Η βιωσιμότητα και η φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά είναι μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της εποχής μας. Τα ταξίδια και οι υπηρεσίες φιλοξενίας δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν από την φιλοσοφία του sustainability που διεισδύει σιγά σιγά σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Tόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πληθαίνουν οι επιχειρηματίες που προτάσσουν την «πράσινη» λογική των επιχειρήσεών τους. Όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν ταξίδια με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Guardian επέλεξε να προτείνει ένα ελληνικό resort σε αφιέρωμά του για καταλύματα που εφαρμόζουν αρχές για βιώσιμη ανάπτυξη και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία.
Το Aristi Mountain Resort & Villas παρουσιάζεται σε ένα αφιέρωμα μαζί με ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο το οποίο φιλοδοξεί να γίνει «το πρώτο στον κόσμο με πραγματικά μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», μία φάρμα στην Ισλανδία, ένα ξενοδοχείο στο Δουβλίνο και ένα resort στην εξοχή της Πορτογαλίας.
«Το Aristi Mountain Resort & Villas χτίστηκε με παραδοσιακές μεθόδους και μόνο με τη χρήση τοπικών υλικών. Η κατανάλωση νερού ελαχιστοποιείται από σύστημα ελέγχου της πίεσης και ενώ τα λύματα ανακυκλώνονται μέσω ενός συστήματος καθαρισμού υψηλής τεχνολογίας. Το resort είναι μέλος του Stay Beyond Green, ενός δικτύου ξενοδοχείων που αξιολογούνται με βάση τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το βραβευμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το Salvia, χρησιμοποιεί φρούτα και λαχανικά από τους δικούς του κήπους και το δικό του θερμοκήπιο, εκτρέφει τα δικά του κοτόπουλα και έχει στο μενού ντόπια πέστροφα. Τα 24 δωμάτια, σουίτες και βίλες του “απλώνονται” στις πλαγιές των βουνών, ενώ στις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς εκεί, περιλαμβάνονται η πεζοπορία, το rafting, η ιππασία και η παρατήρηση πουλιών», σημειώνει ο Guardian.
Tα υπόλοιπα ξενοδοχεία που παρουσιάζονται στη λίστα του Guardian είναι τα εξής:
room2 Chiswick
Ένα πράσινο καταφύγιο» στο κέντρο του Λονδίνου το οποίο φιλοδοξεί να είναι το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο με “πραγματικό μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα” καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Το room2 Chiswick άνοιξε πριν λίγες μέρες και αναφέρει πως θα είναι “89% περισσότερο ενεργειακά αποτελεσματικό” από το μέσο ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα ριζοσπαστικά μέτρα που εφαρμόζει είναι μια “πράσινη” ταράτσα με 75.000 μέλισσες και αγριολούλουδα, έτσι ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μόνωση αλλά και η βιοποικιλότητα.
Το ξενοδοχείο έχει τα δικά του ηλιακά πάνελ από τα οποία θεωρεί ότι θα εξασφαλίζει το 5% της ενέργειας που θα καταναλώνει ενώ ένα άλλο μέτρο χαρακτηριστικό της λογικής της εταιρείας που το κατασκεύασε και θα το διαχειριστεί, είναι ότι «όλη η επίπλωσή του κατασκευάστηκε από φυσικά, ανακυκλωμένα ή αναγεννημένα υλικά και πιστοποιημένη με FSC ξυλεία, ενώ φυτεύτηκαν 4.462 δέντρα για να αντισταθμίσουν το αποτύπωμα άνθρακα για τη δημιουργία της επίπλωσής του».
Wren, Ιρλανδία
Το ξενοδοχείο του Δουβλίνου άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Σεπτέμβριο και φιλοδοξεί να γίνει το πιο φιλικό προς το περιβάλλον στην Ιρλανδία χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και διασπώμενα υλικά.
Στα 137 δωμάτιά του είναι σαφής η προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση των πλαστικών μίας χρήσης ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στα ντόπια προϊόντα.
Ηotel Fljótshlíð
To Hotel Fljótshlíð στη νότια Ισλανδία είναι ένα από τα πιο φιλικά στο περιβάλλον ξενοδοχεία των σκανδιναβικών χωρών. Έχει 14 δωμάτια με θερμαινόμενα πατώματα και μπάνια, η θέρμανση γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ισλανδία σε εθνικό επίπεδο χρησιμοποιεί κατά 70% υδροηλεκτρική ενέργεια και κατά 30% γεωθερμική ενέργεια.
Οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν για να φυτέψουν δέντρα ώστε να αντισταθμίσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, ενώ το ξενοδοχείο στοχεύει να έχει μηδενικά απόβλητα τροφίμων. Όσον αφορά τη διαμονή, το ξενοδοχείο προσφέρει θέα στο ηφαίστειο Eyjafjallajökull ενώ οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία ή να περιηγηθούν στη φάρμα.
Montimerso Skyscape Country
To DMontimerso Skyscape Country έχει 15 δωμάτια με σύγχρονη πορτογαλική επίπλωση και βεράντα ή μπαλκόνι. Xρησιμοποιεί αποκλειστικά νερό της βροχής ενώ δημιουργεί ελάχιστη φωτορύπανση.
Διαβάστε ακόμα:
Τα καλύτερα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια
O Κωνσταντίνος Βασιλάκης εγκατέλειψε την Αθήνα στα 33 του για να ζήσει στα Ζαγοροχώρια