Βουνό του Απόλλωνα, των Νυμφών και του φωτός, ο Παρνασσός από την αρχαιότητα είχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα της Ελλάδας. Είναι μια από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου και χωρίζεται από το ρέμα της Αγόριανης και το Λιβάδι της Αράχοβας σε δύο μεγάλα τμήματα: το δυτικό με την πιο ομαλή δασωμένη φύση, και το ανατολικό με τις ψηλές και απόκρημνες κορυφές.
Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού καλύπτει τα 36.000 από τα συνολικά 184.000 στρέμματα του ορεινού όγκου. Ιδρύθηκε το 1938, μαζί με τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου. Στον άμεσο περίγυρό του είναι οι διάσημοι αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και τα χιονοδρομικά κέντρα στη Φτερόλακα, τα Κελλάρια και του Αθηναϊκού Ομίλου σκι στη θέση Σαραντάρι. Κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη, αλλά υπάρχουν και δρυοδάση. Στη βορειοανατολική πλευρά βρίσκονται συστάδες της περίφημης μαύρης πεύκης.
Το βουνό έχει ορθοπλαγιές, εντυπωσιακές καταβόθρες, ή σπήλαια όπως το Κωρύκειο Άντρο. Ο Δρυμός του δεν έχει περιφερειακή ζώνη, διαθέτει μόνο πυρήνα όπου μπορείτε να περιηγηθείτε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια ακολουθώντας τις οδηγίες του Φορέα Διαχείρισης. Η παραμονή επιτρέπεται από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, θα πρέπει να ακολουθείτε τα διαμορφωμένα μονοπάτια και να σέβεστε τα απαγορευτικά σήματα. Δεν μπορείτε να κατασκηνώσετε.
Η περιοχή NA Παρνασσού-Εθνικού Δρυμού με τον πυρήνα του και Δάσους Τιθορέας έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.
Στο Κωρύκειο Άντρο
Το αποκαλούν σπήλαιο του Πανός, ή Σαρανταύλι, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.400 και συνδέεται με τους Δελφούς μέσω του μονοπατιού του Παυσανία. Ένας χωματόδρομος 3,5 χλμ. ξεκινάει από το Λιβάδι (υπάρχει σχετική σήμανση) προς το σπήλαιο. Θαυμάστε τη θέα γύρω και μετά διασχίστε το τριγωνικό άνοιγμα της σπηλιάς μήκους 100 μ. για να δείτε τους εντυπωσιακούς, μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Το Κωρύκειο Άντρο υπήρξε πολύ σημαντικό κέντρο λατρείας του ελλαδικού χώρου. Εδώ τιμούσαν τον θεό των δασών Πάνα και τις Νύμφες Κωρύκειες, κόρες του ποταμού Πλειστού. Ο Αισχύλος αναφέρει πως στη σπηλιά έμεναν πουλιά και εμφανίζονταν θεϊκά πνεύματα. Ερευνήθηκε και ανασκάφηκε από τον P. Amandry το 1970-71. Ήρθαν στο φως τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών, που χρονολογήθηκαν στη νεολιθική περίοδο -όπως γραπτή κεραμική, ειδώλια, κοσμήματα, λιθοτεχνία κ.α. Βρέθηκαν αγγεία της μυκηναϊκής περιόδου και πλούσιο υλικό από την αρχαϊκή, την κλασική και τη ρωμαϊκή εποχή. Αυτά ήταν κυρίως κεραμική, ειδώλια, θραύσματα αγαλμάτων, κοσμήματα που είχαν αναθηματικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος αριθμός από κότσια, δηλαδή αστραγάλους ζώων. Ορισμένοι μελετητές τα θεωρούν παιδικό παιχνίδι και άλλοι αντικείμενα λατρείας, ή μαντείας. Κάποια από αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Το Κωρύκειο εντάσσεται σε οργανωμένες πεζοπορικές εκδρομές που γίνονται στην περιοχή από τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων.