογισμό. Υπάρχει επίσης μια αμείλικτη στατιστική από μία έκθεση που έχει δημοσιευτεί στο Ecological Economics: οι πλέον εύποροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να πετάξουν από ό,τι οι φτωχότεροι για κάθε πτυχή της ζωής τους, σύμφωνα με την έρευνα. Αν οι άνθρωποι επιλέγουν να πετάξουν στην οικονομική θέση αντί για να πετάξουν business ή πρώτη θέση, θα είναι ένα μικρό βήμα στην σωστή κατεύθυνση.
Πετάξτε απευθείας
Καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της μόλυνσης από μία αεροπορική πτήση προκαλείται κατά την απογείωση και προσγείωση του αεροπλάνου, επιλέξτε, αν είναι δυνατόν, να αποφύγετε τις μικρές transit πτήσεις και να φτάσετε με μία μόνο πτήση στον προορισμό σας. Αυτό περιλαμβάνει και τον «υβριδικό» τρόπο ταξιδιού με συνδυασμό χρήσης αεροπλάνου και άλλων μέσων μεταφοράς, αν αυτό είναι δυνατόν.
Προτιμήστε νεότερους στόλους
Αν ο κινητήρας του αεροσκάφους είναι νεότερος είναι συνήθως και πιο «πράσινος». Οι αεροπορικές εταιρείες με νεότερους στόλους προσφέρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πετάξετε. Όταν ψάχνετε να κλείσετε εισιτήρια, καλό είναι να είστε λίγο «σχολαστικοί» και να προτιμήσετε νεότερα αεροσκάφη, όπως τα Boeing 787 ή τα Airbus A350 συγκριτικά με το παλαιότερο Boeing 747 που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
Αναζητήστε καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αεροπορικά brand, τα οποία εμφορούνται από την αρχή της βιωσιμότητας, επενδύουν σε ανανεώσιμα καύσιμα. Όμως δεν είναι όλα τα SAF (sustainable aviation fuels) και βιοκαύσιμα το ίδια -πολλά από αυτά έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα. Είμαστε πραγματικά αρκετά μακριά από την εποχή που τα αεροπλάνα θα κινούνται με καύσιμα από χρησιμοποιημένα λάδια για τηγάνισμα ή οικιακά σκουπίδια. Επίσης, ακόμα δεν υπάρχει διαφάνεια για το ποιος χρησιμοποιεί τι. Η Airbus έχει πει ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα κινούμενο με υδρογόνο εμπορικό αεροσκάφος με μηδενικές εκπομπές έως το 2035. Όμως, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αλλαγές πιο σύντομα.
Aντιστάθμιση άνθρακα
Σίγουρα είναι μια καλή ιδέα αλλά δεν αρκεί για να εξιλεωθείτε τελείως για τις εκπομπές αερίων. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου συνολικά, όχι απλά να αποζημιώνουμε για όσες προκαλούμε. Όταν υπολογίζετε εκπομπές αερίων για να κάνετε το ανάλογο αντιστάθμισμα άνθρακα, συνήθως αυτό περιλαμβάνει την αγορά της μείωσης εκπομπών σε κάποια άλλη τοποθεσία. Αλλά να έχετε υπόψιν σας, δεν είναι όλα αυτά τα συστήματα έντιμα. Σίγουρα είναι μία προβληματική κατάσταση όταν οι αεροπορικές εταιρείες κομπάζουν πως υποτίθεται αντισταθμίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πτήσης σας, σχεδόν ενθαρρύνοντας τον επιβάτη να πιστεύει πως αυτό είναι κάτι θετικό για τον πλανήτη. Είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά σίγουρα όχι μία λύση. Αναζητήστε διαπιστευτήρια που αποδεικνύουν πως η αντιστάθμιση άνθρακα έχει όντως θετική επίδραση. Για παράδειγμα, μία πιστοποίηση Verified Carbon Standard (VCS) δηλώνει πλήρη διαφάνεια.
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Greener Choice της Skyscanner
Αναζητήστε πτήσεις μέσα από αυτή την πλατφόρμα. Οι πτήσεις με χαμηλότερες εκπομπές αερίων έχουν λάβει το σχετικό σήμα Greener Choices –αν και ο υπολογισμός βασίζεται σε αρκετά γενικά σημεία. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι η Skyscanner πρόσφατα ξεκίνησε να δοκιμάζει νέους τρόπους να παρουσιάζει στους επιβάτες τις πλέον οικολογικές επιλογές καθώς και πληροφορίες σχετιζόμενες με τις εκπομπές. Το 78% των ταξιδιωτών επέλεξαν την πιο «πράσινη» επιλογή όταν τους παρουσιάστηκαν τα στατιστικά.
Πετάξτε λιγότερο για επαγγελματικούς λόγους
Όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους απαρτίζουν την πλειονότητα όσων χρησιμοποιούν αεροπλάνο. Μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε χαρούμενοι ότι όλο και περισσότεροι εργάζονται από τον υπολογιστή της ή συνδυάζουν επαγγελματικά ταξίδια με λίγες μέρες παραπάνω διαμονής στον προορισμό τους για να συνδυάσουν δουλειά και διασκέδαση -αυτό που διεθνώς λέγεται workation. Το μόνο βέβαιο είναι ότι καλό θα είναι να αποφύγουμε τις πτήσεις για μόνο μία συνάντηση ή ένα meeting.
Yποστηρίξτε τις καλές εταιρικές πρωτοβουλίες
Ποιες είναι οι εταιρίες που πραγματικά και ειλικρινά προσπαθoύν να τιμήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα; «Ενώ πράγματι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για τις αεροπορικές εταιρείες να θεωρηθούν φιλικές σε ζητήματα εκπομπών άνθρακα έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα», λέει ο Paul Charles, CEO της εταιρείας PC Agency η οποία εκπροσωπεί μία σειρά από ανοιχτόμυαλους πελάτες. Τέτοιοι μπορεί να θεωρηθούν η Finnar, η οποία έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει ηλεκτρικά αεροπλάνα για τις πτήσεις της στις σκανδιναβικές χώρες.
Ο Charles, επίσης, χαιρετίζει πρωτοβουλίες όπως εκείνη της Turkish Airlines, η οποία ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη τη λειτουργία ενός εργαστηρίου όπου εξετάζεται η χρήση φυκιών ως καύσιμο για τα αεροσκάφη. «Βήμα, βήμα οι αεροπορικές εταιρίες προχωρούν τα πράγματα λίγο παραπάνω ώστε να καταστήσουν εφικτό ένα πιο βιώσιμο μέλλον», σημειώνει ο Charles.
Διαβάστε ακόμα:
Η πρώτη net-zero υπερατλαντική πτήση, ορόσημο για τα βιώσιμα ταξίδια
Εργαζόμενοι ταξιδιώτες με laptop: Η νέα τάση στα ταξίδια
Οι superbusiness μίνι σουίτες είναι το μέλλον για τα πολυτελή αεροπορικά ταξίδια