Φέτος το Πάσχα, αφήστε κατά μέρος τους γνωστούς προορισμούς της Κέρκυρας, της Χίου και της Πάτμου και ανεβείτε στο βορρά. Όσο οι άλλοι θα ανεβάζουν στο Instagram φωτογραφίες από νησιά πηγμένα στον κόσμο, εσείς θα κάνετε τη διαφορά ποστάροντας φωτογραφίες από τα ασκηταριά στη Μεγάλη Πρέσπα, από την ιππασία σας στη λίμνη Ζάζαρη, από τις ποδηλατάδες σας πλάι στη Χειμαδίτιδα, από τις πεζοπορίες σας στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας και από τα αρχοντικά του Νυμφαίου. Καλά καταλάβατε, πάμε Φλώρινα.
Ένας νομός που τα έχει όλα. Παραδόσεις, καλό φαγητό, ψηλά βουνά με δασωμένες πλαγιές και ιντριγκαδόρικα μονοπάτια, γραφικά χωριά και προσεγμένες πόλεις και έξι λίμνες για να διαλέξετε να περιηγηθείτε, να κάνετε birdwatching και γιατί όχι ένα πικ νικ στην ανοιξιάτικη φύση με μενού πασχαλινό.
Τα χωριά
Πρώτο και καλύτερο, το Νυμφαίο, το πιο όμορφο χωριό σε όλο το νομό. Χτισμένο, στα 1.350 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, περιβάλλεται από ένα υπέροχο δάσος οξιάς και είναι γεμάτο με περιποιημένα αρχοντικά νεοκλασικού ύφους. Το χωριό αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια και αυτός ο πλούτος και η αρχοντιά των περασμένων χρόνων είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του.
Στα πέτρινα στενά, στα σπίτια, στα δημόσια κτίρια όπως αυτό της Νικείου Σχολής αλλά και του Μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας με τα περίτεχνα ξύλινα μακεδονίτικα ταβάνια. Από το χωριό ξεκινούν επίσης και όμορφα μονοπάτια που μπαίνουν στο δάσος, ιδανικά για ανοιξιάτικες βόλτες. Ανάσταση θα κάνετε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου με θέα στο χωριό.
Πιο χαμηλά, στα 680 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται και το όμορφο παραδοσιακό χωριό Σκλήθρο, περιτριγυρισμένο από καταπράσινους ορεινούς όγκους. Αγροτικό χωριό κατά βάση που όμως είναι μια υπέροχη βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή και για βόλτες στις κοντινές λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Στις όχθες της λίμνης Ζάζαρη βρίσκεται και το μικρό χωριό Λιμνοχώρι από όπου μπορείτε να απολαύσετε έναν καφέ με θέα τα ήρεμα νερά της λίμνης. Πιο νότια θα βρείτε το Λέχοβο με την πλακόστρωτη πλατεία με τον γεροπλάτανο και τις βρύσες του Αγίου Δημητρίου, εδώ θα ανάψετε και τις λαμπάδες σας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Περιποιημένο χωριό και ο Άγιος Παντελεήμονας, στα ανατολικά του νομού ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Για φουλ θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα θα ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στα βόρεια του χωριού, Ανάσταση όμως θα κάνετε στον Άγιο Αθανάσιο.
Πιο βορειοδυτικά βρίσκεται το Πισοδέρι, ένας μικρός οικισμός στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρα. Διάσημος χειμερινός προορισμός λόγω του χιονοδρομικού, ωστόσο και την άνοιξη έχει τις χάρες του και είναι καλή πρόταση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και αναζητούν την ηρεμία. Εδώ μάλιστα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους θάφτηκε αρχικά το κεφάλι του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στην Καστοριά.
Πιο δυτικά τώρα, στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες που βλέπει στα νότια της λίμνης και από εκεί μπορείτε να κάνετε βόλτα στα απέραντα νερά της. Εδώ θα ψάλλετε το Χριστός Ανέστη στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το πιο όμορφο χωριό της περιοχής όμως είναι ο Άγιος Γερμανός, με το μοναδικό του παραδοσιακό ύφος, τα πέτρινα οικήματα και τα όμορφα αρχοντικά του. Το Μεγάλο Σάββατο όλο το χωριό μαζεύεται για την Ανάσταση στην εκκλησία του Αγίου Γερμανού. Και ο Λαιμός όμως, λίγο πριν, αξίζει μια στάση. Στη Μικρή Πρέσπα τώρα από το ψαροχώρι της Μικρολίμνης μπορείτε να κάνετε χαλαρές βαρκάδες αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το μοναδικό φυσικό τοπίο.
Οι λίμνες
Ο νομός Φλώρινας, περιλαμβάνει έξι λίμνες, μεγάλες και μικρές. Η Βεγορίτιδα στα ανατολικά, είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας και δέχεται τα νερά των μικρότερων λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών. Αποτελεί σημαντικό βιότοπο πτηνών καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο περίπου 160 είδη. Από το χρυσογέρακο, τους αργυροπελεκάνους και τους λαγγόνες μέχρι τις βαλτόπαπιες, τους ερωδιούς και τις γερακίνες. Αν θέλετε να κάνετε παρατήρηση πουλιών, η Βεγορίτιδα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ποδηλασία πλάι στη λίμνη αλλά και να ψαρέψετε. Πιο δυτικά, η λίμνη Πετρών, μικρή αλλά πανέμορφη, σε σχήμα καρδιάς, φιλοξενεί και εκείνη αρκετά είδη πτηνών που μπορείτε να τα δείτε να φωλιάζουν στις γύρω καλαμιές.
Πιο νότια, η Χειμαδίτιδα, πήρε το όνομά της από τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών που ξεχειμώνιαζαν στην περιοχή της λόγω του ήπιου κλίματος, στα λεγόμενα χειμαδιά. Σημαντικός υγροβιότοπος και αυτή με περίπου 150 είδη πτηνών να βουτάνε στα νερά της και να βρίσκουν «σπίτι» στους πυκνούς καλαμιώνες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της. Γύρω της οι λόφοι είναι καλυμμένοι με δρύες, φτελιές, λεύκες και ιτιές. Σχεδόν δίπλα της απλώνεται η μικρότερη Ζάζαρη, καταφύγιο και αυτή για πολλά είδη πτηνών εδώ μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, κανό και ιππασία.
Στα βορειοδυτικά του νομού βρίσκονται οι διάσημες Πρέσπες, μέσα στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών,
Εδώ, όπου τα δάση της οξιάς, των κέδρων, της δρυός και της σημύδας συνυπάρχουν με τους καλαμιώνες των λιμνών. Παλαιότερα ήταν ενωμένες, πλέον της χωρίζει μια μικρή λωρίδα γης. Η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται μεταξύ τριών χωρών, Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως εντός των ελληνικών ορίων εκτός από ένα πολύ μικρό κομμάτι της στα νότια που ανήκει στην Αλβανία. Και οι δύο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καθώς φιλοξενούν πάνω από 270 είδη πτηνών, 2.000 είδη φυτών, 40 και πλέον είδη θηλαστικών, αμφίβια, ερπετά και ψάρια και φυσικά συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο.
Μέσα στη Μικρή Πρέσπα βρίσκεται και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που αξίζει να περπατήσετε την ξύλινη γέφυρα για να φτάσετε μέχρι εκεί και να θαυμάσετε όχι μόνο τη λίμνη σε όλο της το μεγαλείο αλλά και τα μνημεία που υπάρχουν πάνω στο τοσοδούλικο νησί. Όπως τα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου του 10ου αιώνα, του Αγίου Δημητρίου του 14ου αιώνα αλλά και την Παναγιά Πορφύρα του 16ου αιώνα με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Στη Μεγάλη Πρέσπα τώρα, εκτός από το να βολτάρετε στο μικρό παραδοσιακό χωριό των Ψαράδων και να δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές στα ταβερνάκια του θα κάνετε και μια βαρκάδα για να δείτε τα ασκηταριά που βρίσκονται ψηλά στα βράχια, πάνω ακριβώς από τα νερά της λίμνης, εδώ που ασκήτευσαν μοναχοί στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή, αλλά και τις μοναδικές βραχογραφίες.
Η Φλώρινα
Χτισμένη ανάμεσα σε βουνά, στα 687 μέτρα υψόμετρο η πόλη της Φλώρινας έχει διατηρήσει σε αρκετό βαθμό το παραδοσιακό της ύφος. Ανάμεσα στις ψηλές πολυκατοικίες κρύβονται όμορφα παλιά νεοκλασικά, μερικά από αυτά θα τα βρείτε περπατώντας πλάι στον Σακουλέβα, το ποτάμι που διατρέχει την πόλη. Περνώντας τα μικρά γεφυράκια του εύκολα μπορείτε να αλλάζετε γειτονιές και να βλέπετε από κοντά τα εντυπωσιακά κτίσματα στις όχθες του. Κοντά στο Πάρκο Σιδηροδρομικού Σταθμού βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας στο οποίο φιλοξενούνται δυο μόνιμες εκθέσεις, η μία είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ευρήματα από την εποχή του Χαλκού και η άλλη είναι βυζαντινού ενδιαφέροντος με αντικείμενα που προέρχονται από την περιοχή των Πρεσπών και χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 18ο αιώνα.
Η πόλη διαθέτει και έναν μικρό ζωολογικό κήπο με παιδική χαρά που είναι μια πολύ ευχάριστη βόλτα για μικρούς και μεγάλους. Τα γύρω βουνά και λόφοι είναι γεμάτα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε και να απολαύσετε τη φύση. Μια όμορφη βατή διαδρομή είναι αυτή προς τον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και τον Σταυρό, στο λόφο υπάρχουν επίσης και τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης της Ελληνιστικής περιόδου. Πιο απαιτητικές διαδρομές αυτές προς τα Καταφύγια Κρύας Βρύσης και Χρήστου Φάτση. Όσο για την Ανάσταση, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος έχουν την πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, εάν θέλετε κάτι ακόμα πιο κατανυκτικό θα βγείτε 7 χιλιόμετρα εκτός της πόλης, ψηλά στην πλαγιά του βουνού, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδορράχης.
Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου
Ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος. Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την αρκούδα, τότε θα πάτε στο «Κέντρο Προστασίας Αρκούδας» στο Νυμφαίο. Όπου, σε μια έκταση 50 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, μπορείτε να περπατήσετε και να γνωρίσετε τις αρκούδες από σχετικά κοντά. Πριν πάρετε το μονοπάτι για το δάσος, στο «Κέντρο Ενημέρωσης Αρκούδας», στο κτίριο της Νικείου Σχολής στο Νυμφαίο, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Αν τώρα ενδιαφέρεστε περισσότερο για τους λύκους τότε, θα πάτε στις Αγραπιδιές όπου βρίσκεται το «Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα», εδώ σε ένα περιφραγμένο τμήμα δάσους, που αγγίζει τα 70 στρέμματα, φιλοξενούνται λύκοι και λύγκες που κατάφεραν να διασωθούν.
Τα μονοπάτια
Ο νομός της Φλώρινας υποδέχεται δύο από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μονοπάτια, το Ε4 και το Ε6. Το Ε4 ξεκινά από τα Πυρηναία, μπαίνει στην Ελλάδα από τη Βόρεια Μακεδονία και καταλήγει στο Ταίναρο και νοητά στην Κρήτη ενώ το Ε6 ξεκινά από την Φινλανδία και από εκεί μέσω Σλοβενίας εισέρχεται στη χώρα μας από το όρος Βόρας, περνά από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στη Θράκη. Εκτός από τα ευρωπαϊκά μονοπάτια που περνούν από το νομό Φλώρινας υπάρχουν και πολλά εθνικά και μπορείτε ανάλογα με το πόσο έμπειροι είστε και τι όρεξη έχετε να επιλέξετε ποιο θα περπατήσετε. Υπέροχη διαδρομή, αν και μεγάλη, είναι αυτή που ξεκινά από τη Φλώρινα και καταλήγει στο Νυμφαίο αλλά και αυτή από τη Βίγλα προς τον Άγιο Γερμανό. Όμορφη και η κάπως μικρότερη και κυκλική διαδρομή «Φλώρινα-Οροπέδιο-Κρύα Βρύση-Καταφύγιο Παλαιοχωρίου-Φλώρινα». Τώρα αν θέλετε απλές διαδρομές επιλέξτε να περπατήσετε πλάι στις λίμνες ή να επισκεφθείτε περπατώντας τα ξωκλήσια των χωριών.
Τα προϊόντα
Μέρες που είναι ξέρω πως το μυαλό σας γυρίζει στην κρεατοφαγία της Κυριακής του Πάσχα, ωστόσο, μη φύγετε από τη Φλώρινα χωρίς να προμηθευτείτε τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τις γλυκές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και τα διάφορα καλούδια που φτιάχνουν με αυτές, μανιτάρια αλλά και κρασιά, καθώς στο νομό υπάρχουν πολλά αξιόλογα οινοποιεία.
Διαβάστε ακόμα:
Άγγελος Ναουμίδης: Ο σεφ που αναδεικνύει τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας
Νυμφαίο Φλώρινας: Βαρκάδες, θαυμαστή αρχιτεκτονική και βόλτα στον «Αρκτούρο»