Η αντιμετώπιση της έλλειψης υδάτινων πόρων σε άνυδρα νησιά θα είναι το θέμα της έρευνας που ανετέθη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το βασικό αντικείμενο του συγκεκριμένου επιστημονικού έργου αποτελεί η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης της έλλειψης υδάτινων πόρων, ιδίως σε μικρά νησιά της Ελλάδας και συγκεκριμένα, η διερεύνηση τρόπων και δυνατοτήτων επαύξησης των διαθέσιμων υδατικών πόρων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει διερεύνηση τρόπων ταμίευσης όμβριων υδάτων μέσω καινοτόμων τεχνικών και διαδικασιών αλλά και ταμίευσης επιφανειακών υδάτων τα οποία κατά τους χειμερινούς μήνες απορρέουν ανεκμετάλλευτα προς τη θάλασσα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση θεωρείται ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα μικρά και άνυδρα νησιά, με πρώτο και βασικότερο, τη μείωση και τον περιορισμό της χρήσης αφαλατωμένου νερού προς πόση, και εν συνεχεία τη βελτίωση των συνθηκών οικιακής χρήσης νερού, τη βελτίωση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών αλλά και την έως ένα βαθμό βελτίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού.
Ειδικότερα, θα γίνει εκτίμηση των πραγματικών αναγκών σε υδάτινους πόρους, κατά την χειμερινή και θερινή περίοδο, με εκτίμηση σε ορίζοντα δεκαετίας, λαμβάνοντας υπόψιν κοινωνικοοικονομικά και τουριστικά κριτήρια και χαρακτηριστικά. Επίσης, θα γίνει υπολογισμός του αειφόρου υδατικού αποτυπώματος κατοίκων και τουριστών. Επίσης, θα αναλυθούν οι δείκτες ξηροθερμικότητας, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, που θα επιτρέψουν την κατανόηση των επιπέδων ξηρασίας του εδάφους και της βλάστησης του κάθε νησιού.
Ο προσδιορισμός της κατ’ έτους απαιτούμενης ποσότητας για κατοίκους και τουρίστες θα γίνει με τη βοήθεια στοιχείων από τις αντίστοιχες καταγραφές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, με συνυπολογιζόμενες και τις απώλειες των δικτύων. Ο προσδιορισμός της κατ’ έτους απαιτούμενης ποσότητας ύδατος για γεωργία και κτηνοτροφία, θα γίνει με τη βοήθεια διαχρονικής ανάλυσης των καλύψεων γης τουλάχιστον για τα τελευταία 40 χρόνια με τη χρήση προηγμένων μεθόδων δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Οι ανωτέρω μεθοδολογίες υπολογισμού των συνολικών χρήσεων του νερού, μπορούν να εφαρμοστούν κάλλιστα σε όλα τα ελληνικά νησιά, αποτελώντας ουσιαστικά ένα εργαλείο γνώσης των πραγματικών συνολικών αναγκών ενός νησιού σε υδάτινους πόρους.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, προβλέπεται και η διοργάνωση ενός εργαστηρίου με στόχο τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στην όλη διαδικασία.
Διαβάστε ακόμα:
Έρευνα: Πώς ο αγροτουρισμός συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της χώρας
Εξερευνώντας τον Άγιο Αχίλλειο στην Μικρή Πρέσπα – 21 κάτοικοι, κανένα αυτοκίνητο
«Χαμένες πόλεις, κρυμμένα μοναστήρια και σπήλαια» – Tαξιδεύοντας γύρω από την λίμνη των Ιωαννίνων