Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για τη σύνταξη στρατηγικού Σχεδίου για την ανάδειξη και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας.
Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Ανήκει διοικητικά στους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου, ενώ απέχει 6 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη του Αγρινίου.
Κύρια χρήση στη λίμνη είναι η γεωργία, ενώ το μικροκλίμα που δημιουργείται λόγω της λίμνης συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου φυσικού τοπίου. Η περιοχή διαθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον που δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Οι οικονομικές – παραγωγικές δραστηριότητες που είναι εγκατεστημένες εκτός των οικισμών χαρακτηρίζονται από χαμηλή ένταση και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα συγκρούσεων χρήσεων γης.
Ως προς τις δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής, αυτές συγκεντρώνονται κυρίως στη βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της λίμνης, τόσο στον παράκτιο χώρο όσο και στις ορεινές περιοχές, όπου το φυσικό τοπίο προσφέρεται για την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων. Οι οικισμοί αναπτύσσονται περιμετρικά και σε εγγύτητα με τη λίμνη. Έχουν ανεπαρκή τουριστική υποδομή, διαθέτουν ωστόσο στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλο ενδιαφέρον, τα οποία όμως δεν έχουν τύχει αξιοποίησης, όπως και συνολικά το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Το οδικό δίκτυο είναι σχετικώς αναπτυγμένο ως προς τη σύνδεση των οικισμών, αλλά ανεπαρκές ως προς την προσβασιμότητα που αυτό προσφέρει στη λίμνη. Δίκτυα που να αφορούν σε μη μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, όπως π.χ. ποδήλατο, είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένα.
Η μη επαρκής αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής, εξαιτίας ιδίως της μειωμένης συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας και του έντονου κατακερματισμού του φυσικού τοπίου, αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Εντούτοις, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις μπορεί να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης μορφών τουρισμού όπως ο αγροτουριστικός, ο αθλητικός, ο ιαματικός κ.α. και δραστηριοτήτων αναψυχής, και να αναδειχθούν στοιχεία ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας. Ως κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται αυτό της «δικτύωσης», με δημιουργία νέων και επέκταση των υπαρχόντων δικτύων διαδρομών, πεζοπορίας και ποδηλατικών, με χαρακτήρα πολυθεματικό.
Το Στρατηγικό Σχέδιο έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην αξιοποίηση της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής της προς την παραπάνω κατεύθυνση. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν θα στηρίξουν την ανάδειξη και την ανάπτυξη της περιοχής της λίμνης.