Μετά από μια πρωτοποριακή εναρκτήρια εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2022, το Global Live Med, το ολοήμερο φεστιβάλ διαλόγου και μουσικής με επίκεντρο τη Μεσόγειο, επιστρέφει.
Η ετήσια συνάντηση που διοργανώνει ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία, με διάθεση να φέρει κοντά επιστήμονες, επικεφαλής σημαντικών περιβαλλοντικών οργανισμών και κρατικών φορέων, καθώς και καλλιτέχνες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γύρω από τη Μεσόγειο, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα (glocal), το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα.
Μια ημερήσια γιορτή ευαισθητοποίησης που φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον συλλογικό μας διάλογο και την κατανόηση του ρόλου της περιοχής της Μεσογείου στο παγκόσμιο οικοσύστημα αλλά και να απευθυνθεί στα άτομα και τις ομάδες με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες και στην ευρύτερη κοινωνία.
Με το ενδιαφέρον φέτος να εστιάζεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) υπ’ αριθμόν 11 (βιώσιμες πόλεις & κοινότητες), 14 (ζωή στο νερό) και 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη & ισχυροί θεσμοί), το Global Live Med στήνει θεματικά πάνελ με κορυφαίους στο είδος τους ομιλητές από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας γίνεται, από τις 11 π.μ. της 21ης Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, η γέφυρα που θα ενώσει τη μεσογειακή κοινότητα με τον κόσμο.
Η Lucie Odier, ιδρύτρια του Global Live Med, μίλησε στο Travel.gr για το πώς ο τουρισμός και η βιομηχανία ταξιδιού μπορούν να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, μέλλον για τη Μεσόγειο.
Είναι «το βιώσιμο ταξίδι και τουρισμός» κάτι ρεαλιστικό ή απλά ένα σύνθημα; Πώς θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε περιβαλλοντικά από τον τουρισμό χωρίς να αγνοήσουμε την οικονομική παράμετρο;
Είναι σίγουρα κάτι ρεαλιστικό και είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέμα σε μένα. Ο τουρισμός είναι μια απίστευτα ισχυρή βιομηχανία που μπορεί να αξιοποιηθεί για άμεσο αποτέλεσμα στο περιβάλλον και την κοινωνία. Το να δίνουμε κίνητρα και να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν για τους σωστούς λόγους και με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμο σε όλα τα επίπεδα. Για τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την ίδια τη βιομηχανία. Επιπλέον, το ταξίδι εμπλουτίζει το μυαλό. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να ζουν νέες εμπειρίες και ως εκ τούτου, να μην σταματήσουν να ταξιδεύουν.
Πώς επηρεάζει ήδη η κλιματική αλλαγή τα ταξίδια και τον τουρισμό στη Μεσόγειο;
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τουρισμό αλλά και ο ίδιος ο τουρισμός επηρεάζει πάρα πολύ το κλίμα. Οι θερμοκρασίες είναι ακραίες και απρόβλεπτες, η πανίδα και η χλωρίδα αλλάζουν, για να μην πω εξαφανίζονται. Δεν έχω κάποια στέρεη πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Θέλω να πιστεύω πως ό,τι συμβαίνει είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσης ανάμεσα σε διάφορα κομμάτια της περιοχής. Αν, για παράδειγμα, το κλίμα στη Νότια Ευρώπη αλλάζει και αρχίζει να μοιάζει με εκείνο της Βόρειας Αφρικής, τότε πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες προσπάθειες να μοιραστούμε τη γνώση σε θέματα όπως τεχνικές καλλιέργειας, διαχείρισης πόρων κ.ά. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε τα πολύ μεγάλα λάθη και τις παράπλευρες ζημιές.
Πώς μπορεί να συμβάλλει η τουριστική βιομηχανία στη βιωσιμότητα στη Μεσόγειο;
Η Μεσόγειος είναι μια πλούσια, όμορφη και ξεχωριστή περιοχή του κόσμου. Πιστεύω ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να την σεβαστεί και να προσφέρει προορατικές εμπειρίες που ωφελούν τη φύση και εκπαιδεύουν τον ταξιδιώτη. Το ταξίδι, εκτός τουριστικής σεζόν, και με έμφαση στην εμπειρία, βοηθά τις τοπικές οικονομίες, προωθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής -για παράδειγμα μέσα από γαστρονομικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες- στηρίζει την ισορροπημένη κατανάλωση και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να αλλάξει το αφήγημα του τι σημαίνει να είναι κανείς σε διακοπές. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος να ξεκουράσεις το μυαλό και να αποσυνδεθείς, είναι να καταπιάνεσαι με μια δραστηριότητα με σκοπό να προσφέρεις στους άλλους.
Η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να παρέχει πιο πολλές τέτοιες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, εθελοντική δουλειά σε τοπικές κοινότητες, όπως μικρά χωριά. Περιβαλλοντικές δραστηριότητες όπως αναδασώσεις ή καθαρισμός ακτών στο πλαίσιο μιας οργανωμένης κρουαζιέρας. Βοήθεια σε καταφύγια αδέσποτων ζώων. Μέρες γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα εποχής. Με αυτό τον τρόπο, θα ενθαρρύνει του ανθρώπους να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο το μέρος που θέλουν να επισκεφθούν και όσους ζουν εκεί.
Λατρεύω να διαβάζω ταξιδιωτικά περιοδικά και site για καλά σημεία για φαγητό και αξιοθέατα. Αλλά θα ήθελα να δω περισσότερες ολιστικές επιλογές, όπως η αντιμετώπιση κρίσεων.
Για να αναφερθώ σε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σκόπευα να ταξιδέψω στο Μαρόκο όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός (σ.σ. ο σεισμός στις 8 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά του Μαρακές που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.946 άτομα). Ενώ το τουριστικό trend ήταν να ακυρωθούν όλα τα ταξίδια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, η σκέψη μου ήταν η αντίθετη. Ξέροντας ότι το ταξίδι μου θα βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες, μού έδωσε περισσότερους λόγους να θέλω να πάω. Απορώ γιατί τα ξενοδοχεία δεν προσέφεραν ημερήσιες εκδρομές για τους επισκέπτες τους που θα ήθελαν να βοηθήσουν εθελοντικά στις πληγείσες περιοχές.
Πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην ταξιδιωτική βιομηχανία και τις τοπικές μη κερδοσκοπικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Αυτοί οι δύο τομείς πρέπει να συνδέονται άμεσα.
Λίγα λόγια για την Lucie Oder και το Global Live Med
Γεννήθηκε σε μια πολυπολιτισμική ελληνοελβετική οικογένεια στη Γενεύη. Aφού αποφοίτησε το 2017 από το Boston University με πτυχία στη Μαζική Επικοινωνία και την Ανατολική Θεολογία συμμετείχε στη No Difference Association της Γενεύης στην οποία παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα. Εκεί, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση ανθρώπων με αναπηρίες και ως προπονήτρια αθλητών με προβλήματα όρασης.
Το 2019 ίδρυσε το Global Live Med, ένα μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ μουσικής και προάσπισης του διαλόγου και της ειρήνης στη Μεσόγειο, το οποίο θέλει να λειτουργήσει σαν πλατφόρμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής αρμονίας. Πιστεύει ως η μουσική είναι μια δυνατή γέφυρα για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων.
Το φετινό Global Live Med, μάλιστα, διαρκώς εμπλουτίζεται και γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστό. Η συνεργασία με το Parents Circle – Families Forum (PCFF) ζωντανεύει στο 3ο πάνελ, που είναι αφιερωμένο στο SDG 16 με θέμα «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί». Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα γνωρίσουμε τον Yigal Elhanan και τον Arab Aramin, δύο νέους που έχουν μετατρέψει την προσωπική απώλεια σε κινητήριο δύναμη για τη συμφιλίωση, που θα μιλήσουν για τη δύναμη και τις δυνατότητες του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Αυτοί οι δύο νεαροί άντρες ενσωματώνουν την ουσία της 25χρονης εμπειρίας του PCFF στην εκπαίδευση για τη συμφιλίωση και την ειρήνη.
Στο μουσικό μέτωπο, το αρμονικό μείγμα των μεσογειακών επιρροών ενισχύεται με τις νέες προσθήκες της Emel Mathlouthi, της «φωνής της Αραβικής Άνοιξης» και του DJ Y.loh στο line up ενώ, επιπλέον, με μεγάλη χαρά παρουσιάζονται ένα hands-on εργαστήριο για όλες τις ηλικίες, σε συνεργασία με την Ολίβια Κότσιφα του Syn Fab Lab, και τρία εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με το Bobos Arts Festival, που συμβάλλουν στο να γίνει η εκδήλωση φιλική προς όλη την οικογένεια. Τονίζεται ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να μάθεις για τη βιωσιμότητα και την ενεργό συμμετοχή ως πολίτης του κόσμου. Οι προσφερόμενες εκπαιδευτικές εμπειρίες όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά και ενσταλάζουν παράλληλα τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Όσο για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Γεννημένος στη Λευκωσία της Κύπρου, παιδί προσφύγων από την Κυρήνεια, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, έχοντας καθιερώσει το δικό του μουσικό ύφος μέσω της χαρακτηριστικής ερμηνείας του και των συνθέσεών του για τον ίδιο και για άλλους.
Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Απαραίτητη η προκράτηση θέσης Εδώ.
Μουσικό line up:
Sound of Mint | 16.00-17.00
Emel Mathlouthi | 17.15-18.00
Divanhana | 19.30-20.30
Le Trio Joubran | 20.30-21.30
Μιχάλης Χατζηγιάννης | 21.30-22.45
DJ Y.loh | 23.00-23.45
DJ Ipek | 23.45-00.30
Αναλυτικό πρόγραμμα Εδώ.
Διαβάστε ακόμα:
Μια συζήτηση για τους Έλληνες με τον ακαδημαϊκό, Roderick Beaton
Ηλίας Βροχίδης: Ο Έλληνας που έκανε τον γύρο της Αφρικής με μια μηχανή
Tο ζευγάρι που πήρε ένα «κακοποιημένο» κτήμα στην Εύβοια και το μετέτρεψε σε γόνιμο παράδεισο