Ευγενέστατη και πολύγλωσση πληροφορεί και δίνει απαντήσεις. Δεν πρόκειται για κάποια ξεναγό, αλλά για την Περσεφόνη. Ένα ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας, που ενημερώνει από τον περασμένο Ιούλιο τους επισκέπτες του φημισμένου σπηλαίου της Αλιστράτης στις Σέρρες,
«Γεια σας είμαι η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και σύζυγος του Πλούτωνα, θεά του κάτω κόσμου». Με τα λόγια αυτά, το ρομπότ Περσεφόνη υποδέχεται καθημερινά τους επισκέπτες, «κλέβοντας» -κυριολεκτικά με το «καλημέρα»- τις εντυπώσεις, αλλά και τις καρδιές τους.
Η περιήγηση πλέον στο εσωτερικό του σπηλαίου, με τους μεγάλους θαλάμους και τις στοές που καλύπτονται με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιάζει και κρατά αμείωτο μικρών και μεγάλων, αφού η Περσεφόνη «μιλάει» 40 γλώσσες -ακόμη και αρχαία Ελληνικά- ενώ μπορεί να ξεναγεί ταυτόχρονα σε τρεις, συνοδεύοντας τους επισκέπτες στα πρώτα 100 μ. της τουριστικής διαδρομής.
Το ρομπότ δεν ενημερώνει μόνο και δίνει πληροφορίες για το -εξαιρετικής ομορφιάς- σπήλαιο, αλλά απαντάει και στις ερωτήσεις των επισκεπτών που συνοδεύει, εκπλήσσοντάς τους ευχάριστα. Στο τέλος μάλιστα, πολλοί της «ζητούν» μία αναμνηστική selfie, που βέβαια δεν αρνείται.
Να θυμάστε ωστόσο, πως η Περσεφόνη είναι ευγενική και «αεικίνητη», αλλά αποφεύγετε να την αγγίζετε και να της μιλάτε όλοι μαζί, επειδή μπορεί να «βραχυκυκλώσει» ως μηχάνημα που είναι.
Την ονομασία Περσεφόνη, την οφείλει στην θυγατέρα της θεάς Δήμητρας που έκλεψε από τον «πάνω κόσμο» ο Πλούτωνας, για να την οδηγήσει στον Άδη μέσα από τις «Πύλες» που υπήρχαν -σύμφωνα με τη μυθολογία- στο φημισμένο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διέρχεται νότια του σπηλαίου, σχηματίζοντας εντυπωσιακούς μαιάνδρους.
Το ύψος της Περσεφόνης αγγίζει το 1,70 μ. και έχει «αυτονομία» κινήσεων για οκτώ ώρες. «Φορτίζει», αργά το απόγευμα κάθε μέρα, και μόλις το σπήλαιο κλείσει τις πύλες του. Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και χρειάστηκαν εννέα μήνες για να πάρει «ζωή», αφού πρώτα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg.
Όπως λέει ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σπηλαίου Αλιστράτης κ. Νίκος Καρτάλης, η Περσεφόνη προσδίδει προστιθέμενη αξία στον επισκέψιμο χώρο, αποτελώντας ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα υπόλοιπα στάδια περιλαμβάνουν τη χρήση QR και VR εφαρμογών στην επισκέψιμη διαδρομή, τη λειτουργία εργαστηρίου εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές σχολείων, αλλά και ενός σπηλαιολογικού μουσείου εικονικής πραγματικότητας που θ’ αναπαριστά με ολογράμματα το εσωτερικό του σπηλαίου της Αλιστράτης και όχι μόνο.
Από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης
Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης, με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο και ποικιλομορφία χρωματισμών.
Σταλακτίτες, σταλαγμίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν μοναδικές εικόνες, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, παίρνοντας χρώμα από τα υλικά των επιφανειακών πετρωμάτων, σχηματίζοντας καμάρες και άλλα περίπλοκα μορφώματα που εντυπωσιάζουν. Η ηλικία του σπηλαίου υπολογίζεται γύρω στα 2.000.000 χρόνια και έχει 25.000 τ.μ γνωστή επιφάνεια.
Σχεδόν επίπεδο, με μήκος 3.000 μέτρα, και σταθερή θερμοκρασία και υγρασία όλο το χρόνο, διαθέτει φυσικό εξαερισμό και ιδανικές προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ το συνολικό μήκος των διαδρόμων του, ανέρχεται σε 3 χλμ.
Το σπήλαιο παραμένει ανοιχτό τόσο τις καθημερινές όσο και τις αργίες και η περιήγηση διαρκεί μία ώρα. Ο διάδρομος του σπηλαίου είναι τελείως επίπεδος και προσπελάσιμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Δίπλα ακριβώς από το σπήλαιο διέρχεται το φημισμένο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που πολλοί αποκαλούν ως «Grand Canyon» της Μακεδονίας, μήκους 15 χλμ και βάθους έως 80 μέτρων το οποίο είναι ιδανικό για δραστηριότητες στη φύση (ράφτινγκ, πεζοπορία, ποδηλασία κ.α). Στις βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού, διακρίνονται μικρά και μεγάλα σπήλαια με βραχογραφίες του 5ου – 6ου μ.Χ. αιώνα οι οποίες παριστάνουν διάφορα ζώα, (ελάφια και καμήλες), καθώς και σκηνές του καθημερινού βίου.
Το σπήλαιο Αλιστράτης βρίσκεται στη θέση «Πετρωτό» 6 χλμ ανατολικά του χωριού Αλιστράτη του δήμου Νέας Ζίχνης (140 χλμ από Θεσσαλονίκη / 01:43’). Στην περιοχή θα βρείτε επιχειρήσεις εστίασης, διαμονής, αλλά και εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση.
Πληροφορίες: alistraticave.gr