Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της δεύτερης φάσης του Δήμου Λευκάδας για την περίοδο έως τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που δρομολογούνται με στόχο την υλοποίηση του οράματος για τη μετατροπή της Λευκάδας σε Πράσινο νησί, της Ποιότητας και του Πολιτισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και τις επιταγές για την υιοθέτηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας, έχει τεθεί ως προτεραιότητά η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση της ρύπανσης και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Στις δράσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και η δημιουργία φιλικού κλίματος προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Αιχμή του δόρατος είναι ο τουρισμός και η «γαλάζια ανάπτυξη». Επίσης, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας με την δημιουργία «ζωντανών» αρχαιολογικών και ιστορικών διαδρομών. Παράλληλα, προβλέπεται η χρησιμοποίηση συγκεκριμένου ποσοστού από τα έσοδα της μαρίνας ετησίως, για την εκπόνηση μελετών.
Στόχος είναι να γίνει η Λευκάδα, τόπος συνάντησης ανθρώπων, εποχών και πολιτισμών, με ήπια, παραγωγική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Στις αναπτυξιακές προτεραιότητες έχουν συμπεριληφθεί η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών Λευκάδας, Καλάμου και Καστού, με άρτια κατασκευασμένα έργα, η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης με την υπηρέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους άξονες και προστασία της εργασίας και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων και των μικρών παραγωγών.
Μεταξύ των έργων για την επίσπευση της λύσης αλλαγής της εισόδου στο νησί προκρίνεται η κατασκευή υποθαλάσσιας ζεύξης. Παράλληλα, συζητείται η εφαρμογή προγράμματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και ανάπτυξη οργανωμένων ποδηλατοδρόμων. Επιπλέον, για την ικανοποίηση των στόχων του Άξονα Τοπική Οικονομία και Απασχόληση, αναφέρονται η χάραξη και ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών για την προώθηση μιας βιώσιμης τοπικής οικονομίας, η συνεργασία με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, η προβολή της αγοράς της πόλης μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών, η προώθηση της απασχόλησης μέσω της σύνδεσης με την εξειδίκευση και τη δια βίου κατάρτιση, η στήριξη νέων επιχειρήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας.
Επίσης, για την ικανοποίηση των στόχων του Άξονα Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής αναφέρονται η περιβαλλοντική διαχείριση και συμμόρφωση σε πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της καταγραφής και μείωσης της κατανάλωσης δημοτικών κτιρίων και δικτύων και η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και της αποδοτικότητας των πόρων μέσω ολοκληρωμένης αειφορικής διαχείρισης των αποβλήτων.
Διαβάστε ακόμα:
Long weekend στη Λευκάδα: Μία μαγευτική διαδρομή στο νησί όπου φτάνετε οδικώς
Λευκάδα: Τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να έχετε στις βαλίτσες σας φεύγοντας
Λευκάδα: 10 ξενοδοχεία-ησυχαστήρια στο νησί των ποιητών