Ένα καταπράσινο καταφύγιο σε απόσταση αναπνοής από την Καλαμάτα κρύβει μια ιστορία αγάπης για τα τροπικά φυτά και τις καινοτόμες καλλιέργειες. Σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Μικρομάνη, όπου η μεσογειακή φύση συναντά τον εξωτισμό των τροπικών φρούτων, συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Κλώνο, ιδιοκτήτη του The Drangonfruit Farm μαζί με την σύντροφό του, Ιωάννα Κούλη. Ανάμεσα σε κάκτους που υψώνονται σαν γλυπτά και σε εξωτικά φρούτα που γεμίζουν τον αέρα με πρωτόγνωρα αρώματα, ανακαλύπτουμε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με στόχο την έρευνα στην καλλιέργεια και αναπαραγωγή τροπικών και υποτροπικών φυτών στο κλίμα της περιοχής.
Το ταξίδι μας στο κτήμα ξεκίνησε έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κωνσταντίνο, όταν μάθαμε από έναν κοινό γνωστό για το πάθος του με τα καρποφόρα, εξωτικά φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό που συναντήσαμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία: ένα ζωντανό εργαστήριο βιοποικιλότητας. Περπατώντας στο κτήμα, γινόμαστε μάρτυρες 4 χρόνων έρευνας και πειραματισμού, κάκτοι διαφόρων ειδών συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό χρωμάτων και σχημάτων.
«Όλα άρχισαν στον κήπο μου σαν πείραμα. Η περίοδος της πανδημίας, μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω κάποιες επίσημες έρευνες και να συνδεθώ διαδικτυακά με συλλέκτες και καλλιεργητές από όλο τον κόσμο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος στο Travel.gr.
Από τα χρηματοοικονομικά στην καλλιέργεια κάκτων
Ο Κωνσταντίνος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά με σπουδές στα χρηματοοικονομικά, διένυσε μια διαδρομή που λίγοι θα τολμούσαν. «Τα πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν αρκετά για να καταλάβω πως δεν ήταν αυτή η ζωή που ονειρευόμουν», μας εξομολογείται καθώς περπατάμε ανάμεσα σε σειρές από εντυπωσιακούς κάκτους. Η επιστροφή στη γενέτειρά του και η ανάληψη της οικογενειακής επιχείρησης ήταν μόνο η αρχή. Παρατηρώντας την ανοδική πορεία της Καλαμάτας στον τουρισμό, στράφηκε στον τομέα της φιλοξενίας. Ωστόσο, ήταν τα ταξίδια του στην Ινδία, τις Φιλιππίνες και άλλες εξωτικές χώρες που άναψαν τη σπίθα για το πάθος του με τα εξωτικά φυτά. «Κάθε ταξίδι ήταν κι ένα μάθημα βοτανολογίας», αναφέρει χαμογελώντας. «Επέστρεφα με εικόνες, γεύσεις και ιδέες».
Το πειραματικό κτήμα: Ένα ζωντανό εργαστήριο
Ο Κωνσταντίνος καλλιεργεί αρκετά είδη φυτών αλλά κυρίως ασχολείται με την καλλιέργεια επιφυτικών κάκτων με καταγωγή τη Νότια και Κεντρική Αμερική. Στη φύση, οι ιδιαίτεροι αυτοί κάκτοι αναρριχώνται σε δέντρα και βράχους με τα μεγαλοπρεπή τους άνθη να ανοίγουν το σούρουπο και να ζουν μόνο για ένα βράδυ. Τα άνθη που γονιμοποιούνται μάς χαρίζουν ιδιαίτερα φρούτα, όπου ένα είδος εξ’ αυτών είναι και το Dragon fruit -ένα φρούτο που καλλιεργείται εντατικά στην Ασία. Ο Κωνσταντίνος επιλέγει να καλλιεργεί τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες του φρούτου αυτού, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση. Μακριά από τα πρότυπα της μαζικής παραγωγής, καλλιεργεί σε μικρή κλίμακα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και επιδιώκοντας να προσφέρει μια εμπειρία μέσα από την κατανάλωση κάθε καρπού.
Όπως μας ανέφερε: «Πέρυσι ξεκινήσαμε τη διάθεση μικρών ποσοτήτων φρούτων στην αγορά λαμβάνοντας πολύ θετική αναπόκριση. Φέτος ξεκίνησε και η νέα δραστηριότητα μας ως φυτώριο με στόχο να διαθέσουμε υλικό και γνώση σε καλλιεργητές αλλά και κόσμο που ενδιαφέρεται και επικοινωνεί μαζί μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι το κεντρικό κανάλι επικοινωνίας μας».
Δοκιμάζουμε ένα dragon fruit -μια εμπειρία που μας μεταφέρει νοερά σε τροπικούς προορισμούς. Το φρούτο, με τη γλυκιά γεύση, τη κόκκινη σάρκα και την ιδιαίτερη υφή του, αποτελεί το επιτυχημένο αποτέλεσμα των πειραματισμών του.
Από το χόμπι στην καινοτομία
Ο Κωνσταντίνος, παράλληλα με την αγάπη του για την καλλιέργεια, διατηρεί το πάθος του για τη φωτογραφία και τα σπορ της φύσης, του βουνού και της θάλασσας. «Η φωτογραφία μου δίνει μια διαφορετική οπτική για τα φυτά», παραδέχεται. «Βλέπω λεπτομέρειες που διαφορετικά θα προσπερνούσα». Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου δίνουν την ευκαιρία να μεταφέρω την οπτική αυτή σε άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα με το πού βρίσκονται.
Αρχιτεκτονική και βοτανική: Μια απροσδόκητη σύνδεση
Δίπλα του, η Ιωάννα Κούλη, μια Καλαματιανή αρχιτέκτονας με σπουδές στην Κοπεγχάγη και το Μπράιτον, συμπληρώνει ιδανικά το ρόλο της βοηθού στο πρότζεκτ. «Όταν ταξιδεύουμε, αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη δοκιμή νέων φρούτων και στην παρατήρηση των καλλιεργειών που φιλοξενεί ο κάθε τόπος», εξηγεί. «Είναι σαν να μαθαίνεις την ιστορία ενός τόπου μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα της ντόπιας φύσης». Η επιστροφή της στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε η προσωπική της αφορμή για μια πιο αρμονική ζωή κοντά στη φύση, προσθέτοντας το δημιουργικό της βλέμμα στην εξέλιξη του The Dragonfruit Farm.
Το μέλλον των εξωτικών καλλιεργειών
Η έρευνά δεν σταματά στους κάκτους. Ποικιλίες παπάγιας, αναπτύσσονται σε άλλο τμήμα του κτήματος ενώ νέες προσθήκες φυτών γίνονται συνεχώς. «Στόχος μας είναι να βρούμε νέες ποικιλίες κατάλληλες για τον κηπο ή για εμπορική καλλιέργεια στην περιοχή μας», εξηγεί η Ιωάννα. «Φανταστείτε τη Μεσσηνία να παράγει τα δικά της εξωτικά φρούτα, τοπικά, φιλικά προς το περιβάλλον και προσαρμοσμένα στις κλιματικές μας συνθήκες».
Καθώς φεύγουμε από το κτήμα, μένουμε με την αίσθηση ότι επισκεφθήκαμε έναν καλλιεργητικό χώρο, και παράλληλα, ένα εργαστήριο του μέλλοντος. Ο Κωνσταντίνος και η Ιωάννα, συνδυάζοντας γνώσεις από διαφορετικούς κλάδους, ταξίδια και προσωπικά πάθη, δημιουργούν έναν μικρό παράδεισο καινοτομίας που ίσως αλλάξει τον χάρτη των καλλιεργειών στη νότια Ελλάδα.
Instagram: thedragonfruitfarm
Facebook: The_Dragonfruit_Farm_gr
Διαβάστε ακόμα:
13 γαστρονομικές στάσεις στην Καλαμάτα
3 ωραίες εκδρομές που αξίζει να κάνετε από την Καλαμάτα
Aπό την Καλαμάτα μέχρι τη Λακωνική Μάνη: Μια συναρπαστική διαδρομή στην Πελοπόννησο