Στη νοτιοδυτική Γερμανία, ανάμεσα στα βουνά της Σουαβίας και τα πυκνά δάση του εθνικού πάρκου Schönbuch βρίσκεται το Τύμπινγκεν: μια πόλη με ένα ιστορικό πανεπιστήμιο και ένα ιστορικό κέντρο που θα έκανε τις περισσότερες τοποθεσίες που εμφανίζονται στις ταινίες της Disney να ζηλέψουν.
Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη γύρω από μια σχεδόν τέλεια διατηρημένη παλιά πόλη, με πλινθόστρωτα σοκάκια, παλιά ξύλινα αλλά και χρωματιστά σπίτια και κανάλια με νερό. Η διατηρημένη παλιά πόλη είναι μία εξαίρεση για τη Γερμανία καθώς τα ιστορικά κέντρα των περισσότερων γερμανικών πόλεων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως στο Τύμπινγκεν έπεσε μόνο μία βόμβα, καθώς η πόλη δεν διέθετε βαριά βιομηχανία και έτσι δεν υπήρχε για αυτήν ενδιαφέρον για να γίνει στρατιωτικός στόχος.
Το κέντρο της πόλης διαπερνά ο ποταμός Νέκαρ, παραπόταμος του Ρήνου, ενώ υπάρχει και ένα τεχνητό νησί, το Neckarinsel (νησί του Νέκαρ) που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και το οποίο είναι καταπράσινο την άνοιξη και «ολόχρυσο», από τα χρώματα των φύλλων από πλατάνια το φθινόπωρο.
Το Tύμπιγκεν βρίσκεται στη Σουαβία, την περιοχή της Γερμανίας που είναι φημισμένη για την λιτότητα των κατοίκων της αλλά και γιατί θεωρείται από τις περιοχές της Γερμανίας με τις περισσότερες μέρες με ηλιοφάνεια ανά έτος. Το Τύμπινγκεν, η Τυβίγγη όπως ήταν γνωστότερη η πόλη παλιά στα ελληνικά, φημίζεται για το πανεπιστήμιό του, ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης, με έτος ίδρυσης το 1477. Σήμερα σε αυτό σπουδάζουν 27.000 φοιτητές. Σε μια πόλη 90.000 κατοίκων είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως το πανεπιστήμιο είναι η κινητήρια δύναμη ζωής της πόλης.
Το Τύμπινγκεν δεν είναι μόνο ένα παραμυθένιο μέρος με ένα φημισμένο ιστορικό πανεπιστήμιο. Είναι και μία πόλη που πρωτοπορεί στον vegan και τον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Άλλωστε διαθέτει μεγάλη παράδοση στις «εναλλακτικές κουλτούρες».
Η πόλη ήταν ένα από τα επίκεντρα του φοιτητικού «γερμανικού 1968». Οι φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους, όπως και σε άλλες πόλης της τότε Δυτικής Γερμανίας, διαμόρφωσαν σίγουρα την αριστερή και οικολογική κουλτούρα της πόλης. Το BBC φιλοξένησε ένα αφιέρωμα εστιάζοντας ακριβώς στην εναλλακτική, vegan και «πράσινη» ταυτότητα του Τύμπινγκεν.
«Στο Τύμπινγκεν υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενες στεγαστικές πρωτοβουλίες πολιτών όπου το μαγείρεμα και τα ψώνια πρώτων ειδών οργανώνονται ομαδικά και είναι κατά κύριο λόγο vegan» δήλωσε στο BBC η Jenny Bröder που ζει στην πόλη για 12 χρόνια και εργάζεται στο πανεπιστήμιο. «Oι άνθρωποι που ζουν και συμμετέχουν σε αυτές είναι συχνά πολιτικά ενεργοί και προωθούν την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά και οικολογικά θέματα ενώ συνεισφέρουν και στην πολιτιστική ζωή διοργανώνοντας συναυλίες, διαλέξεις, φεστιβάλ και πάρτι. Το φαγητό που προσφέρεται σε αυτά τα event είναι συνήθως vegan».
Στα εστιατόρια και τα καφέ της πόλης, η ερώτηση «τρώτε κρέας;» είναι κάτι το συνηθισμένο ενώ o δήμος συμμετέχει επισήμως και στο Veganuary, την πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν vegan (τουλάχιστον) τον μήνα Ιανουάριο.
Το αφιέρωμα του BBC φιλοξενεί δηλώσεις του ιδιοκτήτη μιας καντίνας,η οποία πουλά ινδικό φαγητό. Ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι τα vegan γεύματα που προσφέρει, εξαντλούνται κάθε μέρα γρηγορότερα από όσα έχουν κρέας ή ζωϊκά παράγωγα. Κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σε μία χώρα φημισμένη για τα λουκάνικά της.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο φούρνος Ada Bäckerei ιδιοκτησίας ενός Τούρκου που ήρθε εδώ ως φοιτητής πριν αρκετά χρόνια με κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και τελικά έμεινε. Ο Sedat Yalcin και η σύζυγος του Aysenur-Sarcan Yalcin προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά χορτοφαγικά ή vegan μικρά γεύματα, όπως böreks, με διάφορες γεμίσεις. Ανάμεσα τους και σπανακόπιτα. «Ένας vegetarian τουρκικός φούρνος έχει επιτυχία εδώ εξαιτίας των πολλών φοιτητών, αλλά και επειδή οι ντόπιοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον», εξηγεί στο BBC
Ο «Φόρος Συσκευασίας» και τα McDonald’s
Η πόλη επανασχεδιάζεται συνεχώς ώστε να γίνεται όλο και πιο φιλική στο περιβάλλον. Οι μεγάλοι ποδηλατοδρόμοι σε συνδυασμό με το υψηλό κόμιστρο στο πάρκινγκ κάνουν το Τύμπινγκεν ιδιαίτερα «εχθρικό» σε όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο του. Μάλιστα το 2022 εγκρίθηκε η απαγόρευση διέλευσης των αυτοκινήτων από τον κεντρικό δρόμο της πόλης, ο οποίος πλέον είναι ανοιχτός μόνο στα ποδήλατα και στα λεωφορείο. Οι φοιτητές μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν με το λεωφορείο μετά τις 7 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα, ενώ το λεωφορείο είναι δωρεάν για όλους τις Κυριακές.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τον Boris Palmer, o οποίος μίλησε στο BBC, η πόλη του ξοδεύει 3 φορές περισσότερα χρήματα ανά κάτοικο για ποδηλατικές υποδομές από την πασίγνωστη για την ποδηλατική κουλτούρα της, Κοπεγχάγη. Ένας νόμος που πέρασε φέτος και τον οποίο το Τύμπινγκεν είναι η πρώτη πόλη της Γερμανίας που θέλει να εφαρμόσει, αναμένεται να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το «πράσινο» προφίλ της.
Ο Verpackungssteuer (Φόρος Συσκευασίας) προβλέπει έξτρα πληρωμή 50 λεπτών σε κάθε αναλώσιμη συσκευασία μίας χρήσης, από ποτήρια του καφέ, έως κυπελάκια για παγωτό και πιάτα για γεύματα. Για αντικείμενα όπως πιρούνια και κουτάλια το επιπλέον κόστος είναι 20 λεπτά. Ακόμα και τα κουτιά για τις πίτσες ή το αλουμινόχαρτο με το οποίο τυλίγονται τα takeaway φαλάφελ φορολογούνται. Αδιάφορο αν είναι φτιαγμένα από φιλικά στο περιβάλλον ή ανακυκλωμένα υλικά, οτιδήποτε είναι μίας χρήσης θα κοστίζει περισσότερο. Η βασική αρχή είναι πως η μη παραγωγή είναι προτιμότερη από την μελλοντική ανακύκλωση ή απόρριψη υλικών.
Σύμφωνα με το BBC, αυτή η τακτική αποδίδει ήδη καθώς τις πρώτες εβδομάδες η πόλη είδε 15% λιγότερα απορρίμματα στους κάδους της. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν την συνήθεια να τρώνε street food ή ακόμα και γεύματα σε εστιατόρια με μαχαιροπίρουνα ή lunchbox που έφεραν από το σπίτι.
Όμως, ο κανονισμός δεν εξυπηρετεί το μοναδικό McDonald’s του Τύμπινγκεν το οποίο προχώρησε σε μήνυση κατά του δήμου. Το brand έχει πάνω από 1.500 εστιατόρια σε όλη τη Γερμανία και η McDonalds ισχυρίζεται πως είναι πολύ δύσκολο να προσαρμόσει τις προδιαγραφές ανάλογα με τους κανονισμούς κάθε πόλης. Η εταιρεία λέει πως αναζητά ένα ενιαίο πλαίσιο. «Επί της αρχής, συμφωνούμε πως η καλύτερη συσκευασία είναι αυτή που δεν παράγεται καθόλου. Όμως οι ειδικές τοπικές πρόνοιες των πόλεων, στέκουν εμπόδιο στο να υπάρξει ένα επιτυχημένο και εφαρμόσιμο concept σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία αυτή την περίοδο εφαρμόζει στοχευμένες δοκιμές του δικού της συστήματος επαναχρησιμοποίησής υλικών.
Τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών αναμένεται να ακουστούν στο δικαστήριο αυτές τις μέρες. Η McDonald’s έχει κερδίσει παρόμοια υπόθεση με άλλη γερμανική πόλη στο παρελθόν, όμως ο δήμαρχος Palmer παραμένει αισιόδοξος πως ο τοπικός νόμος δεν θα καταργηθεί. «Πιστεύω πως η πόλη έχει δικαίωμα να περάσει έναν τέτοιο νόμο και ακόμα και μία μεγάλη εταιρεία πρέπει να τον σεβαστεί. Δεν πιστεύω πως μια πολυεθνική εταιρεία δεν μπορεί να περάσει στα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά όταν μπορεί να το κάνει κάθε μικρή επιχείρηση», λέει ο δήμαρχος που βρίσκεται στη θέση του από το 2007 και έχει συνδεθεί με πολλές «πράσινες» πολιτικές της πόλης, όπως τα υποχρεωτικά πάνελ με φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Πάντως ενώ σίγουρα πολλά μπορεί να μάθει κανείς από το Τύμπινγκεν όσον αφορά τις πράσινες πολιτκές, είναι δύσκολο να το αντιγράψει κανείς εξαιτίας των ιδιαίτερων κοινωνικών και χαρακτηριστικών της πόλης τα οποία προαναφέρθηκαν. Αυτό που μπορεί όμως σίγουρα να ειπωθεί είναι πως ο δρόμος για έναν πιο πράσινο πλανήτη μπορεί να επιτευχθεί σε μικρή κλίμακα.
Πότε να πάτε
H ευρύτερη περιοχή είναι πιο όμορφη την άνοιξη και το καλοκαίρι και σίγουρα τα πολύχρωμα σπίτια και το πράσινο της πόλης αναδεικνύονται τότε καλύτερα. Αλλά αν είστε φίλοι της σοκολάτας, όλα αυτά θα σας φανούν δευτερεύοντα. Στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου γίνεται στο Τύμπινγκεν ένα μεγάλο φεστιβάλ σοκολάτας, το Schokoladen Festival.
Τι να κάνετε
Πέρα από τις vegan γαστρονομικές επιλογές, οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε το κάστρο Hohentübingen με το Moυσείο Αρχαίων Πολιτισμών το οποίο στις συλλογές του έχει αντικείμενα ηλικίας έως και 40.000 ετών. Η παλιά πόλη είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο ενώ οι ρομαντικοί ίσως θελήσουν να κάνουν βαρκάδα στον Νέκαρ.
Πώς να πάτε
To Tύμπινγκεν απέχει λιγότερο από μία ώρα από τη Στουγτγκάρδη μία από τις μεγαλουπόλεις της Γερμανίας που συνδέεται με απευθείας πτήσεις με την Αθήνα. Η Στουτγκάρδη είναι γνωστή ως «το λίκνο της αυτοκινητοβιομηχανίας» αλλά αν την επισκεφθείτε θα εκπλαγείτε από το πολύ πράσινο και τα όμορφα πάρκα της και την έντονη ζωή της.
Διαβάστε ακόμα:
Μια μαγευτική βόλτα στις ανθισμένες κερασιές του κόσμου -Ένα μοναδικό θέαμα που συνεπαίρνει
7 ευρωπαϊκοί προορισμοί ιδανικοί για 3ήμερο
Τόρσχαβν: Η πιο συννεφιασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης