Αν μία φράση μπορεί να περιγράψει την ευρυτανική φύση, αυτή είναι η φράση terra incognita, άγνωστη γη. Απρόσιτη, απομονωμένη, παρθένα και εξαιρετικά εντυπωσιακή, η άγρια φυσική ομορφιά της Ευρυτανίας αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικότερο τρόπο στα αμέτρητα φαράγγια αυτής της απροσπέλαστης γωνιάς της Ελλάδας που αποτελεί σταυροδρόμι της ορεινής ραχοκοκκαλιάς της χώρας.
Φαράγγι Βόθωνα
Απόκρημνο, βραχώδες και για γερούς έμπειρους πεζοπόρους, το φαράγγι του Βόθωνα είναι το καλά κρυμμένο διαμάντι της ευρυτανικής γης. Ένα από τα δυσκολότερα φαράγγια της Ευρυτανίας, το φαράγγι του Βόθωνα βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι στον δρόμο για Προυσσό, ενώ ξεκινάει από το χωριό Καρίτσα καταλήγοντας στον Καρπενησιώτη ποταμό.
Γνωστό μεταξύ των φαν του canyoning, το φαράγγι του Βόθωνα «κρύβει» στα σπλάχνα του οκτώ μεγάλους καταρράκτες, με δύο από αυτούς, να ξεπερνούν σε ύψος τα 25 μέτρα, ενώ κατά την διάρκεια της διαδρομής του στενεύει αρκετά δημιουργώντας εντυπωσιακές καταβάσεις που οι λάτρεις του canyoning δεν μπορούν εύκολα να ξεχάσουν. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος του διατηρεί ένα άγριο -μα συνάμα επιβλητικό- τοπίο, το φαράγγι μεταβάλλεται λίγο προς το τέλος του αποκτώντας μία νότα γαλήνης με μικρές λίμνες και πολλά πλατάνια.
Πάντα Βρέχει
Το φαράγγι με το περίεργο όνομα είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά φαράγγια της Ελλάδας και ίσως και της Ευρώπης, γιατί -όπως λέει και το όνομά του- πάντα βρέχει. Η εξήγηση είναι αρκετά απλή και έχει ως εξής: τα διάφορα ρυάκια στο φαράγγι ενώνονται με τον Κρικελοπόταμο δημιουργώντας έναν δροσερό καταρράκτη που είναι το ιδανικότερο αντίδοτο στο καυτό μεσογειακό καλοκαίρι.
Το αξιοθαύμαστο θέαμα είναι ότι μέσα στο φαράγγι σχηματίζεται μία εικόνα που δίνει την εντύπωση μόνιμης βροχόπτωσης, καθώς τα ορμητικά νερά από τα ρυάκια χτυπούν στα βράχια και σκορπίζονται σε δροσοσταλίδες και ψιχάλες δημιουργώντας ένα μεγάλης φυσικής αξίας θέαμα που αποζημιώνει κάθε φυσιολάτρη. Σε όλο αυτό το μήκος της κοίτης, παρά τη μειωμένη ροή το καλοκαίρι, πάντα «βρέχει»!
Εξίσου εντυπωσιακή είναι, όμως, και η διαδρομή για να βρεθείτε στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς πρέπει να διανύσετε πεζή τα καφεπράσινα νερά του Κρικελλοπόταμου με τα πόδια. Αν και ακούγεται αποθαρρυντικό, το river trekking μέσα από την κοίτη του ποταμού είναι σχετικά εύκολο τόσο για πεπειραμένους όσο και μη πεζοπόρους με το ύψος του νερού να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση και την όλη διαδικασία να απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία με σωστό εξοπλισμό.
Βέβαια, η ποταμοπορεία είναι αυστηρώς εποχική και περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι μαζικές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου ανεβάζουν την στάθμη του ποταμού και η πρόσβαση στο σημείο γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Το φαράγγι έχει τρεις διαφορετικές εισόδους και μετά από 45 περίπου λεπτά διαδρομής, θα συναντήσετε τους μαγευτικούς καταρράκτες. Η ευκολότερη πρόσβαση στην περιοχή αυτή γίνεται από το χωριό Ροσκά, ενώ από την περιοχή της Καλλιακούδας ο δρόμος είναι πιο δύσκολος.
Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς
Έχοντας πάρει το όνομά του από την περιβόητη Μαύρη Σπηλιά που προστάτευε τους κατοίκους των γύρω χωριών στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Κατοχής, το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς είναι ένα από τα πιο γνωστά και εύκολα φαράγγια της Ευρυτανίας.
Προσφέροντας μία εύκολη και απολαυστική διαδρομή μέσα στην φύση, το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς κρύβει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη μήκους 10 μέτρων που σχηματίζει μία φυσική πισίνα, ενώ στην διαδρομή υπάρχουν και τρεις μικρότεροι καταρράκτες στους οποίους μπορείτε να κολυμπήσετε άνετα.
Εξίσου εντυπωσιακό, όμως, είναι και το τέλος της διαδρομής που καταλήγει σε βράχια, μικρούς καταρράκτες και μπόλικα πλατάνια. Η διάσχιση του φαραγγιού διαρκεί σχεδόν μιάμιση ώρα ανάλογα με τις στάσεις για θαυμασμό του τοπίου, ενώ η διαδρομή ενδείκνυται και για οικογένειες με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας για αποφυγή τραυματισμών.
Κλαυσί: Έλατα, μοναδική θέα και καλό φαγητό, μια ανάσα από το Καρπενήσι
Τα εκλεκτά προϊόντα της Ευρυτανίας -Παλαιωμένο τυρί, καπνιστή πέστροφα, εξαιρετικό προσούτο