Αν και μοιάζουν με ειδυλλιακά ορεινά μικρά ξενοδοχεία, στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα ορεινά καταφύγια είναι η ιδανική λύση για μία budget-friendly απόδραση στα ελληνικά βουνά που υπόσχεται μπόλικη περιπέτεια μέσα στην εκκωφαντική βουνίσια ησυχία.

15

Κι αυτό, γιατί προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους την ευκαιρία να περιηγηθούν στην φύση, να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να ζήσουν μία άνευ προηγουμένου ορειβατική εμπειρία με τα απολύτως βασικά στοιχεία διαμονής.

Τα ορεινά καταφύγια, διάσπαρτα στα βουνά της Ελλάδας και φτιαγμένα από το μεράκι και την όρεξη ορειβατικών συλλόγων, εθελοντών και απλών φυσιολατρών είναι η νούμερο ένα επιλογή για μία σύντομη αναζωογονητική απόδραση ακριβώς λίγο πριν την έναρξη του φθινοπώρου και του χειμωνιάτικου εγκλεισμού.

Καταφύγιο Αγράφων

Ίσως, ένα από τα πιο οργανωμένα καταφύγια της Ελλάδας στο μέσο μίας εκ των πιο συναρπαστικών ορεινών περιοχών της Ελλάδας που συχνά πυκνά αποτελεί σημείο συνάντησης διάφορων ορειβατικών συλλόγων από την χώρα, το ορειβατικό καταφύγιο των Αγράφων σε ύψος 1536 μέτρων, βρίσκεται στην περιοχή Καραμανώλη Νεράιδας στον Νομό Καρδίτσας. Πλήρως οργανωμένο καλύπτοντας κάθε βασική ανάγκη, το καταφύγιο έχει χωρητικότητα φιλοξενίας μέχρι 24 άτομα, ενώ διαθέτει κουζίνα και μεγάλη τραπεζαρία.

Έχοντας κατασκευαστεί στα πλαίσια επιχειρηματικού προγράμματος του ΕΟΤ το μακρινό 2002, το καταφύγιο των Αγράφων προσφέρει μία καταπληκτική θέα στην πασίγνωστη λίμνη Πλαστήρα αποτελώντας παράλληλα σημείο εκκίνησης για τις γνωστότερες πεζοπορικές διαδρομές στα Άγραφα και απέχοντας μόλις περίπου 6 χιλιόμετρα από την Νεράιδα.

Για λεπτομέρειες κράτησης, εδώ

Photo: Καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο γραφικά και παραδοσιακά καταφύγια της ορεινής άγριας Ελλάδας. Κυριολεκτικά μέσα στην καταπράσινη και ολοζώντανη καρδιά της Βάλια Κάλντα, το ορεινό καταφύγιο βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών βασικών ορεινών διαδρομών αποτελώντας το νούμερο ένα σημείο αναφοράς της Βόρειας Πίνδου. Μάλιστα, πριν οποιαδήποτε επίσκεψη στο καταφύγιο, πρέπει να διαλέξετε προσεκτικά την κατάλληλη εποχή και το σωστό χρόνο, ώστε να σχεδιάσετε με άνεση τα μονοπάτια που θέλετε να ακολουθήσετε και να ενημερωθείτε για τυχόν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκείνο το διάστημα. Σχετικά με το καταφύγιο, αρκεί να γνωρίζετε ότι το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 άτομα σε κουκέτες που μοιράζονται σε 5 διαφορετικά δωμάτια. Στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου, υπάρχει κουζίνα και τραπεζαρία που μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 100 άτομα.

Για λεπτομέρειες κράτησης, εδώ

Καταφύγιο Βαρδουσίων

Η ανάβαση στο καταφύγιο των Βαρδουσίων είναι από μόνη της μία ανεπανάληπτη εμπειρία και αυτό γιατί το σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένο καταφύγιο βρίσκεται σε ύψος 1918 μέτρων. Το καταφύγιο που βρίσκεται στη μέση ενός αλπικού τοπίου που πραγματικά κόβει την ανάσα, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 75 άτομα και τελεί υπό το καθεστώς διαχείρισης του ΕΟΣ Άμφισσας. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζετε πως για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίσκεψη στο καταφύγιο, πρέπει πρώτα πρώτα να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του, κύριο Κώστα Παπαγεωργίου, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες ημερομηνίες κράτησης και τα διάφορα πρακτικά ζητήματα γύρω από τη διαμονή σας στο καταφύγιο. Αντίστοιχα, θα λάβετε και οδηγίες για το πώς μπορείτε να προσεγγίσετε την περιοχή, γιατί -κυρίως κατά τον βαθύ χειμώνα λόγω των χιονοπτώσεων- ίσως, χρειαστεί να κάνετε πεζοπορία, για να φτάσετε στο καταφύγιο. Βέβαια, για όλα τα πρακτικά ζητήματα θα ενημερωθείτε ανάλογα, ενώ αν έχετε «ορεινές αντοχές», μπορείτε να δοκιμάσετε την τετράωρη ορεινή διαδρομή προς την κορυφή Κόρακα με μία θέα που πραγματικά θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Για λεπτομέρειες κράτησης, εδώ

Διαβάστε ακόμα:

Τα χωριά της Οίτης: Ήρεμα, καταπράσινα, γραφικά

Άνω Χώρα Ναυπακτίας – Η ομορφιά ενός αυθεντικού ορεινού προορισμού

Βάλια Κάλντα: Χειμώνας στην παραμυθένια κοιλάδα της Πίνδου